07-11-2024 15:07

Markalaşma yolunda ilerliyor: Mahir Başkaya Sanat Akademisi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 11/10/2023
Mahir Başkaya, Kocaeli Sanat Merkezi’nin ardından açtığı ikinci şubesi Mahir Başkaya Sanat Akademisi ile markalaşma yolunda önemli bir adım attı
.stripslashes($urun->baslik).

Sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücünden çok daha fazla çocuğun yararlanabilmesi amacıyla bir merkez açan, burada geleceğin sanatçılarını yetiştiren Mahir Başkaya, artan talebe yanıt verebilmek amacıyla bir şube daha açtı.

Kocaeli Sanat Merkezi’nin ardından açtığı ikinci şubesine Mahir Başkaya Sanat Akademisi adını vererek markalaşma yolunda önemli bir adım atan Mahir Başkaya’nın hedefi; hem aldığı sanat eğitimi sayesinde dünyayı farklı bir şekilde yorumlama ve tasarlama becerisine sahip bireyler yetiştirmek hem de şubeleşerek daha da büyümek.

Sanat eğitimi almış bireylerin ülkemizin geleceğine ışık tutacağını söyleyen Mahir Başkaya ile geçmişten bugüne sanat yolculuğunu konuştuk.

Keyifle okuyacaksınız.

Mahir Bey, öncelikle sizi kısaca tanıyalım mı? Sanat serüveniniz nasıl başladı, Kocaeli Sanat Merkezi’ni ne zaman kurdunuz, ikinci şubeyi açmaya nasıl karar verdiniz?

Sanat serüvenim; 2002 yılının eylül ayında drama öğretmenliği ile başladı, meslekte tam 21 yılımı doldurdum. Zaman içinde kendimi sürekli geliştirmeye çalıştım, ulusal ve uluslararası çapta ün yapmış çok değerli hocalarımızdan eğitimler aldım, uzmanlaştım. Bir sanat merkezi açma hayalim hep vardı, 2014 yılında da bunu gerçekleştirdim. Kocaeli Sanat Merkezi öyle büyük ilgi gördü ki bulunduğumuz binaya sığmadığımız için 3 yıl sonra daha büyük bir yere taşınmak zorunda kaldık. 6 yıldır aynı yerdeyiz ancak burası da bize yetmemeye başladı. Yaptığımız işin kalitesi, ekibimizin alanında uzman kişilerden oluşması, çocuklarını gönül rahatlığıyla bize teslim eden ailelerden gördüğümüz teveccüh bizi yeni arayışlara yöneltti.

MARKALAŞMA YOLUNDA…

Ve ikinci şubeyi açmaya karar verdiniz…

Evet, öyle oldu. Lkinci şubemizi Derince Yenikent Mahallesi’nde, Korupark Sitesi’nde açtık. Burada 3 katlı müstakil bir binada faaliyet gösteriyoruz. Binamızın müstakil olması hem bizim için hem de velilerimiz için çok büyük bir avantaj. Hem önünde hem de arkasında bahçesi var, otopark sorunumuz da yok. Bu binada 9 sınıfımız bulunuyor, toplamda 80 öğrenci aynı anda eğitim alabilecek. Merkezimizin adını da Mahir Başkaya Sanat Akademisi yaptık. Adımızı değiştirdik çünkü markalaşma yolunda ilerliyoruz, artık uzmanlığımızı göstermek, kalitemizi hissettirmek istiyoruz.

 

Mahir Başkaya Sanat Akademisi’nde hangi dallarda eğitim verilecek?

Kocaeli Sanat Merkezi’nde olduğu gibi burada da drama, tiyatro, bale, modern dans, piyano, gitar, yan flüt, ney, keman, klarnet, bateri, akordeon, resim, karakalem, çizim derslerimiz devam edecek.

YETİŞKİNLERE DE KURS

Merkezinize her yaştan öğrenci kabul ediyor musunuz?

