*Narköy’de, doğayla baş başa kalabilmeniz için odalarda TELEVİZYON yok!
*Anne şeflerin elinden çıkan yemeklerin tadına varabilmeniz ve masaya konulanları güzel sohbetler eşliğinde paylaşabilmeniz için A LA CARTE MENÜ yok!
*Ay ışığı altında hep birlikte müzik yapıp, dans edebileceğiniz için GECE KULÜBÜ yok!
*Hıdrellez zamanı tüm dünyadan insanlarla ateş üzerinden atlayabileceğiniz, ineklerin doğumuna tanık olup, kuzularla zaman geçirebileceğiniz için bir EĞLENCE MERKEZİ yok!
*Gün doğumunda meditasyon yapabileceğiniz, orman yürüyüşlerine katılabileceğiniz ve midye avına çıkabileceğiniz için SPOR SALONU yok!
*Orman yürüyüşü sonrasında Kerpe’nin muhteşem denizinde yüzebileceğiniz için HAVUZ yok!
*Sertifikalı, organik ve yenilebilir bir peyzaj olduğu için ODA SERVİSİ yok!
*Özel izolasyonu ve doğal havalandırma sistemiyle sağlıklı serinlik sağlayan mimari bir kurgu olduğu için KLİMA yok!
Serpil ÇOLAK
Şehrin karmaşasından ve gürültüsünden yorulduysanız, yoğun iş temposundan bunaldıysanız, sakin ve huzur dolu bir tatil istiyorsanız, doğaya kaçmanızın vakti gelmiş demektir.
Ormanın içinde konaklamak, sabah kuş sesleriyle uyanmak, bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirebileceğiniz aktivitelere katılmak, hayvanlarla iç içe vakit geçirirken tamamen organik ürünlerle beslenebileceğiniz bir tatil ise hayaliniz, doğru adrestesiniz; NARKÖY.
Narköy, Türkiye’nin örnek ekolojik otellerinden biri.
Aynı zamanda organik tarım çiftliği...
Ve burnumuzun dibi.
Hazırsanız, sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkıyoruz.
Ama öncesinde minik bir uyarım olacak.
Narköy’de görecekleriniz ve duyacaklarınız sizi fazlasıyla şaşırtabilir.
Hatta şoka sokabilir.
O yüzden kemerlerinizi bağlayın!
Narköy, merkezi İstanbul’da bulunan Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin 2013 yılında hayata geçirdiği örnek bir proje. Aslında bir hayalin ürünü. Emekli ilkokul öğretmeni ve NLP eğitmeni, herkesin “Nar Anne” olarak bildiği Nardane Kuşçu’nun ‘organik tarım çiftliği’ hayali ile bankacı oğlu Ozan’ın ‘ekolojik eğitim oteli’ hayalinin gerçeğe dönüşmüş şekli.
KERPE YOLU ÜZERİNDE
2002 yılında İstanbul’da kurumsal firmalara eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek üzere Nar NLP’yi kuran Nardane Kuşçu hayalini gerçekleştirmek üzere yer arayışına girdiğinde, karşısına Kandıra’ya bağlı Kerpe yolu üzerindeki 70 dönümlük arazi çıkar. Kuşçu ailesi araziyi çok beğenir ve 2007 yılında satın alır. Hem de varını yoğunu elden çıkararak. Nardane Hanım ile birlikte oğlu Ozan da hayalinin peşinden koşmaya karar verir, çalıştığı bankadan ayrılır. Ve Nar NLP; anne, baba, iki çocuk ve gelinden oluşan bir limited şirkete dönüşür.
İMARI DÜŞÜRTTÜLER
Kuşçu ailesi 2012 yılına kadar konsepti ve mimari planları hazırlar, gerekli izinleri alır. O sırada arazinin bulunduğu bölge turizm bölgesi ilan edilir. Kuşçu ailesinin ilk şaşırtan girişimi de bu noktada olur. Narköy için ilk adımları atan aile Turizm Bakanlığı’na başvurarak imarı yüzde 30’a düşürttürür. Ozan Kuşçu, gerekçelerini şöyle açıklıyor: “Biz buraya 36 bin metrekarelik bir SPA otel yapabilirdik. Sadece bizim değil, çocuklarımızın, hatta torunlarımızın hayatı kurtulurdu. Ancak biz gelecek tüm nesiller için doğayı korumayı tercih ettik.
