16-04-2024 23:48

Mucizeyi fotoğraflayan kadın: ASLI AKTAŞ AKSOY

2017-06-02    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-06-02
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Didem KÖSEOĞLU

 

Aslı Aktaş Aksoy, doğum ve yeni doğan fotoğrafçılığı alanında ilimizin en çok aranılan isimlerinin başında geliyor.  2009 yılından beri ailelerin en mutlu anlarını fotoğraflayan Aksoy, bir bebeğin doğduğu ilk anı, göbeğinin kesildiği dakikaları, annesiyle ilk buluşmasını, içtiği ilk yudum sütü çektiği birbirinden özel karelerle ölümsüzleştiriyor.

Yeteneği ve tecrübesiyle bugüne dek onlarca annenin hamilelik ve doğum fotoğraflarını çeken, sayısız meleğin en masum hallerini görüntüleyen Aslı Aktaş Aksoy ile mesleğinin inceliklerini; doğum ve yeni doğan fotoğrafçılığının keyifli yönlerini konuştuk.

 

 

 

Aslı Hanım, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1982 yılında İzmit’te doğdum. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü mezunuyum. Evliyim ve Arya isminde 2 yaşında bir kızım var.

Fotoğrafçılık hayatınıza nasıl girdi?

2000 yılında ulusal bir haber ajansının Kocaeli bürosunda çalışmaya başladım. Aslında fotoğrafçılık bu noktada hayatıma girdi. Haber fotoğrafçılığı yaptığınızda, başka açılardan bakmayı da öğreniyorsunuz. Dolayısıyla farklı bulduğum kareleri çekmeye başladım. 2009 yılında gazetecilik mesleğine son vermeye karar verdiğimde farklı bir dal arıyordum ve doğum fotoğrafçılığı ile tanıştım. Bir bebeğin dünyaya ‘merhaba’ dediği ilk anları belgelemenin çok güzel olacağını düşünüp aldığım eğitimlerle bu güzel işe adım attım.

Neden fotoğraf?

Fotoğraf, insan hayatının anlarını yansıtan en güzel belge. Başka insanların anlarını en güzel şekilde belgeleyip onların hayatında iz bırakmasını sağlamak, bence fotoğraf çekmek için çok güzel bir neden….

 

 

BİR BEBEĞİN İLK ANLARI

Sadece doğum ve bebek fotoğrafları mı çekiyorsunuz?

Etkin olduğum alan doğum ve bebek fotoğrafları, fakat bizim çalışma sürecimiz uzun soluklu olabiliyor. Hamilelikle başladığımız süreç doğum, yeni doğan, 6 ay, 1 yaş çekimleriyle devam ediyor. Bunun yansıra gelin-damat fotoğraf çekimi de yapıyorum.

Doğum ve yeni doğan fotoğrafçılığı hakkında bize bilgi verir misiniz?

Doğum fotoğrafçılığı bir bebeğin ilk anlarını fotoğraflamaktır. Doğduğu ilk an, göbeğinin kesilmesi, ilk bakımları, annesiyle ilk karşılaşması, ilk emzirme anları… Aileler o günün stresiyle hayatlarına giren bu güzel meleklerin ilk anlarını hatırlayamayabiliyor. Biz bu süreci tüm detayıyla fotoğraflıyoruz. Yeni doğan fotoğrafçılığı ise bebeğinizin doğduğu günden sonraki ilk 15 gün içerisinde çekilen uyku hali pozlarıdır. Aksesuarlar kullanarak yaptığımız, bebeğin doğal hallerini yansıtan çekimlerdir.

Keyifli ve zor yanları nelerdir?

