20-04-2024 01:31

Mutlu çocukların yuvası; Sevgi Tomurcukları

2018-08-04    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-08-04
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Sabah kahvaltısında yiyeceği yumurtayı kümesten alsın, salatasındaki domatesi elleriyle koparsın…

Parkta oyun oynarken acıkırsa, bahçedeki tazecik biberleri atıştırsın; çimenlerin üzerinde tavşanlarla yarışsın.

Sevgiyle sarmalansın, bilgiyle donansın, sanatla olgunlaşsın… Eğer, böyle bir eğitim kurumunun sadece hayallerinizde olabileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bahsettiğimiz bu sevgi dolu eğitim yuvası, aslında çok yakınınızda.

Zeynep Koçak ve Esma Kalender tarafından 2015 yılında kurulan ve o tarihten beri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak İzmit Bağçeşme’de hizmet veren Sevgi Tomurcukları Gündüz Çocuk Bakımevi; 2-6 yaş arasındaki miniklere yönelik, ‘doğal yaşam’ temalı, çok farklı bir eğitim kurumu.

Fiziksel şartları, eğitim kalitesi, uzman kadrosu, bahçesi, bostanı, hayvan barınakları ve sevgi odaklı eğitim anlayışıyla benzerlerinden ayrılan Sevgi Tomurcukları hakkında merak ettiğimiz her şeyi kurumun kurucu ortaklarından Zeynep Koçak’tan öğrendik. 

 

 

 

Zeynep Hanım, Sevgi Tomurcukları Gündüz Bakımevi’ni ne zaman açtınız?

Sevgi Tomurcukları, 2015 yılında hizmete açıldı. Burayı açmaya karar verdiğimizde böyle bir bakımevi, kreş çok yoktu. Çevremizdeki çalışan anneler, çocuklarını güvenilir ellere emanet etmek istiyorlar; bize böyle bir merkez açmamızı öneriyorlardı. Biz iki girişimci kadın, bu önerileri kulak ardı etmedik ve yer arayışına girdik. Hayalimizdeki kreş için tam 2 yıl boyunca bahçesi olan butik bir yer aradık. Yer bulma konusunda sıkıntı yaşayınca İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ı ziyaret ettik; durumumuzu anlattık, yapmak istediğimiz projeden bahsettik. Başkanımız çocukları seven ve sosyal belediyecilik anlayışı taşıyan bir yönetici olduğu için projeyi çok beğendi. Bize, yap-işlet-devret modelini önerdi. Üzerinde bir yaşam kurduğumuz bu arazi, o dönemde boş ve atıl durumdaydı. Belediye araziyi ihaleye çıkardı. Biz de ihaleye girdik ve 10 yıllığına burayı kiraladık. 10 yıl boyunca burada mutlu çocuklar yetiştireceğiz.

 

Sevgi Tomurcukları ismini tercih etmenizin nedeni nedir?

Bu eğitim yuvası 2-6 yaş grubuna hitap ediyor. Bu yaş grubundaki çocukların ailelerinin en çok istediği şey sevgi ve güven. Biz de bu işe severek girdik. Kurumumuzu tercih edecek çocukları, bizim elimizde açacak çiçeklerin tomurcukları olarak gördük. Bu nedenle okulumuzun ismi Sevgi Tomurcukları oldu.

 

UZMAN EĞİTİMCİ KADROSU

 

Haftanın kaç günü, hangi saatler arasında hizmet veriyorsunuz?

Hafta içi 5 gün hizmet veriyoruz. Okulumuzu sabah saat 07.30’da açıyoruz ve akşam 18.30’a kadar nöbet sistemiyle hizmet veriyoruz. 5 sınıfımız mevcut, 50 kişilik kontenjana sahibiz. Sınıfların dışında bir mutfağımız, uyku odamız, branş derslerimizi yapabileceğimiz atölye salonumuz bulunuyor. Aynı zamanda 13 kişiden oluşan bir kadromuz var. Öğretmenlerimizin hepsi alanında uzman ve üniversite mezunu. Özellikle branş öğretmenlerimiz, Kocaeli’deki en uzman kişiler.

 

Servis hizmetiniz var mı? Ebeveynler çocuklarını kendileri mi getiriyorlar?

