27-07-2024 04:55

MEDAR’ın gücüne güç kattı: Prof. Dr. İzzet Şahin

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/09/2023
Türkiye’nin ilk 90 jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanından biri olan Prof. Dr. İzzet Şahin artık Özel Medar Gölcük Hastanesi’nde
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Staj yaptığı hastanede doğumun mucizevi sürecine eşlik ederken ‘kadın hastalıkları ve doğum uzmanı’ olmaya karar veren ve bu kararından asla pişmanlık duymayan; doçent olarak görev yaptığı hastanede ‘o, beni seçti’ diyerek ‘jinekolojik onkoloji’ alanında yan dal yapan hatta Türkiye’nin ilk 90 jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanından biri olan Prof. Dr. İzzet Şahin artık Özel Medar Gölcük Hastanesi’nde.

Normal doğumdan riskli gebeliklere, jinekolojik onkolojiden laparoskopik cerrahiye hatta kısırlık tedavisine kadar çeşitli alanlarda hizmet veren, yoğun çalışma temposuna rağmen hastalarından duyduğu ‘iyi ki varsınız’ cümleleriyle tüm yorgunluğunu unutan ve ‘iyi ki bu mesleği seçmişim’ diyen Prof. Dr. İzzet Şahin ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Hazırsanız, başlıyoruz…

Hocam, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1964 doğumluyum. Orta ve lise eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde tamamladım. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum, uzmanlığımı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaptım. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışırken, 2007 yılında doçent oldum. Jinekolojik onkoloji cerrahisi yan dal uzmanlığının oluşturulmasıyla birlikte Türkiye’nin ilk 90 jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanından biri oldum. 2012 yılında devletten ayrılıp, Kocaeli Acıbadem Hastanesi’nde çalışmaya başladım. 2018 yılında Acıbadem Üniversitesi’nden ‘profesörlük’ unvanımı aldım. Şubat 2023’den beri Özel Medar Gölcük Hastanesi’nde çalışıyorum.

 

Çocukken hepimize sorulan ‘Büyüyünce ne olacaksın?’ sorusunun cevabı sizde ‘doktor olmak’ mıydı?

Açıkçası değildi. Lise son sınıfta okurken üniversite sınavında istediğim yeri kazanacağımdan emindim. Nitekim sınavda ilk yüze girdim. Mühendislik ve tıp arasında gidip geliyordum, babamın ısrarı üzerine tıp yazmaya karar verdim.

 

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını seçmenizin özel bir nedeni var mı?

Kesinlikle var. En büyük etken son sınıfta Göztepe SSK’da yaptığım kadın doğum stajı oldu. Doğumun nasıl mucizevi bir şey olduğunu görüp, o ilahi duyguları yaşayınca, kadın doğum uzmanı olmaya karar verdim ve asla da pişman olmadım.

JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ

‘Jinekolojik onkoloji’ tanımıyla çok sık karşılaşmıyoruz. Nedir jinekolojik onkoloji? Yan dal yapmak için neden bu alanı seçtiniz?

Jinekolojik onkoloji; jinekolojinin, kadınlık organlarının kanserleriyle ilgilenen yan dalıdır. Jinekolojik kanser cerrahisi önemlidir çünkü ilk ameliyatın doğru ve uzmanı tarafından yapılması hastanın sağ kalma şansını etkileyen en önemli faktörlerin başında gelir. Hastanın sonraki takiplerinin doğru yapılması da önemlidir tabii ki.

Jinekolojik onkolojiyi ben seçmedim, o beni seçti. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışırken cerrahimin iyi olduğunu duyan jinekolojik onkoloji şefinin birlikte çalışmayı teklif etmesi üzerine başladım. İyi ki de başlamışım çünkü cerrahi vizyonum ve becerim bu sayede bir üst seviyeye taşınmış oldu.

 

İlgi alanlarınızdan bahseder misiniz?

Jinekolojik onkoloji dışında laparoskopik cerrahi, özellikle endometriozis cerrahisi özel ilgi alanımdır. Her doğumda annelerin mutluluğunu birlikte yaşarım, bu yüzden normal ve riskli gebelik takibi de diğer ilgi alanımdır. Bu arada gebelerimin detaylı ultrasonunu da bizzat yaptığımı belirtmek isterim. Riskli gebelik takiplerinde MEDAR’ın çok iyi bir yeni doğan ünitesinin olması da benim açımdan çok büyük avantaj oldu doğrusu. Ayrıca çocuk sahibi olmak isteyenlere yardımcı olabilmek de beni mutlu eder, bu yüzden kısırlık tedavisi de ilgimi çeker.

 

MUHTEŞEM BİR DUYGU

Anne adaylarına çıktıkları bu çok özel yolculuğa eşlik ederken en çok zorlandığınız zamanlar hangileri?

Empati özelliğim fazla olduğu için gebelerimi üzen her durum beni de üzer ve mümkün olduğunca onları üzmeden sorunları açıklamaya çalışırım. Örnek vermem gerekirse; heyecanla öğrendikleri gebeliğin başında bebeklerinin kalbinin durduğunu söylemek, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebekte bir anomali saptamak ve bunu söylemek, gebeliği riskli hale getiren erken doğum riski, preeklampsi, fetal gelişme geriliği gibi bir patolojiyi saptadığımda olasılıkları açıklamak, bu tür riskli gebeliklerde erken doğum kararı aldığımda bunun nedenini doğru şekilde anlatmak ve son olarak da normal doğum şansı verdiğim hastalara sancı çekip çekip doğumun ilerlememesi nedeniyle ‘kusura bakma seni sezaryene alacağım’ demek zorunda kaldığım anlar beni zorlar.

