25-04-2024 20:56

Mutlu çocukların okulu: Kocaeli Marmara Koleji

2020-01-02    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-01-02
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Zeynep AKAR

FOTOĞRAFLAR: Bilal SERİM

 

Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve Anadolu lisesi bölümlerinde verdiği ayrıcalıklı eğitimle kısa sürede tüm dikkatleri üzerine çeken Kocaeli Marmara Koleji; ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ nesiller yetiştirme idealiyle çıktığı yolda emin adımlarla ilerliyor. Bir IB okulu olarak akademik anlamda en üst düzeyde eğitim veren kurum, ‘mutlu öğrenci’ ilkesinden de bir an olsun ayrılmıyor. Faaliyetlerine 65 dönüm üzerine kurulu dev kampüsünde devam eden Kocaeli Marmara Koleji, öğrencilerine bilimsel, sosyal, sanatsal ve sportif alanlarda kendilerini geliştirebileceği sınırsız imkânlar sunuyor.

2020-2021 eğitim-öğretim dönemi için kayıt almaya şimdiden başlayan Kocaeli Marmara Koleji; 22 Şubat’ta gerçekleşecek bursluluk sınavıyla da öğrencilere ve ailelerine avantajlı kayıt imkânı yaratmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Kocaeli Marmara Koleji hakkında merak ettiklerimizi, kurumun ilimizdeki kampüsünün kurulmasına öncülük eden ve eğitim koordinatörlüğü görevini sürdüren Soner Ulu’dan; ilkokul bölümüyle ilgili detayları, Kocaeli Marmara Koleji İlkokul Müdürü Figen Kılıç’tan ve ortaokul kısmında yapılan çalışmaları ortaokul ve Anadolu lisesi müdürü Bengisu Yurdakul’dan dinledik.

 

Soner Bey, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1955, Sarıkamış doğumluyum. 1978 yılında Kocaeli Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldum. Uzun yıllar, çeşitli illerimizdeki okullarda idarecilik yaptıktan sonra 1989 yılında Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şube müdürü olarak atandım. 1989-2005 yılları arasında Kocaeli ile İstanbul’daki milli eğitim müdürlüklerinde şube müdürlüğü görevimi sürdürdükten sonra emekli oldum. 2006 yılında Maltepe Üniversitesi’nin Kocaeli ve Sakarya temsilciliği görevini üstlendim; geçtiğimiz yıldan itibaren de Kocaeli Marmara Koleji’nin eğitim koordinatörlüğünü yapıyorum.

 

Bize biraz Marmara Eğitim Kurumları’nın kuruluşundan bahseder misiniz?

Marmara Eğitim Kurumları’nın eğitim yolcuğu, 1985 yılında gerçek bir eğitim gönüllüsü olan Hüseyin Şimşek ve eşi tarafından kurulan bir anaokuluyla başladı; ardından ilkokul, ortaokul ve lise bölümleri geldi. 1996 yılında İstanbul Marmara Eğitim Vakfı’nın faaliyete geçmesinin ve 1998 yılında Bodrum Marmara Koleji ile 1997 yılında Maltepe Üniversitesi’nin kurulmasının ardından; son olarak 2017 yılında Kocaeli Marmara Koleji kuruldu.

 

 

ÇAĞDAŞ BAKIŞ AÇISI

 

Marmara Eğitim Kurumları’nın temel felsefesi nedir?

Marmara Eğitim Kurumları; büyük önder Atatürk’ün hedeflediği ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ nesiller yetiştirmek ilkesiyle kurulmuş bir kurumdur. Atatürkçü, cumhuriyet ilkelerine bağlı, demokratik katılımın teşvik edildiği, ortak ulusal ve uluslararası değerleri benimsemiş, insan ilişkilerinin etik kurallara bağlı olarak düzenlendiği, çağdaş bir bakış açısıyla eğitim veriyoruz.

 

Kocaeli Marmara Koleji’nin öğrenci kapasitesi ne kadar?

