15-09-2024 19:35

Mikrodalga fırınlar sağlıklı mı?

2019-07-01    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-07-01
.stripslashes($urun->baslik).

Beğenelim veya beğenmeyelim, mikrodalga fırınlar son yirmi yılda mutfaklarımızda önemli bir yer tutmaya başladı. Çağımızın doğası gereği; kolay, pratik ve hızlı olması mikrodalga fırınların inanılmaz yükselişine yol açtı. Fiyat olarak da geleneksel fırınlarla karşılaştırılmayacak kadar hesaplılar.

Peki, mikrodalga fırınlar sağlıklı mı? Bir başka deyişle, bu küçük kutunun içinde anında ısınan yemekleri yediğimizde bize bir şey olur mu? Mikrodalga fırınlarla ilgili anlatılan şehir efsanelerinin sayısına bakınca, şaşırtıcı biçimde konuyla ilgili çok az araştırmaya rastlıyoruz.

Tartışmaya başlamadan önce mikrodalga fırınların nasıl çalıştığını anlamak gerekiyor. Tıpkı radyo dalgalarında olduğu gibi (ancak çok daha kısa boylusu), enerji dalgaları saçarak yemekleri pişiriyor. Sık bir biçimde gönderilen bu dalgalar, yiyeceklerin içindeki su partiküllerini harekete geçirip, ısıtıyor. Isınan su partikülleri de buharlaşmaya başlayıp, katı parçaları pişiriyor.

 

★ ★ ★

Nasıl olursa olsun, yiyecekler pişirildiğinde besin değerlerini kaybediyor. Örneğin C vitamini; pişirme süresi uzadıkça, parçalanıp yok oluyor. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi, ocak ayında yayınladığı makalede mikrodalganın çok daha kısa sürede pişirdiği için C vitamini gibi değerleri daha iyi muhafaza edebileceğini söylüyor.

Oysa ABD Sağlık Bakanlığı 2003 yılında yayınladığı bir makalede brokoli üzerine bir araştırma yapılmış. Brokolinin, mikrodalga fırınla pişirildiğinde yararlı antioksidanlarının yüzde 97’sini kaybettiğini belirtiyor. Klasik buharla pişirildiğinde bu oran yüzde 11 civarında. Pişirme süresi artmasına rağmen sonucun bu şekilde çıkması farklı bazı noktaları sorgulamamız gerektiğini gösteriyor.

★ ★ ★

Yapılan farklı bir araştırmaya göre de mikrodalga fırınlar çalışırken, cep telefonu baz istasyonlarından daha fazla elektromanyetik enerji yayıyor. Neredeyse her iki evden birinin tepesinde baz istasyonu olduğunu ve tüm dünyada bunun yasal olduğunu söyleyebilirsiniz. Sormak isterim; kaç kişi mutfağının ortasında bir baz istasyonu kurulmasına gönüllü olur?

Tıpkı cep telefonunun yaydığı enerji dalgalarının olumsuz etkileri kanıtlanmadığı gibi bundan kat ve kat fazla enerji dalgası yayarak çalışan mikrodalga fırınların etkileri de an itibarıyla saptanamadı. Bu ayıp bilim adamlarına ait.  Kendi adıma konuşmam gerekirse, mideme gidecek herhangi bir yemeği bilinmezlerle dolu bu kutunun içinde pişirmedim ve pişirmem. Sadece ‘ne yiyorsak oyuz’ değil, ‘nasıl yiyorsak da oyuz’ demekte fayda görüyorum. Bu yüzden bu ayki yemek tarifimizi gerçek pişirme ünitelerimiz olan fırın yemeğine ayırmak istiyorum. Şimdiden afiyet olsun.

 

 ★ ★ ★

 

FIRINDA MÜCVER

 

MALZEMELER

• 3 tane kabak

• Çeyrek bağ dereotu

• 4 dal taze soğan

• 1 soğan

• 3 yumurta

• 2 diş sarımsak

• 1,5 boğum dil peyniri

• 3 tepeleme çorba kaşığı un

• 3 çorba kaşığı zeytinyağı

• 2 çay kaşığı mahlep

• 2 çay kaşığı tuz

• 3 çay kaşığı karabiber

• Çörekotu

 

 

YAPILIŞI

3 ufak kabak ve çeyrek bağ dereotunu robota koyup, iyice çekin. Ardından robotu boşaltıp, 1 orta boy soğanı, 4 dal taze soğanı, 2 diş sarımsağı da aynı yöntemle çekip, kabağa ilave edin. Üzerine 3 adet yumurta, 3 çorba kaşığı un, 2 çay kaşığı toz mahlep, 100 gr. küp küp kesilmiş dil peyniri, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz ve bolca taze çekilmiş karabiber ekleyip, kaşıkla karıştırın. Mümkünse emaye tepsinizi 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile iyice yağlayın, bir parça da unlayın. Emayede pişince dışı çok daha kıtır, içi ise nemli ve yumuşak oluyor. Karışımı tepsiye, yaklaşık 2 cm kalınlığında olacak şekilde dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, önce 20 dakika fırının tabanında, altını hafifçe tutturacak şekilde pişirin. Daha sonra fırının orta katına alarak, üstü nar gibi kızarana kadar, yaklaşık 20 dakika daha pişirin. Fırından çıkarmadan 10 dakika önce üzerine 50 gr dil peynirini ince ince kesip dağıtın ve 2 tatlı kaşığı çörek otunu serperek afiyetle yiyin.

NASIL ARANDI: #serkan yeşildağ # köşe yazarı # yemek # gıda # gurme # mücver # fırında mücver

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.