Uzun yıllar boyunca Tüm Türkiye’de ‘sanayi ve fabrika şehri’ olarak tanınan Kocaeli’nin çehresi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür, sanat, turizm alanında yapılan ve kentin potansiyelini ortaya çıkaran yatırımlarla tamamen değişti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkan Tahir Büyükakın liderliğinde yaptığı çalışmalarla Kocaeli artık büyük organizasyonların, fuarların, sanat etkinliklerinin düzenlendiği bir kültür-sanat kentine dönüştü. Turizm alanındaki yatırımlar ve tanıtım çalışmaları da kısa sürede meyvesini verdi. Gelinen noktada Kocaeli, doğal güzellikleriyle sayısız yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken bir kent ve yaşamak için de sıkça tercih edilen şehirler arasına girdi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Kültür, sanat ve turizm alanında yaptığı çalışmalara hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılı kültür-sanat sezon açılışını, geçtiğimiz günlerde projelerinin görkemine yakışır bir programla gerçekleştirdi. Uzun ve meşakkatli bir çalışma sürecinin ardından hazırlanan Kocaeli Ansiklopedisi’nin de tanıtıldığı gece, Türkiye’de daha önce örneği görülmemiş sahne sunumuyla bir ilke imza attı. Kentin kültür, sanat, siyaset ve akademik çevrelerini Kocaeli Kongre Merkezi’nde buluşturan program, gerek içeriği gerek uzun süre hafızalarından silinmeyecek görsel şovuyla katılımcılardan tam not aldı.
NEFESLERİ KESTİ
2023-2024 kültür - sanat sezonunun açılışında; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularının canlı performansı, sinema perdesi ve dijital perde teknolojisinin birlikte kurguladığı bir gösteriyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kültür, sanat ve turizm alanındaki çalışmaları canlandırıldı. Yönetmenliğini Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı’nın, müzik yönetmenliğini ise Konservatuvar Şube Müdürlüğü Çello Eğitmeni ve Oda Orkestrası Şefi Engin Şen’in yaptığı sunumda, ‘Show me Kocaeli’ tanıtım filmiyle birçok ödül alan Halil Bekar’ın sezon açılışı için Kocaeli’nin çeşitli noktalarında gerçekleştirdiği çekimler izlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kültür, sanat ve turizm hizmetlerinin modern bir yorumla sergilendiği programın sahne performanslarında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçılarının yanı sıra belediyenin çeşitli birimlerinde görev yapan personel de rol aldı.
KOCAELİ ANSİKLOPEDİSİ
Konukların büyük bir ilgiyle takip ettiği programda, tasarımlarını başarılı moda tasarımcısı Dinçer Sigalı’nın yaptığı ve KO-MEK usta öğreticileri tarafından dikilen kıyafetlerden oluşan ‘Dört Mevsim Kocaeli’ temalı defile de büyük alkış aldı. Nefesleri kesen bu gösteriden önce ilk konuşmayı Kocaeli Ansiklopedisi Yürütme Kurulu Üyesi ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Haluk Selvi yaptı. Prof. Selvi, “Kocaeli Ansiklopedisi için ülkemizin en önemli editörlerini bir araya getirdik. Bütün şehir ansiklopedilerini gözden geçirdik. Hayatını bu şehre veren insanlar ansiklopedi düzenleme kurulunda yer aldı. Bu ansiklopedi aynı zamanda canlı bir ansiklopedidir. Herkese açık ve güncellenebilme olanağı var” şeklinde konuştu.
