20-04-2024 17:21

Matematiği piyano çalarken gelişsin!

2016-09-18    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2016-09-18
.stripslashes($urun->baslik).

 


    • Zeynep AKAR



 

***Sanem Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1980, İzmit doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi İzmit’te tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler bölümünden mezun oldum. Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’nı da kazanarak hem batı müziği hem de Türk müziği üzerine eğitim aldım. Piyano ve kanun çalıyorum; 2004 yılından beri de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kurduğum Dore Müzik ve Bale Merkezi’ni işletiyorum.

 

***Sanat, hayatınızda hep var mıydı?

Müzik hep hayatımdaydı. Piyano dersleri almaya 7 yaşında başladım. Uzun yıllar ilimizdeki korolarda solist ve korist olarak görev aldım.

 

***Konservatuardan mezun olduğunuzda ne gibi planlarınız vardı? Bunları gerçekleştirebildiniz mi?

Konservatuardan mezun olan herkesin farklı hayalleri vardır. Kimi albüm yapıp parlamak, kimisi akademik kariyerine devam etmek ister. Mezun olduğum yıllarda benim de bir stüdyo çalışmam oldu, fakat o yaşam tarzının ne kadar zor olduğunu çabuk anladım ve İzmit’e geri döndüm. İyi ki Dore’yi kurmuşum. Küçük yüreklere dokunmak, onların hayatını şekillendirmek her şeyden değerli.

 

***Dore’de hangi dallarda eğitim veriyorsunuz?

Klasik bale, modern dans, jazz dans, piyano ve drama eğitimleri veriyoruz.

 

ayakta

 

EĞİTİME ERKEN BAŞLANMALI

***Sanem Hanım, piyano eğitimine başlama yaşı nedir?

Bir kaç yıl öncesine kadar ülkemizde, çocuklar genellikle 6-8 yaşları arasında piyano eğitimine başlıyordu. Ancak son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye’de bu yaş okul öncesine düştü. Çocuklar 4-8 yaşları arasında çok hızlı gelişir ve bu yaşlarda piyano eğitimine başlamak büyük avantaj sağlar.

 

***Herkes piyano çalabilir mi?

Eğer, piyano bir hobi olarak düşünülüyorsa, fiziki ve zihinsel yeterliliği; biraz da yeteneği olan herkes, yaşa bakılmaksızın piyano çalmayı öğrenebilir.

 

***Piyanonun eğitim süresi nedir?

Akademik olarak 4 yıl eğitim alınması gerekir. Bu süreyi tamamlayan herkes, MEB’den onaylı diplomayı almaya hak kazanır. Bu yıl Dore Müzik ve Bale merkezi olarak tüm dünyada geçerli olan bir sertifika programına dahil olduk. Bu sisteme göre 8 seviye sınavını tamamlayan herkes müzik lisesi mezunu diploması almaya hak kazanıyor. Ayrıca son seviyeden sonra isterse London College of Music’in ön lisans ve yüksek lisans programlarının sınavlarına girerek, bu diplomaya da sahip olabilir.

 

MATEMATİK ZEKASI GELİŞİYOR

kızalar

 

***Günde kaç saat çalışmak gerekir?

Haftada 1 saat ders alındığı düşünülürse, her gün yarım saat tekrar yapılmasını ve öğrencinin bir sonraki derse çalışmış olarak gelmesini öneririz.

 

***Piyano çalan çocukların, özellikle matematik derslerinde başarılı olduğu söylenir… Bunda gerçeklik payı var mıdır?

Müzik de aynı matematik ya da satranç gibi yüksek beyin fonksiyonları gerektiren bir uğraş. Notalar ve solfej, matematik üzerine kuruludur... Yani piyano çalmak da matematiksel düşünmek gibidir. Piyano çalarken hem beyin hem de beden çalışır. Notaları algılayan beynin, tuşlara dokunan parmaklara ve pedallara basan ayaklara emir vermesiyle bir koordinasyon oluşur. Bu da beynin birden fazla bölgesinin çalışmasına sebep olur. Piyano çalan çocukların matematiksel zekasının geliştiğine dair pek çok araştırma var.

 

***Bir piyano öğrencisinin evinde mutlaka piyano olmalı mı eğitimin hangi aşamasından sonra piyano sahibi olunmalı?

İlk etapta önermiyoruz. Önce çocuğun enstrümanı tanıması ve devam etmeye kararlı olması lazım. Eve piyano alınıp alınmayacağına, çocuğun gelişimine göre aileyle birlikte karar veriyoruz.

 

EĞİTMENLİK YAPABİLİYORLAR

***Baleye başlama yaşı nedir, her çocuk bale yapabilir mi?

Baleye başlamak için 4-11 yaş arası uygundur. Çocuğun kız ya da erkek olması fark etmez.

 

***Bale yapmak için çocuğun ne gibi özelliklere sahip olması gerekir?

Biz, öncelikle fiziksel yeteneğine bakıyoruz. Kas ve kemik yapısının uzunluğu ve proporsiyonu önemli.

 

***Bale öğrencisinin olmazsa olmaz özelliği nedir?

Bedenen sağlam yapılı olması; kemik ve kas yapısının ayak parmaklarının üzerinde yürümeye, koşmaya, dönmeye uygun olması; ezgi ve ritimleri ayırt etme yeteneğine sahip olması; uzun ve yorucu bale eğitimine uyum sağlayabilecek kadar sabırlı olması; yaratıcı olması ve başkalarıyla iş birliğine açık olması en önemli kriterler.

 

***Eğitim süresi kaç yıl?

Genel eğitim süresi, 8 yıl. Kurumumuzdan mezun olan öğrenciler MEB onaylı diplomalarını alırlar ve böylece profesyonel dans yaşamları başlamış olur. İsterlerse eğitmenlik de yapabilirler.

 

HER ORTAMDA FARK EDİLİR

***Balenin çocuk üzerindeki etkileri nelerdir?

İlk olarak akla gelen balenin fiziksel yönü olmalıdır. Daha ince, zarif ve sağlıklı bir vücut bale eğitiminin tartışılmaz sonucudur. Bale eğitimi almış birinin duruşu, yürüyüşü, oturup kalkması her ortamda fark edilir. Bunların yanı sıra, bale öğrencisi küçük yaştan itibaren sağlıklı beslenmeyi ve bedenine iyi bakmayı öğrenir. Bale eğitiminin bir yararı da kazanılan iç disiplindir. Bu durum öğrencinin hayatının her alanına yansır. Dolayısıyla, bale eğitimi akademik başarıyı da beraberinde getirir. Ayrıca, bale yapan çocuklar diğerlerine göre daha fazla özgüven sahibidir.

 

***Balenin başka hangi faydalarından bahsedebiliriz?

Bale anlamında kariyer yapmayı planlayan öğrencilerimizi resitallere hazırlarken, diğer öğrencilerin çalışmaları izlemesi, onları kalabalık önünde olma duygusuna hazırlar. Bu da pek çok çocuk ve gençte görülen çekingenlik duygusunu yenmelerine yardımcı olur, özgüvenleri gelişir. Ayrıca, tüm bu bahsettiklerimizin sonucu olarak bale öğrencileri, sanata değer veren, iyi bir sahne sanatları izleyicisi olarak yetişir. Neyi, nerede, ne zaman alkışlayacağını bilmeyen bir kalabalığın parçası olmak yerine, bilinçli sanat severler olurlar.

NASIL ARANDI: #Bahri Yavuz #piyano #sanat #Sanem Yavuz

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.