19-09-2024 06:34

Mevlana Diyarı: Konya

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/02/2024
Kültür turizminin yanı sıra inanç turizmi için de her yıl binlerce turistin odak noktasında yer alan, Mevlana ve Nasreddin Hoca gibi tarihin önemli isimlerine tanıklık etmiş Konya’yı keşfe çıkıyoruz
.stripslashes($urun->baslik).

Konya yazımıza Mevlana’nın güzel sözleriyle başlayalım:

1. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

2. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

3. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.

4. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

5. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

6. Hoşgörülülükte deniz gibi ol.

7. Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.

Hz. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî

 

M.Ö. 7000’li yıllara dayanan tarihiyle Konya, hem kültür hem inanç hem de gastronomi turizmi açısından görülmesi gereken keyifli rotalardan biri. Meşhur Konya kahvaltısı (özellikle ev ortamında çok başarılı), yöresel yemekleri ve sıcacık Anadolu insanıyla Konya, bizi adeta mest etti. Konya’nın leziz yemeklerini yerken Mevlana’nın izlerini takip edip, huzur dolu anlar yaşadık. Bir yandan mistik hava bir yandan lezzet şöleni…

Camileri, türbeleri, müzeleri derken adım adım gezdiğimiz, yöresel lezzetlerin tadına baktığımız Konya’yı merak ediyorsanız, bu yazıyı kaçırmayın!

Konya ulaşım

Konya, ulaşım açısından oldukça kolay bir şehir.

Uçakla ulaşım: Havalimanı şehrin kalbinde yer alıyor. İstanbul-Konya yolculuğu uçakla yaklaşık bir saat sürüyor. Havalimanından şehrin merkezi alanlarına ulaşım ise yarım saat gibi bir mesafe.

Otobüsle ulaşım: Türkiye’nin her yerine ulaşım sağlayan bir terminal. Dolayısıyla nereden giderseniz gidin kolayca ulaşırsınız ancak yorucu olabilir.

Trenle ulaşım: Konya, hızlı tren rotasında olan şehirlerden. Dolayısıyla trenle seyahat etmek hem keyifli hem de çok konforlu. Biz de tren seyahatini tecrübe ettiğimiz için özellikle tavsiye ediyorum. Tren istasyonu da merkezi bir noktada yer alıyor.

Konya’ya ne zaman gidilir?

Konya’da karasal iklim hakim. Yaz ayları sıcak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçiyor. Şehrin en soğuk ayları ocak ve şubat, kış aylarında kar yağışı da görülüyor. Konya’ya kışın gelmeyi düşünüyorsanız, soğuk havada gezebilecek şekilde hazırlık yapmalısınız. Özellikle çocuklu aileler soğuk hava şartlarına uygun bebek arabası rüzgârlığı, yağmurluk gibi koruyucu ekipmanları mutlaka yanında bulundurmalı.

Her yıl 17 Aralık tarihinde düzenlenen Şeb-i Arus törenleri Konya’yı ziyaret etmek isteyenler için unutulmaz bir deneyim olacaktır. Aralık ayı için plan yapıyorsanız, Şeb-i Arus’a denk getirebilirsiniz. Konya için en az üç gün ayırarak, şehri doya doya gezmeniz mümkün.

Konya’ya bazı özel festival zamanlarında gelmek isterseniz takvimler şöyle;

• Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği (Temmuz)

• Yörük Türkmen Kültür Şöleni (Temmuz)

• Beyaz Kiraz Festivali (Temmuz)

• Taşkent Turizm ve Kiraz Festivali (Ağustos)

• Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali (Eylül)

• Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri (Aralık)

 

Konya’da nerede konaklamalı?

Araf Otel ve Hich Otel konaklama için en çok tavsiye edilenler arasında. Otel konaklaması yapmadığımız için bu konuda bir tavsiye vermiyoruz ancak Hich Otel’in, Mevlana Müzesi’ne yakın olması ve mistik havası nedeniyle daha çok tercih edildiğini öğrendik.

KONYA’DA NERELERİ GEZDİK?

Konya Mevlana Müzesi: Tüm dünyanın saygıyla andığı, temel felsefesi hümanistlik olan Mevlana Celaleddin-i Rumi, Konya’da yer alan kabriyle şehre mistik ve huzur dolu bir hava katıyor. Konya gezileri de genellikle Mevlana ziyareti için yapılan inanç turizminden oluşuyor. Bu nedenle Mevlana Türbesi her mevsimde oldukça yoğun bir ilgi görüyor. 1926 yılında ziyarete açılan Mevlana Türbesi aynı zamanda Mevlana Müzesi olarak biliniyor. Yeşil kubbesiyle dikkat çeken Mevlana Müzesi’nin içerisinde Mevlana Türbesi haricinde dergâh eşyaları, el yazmalar, Hz. Mevlana’nın kıyafetleri de yer alıyor. Girişte yer alan ibadete uygun kıyafetlerle türbeyi ziyaret edebilirsiniz.

