Minik Ayaklar Kreş ve Gündüz Bakımevi’nin kurucusu Elif Tokkal, çevresinde çocuklara olan büyük sevgisiyle tanınan bir isim. Lisans eğitimini çok farklı bir alanda tamamlamasına rağmen her zaman çocuklarla bir arada olabileceği bir işin hayalini kuran Tokkal, kızı için aradığı kriterlere uygun bir anaokulu bulamayınca, kendi eğitim yuvasını kurma kararı almış ve projesini Tütünçiftlik’te hayata geçirmiş. Çocuk gelişimi üzerine aldığı eğitimi de tamamlayan Tokkal’ın, ‘mutlu çocuk öğrenir’ sloganıyla yola çıkarak kurduğu Minik Ayaklar Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde, şimdi tam 160 gülümseyen çocuk eğitim görüyor.
Minik Ayaklar Kreş ve Gündüz Bakımevi’nin kurucusu Elif Tokkal
1983, Kastamonu doğumluyum, 8 yaşında bir kız çocuğu annesiyim. Eğitimci bir anne-babanın kızı olduğum için çocukluğum hep okulların içinde, öğretmenlerin kucağında geçti. Bunun da etkisi ve çocuklara karşı olan büyük sevgim nedeniyle eğitim konusuna hep bir ilgim, sempatim oldu. Liseden sonra Kocaeli Üniversitesi’nde bilgisayar programcılığı üzerine eğitim aldım, daha sonra da lisansımı işletme okuyarak tamamladım. Ancak bu branşlar beni mutlu etmeye yetmedi. Aklımda hep çocuklara yakın olabileceğim bir iş yapmak vardı. Hal böyle olunca, özel okullarda çalışmaya karar verdim. Bu süreçte de çocuk gelişimi bölümünü bitirdim; çocuk temel psikolojisi, çocuk klinik psikolojisi, çocuk temel değerlendirme testleri gibi bir çok konuda eğitim aldım.
13 yıl boyunca, özel kolej ve anaokullarının idari kadrolarında yönetici pozisyonunda çalıştım. O dönemde, çalıştığım kurumda açılacak anaokulunun alt yapısının oluşturulmasında ve kuruluşunda aktif rol aldım. Eğitim konusundaki araştırmalarıma her zaman devam ettim ve bu konuda kendimi sürekli geliştirdim.
Kızım anaokuluna başlama çağına gelince, onun için uygun bir okul arayışına girdim. Üç kriterim vardı: Çocuğum mutlu olsun, iyi bakılsın ve sevilsin. Ayrıca başına bir şey gelmeyecek kadar güvenli, doğal gıdaların hijyenik bir ortamda pişirildiği, eğitim sistemi iyi kurulmuş bir okul arıyordum. O dönemde, incelediğim okullar arasında bu şartları sağlayan bir kuruma rastlamadım. Bu arada, eğitimlerime devam ederken, belki bir gün okul olur düşüncesiyle, 60 Evler’de küçük, butik bir bina tutmuştum. 2013-2014 eğitim öğretim dönemine başlarken eşime, ‘Ben burayı anaokulu yapmak istiyorum. Sadece üç öğretmen arkadaşımın çocukları ve kendi çocuğum bile bana yeter’ dedim. Bu zaten kendimi bildiğimden beri yapmak istediğim, beni mutlu edecek işti. Eşimden de tam destek gelince kolları sıvadım.
Kesinlikle öyle. Bu benim için kesinlikle ticari bir olay değildi. Sadece çocuğumun içimin rahat edeceği bir okulda olmasını istiyordum. O yıl okulumuzu açtık ama işler öngördüğümüzden farklı bir boyuta geldi. Minik Ayaklar’ın ikinci yılında okula gelen talep, kontenjanın iki katına çıktı. O yıl kurayla öğrenci aldık. Bu arada hemen Körfez Kent’teki bir evi boşalttırıp anaokulu olarak düzenledim, orada da 50 çocuk için butik bir okul açtım. 60 Evler’deki okuldan bir sınıfı buraya taşıdık ancak kapasitemiz yine doldu. Bizim daha büyük bir yere ihtiyacımız vardı.
60 Evler’deki okulumuzu kapatarak, 2017 yılında şu anda eğitim verdiğimiz Tütütnçiftlik’teki merkez binamıza taşındık; Körfez Kent’teki okulumuz da faaliyetlerine devam ediyor. Merkez binamızı tamamen arzu ettiğimiz gibi anaokulu olarak projelendirdik. Okulumuzu 300 metrekaresi bahçe olmak üzere toplam 800 metrekarelik bir alan üzerine kurduk. Her ayrıntısını titizlikle planladık. İçinde sınıfların yanı sıra spor salonundan etkinlik alanlarına, atölyelerden tramboline, tiyatro salonundan top havuzlarına kadar her şey var. Şu anda 0-6 yaş aralığındaki 160 öğrencimize eğitim veriyoruz.
