14-12-2024 00:05

Lady Pi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/12/2021
DJ Lady Pi, yerli ve yabancı şarkılardan oluşan müzik arşiviyle sahnelerde fırtına gibi esiyor
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: ENSAR GERÇEK

 

2021 yılına veda partisini DJ Lady Pi ile yapmak istedim. Renkli ve cıvıl cıvıl bir kişiliğe sahip olan Pınar Başak Boyacı ile sohbet harikaydı. Sevgili Pınar’a ‘Bizleri öyle bir uçur ki yaşadığımız zor günleri unuttur. 2022’de müzik hiç susmasın, yeni yılla birlikte tüm Kocaeli Life okurlarına, seni dinleyen herkese şans getirsin. Özlediğimiz, hak edilen güzel günlere kavuşalım’ dedim. Lady Pi’den benzer mesajları aldım, o zaman ‘play’ diyorum…

Pınarcığım bize kendini anlatır mısın?

Ben Pınar Başak Boyacı, sahnede ‘DJ Lady Pi’ olarak tanınıyorum. İstanbul’da doğdum ve müzikle iç içe büyüdüm diyebilirim. Rahmetli babam Av. Ender Kamil Boyacı’nın iyi bir müzik dinleyicisi ve takipçisi olması benim en büyük şansımdı. 20’li yaşlarda daha profesyonel devam etmek istedim, Müjdat Gezen Konservatuvarı Hafif Batı Müziği Bölümü’nü bitirdim. Uzunca bir süre orkestralarda, kendi kurduğum cover gruplarında solistlik ve çeşitli sanatçılara back vokalistlik yaptım.

Nasıl girdin bu sektöre? Kimlerle çalıştın? Hikayeni senden dinleyebilir miyiz?

Elektronik müzik sektörü ile henüz DJ olmadan önce dergilerde müzik yazarlığı yaptığım dönem tanıştım. Dışardan bakıldığında kolay, eğlenceli gözükse de her meslekte olduğu gibi bu işi de hakkıyla yapabilmek için büyük emek ve çalışma gerektiğini öğrendim. Vokalist olarak dahil olduğum Hot Kıtır Grubu’nun bağlı olduğu bir şirket vardı, şirket bünyesinde DJ olarak çok değerli isimler yer alıyordu. Benim ilgim ve öğrenme isteğim; onların bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları, sabırları sayesinde kısa zamanda çok fazla yol alabildim. Buradan sizler aracılığıyla Eyüp Paralı ve Ece Ekren’e de teşekkür ederim.

DJ’lik işinin benim adıma pekişmesi ve bir üst seviyeye taşınması, 2016 senesinde katılıp finalist olduğum Soundclash yarışması sayesinde oldu.

Bize biraz elektronik müzikten bahseder misin? Sen nasıl bir setup kullanıyorsun? Hangi türde müzikler yapıyorsun, çalıyorsun, anlatır mısın?

Elektronik müzik kavram olarak oldukça geniş bir yelpazeye sahip diyebiliriz. Teknik bir bilgi olacak ama elektronik müzik aletleriyle yapılan her müzik ‘elektronik müzik’ başlığı altına girer ve sonrasında genre’lere ayrılır.

Ben dönem gereği plaklarla çalmaya başlayan bir DJ olamadım, CD çalan setup’larla başladım. Genelde çaldığımız mekanlarda eğer bulunuyorsa ya da temin ediyorlarsa oradaki DJ setup’ları kullanıyorum, bunun haricinde laptop ve kendime ait çeşitli DJ controller’larım var, onları da kullanmaktayım. Açıkçası bu işe başlarken, DJ’liğin sadece belli başlı türlerde olabileceği fikrine sahiptim. Ttech house ve deep house çalarak hayatımı geçireceğimi düşünürken, hiç de öyle olmadı. Yerli-yabancı birçok tarzda çalıyorum.

Bir DJ olarak alt yapısı olan müziğe neler katıyorsun?

Mashup yapmayı çok seviyorum. Mashup, bir veya birden fazla parçayı hissiyat olarak tek parçaymış gibi harmanlamak oluyor. 

DJ’ler damar müzik yapar mı?

80’ler, 90’lar, pop DJ’leri varsa, rock çalan DJ’ler varsa, neden ‘damar’ diye nitelendirdiğimiz arabesk DJ’leri olmasın. 