Anaokulu 250, ilkokul 500, ortaokul 500 ve lise 500 olmak üzere üç okulumuzun toplam 1.750 öğrenci kapasitesi var. Sınıflarımızın maksimum kapasitesi anaokulunda 17; ilkokul, ortaokul ve Anadolu lisesinde 20 öğrencidir. Tüm fiziki koşullar, sıra, masa, dolap ve kitaplıklar bu sayıya göre hazırlanmıştır.

 

 

DEVASA KAMPÜS

 

Yabancı dil konusunda çok başarılı olduğunuz biliniyor. Çocuklar haftada kaç saat İngilizce dersi görüyor?

Kocaeli Marmara Koleji, bir IB okulu. Donanım, akademik çalışmalar ve felsefe olarak kurumumuzu IB programına uygun şekilde hazırladık. Sorgulayan, dünya sorunlarını çözme noktasında harekete geçmeye hazır, duyarlı, özgüveni yüksek, farklılıklara saygılı, dünya vatandaşı bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda yabancı dil eğitimine maksimum düzeyde önem veriyoruz. Biraz önce de bahsettiğim gibi öğrencilerimiz mezun ederken, onları en az iki yabancı dilde iletişim kurabilir düzeye getirmeyi hedefliyoruz. Bizde İngilizce eğitimleri, iki hatta bazen üç öğretmenle haftada 10 saat veriliyor. Bu sürenin 6 saatini okuma yazma, 4 saatini konuşma oluşturuyor. Öğrencilerimizi, uluslararası geçerliliği olan dil sınavlarında ciddi başarılar elde edecek düzeyde İngilizce ile mezun ediyoruz.

Kocaeli Marmara Koleji, verdiği üst düzey akademik eğitimin yanı sıra devasa kampüsüyle de fark yarattı. Bu kocaman kampüs, öğrencilere hangi imkânları sağlıyor?

Kocaeli Marmara Koleji; Kartepe-Köseköy’de, 65 dönüm üzerine kurulu, 9.800 metrekare açık alanı bulunan kampüsünde eğitim veriyor. Biz, yaşayarak öğrenme prensibini benimsemiş bir kurumuz ve kampüsümüz de buna göre tasarlanmıştır. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve Anadolu lisesi bölümlerimizle eğitim veriyoruz. Kampüsümüzdeki her okulun kendine ait fen laboratuvarı; müzik, resim ve görsel sanatlar derslikleri var. Bunun yanı sıra kapalı spor salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, kapalı ve açık tenis kortları, tiyatro, sergi ve çok amaçlı salonları, kütüphane ve kafeteryalar, çocuklarımız tarafından faal olarak kullanıyor. Kurumumuzun vizyonu, ‘mutlu öğrenci‘ olduğu için kampüsümüz her türlü imkâna sahip. 

 

 

ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM

 

Soner Hocam, Kocaeli Marmara Koleji, kaç yaşından itibaren öğrenci kabul ediyor?

3 yaş itibariyle başlıyoruz. Anaokulu bizim için çok önemli bir birim. Geleceğin sorgulayan, araştıran, düşünen, fikir yürüten, Atatürk ilkelerine bağlı gençlerinin temellerini burada atıyoruz. Anaokulumuzda uluslararası IB organizasyonun, PYP ilk yıllar programını uyguluyoruz. Bu programda hedefimiz; kültürler arası anlayış ve saygıyla daha barışçıl bir dünya oluşturulmasına yardımcı olacak; araştıran, sorgulayan, bilgili, duyarlı ve uluslararası bilince sahip genç insanların temellerini atmak.

 

Çocuklar, anaokulunda hangi dersleri görüyor?