EMSAL TEŞKİL ETMESİN…
Bizden sonra da doğa zarar görmesin, emsal teşkil etmesin diye bu kararı aldık. İlk planda 150 kişilik otel vardı ancak ormana giriyorduk, ona da kıyamadık. Oteli, ağaçlara hiç dokunmadan 7 dönüm üzerine yaptık. 50 yatak kapasiteli otelde 12 normal oda ve 2 suit var. Ayrıca, otele dahil ettiğimiz 3 oda-1 salon evimiz, yurt dediğimiz 4 odalı konaklama tesisimiz bulunuyor. Bir de konak dediğimiz VIP odamız mevcut. Binalar eko-mimari prensiple yapıldı. Hafif çelikten inşa edilen binaların dışı Finlandiya çamıyla kaplandı.”
ATIK YOK, ÇÖP YOK
Narköy’de otel odaların kazıkların üzerinde duruyor. Nedeni ise doğaya minimum dokunmaları için. Çatılardan gelen yağmur suları toplanıyor, el yıkamada değerlendiriliyor. Kirli sular biyolojik arıtmadan geçiyor, sulamada kullanılıyor. Sıcak su, güneş enerjisiyle elde ediliyor. Isınma sorunu elektrikli paneller ve fındık kabuğu yakılarak gideriliyor. Otelde ve bahçesinde bulunan malzemelerin bir çoğu inşaat atıklarından yapılmış. Kısacası Narköy’de doğanın zarar görmemesi için her şey değerlendiriliyor. Ne atık var, ne de çöp.
AMA PRENSİPLERİ VAR
Ama Narköy’ün bazı prensipleri var. Ve bunlardan asla ödün vermek yok. Aslında Nar NLP’den gelen prensipler şöyle:
-Basit, sade, gerçek, derin olmak. Nar markası altında ne yapılıyorsa…
-Sürdürülebilir olmak. Bu dünya için her ne yapıyorsak…
-Ekolojik olmak. Çevreyle nasıl etkileştiğimiz önemli.
-Hesap verebilir olmak.
-Holistik olmak. Akıl, ruh ve bedenin bir bütün olması.
-Yerele destek vermek. Narköy’de çalışanlar, bölgenin insanı. Otelde kullanılan ürünler çiftlikten fakat dışarıdan alınması gerekiyorsa Kandıralı köylülere organik tarımı öğretip, sonrasında onlardan alıyorlar.
EĞİTİM ÜSSÜ GİBİ
Narköy, ekolojik bir otel ve organik tarım çiftliği olmasının yanı sıra bir eğitim üssü. Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi, Narköy’de kurumsal firmalara ihtiyaçları doğrultusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyor. Ayrıca bireylere yönelik NLP, kaygı ve stres yönetimi gibi alanlarda eğitim de veriliyor. Narköy’de sadece Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin düzenlediği eğitimler yapılmıyor. Kurumsal firmalar kendi eğitmenleriyle gelebilecekleri gibi sadece aktivite için de Narköy’ü seçebiliyor.
KATI KURALLAR VAR
Narköy’ün prensiplerinin yanı sıra katı kuralları da var. Mesela hiçbir silah ya da sigara şirketine eğitim vermiyorlar. Narköy’de cola gibi gazlı içecek bulmanız mümkün değil, çünkü sokmuyorlar. Bunun yanı sıra cola satan şirketlere de eğitim vermiyorlar. Ozan Kuşçu, “Gelip kalabilirler ama biz eğitim vermeyiz” diyor. Narköy’de cola yok ama ayran var. Dileyene organik şarap, hatta organic bira bile var. Açık alanda sigara içmeniz serbest ama izmaritini yere atamazsınız.
NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Peki, Narköy’de neler yapabilirsiniz? Sabahları kuş ve horoz sesiyle uyanabilirsiniz. Orman yürüyüşüne çıkabilir, dönüşte kendinizi Kerpe’nin serin sularına bırakabilirsiniz. Hayvanlarla vakit geçirebilirsiniz, ata binebilir ya da inek sağabilirsiniz. Organik tarımla uğraşabilir, ekim-dikim yapabilirsiniz. Narköy bünyesinde düzenlenen atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Mesela ekmek-peynir yapım atölyesi, kendi bahçeni kendin yap, balkonda nasıl bitki yetiştirilebilir veya kerpiç atölyesi.
