FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN
Müjgan Haşimoğlu, bir koltuğa birkaç karpuz birden sığdırabilen başarılı iş kadınlarımızdan biri. Verim Gelişim ve Danışmanlık Merkezi’nin kurucusu, Özel Körfez Verimli Özel Eğitim Merkezi’nin işletme müdürü, şehrimize ilk kez gelmiş yeni özel eğitim müfredat ve uygulamaların direktörü, birçok STK’nın üyesi, birkaç derneğin gönüllüsü ya da üyesi, bu alanda know how sistemini kullanmış Kocaeli’deki ilk işletmeci. Özel gereksinimli çocukların yanı sıra bireylere, ailelere ve çiftlere danışmanlık ve rehberlik hizmeti veren, pek çok ailenin yaşadığı sorunların çözümünde etkin rol oynayan bir merkezin temel taşı. Bugüne kadar yaptığı başarılı çalışmalarıyla pek çok ailenin ve çocuğun yaşamına dokunan Müjgan Haşimoğlu, ‘Her zaman daha iyisi olduğunu bilerek ve hep öğrenci kalarak çalışmak getiriyor başarıyı. Ve en önemlisi de yaptığınız işe inanmak’ diyor.
Başarı sizin için neyi ifade ediyor?
Başarısızlıklardan alınan derslerden çıkarım yaparak, onları dönüştürebilmek. Sonuçta ‘başarısızlık’ olmasaydı, nereden bilecektik ‘başarı’yı?
Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?
Öncelikle şunu belirteyim; bugün ‘başarı’ olarak adlandırdığınız olgu, işimi hayal ettiğim şekilde yapabilmeme yardımcı olan, yolda yürüdüğüm zamanlar… Henüz hedeflerime ulaştığımı söyleyemem. İnsanlara dokunarak değiştirilecek, düzeltilecek çok şey var. ‘Bugüne kadar ne yaptın?’ diye soracak olursanız, şunu söyleyebilirim: Çok iyi gözlem yaptım. Yapmam istenen hiçbir işe ‘hayır’ demedim çünkü öğrenmek için bütün fırsatları değerlendirmeliydim. Bilimsel temelli, denenmiş, sonuçları umut olmuş kaynakları; akademik destek, klinik destek ve alternatifleri bütünleştiren yöntemleri kullanarak ve hep yenisini ekleyerek çalışmanın başarı getirmemesi talihsizlik olur herhalde. Her zaman daha iyisi olduğunu bilerek ve hep öğrenci kalarak çalışmak getiriyor başarıyı. Ve en önemlisi yaptığınız işe inanmak, önce kendini ikna etmek.
İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?
Daha fazla hata yapmak için kendime daha fazla fırsat yaratırdım herhalde. Bu da bana zaman kazandırırdı. Daha cesur davranır, konfor alanımdan daha çok çıkardım. Tıpkı şimdi olduğu gibi.
Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?
Pandemide ikinci merkezimi açtım, şimdi ekonomik krizin tam ortasında üçüncü merkez için yol haritası oluşturuyorum.
İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?
İşlerin her zaman yolunda gitmesinde sorun ararım. Amacım yenilikçi, dinamik, sürekli devinim ve evrilme içinde olmak. İşlerin yoluna girip bir rutin oluşmaya başlaması bana yeni bir proje için vaktin geldiğini çağrıştırır. Bu hayatta yapılacak çok şey var… Yolunda gitmiyorsa, öyle olması gerekiyordur, ‘yolunu kaybettin’ mesajını alırım ve yeniden bir rota oluşturur, yola devam ederim. Önce kendimin, sonra ekibimin nerede yanlış yaptığına bakarım; son olarak dış etkenleri tekrar ele alırım. İşlerin yolunda gitmemesine takılmak pek adetim değildir. Vardır gözden kaçırdığımız bir şey, mutlaka konuyu detaylandırarak çözeriz.
Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?
Malum, hem dünyada hem de Türkiye’de kadın girişimcilerin sayısı düşük. Aslında bizim sektörümüz kadın ağırlıklı çalışanı olan işletmelerden oluşuyor. Alanımızda güçlü bir kadın istihdamı var. Bunun yanı sıra anne, çocuk, aile birimlerini de ele aldığımda, hizmet alıcılarımızda da ağırlıklı olarak bize kadınlar eşlik ediyor. Bu anlamda yaptığım iş aslında kadın olmayı avantajlı bile kılıyor. İyi işler çıkarmış, o işlerle başarılar yakalamış kadınlar seslerini daha çok duyurmalı ve daha görünür olmalı. Daha çok kadını yüreklendirmek gerekir…
İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?
Kalple düşünen birisiyle.. Var mı bildiğiniz?
İş hayatındaki mottonuz nedir?
Kaliteli ve ince işçilikle çalışmak, çok çalışmak ve hep dinamik kalmak… Ve yine çok çalışmak.
Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en büyük nasihat ne olurdu?
Öncelikle, işe başlamadan önce farklı birkaç alanda kendini deneyimlemesini çok arzu ederim. Artık eğitim aldığı alanın dışında çalışan o kadar insan var ki… Yaptığı iş onu mutlu etsin, işine koşarak gitsin. Benim yaptığım işi seçerek oraya mutlu geliyorsa, hiçbir nasihatim olmaz. Ne de olsa yeni bir yapı-iskele yaratacak; içinde ne cevherler varmış yaşayarak keşfetsin isterim.
NASIL ARANDI: #müjganhaşimoğlu #verimgelişimvedanışmanlıkmerkezi #başarıinanmak #yaptığınişeinan #hepöğrencikal #başarılıkadın #güçlükadın #kocaeli