3 yaş itibariyle tüm yaş gruplarımız; satranç, akıl oyunları, drama, görsel sanatlar, beden eğitimi, müzik, gibi farklı alanlarda ders görüyor. Öğrenciyi merkeze alan, çocuğun yanı sıra öğretmenin hatta ailelerin bile öğrenen olduğu bir program uyguluyoruz. Tüm yaş gruplarında oyun temelli bir yaklaşımımız var. Anaokulumuzda anadilin yanında İngilizce eğitim de veriyoruz. 3 yaş grubu öğrencilerimiz, branş dersi olarak haftada 12 saat İngilizce görüyor. 4 ve 5 yaş grubu için ise tam gün İngilizce programı uyguluyoruz. Biri İngilizce branş öğretmeni olmak üzere, her sınıfımızda 2 öğretmenimiz var.

 

 

BRANŞ ÖĞRETMENLERİYLE

 

Figen hanım, Kocaeli Marmara Koleji İlkokulu’yla ile ilgili bilgileri sizden almak istiyorum… Kurumun ilkokul kısmında nasıl bir eğitim programı uygulanıyor?

Milli Eğitim müfredatı esas alınarak, zümre öğretmenleri tarafından belirlenen, genişletilmiş Özel Marmara İlkokulu Çerçeve Programı doğrultusunda bir eğitim programı sürdürüyoruz. Türkçe, matematik ve hayat bilgisi dersleri sınıf öğretmenleri tarafından veriliyor. 4. sınıfta, matematik ve fen bilgisi derslerini branş öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri birlikte yürütüyor. Bunun yanı sıra çocuklar; müzik, görsel sanatlar, beden eğitimi, İngilizce, satranç, drama ve bilişim teknolojileri dersleri de görüyor.

 

Okulunuzda öğrencilerinizin bir günü nasıl geçiyor?

İlkokulun temelinde, akademik ve sosyal başarının önemli olduğu düşüncesiyle çalışmalarımızı okulumuzun tüm imkânlarını kullanarak planlıyoruz. Öğrencilerimiz 08.00 itibarıyla okula geliyor, 09.00’da eğitim öğretime başlanıyor. Toplamda 8 ders yapılıyor. 1. dersin bitiminde sabah kahvaltısı, 4. dersin bitiminde 40 dakikalık öğlen arası ve öğlen yemeği, 7. dersin bitiminde ikindi kahvaltımız var. Dersler 16.10’ da sona eriyor. 16.15’de başlayan okul sonrası programında ise öğrencilerimiz ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, alanında uzman antrenör ve eğitimciler tarafından sanat ve spor çalışmalarına başlıyor. Okul sonrası programında temel prensibimiz, öğrencilerimizin yeteneklerini keşfetmek ve farkındalık yaratmak. Çalışmalar 17.30’da bitiyor, çocuklarımızın okuldan ayrılış saati 17.45.

 

 

ÜCRETSİZ EĞİTİM

 

Okul sonrası programda hangi branşlar var?

Öğrenciler; sanat gününde ritim atölyesi, koro ve dans; spor gününde cimnastik, yüzme, tenis ve futbol; alternatif branşlarda ise satranç, akıl oyunları, robotik kodlama, tasarım ve sanat atölyesi gibi alanlarda kendilerini geliştirebiliyorlar. Çocuklar, bu derslere ilgileri, yetenekleri doğrultusunda yönlendiriliyor ve çalışmaları tüm yıl boyunca sürüyor. Bu program, okulumuzda tüm sınıflar düzeyinde ücretsiz olarak uygulanıyor. Öğrencilerimiz, okul sonrası programında ya da hafta sonlarında okula gelip, yetenekleri doğrultusunda seçildikleri branşta ücretsiz olarak eğitim alabilir.

Bahsettiğiniz bu sistem, çocuk için de aileler için de büyük bir avantaj…

Çok doğru. Okulumuzdaki bu sistem sayesinde öğrencilerimiz sosyal olarak da donatılıyor. Yetenekli oldukları dallarda, eğitimlerini okullarından hiç çıkmadan, ücretsiz olarak alıyorlar. Böylece aileler de zamandan kazanıyor, hafta sonlarında çocuklarını oradan oraya koşturmaktan kurtuluyor ve çocuklarıyla daha fazla zaman geçirebiliyorlar. Üstelik bütçelerine de ek bir maliyet yansımıyor. 

