29-03-2024 05:13

Nilgün Çelebi: Süper kadın olmak zor!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
TED Kocaeli Koleji’ni ilimize kazandıran Nilgün Çelebi, ülkemizde çalışan kadınların ‘süper kadın’ olmaya zorlandığını, bunun da bir takım sorunları beraberinde getirdiğini söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

TED Kocaeli Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Nilgün Çelebi, aldığı akademik eğitimi parlak bir kariyerle taçlandırmış gerçek bir cumhuriyet kadını. Kendisi de TED mezunu olan Nilgün Çelebi, TED Kocaeli Koleji’ni ilimize kazandırarak, bizleri TED kültürüyle tanıştıran başarılı bir iş kadını, aynı zamanda sevgi dolu ve bilinçli bir anne.

Türkiye’de çalışan kadınların ‘süper kadın’ olmaya zorlandığını; herkesi memnun etmeye, her işi yapmaya çalışan kadınların fizyolojik ve psikolojik sağlıklarını kaybettiğini belirten Nilgün Çelebi, başarının  anahtarını ise şöyle açıklıyor: “İyi bir temel eğitim almak, insanı hayatı boyunca mutlu ve başarılı kılar.”

Başarı sizin için neyi ifade ediyor?

Bence duyguları tanıma, kendi duygularının farkında olma ve yönetebilme, kendini motive edebilme, empati kurma, girişkenlik, etkileyebilme ve liderlik edebilme becerileri yaşamın içindeki başarıyla çok doğru orantılı. Biliyoruz ki akademik başarısı yüksek fakat sosyal iletişim becerileri düşük insanlar, hayatta başarılı olamıyor. Gerçi benim akademik başarım da yüksekti ama 7 yaşımdan itibaren, okumamın yanı sıra sosyal yaşamım hareketli oldu.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

Yaşamımdaki en önemli mihenk taşı, TED Ankara Koleji mezunu olmamdır. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan ODTÜ’de başarıyla okumamı, başlangıcını TED’de aldığım müzik eğitimiyle profesyonel müzik hayatına atılmamı, bu kadar radikal kararlar alırken dayandığım özgüvenimi, iyi derecede İngilizce bilmemi ve yöneticilik vasıflarımı TED mezunu olmama borçluyum. Bu nedenle, kardeşim ile beni TED’de ve ODTÜ’de okutan sevgili anne ve babama her an müteşekkirim. Şuna inanıyorum ki iyi bir temel eğitim almak, insanı hayatı boyunca mutlu ve başarılı kılar. TED okulları öğrencilerine tasarlayabilmeyi ve projelendirebilmeyi öğretir. Sanatla ve sporla iç içe olmalarını sağlayarak ince beğenilerini geliştirir. Bütün bu becerileri edinmek, benim disiplinli yaşam anlayışımı çok olumlu etkiledi ve başarılı olmamı sağladı.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

Bugün olsa asla döviz kredisi çekmezdim. Okulumuzu yaparken çektiğimiz döviz kredisi bizi inanılmaz derecede yordu. Neyse ki geri ödememiz bu yılın sonunda bitiyor. Kazancı TL olanlar asla dövizle borçlanmamalı.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Doğup büyüdüğüm Ankara’dan 57 yaşımda kalkıp Kocaeli’ye gelmiş olmaktan çok mutluyum. TED Kocaeli Koleji, başarıyla büyüyor ve bu da beni müthiş heyecanlandırıyor. Bununla beraber, daha inşaatı devam etmekte olan bir okula öğrenci kaydetmek ve öğretmen istihdam etmek, bugüne kadar işimle ilgili olarak aldığım en büyük riskti. O günlerde yaşadığım stresi ve uykusuz gecelerimi ömrümün sonuna kadar unutamayacağım.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

“Her şerde bir hayır vardır” diye düşünüp gereken dersi almaya çalışırım. Oldukça iyimser bir insanım, sağlığım yerinde olduğu sürece her güçlüğün üstesinden gelebileceğime inanırım. Çaresi olmayan hastalık ve ölüm dışında hiçbir şeye çok üzülmem.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Genç bir kadınken çok zorlandığım zamanlar oldu ama artık böyle bir sorun yaşamıyorum. Bizim ülkemizde genç bir kadın olmanın iş yaşamında çok büyük dezavantajları var.

Türkiye’de doğum izninin kısalığı, işyerlerine ve devlet kuruluşlarına bağlı gündüz bakımevlerinin azlığı, çalışan genç kadınların büyük zorluklarla karşılaşmalarına neden oluyor. Toplum, başrol oyuncusundan oyunu neredeyse tek başına götürmesini bekliyor. Başrolü seçen kadın da ev kadını, iş kadını, anne ve eş olarak tüm rolleri başarıyla oynayabilmek için canını dişine takıyor.

Oysa çalışan kadınların, ‘süper kadın’ olmaya, herkesi memnun etmeye ve her işi yapmaya çalışmaları fizyolojik ve psikolojik sağlıklarını bozuyor.

İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?

Kardeşim olurdu çünkü ona çok güvenirim ve başarılı bir iş insanı olarak deneyimlerinden yararlanmak isterim. Kardeşim bana daima özgüven aşılamış, hep yolumu açarak her işimde yardımcı olmuş ve fikir vermiştir.

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

‘Bugünün işini yarına bırakma’ sözü, iş yaşamımdaki mottomdur. Gerekirse işlerimi eve götürür, gece de çalışırım.

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

Bu işi yapmamasını söylerdim çünkü ‘doğruluk ve dürüstlük ilkeleriyle’ yapıldığı takdirde özel okulculuk gerçek bir gönüllülük ve fedakarlık işi. Ben, tek evladımın bu kadar çok üzülmesini istemezdim.

NASIL ARANDI: #tedkocaelikoleji #kurucutemsilcisi #nilgünçelebi #eğitimci #süperkadın #tedkültürü #sevgidolu #anne #güçlükadın #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.