27-07-2024 08:01

Menopoz döneminde ağız sağlığının önemi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/11/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Hormon seviyelerindeki her önemli değişikliğin diş etleri ve dişleri destekleyen diğer yakın dokular üzerinde bir etkisi vardır. Bununla birlikte, menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler, kadınların diş eti sağlığını; ergenlik, menstruasyon veya hamilelikteki hormonal değişikliklerden daha kalıcı olarak etkiler. Bu dönemde oluşabilecek sorunlar şunlardır:

 

Kuru ağız (Xerostomia): Menopoz döneminde hormonal değişiklikler sıvı salgısını azaltabilir. Bu durum ağızda kuru bir hisse yol açabilir. Tükürük üretiminin azalması, ağızda bakteri üremesine neden olabilir ve çürük riskini artırabilir.

 

Diş eti sorunları: Hormonal değişiklikler, diş eti sorunlarına yol açabilir. Bunlar arasında diş eti kanaması, diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesi gibi sorunlar yer alabilir. Diş eti sağlığının korunması önemlidir çünkü bu sorunlar ilerlediğinde diş kaybına neden olabilir.

 

Osteoporoz ve diş kaybı: Menopoz döneminde kemik yoğunluğu kaybı yaşanabilir, bu da osteoporoz riskini artırır. Osteoporoz, çene kemiğinde zayıflamaya neden olabilir ve bu da diş kaybına yol açabilir.

 

Diş minesi erozyonu: Asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi, diş minesini erozyona uğratabilir. Menopoz döneminde tükürüğün azalması, diş minesini koruma yeteneğini azaltabilir. Ayrıca tat alma duygusunun değişmesi ve sıcağa-soğuğa karşı artan duyarlılık yaşanabilir. Ancak dişlerinizin ve diş etlerinin yaşa nasıl tepki verdiği; kısmen, yıllar boyunca onlara ne kadar iyi baktığınıza bağlıdır.

 

İKİ KRİTİK DEĞİŞİKLİK

Yine de bu dönemde dikkat edilmesi gereken iki kritik değişiklik vardır: Ağız kuruluğu ve kemik kaybı. Tükürük, dişleri ve diş çürüklerine neden olan bakterileri temizler. Ağız kuruluğunuz olduğunda, tükürük akışınız azalır ve bu da çürükler için daha fazla risk altında olmanıza neden olur. Tuzlu, baharatlı, yapışkan ve şekerli yiyeceklerin yanı sıra çiğnemesi zor kuru yiyeceklerden kaçının. Alkol, tütün ve kafein de ağız kuruluğunun kötüleşmesine neden olacaktır. Ayrıca menopoz döneminde azalan östrojen, sizi kemik yoğunluğu kaybı riski altına sokar. Çenenizde kemik kaybedilmesi diş kaybına neden olabilir. Kemik kaybı riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için doğru miktarda kalsiyum ve D vitamini aldığınızdan emin olun, sigara içmeyin ve aşırı alkol tüketiminden kaçının.

 

NE YAPABİLİRİZ?

Mükemmel bir diş hijyeni sağlayarak menopoz sırasında ve sonrasında diş kaybı riskinizi en aza indirebilirsiniz. Dişlerinizi florürlü diş macunu ile yemeklerden sonra fırçalamak, günlük diş ipi kullanmak ve dengeli bir diyet yapmak; dişlerinizi ve diş etlerinizi daha sağlıklı tutabilir. Bunun yanı sıra her 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmek, herhangi bir diş probleminin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir ve tedavinin en etkili olduğu durumlarda sizi erken uyarabilir.

NASIL ARANDI: #timur akbari # diş hekimi # diş kaybı # sağlık # ağız sağlığı # kocaeli # trenddr # menopoz

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.