Üniversitemiz bünyesinde zaman zaman önemli ve kaliteli faaliyetlerin sergilendiğini görüyoruz.
Yeterli mi? Elbette değil!
Kültürel mirası bu kadar eskilere dayanan, tarihinde bu kadar çok önemli medeniyet bulunan bir kentin tarihsel birikiminin, yazınsal tarih arşivinin bu kadar zayıf olması normal mi?
Hayır! Tabir yerindeyse kentin gerçek bir hafızası yok!
Ancak zaman zaman umut var durumlar yaşandığını da söylemeden geçmek, gerçekten haksızlık olur.
Bu sorularla boğuşurken, son zamanlarda neler yapıldığına bir göz atayım dedim ve gerçekten beni çok mutlu eden bir gelişmeyle karşılaştım.
Geçtiğimiz günlerde üniversitemiz lisansüstü öğrencileri çok ciddi araştırmaların bir kitap çerçevesinde toplanarak hazırlanmasını sağlamışlar.
Kocaeli Kent Tarihi ve Arkeolojisi adıyla çıkan kitabın künyesine bakarken editörler kısmında da çok tanıdık bir ismi görmek açıkçası beni ayrıca mutlu etti.
Kitap, benim de çok yakından tanıdığım ve tarih sohbetlerinden çok keyif aldığım, üniversitemizin genç profesörlerinden Prof. Dr. İbrahim Şirin’in editörlüğünde hazırlanmış.
Öyle olduğunu görünce kendisini arayarak bir kaç bilgi almak istedim kitapla ilgili. Hoca önemli detaylar aktardı kitap ve çalışma sürecine ilişkin.
Kitap daha bir kaç gün önce çıkmış ve tanıtımı da kentimizin önemli markalarından Wellborn Otel’de gerçekleştirilmiş. Tam burada Wellborn’un bu tarz kültürel konulara özellikle kapılarını açtığını söylemek lazım. Otel yönetimi bu gibi konularda son derece hassas davranıyor.
Tabi tek taşıyıcı kolon Kocaeli Üniversitesi ve kıymetli hocalarımız değil.
İşin içinde Rotary ve KYÖD’de var!
Rotary Kulübü ve KYÖD’ün de destekleri ile hazırlanan kitap, oldukça ilginç konuları bünyesinde barındırıyor. Bu kentin kimliğini oluşturan, sosyolojik birikimini ortaya koyan değerleri inceleyen ve irdeleyen kitap, tarihsel çerçevede çok derinlere de giderek önemli konulara parmak basıyor.
Yakın Cumhuriyet tarihi, Helenistik medeniyetler tarihinin kentimizdeki uzantıları, halk evi, Seka Kağıt Fabrikası gibi kimlik mekanları ve daha pek çok tarihsel detay, akademik anlamda gün yüzüne çıkarılıyor kitap çerçevesinde.
Leyla Atakan’dan, milli mücadele yıllarına, Nikomedya aziz ve azizelerinden, Bithynia’nın Anadolu tarihine sunduğu katkılara kadar pek çok konuya tarihsel bir panaroma sunuyor.
Tarih anlatan bir kitabı kısa bir köşe yazısına sığdırmak mümkün değil bildiğiniz üzere…
Bu sebeple söz konusu kitabı edinerek okumak kent tarihi ile ilgili ciddi bir neşriyat arayanlar için son derece önemli bir yayın.
Nereden bulurum bu kitabı diyenlere bir kaç açıklama yapalım o zaman;
İşin güzel tarafı kitap ücretsiz…
KYÖD ve Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü’nden ücretsiz olarak temin edebiliyorsunuz yayını…
KYÖD’de ulaşmak için 0 262 335 05 54, Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü’ne ulaşmak için 0 262 303 28 18 nolu telefonları arayabilirsiniz.
***
KYÖD, Rotary ve Kocaeli Üniversitesine bir kere daha teşekkür ediyorum…
Bu kitap gerçekten kentin kaynaklarının bir araya geldiğinde neler yapabileceğinin bir kanıtı niteliğinde adeta…
Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler…