25-04-2024 14:05

Minik profesyoneller burada yetişiyor: Enerji Gençlik ve Spor Kulübü

2019-02-11    1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-02-11
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

FOTOĞRAFLAR: İ. HAKKI TİMUÇİN

 

Çocukların hem ruhen ve bedenen sağlıklı gelişmesinin hem de akademik başarısının artmasının temelinde spor; her spor branşının temelinde ise cimnastik var. Bu gerçekten hareketle, 2016 yılında Enerji Gençlik ve Spor Kulübü’nü kuran beden eğitimi öğretmeni ve antrenör İlknur Pala, bilinçli çalışmalarıyla pek çok minik sporcunun hayatına dokunuyor. “Spor hayatına cimnastikle başlayan çocuk, hangi branşa yönlendirilirse yönlendirilsin, 10 adım önde başlamış olur” diyen Pala, çocukların eğlenerek cimnastik yapmasını sağlıyor; yaş gruplarına özel programlarla, onların profesyonel yaşamlarının alt yapısını hazırlıyor.  Özel eğitim gerektiren çocuklar için de ‘life kinetik’ eğitimi, hiper aktivite, konuşma güçlüğü, dikkat dağınıklığı, fiziksel yetersizlik gibi konularda çok etkili çalışmalar yapan Enerji Gençlik ve Spor Kulübü’nün kuruluş hikayesini, çalışmalarını ve gelecek hedeflerini, kulübün kurucusu İlknur Pala’dan dinledik.

 

İlknur Hanım, sizi tanıyarak başlayalım…

1971, Kocaeli doğumluyum. Spor hayatıma 6 yaşında başladım. Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunuyum. Birçok branşla ilgilendim ama üniversite hayatım boyunca özellikle halk danslarıyla ilgili başarılı çalışmalar yaptım. Üniversiteden mezun olduktan sonra dil öğrenmek için İngiltere’ye gittim. Burada çocuklar üzerine yapılan çalışmaları yakından inceleme fırsatım oldu ve Türkiye’deki eksikliği fark ettim.

 

Nedir bu eksiklik?

Ülkemizde ne yazık ki küçük yaştaki sporcu grubuyla profesyonel olarak çalışma yapılmıyor. Yurt dışında böyle değil, çocuklar daha çok küçük yaştayken profesyonel olarak spor branşlarında eğitiliyor. Ben de bu alanda çalışma yapmaya karar verdim. İngiltere’den geldikten sonra Rusya’ya gittim, yaklaşık 1 yıl boyunca spor konusunda çocuklarla yapılan çalışmaları inceledim. Dönünce, eğitim alanında kendimi geliştirmek için İstanbul’da beden eğitimi öğretmenliğine başladım. Bununla birlikte antrenörlük de devam etti. 2007 yılında İzmit’e geldim ve çalışmalarıma burada devam ettim.

 

Nerelerde çalıştınız?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile uzun yıllar çalıştım. Anaokullarında hareket eğitimi ve cimnastik dersleri, bazı salonlarda kadınlara yönelik pilates dersleri verdim. Ben çocukları yetiştirdikten sonra bazı kulüplere gönderiyordum. Velilerimin gittikleri kulüplerde mutlu olmadıklarını gördüm. Kendileri de bunu benimle paylaştı ve bir kulüp açmamı istediler. Onların böyle bir talebi olunca Enerji Gençlik ve Spor Kulübü’nü 2016 yılında Nihat Tokgöz ve Oktay Yalçın’ın desteğiyle kurduk ve faaliyetimize başladık. Tamamen veli desteği ve sponsorlarla ayakta duran bir kulübüz. Ticari bir kaygı gütmüyoruz.

 

Hangi branşlarda eğitim veriyorsunuz?

Kulüp tamamen cimnastik üzerine eğitimler veriyor. Hareket eğitimi, eğlenceli spor, temel cimnastik, profesyonel cimnastik, artistik cimnastik ve aerobik cimnastik eğitimleri veriyoruz. Ana branşımız aerobik cimnastik. Özel eğitim çocukları dahil olmak üzere ‘life kinetik’ eğitimi, hiper aktivite, konuşma güçlüğü, dikkat dağınıklığı, fiziksel yetersizlik gibi konularda da çok etkili çalışmalar yapıyoruz. Bizimle çalışan rehabilitasyon merkezleri ve veliler, bu alanlardaki çalışmalarımızdan ve çocuklarından aldıkları dönüşlerden çok memnun.

Enerji Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı İlknur Pala

 

 

YÖNERGE ALMASI ÖNEMLİ

 

Hareket eğitimi ve eğlenceli spor dediniz, açar mısınız?

Küçük yaş gruplarına cimnastik değil, altını çizerek söylemek isterim ki hareket eğitimleri veriyoruz. Zaten küçük yaş grubuna profesyonel anlamda cimnastik eğitimi vermeniz mümkün değil çünkü o dönemler çocukların oyun yaşı. Motorik özelliklerini tamamlamamış çocuğa, disiplin altında cimnastik dersi vermeye kalktığınızda aşırı derecede zorlanıyor. Cimnastik yapacak yaşa geldiğinde ise ürküyor ve spordan soğuyor. Çocuk spor yaptığını anlamadan; dikkat süresini artırmak, kaslarını güçlendirmek, esnekliğini geliştirmek ve onu bir toplulukla derse girecek duruma getirmek için hareket ve eğlenceli spor eğitimleri veriyoruz. Bu noktada çok güzel yollar kat ettik.

 

Bir çocuk kaç yaşından itibaren kulübünüze üye olabiliyor?

2,5 yaşından itibaren çocukları kabul ediyoruz. Önce deneme dersleri yapıyoruz çünkü benim için çocuğun uyum sağlaması ve yönerge alması çok önemli. Eğer yönerge alıyor ve toplulukla birlikte çalışabiliyorsa kulübümüze dahil ediyoruz. Tam tersi bir durum halinde velisine çocuğun biraz daha büyümesini beklememiz gerektiğini söylüyorum. 2,5 yaşındaki öğrencimize hareket eğitimi veriyoruz.  3 ile 12 yaş aralığında ise cimnastik temel eğitimine başlıyoruz. 6 yaşına kadar cimnastik temel eğitimi verdikten sonra çocuklara kuvvet, sıçrama, esneklik testleri uyguluyoruz. Cimnastikçi olabilecek kapasite varsa kulübümüzde devam edebiliyor. Yoksa o çocuğu başka branşlara yönlendiriyoruz. Bunun yanı sıra takım sporlarında da esneklik, kondisyon ve denge çalışmaları yaparak sporcuların bireysel özelliklerini ön plana çıkarmalarına yardımcı oluyoruz. Örneğin; futbol, voleybol, basketbol ve tenis gibi…

 

 

AKADEMİK BAŞARI ARTIYOR

 

Cimnastik, bir çocuğun hayatına neler katıyor?

Cimnastik yer çekimi kuvvetine karşı koyabilmenizdir. İnsanın sınırlarını zorladığı bu sporun kazandırdıkları saymakla bitmez. Öncelikle beden ve ruh sağlığı, doğru bir postür, özgüven, kas kuvveti, esneklik ve başarma duygusunu tadabilme… Unutulmamalı ki her spor branşının temelinde cimnastik var. Spor hayatına cimnastikle başlayan çocuk hangi branş yönlendirilirse yönlendirilsin 10 adım önde başlamış olur çünkü küçük yaşlarda fizik kuvveti ve esnekliğini kazanmış bir bireydir o. Çocuğunuzun hayatında yapacağınız en güzel şey sosyal faaliyetler ve spordur. Veliler, ders yoğunluğunu gerekçe göstererek çocuğunu spora yönlendirmiyor ancak bu büyük hata. Benim sporcularımdan biri Anadolu lisesini, biri fen lisesini kazandı. İki sporcum özel okullardan burs kazandı. Demek ki spor, eğitimi engellemiyor, tam tersine katkı sağlıyor.

 

Çocuğun başarısında hangi spor dalına devam edeceği önemli mi?

Kesinlikle, doğru yerde doğru sporu yapmak önemli. 4 yaşındaki bir çocuğu basketbola başlatırken iki kere düşünmeniz gerekiyor. Çocuğun yeteneğine göre ve zorlama olmadan spora yönlendirmelisiniz. Ve tabii ki çocuk kesinlikle 3-6 yaş yaş arasında cimnastik eğitimi almalı.

 

Hangi yarışmalara katılıyorsunuz?

Bizim katıldığımız yarışmalar kulüplerarası Türkiye şampiyonaları, Avrupa şampiyonaları ve lig yarışmalarıdır. Bu şampiyonlardan çok iyi dereceler aldık. Şu anda 3. ligdeyiz. Antrenörlerimizin hepsi alanında uzman isimler.

 

 

YARIŞMALARA HAZIRLANIYORLAR 

Kaç antrenörünüz var?

7 kondisyon antrenörümüz var. Nihat Tokköz, Ruşen Kaçan, Musa Akyüzlü, Yaser Çakır, Oktay Yalçın, Büşra Dikicioğlu ve ben. Her antrenörümüzün en az birinci kademe antrenörlük belgesi, iyi bir spor geçmişi var.

 

Yakın zamanda katılacağınız bir yarış var mı?

Mart ayında Mersin’de Türkiye Cimnastik Şampiyonası, Kocaeli’de 15-17 Mart tarihleri arasında Aerobik Cimnastik Minikler Ligi, Manisa’da Okullar Türkiye Birinciliği, haziran ayında Aerobik Cimnastik Kulüpler Arası Yarışması, eylül ayında Federasyon Kupası var. Bir de Slovakya’da düzenlenecek bir yarışmaya katılmayı planlıyoruz. Ayrıca okul yarışlarına da hazırlanıyoruz. 3 yıldır Türkiye ve yurt dışındaki turnuvalarda Kocaeli’yi çok güzel bir şekilde temsil ediyoruz.

 

 

İLETİŞİM

Adres: Akarca Mahallesi, Albay Karaosmanoğlu Caddesi, Cumhuriyet İş Hanı No: 10/16 Yuvam Akarca /İzmit

E-mal: info@enerjigsk.com

Web: www.enerjigsk.com

Facebook: facebook/enerjigsk

Telefon: 0538.833 33 46

NASIL ARANDI: #Enerji Gençlik ve Spor Kulübü # Enerji Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı İlknur Pala # temel cimnastik # profesyonel cimnastik # artistik cimnastik # aerobik cimnastik # spor #

2 yıl önce - Hüseyin TORAMAN

Gurur duydum İlknur.... Tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Saygılarımla....

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.