Şu an yok ancak yeni dönemde bu hizmeti başlatmayı düşünüyoruz çünkü sadece İzmit’ten değil Kocaeli’nin pek çok noktasından çocuklarımız var. Onların ulaşımını kolaylaştırmak için bir çalışma başlattık.

 

Sevgi Tomurcukları’nın şubeleşmesi gibi bir projeniz var mı?

Şubeleşme fikri her zaman aklımızda hatta buranın temeli atılmadan önce de bunu düşünüyorduk ancak biz bu işi ‘okul açtık’ demek için yapmadık, o mantıkla çalışmıyoruz. Uygun bir ortam ve uygun bir yer bulduğumuz zaman başka bir şube tabii ki açabiliriz. Ayrıca şubeleşmeyi anaokulu ile sınırlandırmak değil, ilerleyen süreçte bir de ilkokul açmayı düşünüyoruz. Çocuklarımız okul öncesi eğitimin hemen ardından ilkokulu da bizimle okusunlar istiyoruz.

 

 

YUMURTALAR KÜMESTEN

 

Peki, Sevgi Tomurcukları’nda çocuklar güne nasıl başlıyor?

Çocuğumuzu, 07.30’da okula alıyoruz. Saat 08.00-09.00 arasında kahvaltımız oluyor. Ardından ‘Güne merhaba’ adı altında, spor etkinliğimiz yapılıyor. Daha sonra hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın hem de bizim hazırlamış olduğumuz müfredat doğrultusunda hazırlanan programı uygulamaya başlıyoruz. Her gün İngilizce dersimiz muhakkak var. Haftada bir gün jimnastik, bir gün bale, bir gün perküsyon, bir gün hemsball (ilk yerli sporumuz) ve bir gün de drama-tiyatro derslerimiz var. Bunların dışında fen ve doğa, ekoloji, Türk tarihi, edebiyat, felsefe, minikler mutfakta, organik tarım, yaşam becerileri, görsel sanatlar, satranç ve akıl oyunları gibi derslerimiz de haftalık olarak yapılıyor.

 

Organik tarım dersi nedir?

Biz bu işe başlarken özellikle bahçeli ve butik bir yer aradık. Çocuklarımız bahçede özgürce koşsun, oynasın, becerilerini geliştirsin istedik. Bu doğrultuda bahçemizin her köşesini ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Örneğin bahçemizde parkımız, havuzumuz, atölyemizin yanı sıra organik tarım yaptığımız bir alanımız ve hayvan barınaklarımız da var. Çocuklarımız kümeslerden yumurta topluyor, tavukları, kazları seviyor. Ayrıca kaplumbağamız ve tavşanımız da var. Çocuklar bu hayvanları çok seviyor. Barınakların hemen yanına mevsimlere göre fideler ekiyoruz. Yaz mevsiminde olduğumuz için şu anda domates, mısır, kabak, biber, çilek ektik. Bu işin en güzel yanı çocukların özgür olması. Parkta oynarken gidip domates ya da biber koparıp yiyebiliyorlar. Aileler de bu işten büyük keyif alıyor. Çocuklarımız, okula koşa koşa geliyor ve burada o kadar mutlu oluyorlar ki gitmek istemiyorlar. Bu durum da hem velilere hem de çocuklara ne kadar güven verdiğimizin açık kanıtıdır. Bizim için mutlu çocuklar, başarılı bireylerin habercisidir.

 

Önceliğiniz çocuğun mutluluğu…

Tabii ki. Biz burada çocuğun öğrenmesi gereken her şeyi ona yaptırarak ve yaşatarak öğretiyoruz. 0-6 yaş, zihnin en hızlı geliştiği dönem olduğu için gerekli bilgileri doğru öğretmek ve zamanı etkin olarak geçirmelerini sağlamak önemli.

 

EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR

 

Organik yaşam temalı bir okulsunuz, çocuklar da organik gıdalarla mı besleniyor?