3 YILDA HAZIRLANDI
Prof. Dr. Haluk Selvi’den sonra mikrofona gelen Başkan Büyükakın ise konuşmasında Kocaeli Ansiklopedisi’nden bahsederek, “Kocaeli Ansiklopedisi kentin kültürünü, sanatını, bu şehre damga vurmuş isimlerini, simgelerini, sembollerini, hatıralarını, hafızasını ve bu şehre dair her şeyi içine almaya çalışan bir çalışmadır. Bin 701 madde, 3 cilt ve 3 bin 474 sayfadan oluşan Kocaeli Ansiklopedisi, 230 akademisyen ve yerel tarihçinin emeğiyle 3 yılda hazırlandı. Kocaeli’nin tarihten bugüne gelen tüm dinamik ve beşeri değerlerini gelecek nesillere aktarmak için büyük çaba sarf edildi. Kocaeli Ansiklopedisi’ni, Cumhuriyetimizin 100. yılına, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarına ve bu vatan için toprağa düşmüş şehitlerimize armağan ediyorum” dedi. Başkan Tahir Büyükakın, önümüzdeki sezonda Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek kültür-sanat hizmetleri hakkında da bilgi verdi.
TÜM YILLARIN REKORU KIRILDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı kültür ve sanat sezon açılışının ardından, kentimizde gerçekleşen ilk etkinlik bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı oldu. ‘Şehir ve Kitap’ temasıyla 7-15 Ekim tarihleri arasında, Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen 13. Kocaeli Kitap Fuarı, yine vatandaşların çok yoğun ilgisiyle karşılandı ve bu sene tüm rekorları kırarak toplam 988 bin 444 ziyaretçiyi ağırladı. Fuar, bu rekorla ‘Türkiye’nin en büyük kitap fuarı’ olma unvanını elinde tutmayı başardı.
İSTANBUL’U AŞTINIZ
9 gün boyunca ülkemizin en ünlü yazar ve yayınevlerini ağılayan 13. Kocaeli Kitap Fuarı, her yaş grubu ve kesimden büyük ilgi gördü. Kusursuz organizasyonuyla vatandaşlar kadar gelen konukların ve yayınevlerinin de takdirini kazanan fuar, her yıl olduğu gibi şehir merkezindeki ağaçların kitap açmasıyla başladı. İzmit Cumhuriyet Bulvarı’ndaki asırlık çınar ağaçlarının dallarına asılan 5 bin adet kitap, vatandaşlar tarafından dakikalar içinde toplandı. 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nın onur konuğu ise ünlü yazar ve düşünür Prof. Dr. Ümit Meriç oldu. Prof. Meriç, açılış töreninde yaptığı konuşmada Kocaeli’nin kültür alanında İstanbul’u geçtiğini söyleyerek, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’dan Kocaeli’deki kültür atmosferini İstanbul’a taşımasını istedi. Meriç, “İstanbul’un bütün sanatkârları bu gece, burada olsun isterdim. Bu akşamı onların da tatmasını isterdim. Buradaki sanatçılar İstanbul’un sanatkârlarını aştılar. Bir İstanbullu olarak bu gecenin İstanbul’da da tekrarlanmasını Kocaelililerden rica ediyorum” dedi.
ÜNLÜ YAZARLAR GELDİ
13. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında iki tematik program organize edildi. ‘Şehirlerin Işığı’ ve ‘Şehirlerin Raconu’ temalı etkinlikler kapsamında; her gün, şehirlerin hikayeleri konuklara müzikle, şiirle ve sohbetle, alanında isim yapmış değerli sanatçılar tarafından anlatıldı. 9 gün süren Kocaeli Kitap Fuarı’nda 750’den fazla söyleşi ve imza günü gerçekleşti. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ahmet Ümit, Saliha Erdim, Sevil Atasoy, Nurullah Genç, Ender Saraç, Mim Kemal Öke, Hande Fırat, Zafer Şahin, Turgay Güler, Hakan Çelik 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda söyleşi ve imza günü düzenledi. Ayrıca fuar kapsamında yapay zekâ, minyatür ve kadim esnaflar gibi önemli sergiler de izleyenlerin beğenisine sunuldu.