Şems-i Tebrizi Müzesi: Mevlana’nın en yakın dostu, can yoldaşı olarak bilinen Şems-i Tebrizi’ nin mezarı ve türbesinin yer aldığı müze, Mevlana Müzesi’nin çok yakınında bulunuyor. Mevlana Müzesi’nin ardından ziyaret edebilirsiniz.

 

Konya Kültür Sokağı: Müstakil evlerden oluşan nostaljik sokakta Konya yöresel lezzetleri, hediyelik eşya dükkanları yer alıyor. Kısa bir mola için zaman ayırılabilir.

Alâeddin Tepesi: Konya’nın merkez ilçesi olan Karatay’da yer alan ve adını Alâeddin Keykubat’tan alan tepe. Şehrin kalbinde yer alan tepe aynı zamanda turistlerin dinlenme ve şehri izleme noktası olarak da biliniyor. Sıcak havalarda, yeşillikler içerisinde kahve keyfi yapabilirsiniz. İlk olarak M.Ö. 3000’li yıllarda Hititlerin hâkimiyetinde olan Alâeddin Tepesi daha sonra Frigler ve Lidyalılara da ev sahipliği yapmış kültürel bir nokta.

Hich Otel: Konya’nın kalbi Mevlana Müzesi’nin hemen yanında bulunan Hich Hotel, 200 yıllık tarihi Türk mimarisine sahip yapıların eklektik tarzda yeniden restore edilmesiyle oluşmuş. Mevlana Müzesi bahçesinin neredeyse içerisinde yer alan 13 odalı Hich Hotel, şehir merkezinde bulunan tüm tarihi yerlere yürüme mesafesinde. Çevresinde birçok restoran, cafe ve hediyelik eşya mağazalarının yer aldığı Hich Otel’de bir zamanlar Hazreti Mevlana’nın dolaştığını hayal edebilir ve o ruhani havayı soluyabilirsiniz.

Mevlana Müzesi’ne yazın gelenlerin uğrak yeri olan Hich Cafe, otelin bahçesinde bulunuyor. Selçuklu ve dünya mutfağından seçme yemeklerin ve içeceklerin sunulduğu Hich Cafe, aynı zamanda bir kütüphane. Hich Cafe’nin orijinal taş duvarları ve ardıç ağaçlarıyla çevrili kapalı mekanında verilen ‘Hich Hotel Konya’ konsept kahvaltısı, çok sevilenler arasında.

Özetle; Hich Hotel, Hz. Mevlana’nın hemen karşısında yer alan butik bir otel. Mevlana’ya komşu otel, tarihi bir konaktan otele dönüştürülmüş durumda. Müze gibi gezilebilen otelde her bir odanın ayrı bir ismi ve hikâyesi var. Mevlana ziyaretiniz öncesi veya sonrasında Hich Otel’in kahvesini içmenizi öneririm.

Tropikal Kelebek Bahçesi: 3500 metrekarelik gezi alanı içerisinde yer alan tropikal kelebek bahçesinde doğayla baş başa güzel bir gün geçirebilirsiniz. Siz bahçeyi gezerken rengârenk kelebekler başınızda uçup, bir anda omzunuza konabiliyor. Yaklaşık 15 tür kelebek ve 98 türe ait 20 bin bitki çeşidine ev sahipliği yapan kelebek bahçesi özellikle çocukların çok ilgisini çekiyor. Kelebeklerin yaşam alanına uygun sıcaklık gözetildiği için içerisi oldukça sıcak. Buraya gelirken sıcaklığa ve neme uygun giyinmenizde fayda var, aksi halde çok bunaltıcı olabilir. İçeride ayrıca bir de böcek köyü bulunuyor. Böceklerin gizemli dünyasına yolculuk yapmak için bu alanları dikkatlice gezebilirsiniz.

Sille Köyü: Konya merkeze yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan Sille Köyü tarihi atmosferiyle gezginlerin dikkatini çekiyor. Akşam saatlerinde ziyaret ettiğimiz Sille, Arnavut kaldırımlı sokakları ve el yapımı ürünlerin satıldığı alanlarıyla karşıladı bizi. 6000 yıllık tarihi bulunan Sille, bir Rum köyü imiş.