Elbette, biz paketlenmiş ürünler kullanmıyoruz. Kartepe’nin köylerinden okulumuza açık süt getirtiyoruz. O sütle burada yoğurt, ayran yapıyoruz. İlk etapta çocuklar sütü içmekte zorlandı, ‘kokuyor’ dediler çünkü paketli süte alışmışlardı ancak şimdi çok severek içiyorlar. Tereyağımız Trabzon’dan geliyor. Önceleri çocuklara ‘Domates, biber nerede yetişir?’ diye sorduğumuzda ‘Markette yetişir’ şeklinde yanıtlar alıyorduk. Burada domatesin bahçede yetiştiğini görüyorlar. Çocuklarımıza domatesin nasıl yetiştiğini, sütün nasıl oluştuğunu filmden ya da belgeselden değil, uygulamalı olarak, o atmosferi yaratarak öğretiyoruz. Bizim akademik olarak, gelişimsel anlamda kazanımlarımız var ancak çocuk bunu oyun olarak görüyor ve daha sonra hayatının bir parçası oluyor.

 

Menülerinizi nasıl hazırlıyorsunuz?

Öncelikle çocuklarımızın burada 3 ana öğün yemekleri var, bir de ara öğünlerimiz oluyor. Menülerimizi aylık olarak hazırlıyoruz ve bu menünün dışına çıkmıyoruz. Veli, çocuğunun okulda ne yediğini önceden biliyor.

 

Bir de minikler mutfakta etkinliğinden bahsettiniz…

Sevgi Tomurcukları’nda, çocukların küçük oklavaları, aşçı kıyafetleri var. Mutfağımızda hamur açıyoruz, pizzalar, kekler yapıyoruz. Bu aktivitelerle çocukların motor becerilerini geliştiriyoruz. Çocuk zaten eğitim hayatı boyunca kalem kağıt görecek; motor becerilerini kalem kağıtla da öğretebiliriz ancak biz onun kendisini eğlenerek geliştirmesini sağlıyoruz. Böylece her yeni gün, çocuklar farklı bir deneyim yaşamış oluyor.

 

Yeni dönem için hedefleriniz nelerdir?

Yeni dönemde Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi konservatuar bölümüyle ortak bir çalışma yürüteceğiz. Bu çalışmada çocuklarımızla konservatuar öğrencilerini bir araya getirecek ve müzik çalışmaları yapacağız. Biz bugüne kadar hep referansla büyüdük, reklama hiç ihtiyaç duymadık. 2015’te burayı ilk açtığımızda 1-2 veli çocuğunu getirdi, daha sonra o velilerin tavsiyesiyle başkaları da geldi. Bugün 50 öğrenciye ulaştık. Kapasitemizi artırmak için var olan atıl alanlarımızı kullanarak büyümek istiyoruz. Tabii, bunu yaparken butik konseptimizden taviz vermeyeceğiz çünkü biz hiçbir zaman ticari bir amaç gütmedik. Bizim okulumuz Avrupa Birliği standartlarındadır. Fiziki anlamda birtakım yeniliklerimiz olacak. Örneğin, her sınıfa bahçeye açılan kapılar açacağız. 4 yıldır bu binadayız ve çocuklarımız daha da mutlu olsun diye sürekli yatırım yapıyoruz.

 

Sevgi Tomurcukları neden tercih edilmeli?

Çocuklarını Sevgi Tomurcukları’na getirmeyen aileler çok şey kaybeder. Adından da anlaşıldığı gibi sevgisiz olmuyor. İlgi ve güvenin yanı sıra çocuklar, burada sağlıklı besleniyor. Farklı deneyimler elde ediyor ve bol bol eğleniyorlar. Çocukların rahatça koşup oynayabileceği, özgür davranabileceği, dalından meyve koparıp yiyebileceği yer, Sevgi Tomurcukları’dır. Bu nedenle velilerimiz, sevginin temel alındığı bir kurum olan Sevgi Tomurcukları’na çocuklarını gönül rahatlığıyla getirebilir.

 

İLETİŞİM

 

Orhan Mahallesi Huzur Sokak No:62/1 İzmit

Telefon: 0262 325 50 05-0541 325 50 07

E-mail: info@sevgitomurcuklari.com

Web: www.sevgitomurcuklari.com

Instagram: sevgitomurcuklari

Facebook: sevgitomurcuklari41

 

NASIL ARANDI: #sevgi tomurcukları gündüz çocuk bakımevi # sevgi tomurcukları # kreş # izmit # zeynep koçak # esma kalender # mutlu # doğal yaşam temalı # çocuk # eğitim # öğrenme

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.