Lady Pi ismi nereden geliyor?

Profesyonel anlamda DJ olarak ilk sahne alacağım zaman, çalacağım kulüp bana postere yazmak için isim sordu. Açıkçası en zorlandığım şeylerden biri isim bulmak oldu. O gece o kulüpte kendi adımla çaldım. Sonrasında DJ arkadaşım Ece bana ‘Lady Pi’ ismini önerdi. İlk ismim olan Pınar’ın Pi’sini temsil etsin diye düşünsek de ‘Pi sayısı mı?’ diye soranlar da çok oluyor. Başlarda takma bir isme alışmak zor gelse de çok çabuk alıştım.

MÜZİK, RUHUMU BESLİYOR

Müzik senin için ne ifade ediyor? 

Müzik benim için her zaman teşekkür ettiğim bir varlık. Sayesinde çok güzel dostlar edinip, çok güzel insanlar tanıyorum. Güzel yerler görüyorum, geziyorum. Hayatımı sürdürmem için gereken geliri sağlıyor. Ruhumu besliyor. Bambaşka ufuklar açıyor ve hiç durmuyor.

En çok kimleri dinlersin?

Bu soruyu DJ Lady Pi olarak ve Pınar Başak olarak ayrı ayrı yanıtlamak isterim. Lady Pi olarak oldukça geniş bir yelpazem var diyebilirim. DJ denilince akla ilk elektronik müzik geldiğinden, elektronik müzikte kimlerden etkilendiğimi anlatacak olursam; Frankie Knuckles, David Morales ve Carl Cox’u sayabilirim. Dinlediğim her DJ ve prodüktörden etkilenecek ve kulak verecek bir yan buluyorum. Elbette sadece yabancı DJ ve prodüktörleri takip etmiyorum; uyumu, bütünlüğü, ahenk ve o kaliteyi yakalamış çok önemli isimler ve üstatlar da var ülkemizde. Müziğin sahip olduğu sihir ve etki bu olsa gerek.

‘Başak neler dinler?’ derseniz, tam bir rock müzik ve glam müzik aşığıyım. DJ olarak rock müzik DJ’liği de yapıyorum, onun da ayrı bir keyfi ve sinerjisi var açıkçası. Iron Maiden, Ac/Dc, Megadeth, Metallica, Guns’n Roses, Mötley Crue dinlemeden hayat geçmez.

Klasik DJ hareketleri vardır. Kulaklığı yarım takıyorlar, bir sürü tuşlara basıyorlar ve çeviriyorlar. Lambalar yanıyor, sönüyor. Neler oluyor? Müzik nasıl başlıyor ve nasıl bitiyor? Anlatır mısın?

Kulaklığın yarım takılması aslında teknik bir konu, eğer çaldığınız müziği, bir sonraki çalacağınız parçayı ayarlarken net duymak istiyorsanız ve sizin dışardan duyabileceğiniz bir DJ monitörünüz yoksa ya da yetersiz ise tam takarsınız. Ya da hem dışardan hem de kulaklıktan duyarak bir denge sağlamak isterseniz de yarım takarsınız. 

İnsanların kafasında DJ’ler kulaklığı öyle yarım takar algısı oturmuş nedense. Kokpit gibidir DJ setup, otomatik pilotta değilseniz, o bütün yanıp sönen tuşlar sizin insanları uçurmanızı sağlar. Efektler, looplar, mid, tiz, bas….

Her sahnenin ayrı bir hazırlık süreci oluyor, ne kadar planlarsanız planlayın müziğin sihri burada işte, aynı şeyleri çalsanız bile her sahnede ayrı bir hikaye yazılıyor. Çaldığın kitleyle yakaladığın enerji sayesinde, gece nasıl başladı, nasıl bitti anlayamıyorsun.

Toplamda kaç saat sahnede kalıyorsun? 

Sahnede kalış süreleri işin içeriğine ve etkinliğin türüne göre değişiyor. Soruyu şu şekilde sorarsanız ‘Sahnede en uzun ne kadar çaldın?’… İlk başladığım senelerde 8 saat boyunca deep house -house müzik çalmışlığım var. 

