19-04-2024 15:29

Migren aşısı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/07/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Migren aşısının Türkiye’de kullanılmaya başlanmasıyla birlikte yıllardır migrenden muzdarip olan hastalar haklı olarak kendileri için çözüm olup olamayacağını merak etti.

Durum böyle olunca da migren tedavisinde ne gibi seçenekler var, özetleyelim istedim. Migren, toplumda en sık görülen ikinci baş ağrısı türüdür (birincisi gerilim tipi baş ağrısı). Kadınlarda, erkeklerden daha sık görülür, ağrılar genellikle 20-40 yaş arasında başlar fakat çocuk yaş grubunda da ortaya çıkabilir.

Migren ağrısının karakteristik özellikleri vardır. Tek taraflı, zonklayıcı, 4-72 saat süren, bulantı-kusmanın eşlik ettiği, ışık/ses hassasiyetinin bulunduğu bir ağrıdan söz ediyoruz. Tabii ki bunların dışında ilave semptomlar ve kişiden kişiye değişebilen özellikler de oluyor. Migren tedavisini ana hatlarıyla iki gruba ayırıyoruz: Ağrı anı (atak) tedavisi ve proflaktik (önleyici) tedavi.

Atak anı tedavisi, ağrıları seyrek olan (haftada 2’den az) ve çok uzun sürmeyen hastalarımız için uygun. Bu amaçla ağrı kesiciler, bulantı önleyici ilaçlar tablet ya da damar içi enjeksiyon olarak uygulanabiliyor. Proflaktik tedavi ise ağrıları sık (haftada 2 ve üstü) ve uzun süreli olan, iş gücü kaybına yol açan, günlük hayatı olumsuz etkilenen hastalarımız için tercih ettiğimiz tedavi şekli. Önleyici tedavide çok farklı seçeneklerimiz var: İlaç tedavisi; botulinum toksin uygulaması (botox) ve artık migren aşısı!!!

★ ★ ★

Proflaksi için ilk tercih çoğunlukla 6 ay süreyle düzenli ilaç tedavisi uygulamaları oluyor. Kullandığımız ilaçların hemen hepsi başka hastalıkların tedavileri için bulunmuş ama zaman içinde migren önleyici tedavide etkinliklerinin ispatlanmasıyla bu amaçla da kullanımları onaylanmıştır. Bu grupta antidepresanlar, kalp ritim düzenleyiciler, epilepsi ilaçları, nöropatik ağrı ilaçları gibi farklı ilaçlar yer alıyor. Hastalarımız bazen ilaç prospektüslerini okuyunca panik ve şaşkınlıkla arayıp, ‘Yanlış mı oldu acaba?’ diye soruyorlar. Panik olmayın. Ne yazdığını biliyoruz ve yanlışlık yok. Evet sizin epilepsiniz, ritim düzensizliğiniz ya da depresyonunuz olmayabilir ama bu ilaçları doktorunuz migreninizin tedavisi için verdi, endişe etmeyin. Tabii ki hangi ilaç grubunun seçileceği hastaya göre belirlenir, her migren hastası her ilaçla tedavi edilemez. Yaş, cinsiyet, mevcut diğer hastalıklar, meslek vb. göz önünde bulundurularak tedavi düzenlenmesi gerekir.

Proflakside bir diğer seçenek ise botulinum toksin (botox) uygulaması. İlaç tedavisinden fayda görmeyen ya da sürekli ilaç kullanımını istemeyen veya ilaçları kullanmasına engel başka hastalıkları olan hastalarda botulinum toksin güvenli ve çok etkin bir seçenek.

Alın, baş, boyun ve omuzlarda belirli noktalara ve belirli dozlarda botulinum toksin uygulanmasıyla ağrı oluşumunun önüne geçilebiliyor. Etkisi yaklaşık 4 ay süren bu tedavide ilk yıl 3 ayda bir, sonrasında 4-5 ayda bir tedavi tekrarlanmasıyla genellikle 1,5-2 yıl sonunda kişi ağrısız ya da çok çok seyrek baş ağrısı çeker hale geliyor. Yan etkisinin yok denecek düzeyde olması, uygulamanın çok kolay ve hızlı olması da diğer avantajı.

Gebe ve emziren kadınlar ile miyastenia graves gibi kas kavşağı hastalığı olanlar hariç herkese uygulanabiliyor.

★ ★ ★

Veeee gelelim MİGREN AŞISINA!!!

Aşı dediğimize bakmayın. Aslında bu bir aşı değil ama genel olarak migren ağrılarını engellediği için ve anlaşılır olması açısından böyle söyleniyor. Bu ilaçlar aslında migren ağrısına neden olan CGRP denilen bir maddeye karşı geliştirilmiş moleküller ve CGRP maddesinin ağrıyı oluşturma mekanizmalarını bozarak ağrı oluşumunu önlüyor. Dünyada yaklaşık 3 yıldır kullanım onayı olan farklı aşılar var, ülkemizde şu an için erenumab ve galcanezumab etken maddeli iki ilaç ruhsat aldı ve kullanıma sunuldu. Ayda en az 4 atağı olan ve diğer önleyici tedavilere yanıtsız olan hastalar için öneriliyor. Bir yıl boyunca ayda bir kez kullanıldığında migren ağrılarına çözüm oluyor. Cilt altına uygulama sağlayan, hastanın kendi kendine uygulayabileceği hazır enjektörler şeklindeki bu tedaviye başlamadan önce mutlaka bir nöroloji uzmanına danışmalı ve sizin için uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eveeet şimdilik bu kadar, bir sonraki konumuza kadar ağrısız kalın, hoşça kalın…

 

İLETİŞİM

Adres: Yenişehir Mah. Dönmez Sok. No: 2/1 Şevket Arpacı İş Merkezi İzmit/Kocaeli

Tel: 0 262 333 36 66

GSM: 0 552 884 01 41

Web: drnuranburcuarkali.com / nomer.com.tr

Instagram: @drnuranburcuarkali­­

NASIL ARANDI: #nuranburcuarkalı #nörolog #nörolojiuzmanı #migren #migrenaşısı #yenişehir #sağlık #doktor #uzmandoktor

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.