03-05-2024 17:19

Modern çağın hızırları harekete geçti: İyilikte buluşuyoruz!

2019-07-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-07-06
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: Zeynep Akar

FOTOĞRAFLAR: İsmail Hakkı Timuçin

 

 

Ülkemizde, tüm kaymakamlıkların bünyesinde bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, devletten aldığı destekle bulundukları bölgede yaşayan ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunuyor; muhtaç vatandaşlarımızın ayni ve maddi gereksinimlerini belli bir ölçüde karşılıyor.

Başiskele Kaymakamlığı bünyesinde de başarıyla devam eden bu uygulama, Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay’ın öncülüğünde bir adım öteye taşındı.

Vakıf çatısı altında, Kaymakam Kantay’ın yönetiminde hayata geçen; Türkiye’ye model olacak nitelikteki ‘İyilikte Buluşalım Sistemi’, sadece Başiskele’de değil il genelinde çığ gibi büyüyen bir iyilik hareketine dönüştü.

 “Doğru kişiye yardım,

 Hızlı yardım,

 İncitmeden yardım”

Sloganıyla hayat bulan proje, ihtiyaç sahipleri ve hayırseverleri iyilikte buluşturuyor. Peki, bu sistem nasıl işliyor?

İşlemler, proje gönüllülerinin tespit ettiği veya Başiskele Kaymakamlığı’na gelen yardım taleplerinin kayıt altına alınmasıyla başlıyor. Bundan sonraki ilk adım, araştırma. Vakıf bünyesinde oluşturulan İyilikte Buluşalım projesi ekibi tarafından oldukça kapsamlı bir çalışma başlatılıyor. Ekipler, ihtiyaç sahibi kişinin evinde ve çevresinde incelemeler yapıyor, fotoğraflar çekiyor, mal varlığından sosyal güvencesine kadar her detayı araştırıyor.

Elde edilen bilgilerle oluşturulan detaylı dosya, Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay başkanlığında her hafta ya da daha sık toplanan vakfın mütevelli heyetine bir slayt gösterisiyle sunuluyor. Heyet tarafından dikkatle incelenen dosya, ince elenip sık dokunarak değerlendiriliyor; uygun görülen talepler hiç vakit kaybetmeden sisteme dahil ediliyor.

İşte ‘İyilikte Buluşma Sistemi’ tam da burada devreye giriyor. İhtiyaç sahipleri ve belirlenen ihtiyaçlar önce kategorilere ayrılıyor; ardından da birer referans numarasıyla listelenerek sisteme yükleniyor. Bağışçı, basiskelesydv.gov.tr internet adresinden ‘İyilikte Buluşalım Sistemi’ne giriyor; ihtiyaçlar ve ihtiyaç sahibi hakkındaki bilgileri toplu halde görüyor; referans numarasıyla belirtilen kişiler arasından dilediğini işaretliyor ve ihtiyacını karşılıyor.

İyilikte buluşanlar bazen zor durumdaki bir ailenin ev kirasını karşılıyor, kimi gün küçük bir kız çocuğunun bir çift paten hayalini gerçekleştiriyor. Kıyafet, kırtasiye, oyuncak bebek, spor ayakkabı, bakkal borcu, ütü, futbol topu, glütensiz gıda, koltuk takımı, gelinlik, yakacak, gıda, astım hastaları için buhar makinesi, bebek maması ve bezi, temizlik ürünleri ihtiyaç listesindekilerden sadece bir kaçı…

Sisteme destek vermek isteyenler sadece maddi ya da ayni yardımla değil, ‘emekleriyle’ de iyilikte buluşabiliyor. Örneğin, hayırsever bir öğretmen, ihtiyacı olan çocuğa özel ders verebiliyor; müzik ya da spor konusunda destek olabiliyor.

İyilikte buluşanlar, maddi yardımlarını sitede verilen İBAN numarası üzerinden ya da internet adresinde verilen telefonları arayarak gerçekleştirebiliyor. Ayni yardımlar ise ya Başiskele Kaymakamlığı’na teslim ediliyor ya da proje ekibi tarafından yerinden alınıyor. Ayni bağışlarda, çok iyi kullanılmış bebek gereçleri dışında ikinci el eşya ve kıyafet kabul edilmiyor. Yapılan tüm yardımlar Başiskele Kaymakamlığı tarafından kayıt altına alındıktan sonra ihtiyaç sahiplerine teslim ediliyor.

 

 

BİN KUTU SÜT DAĞITILDI

Başiskele Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, bu proje kapsamında Gıda Kurtarma Derneği ile de bir protokol imzalamış. Marketlerle iş birliği yaparak son kullanma tarihi dolmamış halen sağlıkla tüketilebilen gıdaları toplayan ve değerlendiren Gıda Kurtarma Derneği de projeye destek vererek derlediği ürünleri ihtiyaç sahipleriyle paylaşıyor. Başiskele Kaymakamlığı bu proje kapsamında; çocuklara tam bin kutu süt, ailelere ise bir ton sebze, meyve ve çerez dağıttı.

Şubat ayında hayata geçen İyilikte Buluşalım projesi kapsamında bugüne dek yaklaşık 2 bin kişiye ulaşıldı; yüzlerce ailenin yarasına merhem olundu, binlerce çocuğun hayali gerçekleştirildi. Bağışçıların gönülden desteğiyle çığ gibi büyüyen bu yardımlaşma hareketi, Kocaeli’deki  güzel kalpleri bir araya getirdi. Projeye destek veren oluşumlardan biri de kendi bünyesinde gerçekleştirdiği yardım faaliyetleriyle göz dolduran Kocaeli Anneleri Derneği oldu.

 

KOCAELİ ANNELERİ DESTEK VERDİ

Çalışmalarını Hande Kaya başkanlığında sürdüren dernek, Ramazan Bayramı dolayısıyla Kocaeli genelinde tam bin 500 çocuğa bayramlık kıyafet armağan etti. Ayakkabısından elbisesine, saç bandından çorabına kadar incelikle hazırlanan hediye paketlerinin bir kısmı kaymakamlıklar tarafından, bir kısmı ise tek tek çocukların evine gidilerek teslim edildi.

Başiskele Kaymakamlığı tarafından takdim edilen teşekkür plaketini almak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın mütevelli heyeti toplantısına katılan Başkan Hande Kaya, vakfın ihtiyaçları karşılarken çok hassas davrandığının altını çizerek, “Bu bayram, yaptığımız yardımlarla Kocaeli genelinde bin 500 çocuğa ulaştık.

Hediyelerin hepsi kaymakamlıklar tarafından imza karşılığı dağıtıldı. Bu anlamda içimiz çok rahat. Destekçilerimiz de hediyeleri nasıl ulaştırdığımızı bildiklerinden içleri rahat bir şekilde bağış yaptılar. Umarım daha güzel işlerde de birlikte çalışırız” dedi.

 

 

SÜREKLİ BAĞIŞÇI

İyilikte Buluşalım Sistemi’nden, vakfın sürekli bağışçısı olan Symbol AVM Migros Müdürü Melih Sevimli sayesinde haberdar olarak projeye 140 adet gıda kolisiyle destek veren Migros bölge müdürü Gökhan Sülün de toplantıya katılanlar arasındaydı. Sülün, plaketini aldıktan sonra yaptığı konuşmada “Migros olarak Ramazan aylarında bu tür bağışlara ülke genelinde katılıyoruz. Melih Bey ile değerli eşi böyle bir projeden bahsedince, biz de konuyu hızlı bir şekilde genel merkeze ilettik. Gerekli onayı alarak bu faaliyete küçük bir katkı sağladık. Bence bu muhteşem bir proje” dedi.

 

GELİNLİK BAĞIŞI

Başiskeleli bir genç kızın hem gelinlik ihtiyacını karşılayıp hem de kına gecesini üstlenerek projeye destek veren gelinlik firması sahibi Seher Günaydın, plaketini alırken çok mutluydu. Günaydın, “Benim düğünüm çok zor şartlarda olmuştu. Bu yüzden dükkanımı açtığım günden itibaren ihtiyaç sahiplerine elimden geldiğince ulaşmaya çalışıyorum. Gelinlerimize elimizde olan gelinliklerle ya da özel bir dikim yaparak yardımcı oluyorum. Hatta kına gecesinden düğününe, kuaförüne kadar elimden geleni yapıyorum. Başiskele’de de böyle bir ihtiyaç doğmuş, seve seve yardımcı oldum” dedi.

İyilikte Buluşalım Sistemi’ne tam 160 çift ayakkabı ile destek veren Rafet Kırgız ise Kocaelililerin yakından tanıdığı bir hayırsever. Görkem Spor’un sahibi olan Rafet Bey, yaptığı yardımların açıklanmasını istemese de Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay’ın  “Rafet Bey, kötülük de iyilik de bulaşıcıdır! Gençlerimize ve çocuklarımıza her gün gazetelerin üçüncü sayfalarından, televizyon haberlerinden ve dizilerden kötülük bulaşacağına; sizin gibi güzel insanlardan iyilik bulaşsın. Lütfen gençlerimizin ve vatandaşlarımızın sizin gibi insanları tanımasına, örnek almasına izin verin”  demesi üzerine, plaketini aldı ve şunları söyledi: “Daha önce de Başiskele’de yardımlar yapmıştım ama bu projeyi bilmiyordum. Şimdi yardımlarımı, doğru yere gittiğini bilerek yapıyorum. Ben ve 2 kardeşim yetim büyüdük. İzmit’e geldiğimizde ikinci sınıftaydım. Annem ikinci evliliğini burada yaptı. Üvey babam çok iyi bir insandı. Ben, evlenene kadar ona ‘baba’ diyemedim ama o bize gerçekten babalık yaptı.

 

İYİLİK BULAŞICI

Eskiden, resimli romanlar satar, kazandığımız parayla sinemaya giderdik. Bir gün romanları satamayınca parasız kaldım. Eve gittim, babam uyuyordu. Sessizce odaya girdim, kapının arkasında asılı duran pantolonunu gördüm. Tam sinema parası almak için elimi pantolonun cebine atmıştım ki bozuk paraların şıngırtısından babam uyandı. Göz göze geldik, öylece kaldık. Babam beni utandırmamak için başını öbür tarafa çevirip yaptığımı görmezden geldi. Ne kadar utandığımı anlatamam. Babam ne o gün ne de daha sonra bana tek kelime etmedi, beni daha da utandırmadı. İyiliğin bulaşıcı olduğuna inanıyorum. Bu bana çok büyük bir ders oldu. O günden sonra iyi bir insan olmaya yemin ettim.”

 

 

Destek ve bağışlarınız için

Başiskele Kaymakamlığı

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı

Tel: 0262.343 42 73 – 0535.050 96 97

www.basiskelesydv@gmail.com

NASIL ARANDI: #iyilikte buluşuyoruz # başiskele kaymakamlığı # atila kantay # hayırsever # yardım # destek # destekçi # kocaeli # başiskele

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.