20-04-2024 12:12

Nilgün Çelebi: Eğitim camiası aşılanmalı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/04/2021
Pandemi sürecinde uzaktan öğretim sistemini başarıyla uygulayan TED Kocaeli Koleji’nin kurucu temsilcisi ve genel müdürü Nilgün Çelebi, tüm eğitim camiasının bir an önce aşılanması ve yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

Kendisi de TED Koleji mezunu olan başarılı girişimci Nilgün Çelebi tarafından 2015 yılında ilimize kazandırılan TED Kocaeli Koleji, verdiği ayrıcalıklı eğitimle fark yaratıyor. Yüz yüze eğitimin sekteye uğradığı pandemi sürecine çok çabuk uyum sağlayan kurum; bu zor dönemde öğrencilerine en yüksek faydayı sağlayabilmek adına derslerin yanı sıra kulüp çalışmalarına da online olarak devam ediyor.

TED’in köklü geleneğini ilimize taşıyan TED Kocaeli Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Nilgün Çelebi, bu dönemde canlı derslerle okul açıkmış gibi eğitim verdiklerini belirtiyor ve ekliyor: “Bununla beraber, bu durumun daha fazla uzaması, eğitimlerinin devamında çocukları olumsuz etkileyecek. Eğitim camiası bir an önce aşılanmalı ve yüz yüze eğitime başlanmalı.”

Nilgün Çelebi ile eğitimin tekrar yüz yüze verilmeye başlaması için yapılması gerekenler hakkında konuştuk.

Nilgün Hanım, pandemi süreci eğitim camiasını nasıl etkiledi?

Derginizin Ekim 2020 sayısı için yaptığımız röportajda, okulların ‘6,5 aydır’ kapalı olmasının çok büyük bir kayba neden olduğunu söylemiştim. Şimdi okullar kapanalı tam bir yıl oldu. Bu süre zarfında ortaokul 6. ve 7. sınıflar ile lise 9, 10 ve 11. sınıflar ders yapmak için okula hiç gelmedi. Sadece, 2 yarım gün sınavlara girmek için geldiler. Eğer bu süreçte okullar tamamen kapalı olsaydı ve pandemi bittiğinde kaldığımız yerden devam etmek üzere tekrar açılsaydı bu kadar büyük bir öğrenme kaybı olmazdı.

Fakat bütün sınıf seviyelerinde uzaktan öğretim yapıp, sonra da o yılın bütün kazanımlarını elde etmişler gibi öğrencileri bir üst sınıfa geçirmek, gelecek yıllarda büyük bir eğitim sorunu olarak karşımıza çıkacaktır. Gömleğinizi iliklemeye baştan yanlış başlarsanız, düzeltmek için hepsini açıp tekrar iliklemeniz gerekir. Eğitim ve öğretim bir sarmaldır ve geri kalmak istemeyen ülkeler için öncelikli husus, eğitimin sürdürülebilirliğinin sağlanması olmalıdır.

Sizce uzaktan eğitim yeterli mi?

‘Uzaktan eğitim’ olmaz, ancak ‘uzaktan öğretim” olabilir çünkü özellikle küçük yaşlarda eğitim yüz yüze, göstererek yapılmalıdır. Uzaktan bilgi aktarabilirsiniz ama görgü aktaramazsınız. Okullar sadece bilgi aktarılan yerler değildir. Değerlerin kazanıldığı, sosyalleşmenin sağlandığı, yaşayarak öğrenmenin gerçekleştirildiği kurumlardır yani öğrencilerine bilgi ve görgü verir.

AÇIK HAVADA DERS

TED Kocaeli Koleji, bu son bir yılı nasıl geçirdi?

Biz bir yıldır sanki okulumuz açıkmış gibi uzaktan öğretim yapıyoruz. Öğrencilerimiz bizzat kendi öğretmenleriyle canlı dersler yapıyor. Üstelik beden eğitimi, resim, müzik gibi dersler; ulusal ve uluslararası kulüplerin çalışmaları de aynen devam ediyor.

Bununla beraber artık hem öğretmenler hem de öğrenciler yoruldu ve çok bunaldı. Özellikle öğrenciler okul kurumsallığından ve disiplininden iyice uzaklaştı.

Bu durumun daha ne kadar süreceğini öngörüyorsunuz?

Bana sorarsanız, bu durum bir gün dahi uzamamalı. En geç 5 Nisan’da tüm kademeler başlamalı ve hiç değilse 2 Temmuz’a kadar 3 ay süreyle yüz yüze tam zamanlı ders yapılmalı. Havalar güzelleşeceği için derslerin bir kısmı açık havada yapılabilir, sınıflarda pencereler sürekli açık kalabilir. Zaten okulumuzda 15 kişilik temizlik ekibimiz tarafından gün içerisinde sürekli dezenfeksiyon ve temizlik işlemleri yapılıyor. Liseye geçiş için LGS 6 Haziran 2021’de yapılacak, üniversite sınavları ise 26-27 Haziran’da olacak.

Zaten 2 Temmuz’a kadar öğretmenlerimiz ‘hizmet-içi’ eğitim maksadıyla okulda olacak. Öğrencilerimiz de gelirse uzaktan öğretimde eksik kalmış olan ‘eğitim’ tarafını da tamamlamış oluruz. Elbette, sağlık her işin başında gelir ama mutant virüsler de ortaya çıkınca bu işin daha yıllarca sürebileceği belli oldu. Herhalde, okulları yıllarca kapalı tutamayız. Buradaki en önemli şart, öğretmenlerimizin bir an önce aşı olması. Bana göre mart sonuna kadar bütün öğretmenlerin ilk doz aşısı tamamlanmalı, nisanda da ikinci doz yapılmalı.