4 yaş itibariyle öğrenci alıyoruz, üst sınır yok. Her yaşa uygun sınıflar düzenliyoruz ve sınıfları da kategorilere ayırıyoruz. Daha iyi verim alabilmek için aynı yaş gruplarını bir araya topluyoruz. Yetişkinler için de derslerimiz var. Bu yıl ‘yaratıcı drama eğitmenliği’ kurslarımız başlıyor. Bu kursu bitirenler MEB onaylı sertifika alacak ve yaratıcı drama eğitmeni olabilecek. Yine aynı şekilde yetişkinler için MEB onaylı tiyatro ve temel oyunculuk kurslarımız açılıyor. Yaratıcı drama ve tiyatro eğitimlerini ben vereceğim, iki de asistanım olacak. Yetişkinlere yönelik resim kursu da açıyoruz. Resim derslerini de hem ressam hem de öğretmen olan hocalarımız verecek. Kadromuzu belirlerken sadece öğretmen aramıyoruz aynı zamanda sanatçı olması da tercih sebebimiz. Bale ve modern dans derslerimizi de İstanbul’dan özel olarak gelen öğretmenimiz veriyor, kendisi 25 yıllık tecrübeli bir eğitimci. Bu kadar deneyimli bir hocayla çalışmak hem çocuklar hem de veliler açısından büyük bir kazanım bence. Piyano ve enstrüman hocalarımız da konservatuvar mezunu hem sanatçı hem de öğretmenlik yapıyorlar. 

 

Dediğiniz gibi öğretmen çok önemli, kadronuzu oluştururken özellikle dikkat ettiğiniz bir nokta var mı?

Pedagojik formasyon bizim için çok önemli çünkü öğretmenlerimizin çocuklara yaklaşımına ve velilerle olan diyaloğuna önem veriyoruz. Öğretmen ne kadar sıcaksa, cana yakınsa, çocuğun seviyesine ne kadar inebiliyor ya da yetişkinlerle empati kurabiliyorsa, o kadar verim alınır. Sanatı kimseye zorla yaptıramazsınız. Sevgiyle, hoşgörüyle, benimsemeyle olur. Sürdürülebilir olmasının temeli de öğretmendir.

%90’I BİLSEM’İ KAZANIYOR

Mahir Bey, şimdiye kadar çok sayıda öğrenciye eğitim verdiniz. Sizi gururlandıran öğrencileriniz mutlaka olmuştur.

Evet, ilkokuldan itibaren bizimle birlikte olup daha sonra güzel sanatlar lisesine giden, oradan da konservatuvar kazanan öğrencilerimiz var. Mezun olduktan sonra bizimle öğretmenlik yapan öğrencilerimiz de var. Bu bizim için çok güzel bir kazanım. Bizim kurumumuzda yetişen, kendisini sanata adayan ve sonra da meslektaş olarak kurumumuza dahil ettiğimiz öğrencilerimiz bizim için bambaşka bir gurur kaynağı. Bu şekilde çok öğrencim var. Öte yandan bizden ders alan öğrencilerimizin %90’ı BİLSEM’i kazanıyor. Tabii burada çocukların yetenekleri de önemli bir etken ama bizim onlara verdiğimiz eğitim, özgüven de çok önemli. Öğrencilerimizin sınavlardaki başarıları bizler için ayrı bir gurur kaynağı oluyor.

O BİR YETENEK KAŞİFİ

Mahir Bey, çocuklardaki yeteneği nasıl keşfediyorsunuz?

Benim en çok keyif aldığım alan bu diyebilirim. Veliler çocuklarını merkeze getirdiğinde hangi alanda daha yetenekli olduğunu öğrenmek istiyor. Ben de kendilerine acele etmemeleri gerektiğini söylüyorum, ‘Çocuğunuzu en az üç ay gözlem altında tutalım’ diyorum. Belli bir branşa odaklanmadan bu şekilde gelen öğrencimizi önce piyano dersine alıyoruz. Çocukların müzikal yeteneğini piyanoda çok daha rahat keşfedebiliyorsunuz. Piyano çalabiliyorsa keman ya da başka enstrüman da çalabilir, hangisinde ilerlemek isterse... Daha sonra drama dersine alıyoruz. Drama da çocukların yeteneklerini keşfetmek için en güzel alan. Burada resme yetenekli olduğunu gördük diyelim, velisiyle konuşup mutlaka resim dersi almasını istiyoruz. Yine drama dersinde dansa yeteneği olduğunu görürsek, velisiyle görüşerek modern dans derslerine katılmasını öneriyoruz. Sağ olsunlar veliler de bu konuda çok ilgili, çocuklarının hep arkasında. Böyle olunca çok daha iyi verim alınıyor.

 

Sanatsal faaliyetler çocukların eğitimine ve sosyal hayatına ne gibi fayda sağlıyor?