Tek başına müzik yapıyorsun, bir rock grubu ise örneğin beş kişiden oluşuyor. Doğal olarak DJ’ler çok kazanıyor mu?

Kişiden kişiye, gruptan gruba değişen bir durum olduğunu düşünüyorum. Açıkçası kendi adıma konuşursam rock gruplarında, orkestralarda şarkıcılık, vokalistlik yaptığım zamanlardan daha çok kazanıyorum. Her meslek grubunda olduğu gibi işinizi hakkıyla, emek vererek ve ciddiye alarak; kendinize yatırım ve gelecek planlaması yaparak, istikrarlı ilerlerseniz, kendinizi sadece müzik çalmak değil, müzikal anlamda da geliştirip prodüksiyon yapabilirseniz, bu işten çok para kazanabilirsiniz.

Sahnede unutamadığın bir anın varsa paylaşır mısın?

Ses sistemi oldukça güçlü olan bir sahnede çalıyordum. Sahnede dansçılar da vardı ve çok sağlam olmayan sahneyi sarsıyorlardı. Subbass’lar o kadar güçlüydü ki DJ masasını ve setup’ını ne kadar tutmaya çalışsam da sarsıntıyla birlikte müzik stop ediyordu. Bilmeyen birinin, müziğin aniden nasıl durduğunu anlaması oldukça zor ama böyle şeyler oluyor.

Pes ettiğiniz ve müziği, DJ’liği bırakma noktasına geldiğiniz zamanlar oldu mu?

Elbette oldu…Başarısız hissettiğim zamanlarda suçu başkasında aramak yerine kendi eksiklerimi gözlemleyip, çalışmaya devam ettim. 

MÜZİK EĞİTİMİ ŞART

DJ’liği profesyonel olarak yapmak isteyenlere söyleyeceklerin var mı? Nasıl bir yol izlemelerini önerirsin?

DJ’lik eğitimi veren akademiler var, bu kurumlardan profesyonel eğitim alarak başlayabilirler. Aldıkları eğitim sadece küçük bir adım. İyi bir müzik dinleyicisi ve araştırmacısı olsunlar, yaptıkları müziğin gelişimini bilsinler, takip etsinler. Rastgele seçtikleri, popüler, hoşa giden 50 parçayı çalarak DJ olunmaz. Bir DJ’nin en azından temel bir müzik eğitimi alıp; nota, armoni ve ton konularında bilgi sahibi olması gerektiğine inanıyorum.

Yaptığın projeler var mı?

Farklı farklı tarzlarda prodüksiyon yapıyorum. Müziğin iyileştirici gücü ve frekanslara ilgi duyuyorum. Deneysel ve meditasyon müzikleri yapıyorum. Onun yanı sıra yaklaşık 2 seneyi aşkın bir süredir İtalya’da bir sığınma evinde çocuklarıyla ayakta kalmaya çalışan Türk bir annenin, okuduğu masallara müzik yaparak gönüllü olarak destek veriyorum. 

İzmit ile ilgili bir şeyler paylaşmak istersen bize neler anlatırsın?

Baba tarafım Gebze’nin yerlisi olduğundan, İzmit ve çevresi bana uzak, bilmediğim bir yer değil. Çocukluğumda eş, dost, akraba ziyaretleri için çok giderdik. Ayrıca İzmit denilince aklıma; müziğe, müzisyene değer veren dinleyiciler geliyor. Groove Pub’da, Barbeque adlı grupla vokalist olarak uzunca bir zaman sahne aldım. Gerçekten en coşkulu, en eğlenceli sahneleri Groove’da yaşadım. Çok güzel dostluklar, arkadaşlıklar edindim. 

Müzisyenler, genelde kendilerini kelimelerle ifade etmekte ve anlatmakta zorlanırlar. Birilerinin onların dili, sözü olması gerekir. İzmit denilince aklıma elbette bundan sonra bir de Kocaeli Life ve Ensar Gerçek ismi gelecek. Sıkı bir müzik takipçisi ve iyi bir müzik yazarı olan seninle yolumuz kesiştiği için çok mutluyum.

NASIL ARANDI: #ladypi #müzisyen #dj #elektronikmüzik #sahne #eğlence #performans #ensargerçek #müzik #müzikköşesi #röportaj #yerlişarkı #yabancışarkı #repertuar #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.