Dünyanın en büyük ve en eski manastırlarından biri olarak bilinen Ak Manastır da Sille de yer alıyor. Kilise, manastır ve mezarlıkların bulunduğu alanlar, SİT alanı ilan edilmiş. Sille Köyü’nde bir kahve molası verebilir, yöresel lezzetleri deneyebilir ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Biz Silenos Kafe’de mola vererek sıcacık bir salep içip akşamın tadını çıkardık. Gün batımını izlemek için de Sille Baraj Parkı’na gittik. Muhteşem bir gökyüzü manzarası vardı, geçerken mutlaka uğrayın.

Panorama Müzesi: Müslümanlar ve Hristiyanların (Türk-Rum) bir arada kardeşçe yaşadıklarını gösteren 1200’lü yılların Konya panoramasında; bir aziz ve papazın da Konya çarşısında boy göstermesi, Konya’da hoşgörü anlayışının o dönemden bu döneme temel oluşturduğunu ve şimdinin Konya ruhuna da ışık tuttuğunu gösteriyor.

Panorama Müzesi’nde yer alan minyatür yapılar;

• İplikçi (Altun-Aba Medresesi)

• Sırçalı Medrese

• Konya Kalesi-İç Kale-Alaeddin Tepesi

• Alâeddin Külliyesi

• Eflatun Mescidi

• Sultanın karşılanma sahnesi

• Karatay Medresesi

• Güdük Minare ve Hatuniye Mescidi

Sonsuz Şükran Köyü: Konya Hüyük’e bağlı Çavuş kasabasında kurulan Sonsuz Şükran Köyü, hem köyün hem yörenin tarihsel ve sosyal birikimlerini dikkate alan bir yapılanma. Burası, küçük mahalle sanatçılarının ve kültür insanlarının yaşayabileceği şirin evlerle adeta süslenmiş. Sanatçıların aktif olarak yaşadığı bu köyde onların sanatlarına dair bütün çalışmaların da olması Sonsuz Şükran Köyü’nü diğer köylerden ayıran en önemli fark aslında. Bir sanat köyünün ziyaretçilerine verdiği şükran duygusu da yine sanatın ve kültürün içinden geliyor.

Resim atölyeleri, festivaller, film çekimleri, gösteriler…Aklınıza gelebilecek bütün sanatsal ve kültürel faaliyetlerle Sonsuz Şükran Köyü’nden şükürle ayrılıyorsunuz. Ve son olarak, köyde ziyaret ettiğim evdeki hislerimle kapatmak istiyorum;

Kitabımı okurken bahçedeki lavantalar eşlik ediyor

Sobanın çıtırtısı ile soğuk havadan daha bir keyif alıyorum

Tam da o anda kahve kokusu yayılmaya başlıyor, bir yudum içtiğimi hayal edene kadar alıyorum bir fincan

40 yıllık hatırı ile 40 yıllık nice yollara niyet ediyorum

Sonsuz Şükran Köyü’nde, sonsuz bir şükürle..

 

Beyşehir Gölü: Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü, İç Anadolu Bölgesi’nin su ihtiyacını karşılayan bir göl. Tabanı neojen göl tortularıyla dolu. Doğal güzellikteki bu gölün çevresinde ayrıca adalar yer alıyor: İğneli, Alburun, Kızkulesi, Mada, Yılanlı, Külbent.. Gölde çokça sazan balığı, aynalı sazan, turna, levrek ve kadife balığı olduğu biliniyor.

Göl çevresinde yapılabilecek pek çok aktivite bulunuyor. Su sporları, avlanma ve dağ sporları bu aktivitelerden bazıları. Beyşehir Gölü ziyaretinde en önemli aktivite elbette yemek yemek Emin Usta Et ve Atik Restoran, burada balık yiyebileceğiniz mekânlardan. Göl manzaralı bir masada günün tadını çıkarabilirsiniz.

KONYA’DA NEREDE, NE YEDİK?

Konya ev lezzetleri: Konya’da bir ev ziyaretine gidiyorsanız ve gittiğiniz aile Konyalı ise yöresel ev lezzetlerini deneyeceğiniz için çok şanslısınız. Özellikle denemeniz gereken lezzetler: Domates kurusu, yoğurtlu biber kurusu, Ereğli yaz helvası, bazlama, tulum peyniri, dut kurusu, armut kurusu, sarıerik kurusu, Konya küflü peynir, kahvaltılık kumpir patates, bamya çorbası.

