15-10-2024 16:33

Ne Olacak Bu Matematiğin Hali?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 01/09/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Bir çiftçiye sormuşlar: Tarlandan her sene ne kadar ürün alıyorsun? Çiftçi cevap vermiş: Tarlam, ben her sene ne kadar ekersem ve ona ne kadar bakarsam o kadar ürün verir.
Bu hikâyeden anlaşılacağı gibi başarıya sizin gitmeniz lazım. Hayatta akademik bir gelecek istiyorsak %80 - 90 matematikten başarılı olmak zorundayız. Pek çok kişi doğuştan matematikte kötü olduğunu ve bu alanda kendisini geliştiremeyeceğini düşünür. Bu hiç doğru değil. Kendini adayarak mate- matikte iyi olabilirsin. Yapılan çalışmalar, matematikte iyi olmanın doğuştan gelen yetenek olduğu kadar sıkı çalışmanın da bir sonucu olduğunu hatta sıkı çalışmanın daha önemli olabileceğini gösteriyor.

MATEMATIKTE BAŞARILI OLMAK IÇIN

1) Olumsuz dil kullanmayan bir öğretmen bulun

Öğretmen bu dersin olmazsa olmazı çünkü matematik çoğu kişi için her an başarılı olunabilecek bir ders değil. Matematikte sürekli başarılı olamayan öğrencilerin motivasyonu düştüğünde, öğretmenlerimiz olumsuz dil kullanmak yerine, en kötü anda bile öğrenciyi motive etmelidir. Yapılan araştırmalar, matematikte başarılı olan öğrencilerin iyi bir matematik öğretmeni geçmişi olduğunu göstermektedir.

2) Ön yargıları yıkmak gerekir

Ön yargı denilince Einstein’ın o cümlesi geliyor aklıma: “Ön yargıları yok etmek, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur.” Öncelikle ön yargılarımızın olduğunu kabul etmeliyiz. Bir sorunu çözmek için atılacak olan ilk adım soru- nu kabul etmektir. Ön yargılarınızın size herhangi bir yarar veya fayda sağlayıp sağlamadığını sorgulayın.

3) %50 matematik %50 diğer dersler

Matematikten başarılı olan kişilerin yaptığı doğrulardan biri de plandır. Kendi sis- teminize ait bir plan belirleyin ve çalışma şeklinizi %50 matematik , %50 diğer dersler olacak şekilde planlayın.

4) Evinizde anne ve babanıza öğretmenlik yapın

Yapılan araştırmalar, en etkili ve en iyi öğrenme metotlarından birinin o konuyu başkasına anlatmak olduğunu göstermektedir. Öğrenciler, matematikteki her konuyu evde anne ve babasına tıpkı öğretmenmiş gibi anlatmalıdır. Bu sistem konuların daha iyi anlaşılmasını sağlar ve unutmayı geciktirir.

5) “Matematik ne işimize yarayacak?” dediklerinde, tek başına orduyu yenen matematikçinin hikayesini hatırlayın

Çoğu kişinin suyun kaldırma kuvvetini keşfetmesiyle hatırladığı Arşimet, yaşadığı şehir olan Siraküza’nın Roma istilasından korunması için matematik dehasını askeri alanda kullanmak zorunda kalmıştı. Gelin o dehanın savaşı nasıl etkilediğine hep beraber bakalım... Roma ordusunun karşısında güçlü Hannibal’ın komutasındaki Kartaca ordusu vardı. Çok özet olarak geçmek gerekirse, bu dönemde Siraküza’nın yöneticileri bir kumar oynamış ve Kartaca’dan yana saf tutmuştu. Bu yüzden de Roma, diğer irili ufaklı şehir devletlerine bir mesaj vermek için Siraküza’yı ibretlik bir şekilde haritadan silmeye karar verdi. Hem karada hem de denizde muazzam bir güç olan Roma için Si- raküza oldukça önemli bir hedefti. Yakın olması sayesinde Roma’nın lojistik sorunu da olmayacaktı. Marcus Claudius Marcellus komutasındaki ordu, zaferden emin bir şekilde yola çıkarken, 73 yaşındaki bir adamı hesaba katmayı unutmuştu. Siraküza Krallığı, çağın en büyük ordusuyla karşı karşıya kalmıştır. Ülke düşmek üzeredir. Kral, adada yaşayan Arşimet’ten, Siraküza’yı savun- mak için yardım ister. Arşimet’in temel bilimlerdeki çalışması sayesinde dev mancınıklar ve 45 dereceye ayarlanan (mancınıkları en uzak mesafeye 45 de- recede gider) kaldıraçlar kullanılır bu savaşta. Ayrıca güneş ışığını parabolik aynaların odak noktasından yan- sıtarak düşman gemilerinin çoğunu yakar. Düşman birkaç kez saldırmasına rağmen adayı ele geçiremez fakat uzun süren kuşatmaya daha fazla dayanamazlar ve yeni teknikler bulmak zorunda kalırlar. Arşimet’in en son bulduğu teknik kaleden aşağı ipler sarkıtarak düşmanı korkutmak olmuştur. Gerçekten de Romalılar bu yine bir şeyler düşünüyor diyerek korkup geri çekilmiştir.

“Matematik, dünyayı anlamamızda ve ya- şadığımız çevreyi geliştirmede başvurduğumuz bir yardımcıdır”
Baykul

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # egitim #ögretim # eğitimöğretim # öğretmen # öğrenci # matematik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.