KÜLTÜREL MİRASIMIZ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kültür, sanat ve turizm alanında Kocaeli’nin adını ülkenin dört bir yanına duyuran büyük organizasyonlara imza atarken, kent kültürünü yaşatacak ve gelecek nesillere aktaracak çalışmalarına da devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda çok kıymetli bir çalışma yaparak yerel yemek kültürümüze ait tüm ögeleri bir kitapta derledi. ‘Kocaeli Mutfağı Yöresel Yemekler’ isimli bu eser, Kocaeli’nin çeşitli bölgelerinde hala pişirilen yemeklerin yanı sıra saklı kalmış ya da artık kaybolmaya yüz tutmuş 150 tarifi de hikayeleriyle beraber gün yüzüne çıkardı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin aynı kapsamda yaptığı çalışmalardan biri de Kocaeli’nin çeşitli bölgelerinde söylenen türkülerden derlenen ‘Kocaeli Türküleri’ albümleri oldu. İlimize has toplam 34 eseri iki albümde toplayan Büyükşehir, bu albümleri internet sitesinde yayınlayarak, vatandaşlarımızın türkülerimize her an ulaşabilmesini sağladı.
ŞEHİR TİYATROLARI
Kocaeli’nin ‘sanat’ denildiğinde ilk akla gelen kentlerden olmasının en önemli nedenlerinden biri de çalışmalarını ünlü oyuncu ve yönetmen Aydın Sigalı’nın genel sanat yönetmenliğinde sürdüren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın başarısı. Her sezon birbirinden değerli tiyatro oyunlarını kent halkıyla buluşturan ve sezon boyunca kapalı gişe oynayan Şehir Tiyatroları, bu başarısını aldığı Afife Tiyatro Ödülleri ile de taçlandırdı. Geçtiğimiz yıl ‘Vişne Bahçesi’ oyunuyla üç Afife ödülünü birden alarak adını Türk tiyatro tarihine altın harflerle yazdıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yeni sezonda da tiyatro severleri yepyeni prodüksiyonlarla buluşturmaya devam ediyor.
CAZİBE MERKEZİ
Kocaeli’nin kültür ve sanatta olduğu gibi turizm alanında da hak ettiği yere gelmesi için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, projelerini art arda sıraladı. Yaptığı çalışmalarla başta Kartepe olmak üzere Kocaeli’nin tüm ilçelerindeki doğal güzellikleri tüm dünyaya tanıtan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin pek çok noktasını cazibe merkezi haline getirmeyi başardı. Eşsiz güzelliğiyle hem yaz hem de kış turizmin merkezi olan Kartepe; dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük doğal yaşam parkı olan Ormanya; mavi bayraklı 9 pırıl pırıl sahil; Körfez’i bir uçtan bir uca saran yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, çocuk parkları, skate parklar, aquaparklar ve yüzme havuzları; yapılan çalışmalarla 27 milyon metrekareye ulaşan yeşil alanlar ve son olarak hayata geçmesine sayılı günler kalan Kartepe teleferik projesi, Kocaeli’yi turizm açısından gerçek bir cazibe merkezi haline getirdi.
GEÇMİŞTEN GELEN İZLER
Çağlar boyunca Avrupa ile Asya arasında köprü görevi üstlenmiş olan Kocaeli, doğal güzelliğiyle olduğu kadar tarihiyle de ön plana çıkan bir şehir ve Roma, Bizans, Osmanlı döneminden kalan pek çok tarihi değere sahip. Nicomedia’dan Roma’ya, Selçuklular’dan Osmanlı Devleti’ne kadar birçok uygarlığı bünyesinde barındırmış ve kültürünü korumuş olan ilimizde yapılan kazılarda, tarihe dair izler ortaya çıkmaya hala devam ediyor. Kocaeli’deki pek çok tarihi eser ve yapı, yaz-kış çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Gebze’de bulunan Hannibal Anıt Mezarı, İzmit Saat Kulesi, Sırrı Paşa Konağı, Pembe Köşk, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi, Seka Kağıt Fabrikası, Hereke’deki Kaiser Wilhelm Köşkü, Değirmendere Yalı Evleri, Tarihi Tren Garı, Hünkar Çeşmesi ve Çayırı, Eskihisar Kalesi, Gayret Gemi Müzesi gibi sayısız eser, şehrin geçmişteki güzel mimarisini ve tarihin izlerini yansıtmaya devam ediyor.
NASIL ARANDI: #kocaeli büyükşehir belediyesi # tahir büyükakın # kbb # turizm # kitap fuarı # kocaeli # kültür # sanat