Sanat eğitimi bireye çok fazla katkı sağlar. Her şeyden önce özgüven kazandırır. Özgüvenli birey, ayakları yere sağlam basan, kendini çok daha rahat ifade eden birey demektir. Anlamadığı zaman ‘Öğretmenim ben bunu anlamadım’ diyebilen bireydir aynı zamanda. Zaten en büyük sorun da bu değil mi? Özgüven eksikliği çocuğun dersteki başarısını önemli ölçüde etkiler. Çocuk derste bir konuyu anlamadığı zaman öğretmene sorabiliyorsa, büyük bir kazanım. Soramıyorsa, sıkıntı var demektir. Sanat eğitimi alan öğrencinin derste dikkat ve dinleme süresi artar. Bakış açısı genişler, çok yönlü düşünmeye başlar.

Bir konu hakkında yorum yapılması istendiğinde sanatla uğraşan bir öğrenci çok rahat parmağını kaldırır. Eğer tiyatro, drama eğitimi alıyorsa beden dilini, jest ve mimiklerini çok rahat kullanır. Diksiyon eğitimi de işin içinde olduğu için telaffuzu düzelir.

Piyano eğitimi alan bir öğrenci çift elle çaldığında beynin sağ ve sol lobunu aynı anda kullandığı için özellikle matematik problemi çözerken zorlanmaz. Sanat, sadece sosyal bir faaliyet değil, bireye çok büyük kazanımları olan bir eğitimdir aynı zamanda. Bunun geri dönüşlerini zaman içinde çok rahat alabiliyorsunuz.

AİLELER ÇOK MUTLU

Ailelerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Ailelerden sürekli teşekkür alıyoruz, ne kadar memnun olduklarını dile getirmeleri bizi motive ediyor, işimize daha çok bağlanıyoruz. Sorumluluk da yüklüyor tabii ki. Bu da bizim işimizi daha kaliteli yapmamızı, seviyeyi düşürmememizi sağlıyor.

 

Mahir Bey, iki merkeziniz de haftanın her günü açık mı? Dersler birebir mi veriliyor, grup dersleri de var mı?

Derince şubemizde 4, Mahir Başkaya Sanat Akademisi’nde 9 sınıfımız var, haftanın 7 günü 09.00-21.00 saatleri arasında açığız. İnsanlar sanatı hangi zaman diliminde almak isterse biz varız, kişiye özel program yaparız. Enstrüman derslerini birebir veriyoruz, böylesi daha verimli oluyor. Öğretmenlerimiz kişinin kapasitesine göre dersi yönlendirebiliyor. Bir çocuğun kapasitesine göre ders vermek, onu çok daha iyi bir şekilde yetiştirmek demek. Drama, tiyatro, bale, modern dans, resim, kara kalem gibi grup derslerimiz genel olarak hafta sonu yapılıyor ama hafta içi gruplarımız da var.

GELECEĞİMİZ PARLAK

Kocaeli Sanat Merkezi’nin kente, ülkeye nasıl bir değer kattığını düşünüyorsunuz?

Biz bulunduğumuz alana katma değer katıyoruz, bölgemizi hareketlendiriyoruz. Sanata önem veren velinin bakış açısı da gelişmiş oluyor. Topluma sanatçı bireyler kazandırıyoruz. Ülkenin geleceği bizim açımızdan parlak. Çünkü sanat eğitim alan bir çocuk dünyayı farklı şekilde tasarlama ve yorumlama becerisi kazanır. Sanat eğitimi alan çocuk dünyaya eleştirel bakabilmeyi, görsel bilgiyi doğru yorumlamayı, farklı görsel formları fark etmeyi ve bunların arasında tercihler yapabilmeyi öğrenir. Bu başlı başına büyük bir gelişimdir. İşte bu özellikleri kazanan bireylerin ülkemizin geleceğine yön vereceğini düşünmek gelecek için umutlarımızı artırıyor.

 

Bundan sonraki hedefiniz nedir?

Yakın vadede eğitimlerimizi en kaliteli şekilde devam ettirmek. Gelecek vadede de şubeleşmeyi planlıyorum.

 

 

Kocaeli Sanat Merkezi:

Adres: Sırrıpaşa Mah. Kuşakkaya Cad. No:9 Derince / KOCAELİ

Telefon: 0 262 229 33 34/0 545 417 26 28

 

Mahir Başkaya Sanat Akademisi:

Adres: Derince Yenikent Mah. Trafo Sok. No: 2-1 Korupark Sitesi

Derince / KOCAELİ

Telefon: 0 543 447 26 28

NASIL ARANDI: #mahir başkaya sanat akademisi # kocaeli sanat merkezi # derince # yenikent # sanat # müzik # resim # bale # dans # piyano # gitar # kocaeli # keman # bağlama # yan flüt # öğrenci

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.