Doğum ve bebek fotoğrafçılığından çok keyif alıyorum çünkü doğum çok mucizevi bir an. Yeni bir varlığın ilk anını görmek, fotoğraflamak insanı duygulandırıyor. Bir de bir ailenin en özel gününde yanında oluyorsunuz, sizin fotoğraflarınız sayesinde yıllar geçtikte o anı yaşıyorlar. En güzeli ise çektiğiniz bebeği aylar sonra büyümüş olarak görmek. Bu çok güzel bir duygu. Tabii ki bu mesleğin de zor yanları bulunuyor. Sezaryen doğumun yanı sıra normal doğumlar da oluyor. Dolayısıyla gece de doğuma gidebiliyoruz. Tatile çıkarken olabilecek doğumları göz önüne alarak planlama yapmamız gerekiyor. Normal doğumlarda uzun süre bekleyebiliyoruz. 3 hafta boyunca kaçış planı yapıp doğumlardan dolayı kısa bir tatil bile yapamayan biri olarak, bence en zor yanı bu durum.

 

 

ALBÜME DOKUNSUNLAR

Bebekleri çekmek zor bir iş. Daha kolay bir çekim için ailelerin nelere dikkat etmesi gerekir?

Doğum hikayesi tamamıyla doğal bir süreç içerisinde gerçekleştiği için aslında orada olduğumuz süre içerisinde biraz gölgede kalmamız gerekiyor. Aileyi pozlandırmak o doğallığı bozmaktır. Ama bebek çekimlerinde bebeğin aç olmaması çekim için önemli bir durum. 1 yaş çekimlerinde uyku saatlerinde çekimin yapılmaması da öyle…. Yani süreç biraz bebeğin durumuna göre ayarlanmalı.

Bir doğum fotoğrafçısı nelere dikkat etmeli? Bu işi yapmak için eğitim almak şart mı?

Bir doğum fotoğrafçısı bence bir kadın doğum uzmanı gibi olmalı; 7/24 doğuma gidebilmeli. Bir anne gibi olmalı, o anda anne olan bir kişinin duygularını hissedip o yoğun hisleri fotoğraf karesine yansıtabilmeli. Bence eğitim şart. Teknik bilmesi gerekiyor. Her ameliyathanenin ışığı farklı, bebeğin bakımlarının yapıldığı alandaki ışıklı alanlar farklı. Teknik bilmezse yapamaz ama her fotoğrafçının tekniği de farklıdır.

Çekim öncesinde izlediğiniz bir yol var mı?

Çekim öncesinde bana ulaşan aileyle mutlaka yüz yüze görüşmek istiyorum. Bu sayede daha iyi bir frekans yakalanıyor. Ve mutlaka yaptığım işi, sayfa tasarımlarını görmelerini istiyorum. Albümlerime dokunmalarını arzu ediyorum ve tüm detayları konuşmak istiyorum. Çünkü bu süreçte ailelerin akıllarına takılan çok fazla soru oluyor. Hepsini yanıtlayıp rahat olmalarını istiyorum.

 

Aslı Aktaş Aksoy, anne adaylarının fotoğraflarını farklı konseptlerle çekiyor.

 

SIKINTI YAŞANMIYOR

Konsept çekimleri nasıl ve nerede yapıyorsunuz?

Son günlerde hamile çekimlerinde sahil modası var. Genellikle deniz kenarında istiyorlar. Aile çekimlerini de hava güzel olduğunda yeşil alanda, belirlediğimiz konseptler eşliğinde yapıyoruz. Tüm aksesuarlarımızı kendimiz ayarlıyoruz. Mutlaka giyilecek kıyafetleri öncesinde görüyoruz.

Sizi aynı işi yapan diğer meslektaşlarınızdan ayıran özellik nedir?

2009 yılından beri bu mesleği yapıyorum. Çok fazla doğuma girdim. Dolayısıyla ailenin doktor veya hastaneyle ilgili sıkıntı yaşamasına sebep olmuyorum. İşin mutfak kısmında o kadar çok yoğruldum ki nerede nasıl duracağımı, ne zaman hareket edeceğimi çok iyi biliyorum. Bu nedenle çekimlerimizde aile de rahat ediyor.

 

NASIL ARANDI: #aslı aktaş aksoy

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.