 

‘İyi ki bu mesleği seçmişim’ dediğiniz anları da öğrenmek isteriz.

Saymakla bitmez. Sağlıkla annesine verdiğim her kuzucuğumun doğumu, özellikle riskli gebelerde sağlıkla verdiysem kuzucuklarımı anne babalarına, değmeyin keyfime… Hastalarımın ‘iyi ki varsınız’ diye içten olduğunu bildiğim teşekkürleri ve duaları… Birçok yere gittiği halde tanı konulamamış hastalara tanı koyup tedavi etmenin gururu… Her başarılı jinekolojik veya onkolojik ameliyat sonrası… Çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftlere gebe kaldıklarının müjdesini vermek… Beni en mutlu eden anların başında da kendi ikiz oğullarımın ve hatta torunumun doğumlarını bizzat gerçekleştirmek oldu. Onları eline alan ilk kişi olmanın yaşattığı anlatılmaz ve muhtemelen çok az kişinin yaşadığı o muhteşem duygu…

LAPAROSKOPİK CERRAHİ

Laparoskopik cerrahide uzmansınız, daha çok hangi hastalıklara müdahale ediyorsunuz?

Rahim kanseri, rahim alma, myom, yumurtalık kist ameliyatları, endometriozis cerrahisi, rahim sarkmalarının askı ile tedavi edilmesi gibi birçok jinekolojik ameliyatı mümkün olduğunca laparoskopi ile yapmayı tercih ediyorum. Endometriozis denilen, kadınlarda ciddi sıkıntılara yol açan ve zaman zaman kanser ameliyatlarından da zorlu olabilen derin endometriozis olgularının ameliyatını da jinekolojik onkolojik nosyonuna sahip bir hekim olarak laparoskopik yapmayı tercih ediyorum.

 

Biraz da özel hayattan bahsedelim isterseniz.

İlk evliliğimi erken yaşta, fakülte biter bitmez yaptım ve tam bir yıl sonra baba oldum. İlk evliliğimden kendisi de doktor olan Burcu isminde bir kızım, 6 ve 1 yaşında iki torunum var. İlk eşimden ayrıldıktan iki yıl sonra Kocaeli’ye geldim ve burada sevgili eşim Gül ile tanıştım. İkinci bahar dedikleri durumu yaşadım yani tabiri caizse. Şimdi 6 yaşında olan Arca ve Arel isimde ikiz oğullarımız oldu. ‘Genç dede, yaşlı baba’ olarak tanımlayabilirim kendimi bu durumda... ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunu olan eşim o sırada Petrol Ofisi’nde kalite güvence müdürü olarak çalışıyordu ama ikiz oğullarımız olduktan sonra işten ayrıldı. Şu anda ev hanımı olarak çalıştırıyorum kendisini.

KADIN SAĞLIĞINI ÖNEMSİYORUM

Çocuklarınızla aranız nasıl? Birlikte neler yapmaktan hoşlanırsınız?

Çocuklarımla aramın iyi olduğunu düşünüyorum ama maalesef birlikte olmak için çok fazla vaktimiz olmuyor. Akşamları eve geç gelebiliyorum, yemek vs derken çocukların yatma saatine kadar vaktimiz kalırsa onlarla oynamaya çalışıyorum. Bu zaman zaman kutu oyunları, çoğu zaman da erkek çocuğu olmaları nedeniyle boğuşmaca tarzında oyunlar olabiliyor. Birlikte çok zaman geçiremediğimiz için onları uyutmayı da seviyorum. Onlar da sorulduğu zaman ‘bizi babam uyutsun’ diyorlar, doğal olarak benimle geçirebildikleri zaman kısıtlı olduğu için. Kitap okuyorum veya birlikte bir hikâye dinleyip, onlar uyuyana kadar yanlarında kalıyorum, zaman zaman da onlardan önce ben uyuyorum.

Bir pazar günlerimiz oluyor birlikte zaman geçirebilmek için bir de tatiller. Pazar günleri de tabii acil vakalar veya doğum nedeniyle hastaneye gitmek zorunda kalmazsam. Bu zamanlarda da çocuklarımla kaliteli zaman geçirmek ve aynı zamanda bütün gün iki erkek çocuğunun peşinde olan eşimi rahatlatabilmek için çocukların sorumluluğunu ben almaya çalışıyorum.

 

İleride onların da aynı mesleği seçmesini ister misiniz?

İsterim ama zorlamam. Kızım doktorluğu severek ve isteyerek seçti ve çok mutlu. Oğullarım da eğer gerçekten isterlerse seçsinler isterim ama yönlendirme yapmayı düşünmem. Kendi yollarını seçmelerini isterim.

 

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kadın sağlığını önemsiyorum. Kadınlarımızın da kendi sağlıklarını önemsemelerini ve düzenli jinekolojik kontrollerini yaptırmalarını öneriyorum.

 

Özel MEDAR Hastanesi/ Çiftlik Mahallesi 4179. Sok. No:1 Gölcük/Kocaeli

Telefon: 444 9 941

Instagram: @dr.izzetsahin

NASIL ARANDI: #prof. dr. izzet şahin # kadın doğum # sağlık # bebek # doğum

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.