KOCAELİ HALKINA MÜTEŞEKKİRİZ

Nilgün Hanım, 6 yılda geldiğiniz noktayı özetler misiniz?

TED Kocaeli Koleji’nin kurulması, tamamen Türk Eğitim Derneği’nin fikridir ve TED’in ‘her ilde bir TED okulu açma’ hedefinin gerçekleştirilmesi yönünde atılan adımlardan biridir. Benim yolumun Kocaeli’ye düşmesi ise bu adımın atılmasına bir katkıda bulunma heyecanından kaynaklandı. İstanbul’da 4 TED okulu olmasına rağmen 2 milyon nüfuslu bir sanayi kentinde, Kocaeli’de hiç TED okulu olmaması düşünülemezdi.

Nitekim okulumuza gösterdikleri ilgiden dolayı Kocaeli halkına müteşekkiriz. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek yönündeki çalışmalarımızda da velilerimizin işbirliğinden son derece memnunuz. Ben ve kardeşim, TED Ankara Koleji mezunu olduğumuz için 6 yıldır Kocaeli’deki TED okulumuzun başarıyla büyüyor olması bizi müthiş heyecanlandırıyor.

Sizin döneminizdeki TED Ankara Koleji’nin öğretimi ile TED Kocaeli Koleji’ni kıyaslar mısınız?

Tabii ki arada zaman farkı olduğu için bugünün imkânları çok daha geniş. Bununla beraber, TED Ankara Koleji o zamanın en iyi okullarından biriydi ve bugün de öyle. Ya ilkokul 1’den veya en geç ilkokul 3’ten itibaren orada okurdunuz ya da ortaokula başlamadan önce hazırlık sınıfı okurdunuz. TED Kocaeli Koleji’nde ise hazırlık sınıfı yok. Okulumuza 5. sınıfta veya 9. sınıfta devlet okulundan gelen öğrencilerimiz bile liseden mezun olurken çok iyi İngilizce öğrenmiş oluyorlar. Bunun yanı sıra, benim zamanımda TED Ankara Koleji’nde matematik ve bütün fen dersleri İngilizceydi. Sadece İngilizce gramer değil, İngiliz edebiyatı da okurduk ama uluslararası programlar yoktu.

EĞİTİMDE ÇEŞİTLİLİK

Şu anda hangi uluslararası programlar uygulanıyor?

Bugün TED Kocaeli Koleji’nde, Model Birleşmiş Milletler, BTEC Mesleki Eğitim Programı, Küresel Vatandaşlık, gibi çok güzel uluslararası programlar var. Ayrıca bir de ERASMUS+ projesi yürütüyoruz. Bunun dışında, ikinci yabancı dil olarak İspanyolca ve Almanca veriyoruz ki bu dillerde de gayet iyi seviyeye gelmiş öğrencilerimiz var. Bu arada lise öğrencilerimiz MIT, Harvard, Stanford gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde sertifika programlarına katılıyor. Okulumuzda alternatif sertifika programları da uygulanıyor. Her biri alanında uzman öğretmen kadromuzla uygulanan; diksiyon eğitimi, hafıza teknikleri eğitimi, hızlı okuma eğitimi, çocuklar için felsefe eğitmenliği, yaratıcı drama eğitimi ve yaratıcı yazma eğitimi programları, öğretim yılı içerisinde sınıf seviyesine göre farklı zamanlarda yapılıyor. 

Eğitimdeki bu çeşitlilik öğrenciler için büyük avantaj…

Benim zamanımda eğitim öğretimde böyle bir çeşitlilik yoktu ama ben hazırlık sınıfını atlayarak ODTÜ’de okudum. Bütün iş yaşamım boyunca uluslararası projelerde çalıştım. Okul arkadaşlarım da Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde okudu veya birçoğu yurt dışına gitti. Biz bunları yapabildiysek, bizim öğrencilerimizin harikalar yaratacağına yürekten inanıyorum.

 

EĞİTİMCİLER AŞILANMALI

Son olarak eklemek istediğiniz bir nokta var mı?

Neredeyse tüm Avrupa ve dünya ülkeleri, okulları açmayı başardı ama biz henüz o aşamaya gelemedik. Çok önemli diğer bir husus da ne yapacağını şaşırmış olan ebeveynlerin, özellikle çalışan velilerin durumu. Çok şükür ki Kocaeli’de çalışan annelerin, çocuklarını güvenle emanet edebileceği anasınıflarımızda 4-5 yaş grubu öğrencilerimize, çok donanımlı bir kadroyla yüz yüze eğitim verebiliyoruz.

İlkokul sınıflarımızı da kademeli olarak okula getirmeye başladık. Sınav senesi olan 8. ve 12. sınıflarımız da tam zamanlı eğitimlerine başladı. Sondan bir önceki söz olarak ‘darısı ortaokul ve lisemizin diğer sınıf seviyelerine de olsun inşallah’ diyorum. Son cümlem de şu olabilir: Öğretmenlerin ve hatta bütün okul personelinin acilen, mümkünse yarından itibaren aşılanması ve eğitim öğretimin tam zamanlı olarak bütün sınıf seviyelerinde başlaması gerekiyor.

 

İLETİŞİM

Adres: Fatih Mah. Galip Erenoğlu Cad. No:10 Yuvacık Başiskele/Kocaeli

Telefon: (0262) 281 41 41

www.tedkocaeli.k12.tr

Instagram: @tedkocaeli

NASIL ARANDI: #ted #ted koleji #kocaeli #eğitim #nilgün çelebi #öğrenci #öğretmen #kolej #aşı #kovid #koronavirüs #eğitim camiası

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.