Etli ekmek

Lahmacuna benzerliğiyle dikkat çeken etli ekmek, yapılışı itibariyle kendi farkını ortaya koyuyor. İnce hamurun üzerine domates, biber ve kıyma ilave edilerek pişirilen etli ekmek, Konya’nın açık ara en meşhur lezzeti. Etli ekmeğin yanında ayran içilmesi ise adetten. Etli ekmek için favori mekânlardan biri olan Halk Etli Ekmek’te, tüm etli ekmek çeşitlerini aynı anda deneme şansınız var. Mevlana, bıçak arası ve etli ekmek. Köpüklü açık ayran ve yanında salata ile mideniz şenleniyor.

Çebiç

Bulgur pilavının üzerine tandır kuzu ilave edilerek yapılan çebiç, önemli akşam yemeklerinin ve düğünlerin favori lezzetleri arasında.

Fırın kebabı

Kızarmış koyun veya kuzu etinin sıcak pideyle buluşması olan fırın kebabı, közlenmiş domates ve biberle servis ediliyor. Fırında pişmiş et yumuşacık, lokum kıvamında ve oldukça leziz.

Saç böreği

Yufka içerisine ıspanaklı harç ve beyaz peynir eklenerek yapılan saç böreği, üstünde tereyağı eritilerek tüketiliyor. Her öğün yenebilen bu lezzet, en sevilen yöresel hamur işleri arasında. Kahvaltılarda çok tercih edilen börek, Konya kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında.

Bamya çorbası

Bamya, dana eti ve limon suyundan yapılan bamya çorbası, özel etkinliklerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Bamya çorbası yemeden Konya’dan dönülmez. Biz bamya çorbasını arkadaşımızın annesinin elinden yeme şansını yakaladık. Bize göre bamya çorbası, çorbadan çok doyurucu bir yemek. Ve gerçekten çok lezzetli.

Beyşehir Gölü’nde balık

Beyşehir Gölü ziyaretinizde, göl manzarasına karşı balık yemeden dönmeyin. Sazan, levrek, kadife balığı ve diğer tatlı su balıkları tercih edebileceğiniz çeşitler arasında.

Höşmerim

Kaymakla yapılan bir çeşit un helvası olan höşmerim; fıstık, tarçın veya pudra şekeriyle birlikte servis ediliyor. Konya’nın en leziz tatlılarından biri ve genellikle tüm restoranlarda yer alıyor.

Tirit

Güveç kabına konularak pişirilen tirit, etin sulu kıvamda kalmasıyla lezzetini bir kat daha artırıyor. Bu leziz yemek, şehirdeki düğünlerin olmazsa olmazlarından. Tiritçi Mithat Usta ise Konya’nın imza restoranlarından biri. Günün her saati kalabalık hatta öyle ki uzun uzun sıra bekliyorsunuz. Örneğin 112. sırada yer alıyorsanız ve tirit 110’da biterse o gün için tirit yeme şansınız olmuyor Erken saatlerde tirit yeme işini halletmekte fayda var aksi halde üzülerek dönebilirsiniz.

Kaygana

Un, yumurta, süt ve kabartma tozu eklenerek hamurun top şeklinde kızartılmasıyla yapılan kaygana, tatlı severlerin favorisi. Hafif bir tatlı olması sebebiyle de çokça tercih ediliyor.

Dilber dudağı

Hamur parçalarının içine ceviz konularak yapılan nefis dilberdudağı tatlısı, fırınlandıktan ve üzerine şerbet döküldükten sonra bambaşka bir lezzete dönüşüyor.

Yapmadan dönmeyin!

• Bamya çorbası yemeden

• Konya küflü peynirini denemeden

• Mevlana Müzesi’ni görmeden ve dua etmeden

• Hich Otel’de kahve keyfi yapmadan

• Tirit yemeden

• Sille’yi gezmeden

• Tropikal Kelebek Bahçesi’nde renkli kelebeklerle fotoğraf çektirmeden

• Etli ekmek yemeden

• Sonsuz Şükran Köyü’nde sanat gezisi yapmadan

• Beyşehir Gölü’nde balık yemeden

DÖN-ME-YİN!!!

NASIL ARANDI: #gurme kaşif # gamze sapancı # akın sapancı # gezi # seyahat önerileri # gezilecek yerler # konya

8 ay önce - kamil yılgenç

mevlana türbesinin karşısında konya büyükşehir belediyesi restoranı ekonomik ve lezzetli yemek mekanı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.