Sadece tek bir eğitim sistemini kullanmaktan yana değilim. Biz, ‘mutlu çocuk öğrenir’ sloganıyla yola çıktık ve çocuklarımızın gelişim alanlarını göz önünde bulundurarak eklektik bir eğitim programı belirledik. Çoklu zeka kuramına göre bireyselleştirilmiş yaklaşımla ilerliyoruz. Genellikle bilişsel çalışmalara ağırlık veriyoruz. Çocuğun ince motor, kaba motor, dil ve öz bakım gelişimlerini destekleyen tüm programları milli eğitim müfredatını baz alarak uyguluyoruz. Çocukları gelişim özelliklerine göre ayrı sınıflara alıyoruz. Örneğin, 2 yaş grubunda, dil gelişimi konusunda desteklenmesi gereken çocuklarımızı aynı sınıfta topluyoruz ve onların ihtiyacına uygun bir program belirliyoruz. Minik Ayaklar Kreş ve Gündüz Bakımevi’nin çocukların gelişim düzeyi ve ihtiyaçlarına göre hazırlanan bir eğitim programı var. Bilimsel bilgiyi ön plana çıkaran, sanatsal ve kültürel etkinliklere önem veren, yaratıcılığı destekleyen bir anlayışla eğitim veriyoruz.
Akıl oyunları laboratuvarı etkinliklerimizi, Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları Başhakemi Hakan İlker Yıldırım eşliğinde gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında Reggio Emilia atölyemiz, robotik kodlama atölyemiz, İngilizce atölyemiz, mathazone eğitimi atölyemiz, ritim - orf atölyemiz var. Çocuklar okulumuzda çocuk zumbası, satranç ve bale de öğreniyor.
Öğrencilerimiz her gün 3 ders dil eğitimi alıyor. 1 yaşındaki çocuk dahi bu eğitimi alıyor. 0-6 yaş itibariyle başlıyoruz ve çift anadil eğitimi uyguluyoruz.
Kocaeli Üniversitesi Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Çelebi Öncü ile beraber çoklu zeka testleri yapıyoruz. Ayrıcaher bir çocuğumuzu ayrı ayrı gözlemliyor, özel öğrenme alanlarını belirliyor, eğitimini buna göre planlıyoruz. Ailelerine de geri bildirimde bulunuyoruz. Okulumuzda öğrencilerimize 6 ayda bir Ankara Gelişim Tarama Envanterleri yapıyoruz. Bunun sonucunda çocuğun biyolojik yaşı ile fiziksel yaşını karşılaştırıyoruz. Eğer gelişimde bir geri kalma söz konusuysa, gerekli programı hazırlayarak eksikleri gideriyoruz. Ayrıca, mezun olmadan önce öğrencilerimize ‘okul olgunluğu’ testi de yapıyoruz. Okulumuzdan mezun olan öğrenciler, aldıkları eğitim sayesinde sosyal, özgüvenli, akademik başarıya daha yakın çocuklar olarak 1’nci sınıfa başlıyor.
Evet. Öncelikle bir anne olarak, aldıkları gıdaya çok dikkat ediyorum. Tamamen doğal ürünlerin kullanıldığı bir mutfağımız var. Asla hazır, yapay, markasız ürünler kullanmıyoruz. Tarhanadan menemenlik sosa, reçelden yoğurda kadar her şeyi kendimiz hazırlıyoruz. Okulumuzda pişen her yemeğe anneanne eli değer. Hijyen ise bizim en hassas olduğumuz konuların başında geliyor. Okulumuz temizlik konusunda sertifikalanmıştır.
Anne olarak ne istediysem, okulumda onu uyguluyorum. ‘Ben onun yerinde olsam ne hissederim?’ sorusunu kendime sık sık sorarım. Okulumuzda öğrenci takip sistemimiz var. Velilerimiz telefonlarına indirdikleri uygulamayla çocuklarının okulda ne yediği, hangi aktivitelerde bulunduğu yönünde bilgilendiriliyor. Biz de okul yönetimi olarak onlardan gelen mesajları anında görüyor, bir sorun varsa hemen müdahale edebiliyoruz. Ayrıca çocuklarımızın güvenliği Parkzone firması tarafından yüksek standartlarda sağlanıyor.
28 öğretmenimiz, 5 idarecimiz var. Minik Ayaklar’ın bütün öğretmenleri, eğitimleri kadar karakterlerine de bakılarak seçilir. Hepsi yumuşak mizaçlı, naif, sorumluluk sahibi insanlar. Uyum içinde çalışıyoruz, bu nedenle okulumuzda kadro değişikliği çok sık yaşanmaz.
Evet, Kirazlıyalı-İzmit Orduevi mevki arası tüm semtlere servisimiz var. Servis araçlarımızda çocukların güvenliği açısından hostes ve her öğrenci için emniyet kemeri bulunmakta. Servis aracımız kamera ve GPRS sistemiyle uzaktan takip ediliyor. Servis hostesimiz ve servis şoförümüz de kurumumuzun çalışanıdır.
NASIL ARANDI: #minik ayaklar kreş ve gündüz bakım evi # elif tokkal # kreş # okul öncesi # bakım evi # eğitim # çocuk # öğretmen