İŞTE ODA FİYATLARI
Narköy’de düzenli aktivitelerin yanı sıra özel günlerde çok özel etkinlikler de oluyor. 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim bayramlarında sohbetler, konserler ve fener alayları düzenleniyor. Gelelim fiyatlara. Narköy’de konaklamanın bedeli kişi başı 275 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Bu fiyatın içinde konaklamanın yanı sıra kahvaltı, öğle ve akşam yemeği de var. Sınırsız çay ve kahveyi de unutmayalım. Fiyatlar yaz ortasında ve kışın biraz daha düşebiliyor.
HER ŞEY ÇİFTLİKTEN
Narköy’de ekolojik otelle Ozan Kuşçu, organik tarım çiftliğiyle ise herkesin “Nar Anne” diye hitap ettiği Nardane Hanım ilgileniyor. Çiftlikte her türlü sebze ve meyve yetiştiriliyor. Nar Anne’nin çiftliğinin en büyük özelliği kendi kendisine yetebilen bir çiftlik olması. Narköy’de müşterilere ikram edilen tüm yiyecekler bu çiftlikte üretiliyor. Çay, kahve, şeker ve tuz hariç. Ancak şeker konusunda çalışmalar sürüyor. Çiftlikte yetiştirilen şeker kamışı ve şeker pancarından, kimyasala bulaşmadan likit şeker elde etmeye başlamışlar bile.
KARACA BİLE VAR
Nar Anne’nin çiftliğinde her şey zamanında üretilip, tüketiliyor. Kışın domates yetiştirilmiyor. Çiftlikte yetiştirilen sebze ve meyveleri, ev yapımı reçelleri isteyen alıp evine de götürebiliyor. Öte yandan çiftlikte yetiştirilen ürünler kargo da yapılabilecek. Ancak en fazla İstanbul ve İzmit’e. Nedeni de karbon ayak izi fazla bırakmamak için. Çiftlikte koyundan ineğe, attan arıya kadar her çeşit hayvan da bulunuyor. Nar Anne, sadece çiftlikte yetiştirilenlere değil, tavşanından karacasına kadar doğadaki tüm hayvanlara ev sahipliği yapıyor.
TOHUM BANKASI
Nar Anne, 6-7 yaşından beri topladığı tohumlarla bir de tohum bankası kurmuş. Bu bankada 1250 çeşit tohum var. Altın çilekten karabuğdaya, siyah nohuttan aloe veraya kadar. Sadece 86 çeşit domates tohumu bulunuyor. Babadan, dededen kalan, yani atalık tohumlar her yıl ekiliyor ve onlardan da tohum alınıyor. Nar Anne’nin çiftliğinde ekili-dikili alanlarda dolaşabilir, dalından meyve ve sebze toplayabilir, dilerseniz toprakla uğraşabilirsiniz. Tatilden anladığınız doğayal kucaklaşmaksa eğer, Narköy gidilmeye değer.
Nar hanım bir öğretmen olarak hayallerim zden ve hayallerinizi gerçekleştirme yolculuğunuzdan çok etkilendim. Gözlerim dolu dolu 2 saattir sizi ve eserlerinizi inceliyorum. Gelecek için yiten ümitlerimi yeşerttiniz. Var olun. Işığınız sonsuza kadar sönmesin...
Nur hanım merhaba bir öğretmen olarak hayallerinizden ve hayallerinizi gerçekleştirme yolculuğunuzdan çok etkilendim. İki saattir sizi ve eserlerinizi inceliyorum. Gelecek için yiten ümitlerimi yeşerttiniz. Var okun. Işığınız sonsuza kadar sönmesin
Nar hanım bir öğretmen olarak hayallerim zden ve hayallerinizi gerçekleştirme yolculuğunuzdan çok etkilendim. Gözlerim dolu dolu 2 saattir sizi ve eserlerinizi inceliyorum. Gelecek için yiten ümitlerimi yeşerttiniz. Var olun. Işığınız sonsuza kadar sönmesin...