02-05-2024 18:37

Küresel ısınma ve egzersiz

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/08/2023
Herkese merhaba…  Geçtiğimiz ay sıcaklıklar kendini iyice hissettirdi ve ‘dünyanın en sıcak günü’ rekoru kırıldı. Muhtemelen önümüzdeki günlerde daha da yüksek seyredecek. Peki sıcak havalarda egzersiz yaparken nelere dikkat etmeliyiz, hangi hastalıklarda hangi önlemleri almalıyız? Gelin birlikte inceleyelim
.stripslashes($urun->baslik).

Sıvı alımı ve dehidratasyon!

Vücudumuzun normal sıcaklığı 36.2 – 37.8 °C arasındadır ve birkaç derecelik yükseliş bile ölümle sonuçlanabilir. Egzersizle birlikte vücut ısımız yükselir, sıcak havalarda bu daha hızlı gerçekleşir. Bunu önlemek için terleriz. Terlemeyle birlikte vücutta sıvı ve elektrolit kaybı yaşanır. Dehidratasyonu yani sıvı kaybını önlemek için bol bol sıvı ve elektrolit almak gerekir. Alınmadığı takdirde başta böbrekler daha sonra diğer organlarımız görevlerini yerine getiremez. Ayrıca cilt altı kan damarlarının genişlemesiyle deride kan dolaşımının artması ve vücut ısısının uzaklaştırılması sağlanır. Bu da kan basıncını düşürür ve nabız sayısını artırır.

Herkesten fazla dikkat etmesi gerekenler

Yüksek sıcaklıklarda egzersiz yapmak herkesi zorlar ama bazı hastalar daha fazla risk altındadır.

Diyabet: Böbreklerin en önemli görevlerinden biri vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağlamaktır. Dolayısıyla terleme ve sıvı alımına en çok dikkat etmesi gereken gruplardan biri diyabetli hastalardır. 

Kalp hastaları : Sıcaklıkla birlikte nabız artar ve tansiyon düşer. Özellikle ilaç kullanan kişilerde inme, kalp krizi ve ritim bozukluğu riskleri artar.

MS: Normalde de MS hastalarında vücut sıcaklığının çok artmaması gerekir. Sıcak havalarda bu duruma ekstra özen gösterilmelidir. Yüzme gibi vücut ısısının dengede kalabileceği egzersizler seçilebilir.

Bebekler ve yaşlılar: Bebekler ve yaşlılar dehidratasyona karşı risk grubundadır. Bebeklerin vücudunun yaklaşık olarak % 80 kadarı sudan oluşur. Bu nedenle dehidratasyondan çok kolay etkilenirler. İleri yaş grubundaki kişilerin vücutlarındaki su miktarı ise %50-60 civarındadır. Bu gruptaki kişilerde böbrek fonksiyonlarında azalma, çeşitli ilaç kullanımı ya da sıvı kısıtlaması gibi durumların olması halinde dehidratasyon gelişebilir. 

Ayrıca;

Egzersiz yapmak için sabah ve akşam gibi daha serin vakitleri tercih etmek gerekir. Özellikle açık havada 12.00-17.00 saatleri arasında egzersiz yapılmamalıdır.

İnce, teri emen, hareketlerinizi kısıtlamayan ve soğutma etkisi olan kıyafetler giyilmelidir.

Alkol, çay, kahve gibi idrar söktürücü içecekler tüketilmemelidir.

Egzersiz için her zaman fizyoterapistinize danışabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

VİTA KLİNİK FİZYOTERAPİ VE SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ

Adres: Cumhuriyet Mah. Papatya Sk. Dostluk 11 Apt. No: 4/A İzmit - Kocaeli

Telefon: 0538 415 31 83

NASIL ARANDI: #vita klinik # sağlık # fizyoterapi # kocaeli life # kocaeli # taycan ilgün # küresel ısınma # sıcaklık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.