 

 

VELİ-OKUL İŞ BİRLİĞİ

 

Biraz da ilkokuldaki sosyal etkinliklerden bahsedelim…

Okul saatleri içerisinde yaptığımız sosyal etkinliklerimiz, 1. sınıflarda haftada 4 ders saati, diğer sınıflarımızda ise haftada 2 ders saati olarak uygulanıyor. Daha çok sahne performansı içeren çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilerimiz yıl boyunca almış oldukları eğitimleri; okuma bayramı, milli bayramlar, yılsonu gösterileri gibi organizasyonlarda sahne performansı olarak sergiliyor.

 

İlkokul kısmında rehberlik çalışmaları da yapılıyor mu?

Kocaeli Marmara Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi; önleyici ve gelişimsel rehberlik anlayışıyla, çalışmalarına ilk günden itibaren başlıyor. Çalışmalar, öğrencilerin psiko-sosyal, bilişsel ve fizyolojik gelişim sürecini desteklemek amacıyla ciddi bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmaların sonuçları aileler ile de paylaşılıyor.

 

 

DERSHANEYE GEREK YOK

 

Bengisu Hocam, Kocaeli Marmara Koleji’nin ortaokulunda nasıl bir eğitim sistemi var?

Öğrencilerimiz, 5. sınıfa yoğun bir İngilizce programıyla başlıyor. 5. ve 6. sınıfta, öğrencileri ilkokul sonrası geçilen yeni sisteme alıştırma, dersleri sevdirme, 7. ve 8. sınıfta karşılaşacakları yoğun tempoya hazırlama niteliğinde bir süreç izleniyor. 7. ve 8. sınıflarda ise LGS temposuna uygun bir program uyguluyoruz. Bu sınıflar, okula 2 hafta kadar erken başlıyor; hafta içi kursları ve hafta sonları etütleri oluyor.

 

7 ve 8. sınıflar sınava nasıl hazırlanıyor?

Elbette diğer sınıflara göre daha yoğun ve sistemli çalışıyorlar. Haftanın 4 günü, 16.00’dan sonra ve hafta sonraları akademik etütlerimiz var.  Etütlerde soru çözümü ve konu anlatımıyla çocukların eksiksiz ilerlemesini sağlıyoruz. Çocuklar, bu hafta sonu etütleri sayesinde ekstra bir dershaneye gitme ihtiyacı duymuyor. Hafta sonlarında deneme sınavları da düzenliyoruz. Bu sınavların sonuçları, öğrencilerimiz ve velilerimiz için yol gösterici oluyor. Danışman öğretmenlik sistemimiz sayesinde velilerimizle de devamlı iletişim içerisindeyiz. Bu iletişimi çok önemsiyoruz çünkü biz burada çocuklarımızın tamamen sınav odaklı çalışıyor olmasını arzu etmiyoruz.

 

 

SOSYAL GELİŞİMLERİ ÖNEMLİ

 

Biraz daha açar mısınız?

Öğrencilerimizin akademik başarısı ve sınavlardan iyi sonuçlarla çıkması çok önemli ama bizim için en az bunun kadar önemli bir diğer konu da onların davranışsal ve sosyal gelişimi. Burası bir okul. Hayatın birçok evresiyle ilgili deneyimlerini oluşturdukları ergenlik gibi kritik bir dönemi burada geçiriyorlar. Sınav tabii ki önümüzdeki bir gerçek ve bununla ilgili sorumluluklarımızı fazlasıyla yerine getiriyoruz. Bununla beraber çocukların her alandaki gelişimini asla ihmal etmiyoruz. Velilerimizin de bu noktada desteği bizim için önemli.

 

Özellikle sınav dönemlerinde çocukların kaygı düzeyi çok yükseliyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarınız var mı?

Rehberlik birimimiz özellikle 8. sınıf öğrencilerimizin üzerinde çok duruyor. Sınav başarısında sadece akademik performans ile birlikte kaygı yönetimi de çok büyük rol oynuyor. Kaygının az olması da çok olması kadar sıkıntı yaratabiliyor. Bu anlamda, kaygıyla ilgili sorunlarını dengeli bir şekilde aşmalarına yardımcı olmak için öğrencilerimize destek oluyoruz.

 

Aksayan bir durum söz konusu olduğunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Bizim için çocuklarımız artık kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu alacak yaşta. Bu nedenle sonuçları öncelikle onlarla paylaşmak bizim için önemli. Bir aksama varsa çocuğa durumla ilgili, çözüm içerikli geri bildirimlerde bulunuyoruz. “Şöyle bir problemimiz var, ne yapmalıyız?’ diye soruyor ve onun kendi ürettikleri eylemlerle hareket etmeği tercih ediyoruz. Bunu sadece akademik alanda değil; diğer konularda ve sosyal sorumluluk projelerinde de uyguluyoruz. Çözüm üretme yeteneklerinin gelişmesi noktasında öğrencilerimize destek oluyoruz.

 

Ortaokul öğrencileri, dersler haricinde okuldaki hangi aktivitelere katılıyor?

Biz, bir okul olduğumuzu aklımızdan hiç çıkarmadan; çocukları sadece ders ve testlerle boğmadan; öğrencilerimize kendilerini ifade edebileceği farklı alanlar sunuyoruz. Kampüsümüz bu anlamda çok iddialı; çocuklar özgürce sanatın ve sporun her dalıyla ilgilenebiliyor. Haftanın bir günü, iki saat kulüp ve sosyal etkinlik saatlerimiz var.

 

 

OKULDA İZ BIRAKIYORLAR

 

Duyduğuma göre okulda, onlara ait bir duvar varmış…

Koridordaki bir duvarı onlara ayırdık. O duvarı diledikleri gibi boyuyorlar. Böylece okulda kalıcı bir iz bırakmış oluyorlar ki bu da kurum aidiyetlerini artırıyor. Bunun yanı sıra koridor konserlerimiz meşhurdur, müzik çalışmalarına koromuzla da aralıksız devam ediyoruz. Öğrencilerimiz hem cumartesi hem pazar günleri okulun tüm imkanlarından, branş öğretmenleriyle birlikte faydalanabiliyor. Tüm bu sosyal faaliyetler, okulumuzda ücretsiz verilmekte.

 

Sağlanan tüm bu akademik ve sosyal imkânlar, mezunlarınızın sınav sonuçlarına nasıl yansıdı?

İlk yıl, sınava giren öğrencilerimizin yüzde 50’si, ilk yüzde 10’a girdi. İkinci yıl bu oran yüzde 60’a çıktı. Bu yıl da ilk bine, en az 3 öğrencimizi sokmayı hedefliyoruz. Özellikle matematik konusunda kendimize çok güveniyoruz. Tablet üzerinden yapılan uluslararası bir yarışmada çok ciddi başarı elde etti çocuklarımız. Yarışmaya Avrupa ve dünyada 200’den fazla okul katıldı; çocuklarımız Dünya 2.’si ve Türkiye 1.’si oldu.

 

Soner Hocam, Kocaeli Marmara Koleji öğrencilerine burs imkânı sağlıyor mu?

Dördüncü sınıftan itibaren kendi öğrencilerimize, okuldaki durumuna göre başarı bursu veriyoruz. Dışarıdan gelecek öğrencilerimiz için de dördüncü sınıftan itibaren 11. sınıfa kadar, her yıl bursluluk sınavı yapıyoruz. Bu sene sınavımız 22 Şubat’ta gerçekleşecek. Elbette, ihtiyaç bursu verdiğimiz öğrenciler de var. Ayrıca, şu an okulumuzda erken kayıt dönemi devam ediyor.

NASIL ARANDI: #marmara koleji # eğitim # öğretim # öğrenci # kocaeli # eğitmen # veli # devasa kampüs # atatürkçü # laik # uzman kadro

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.