20-04-2024 12:05

KOÜ’de Dijital Dönüşüm Sempozyumu

2019-05-15    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-05-15
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: TAHA AHMET ÖZEL

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Dijital Dönüşüm ve E-Yönetişim Sempozyumu gerçekleştirildi. Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kongre Merkezi’ndeki Karadeniz salonunda gerçekleşen sempozyuma ilgi büyüktü. 3 oturumdan oluşan Dijital Dönüşüm ve E-Yönetişim Sempozyumu'na çok sayıda akademisyen ve gazeteci konuşmacı olarak katıldı.

 

DEĞİŞİMİ YAKALAMAK ZORUNDAYIZ

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki “Bu projenin dijital dönüşüm, devlet yurttaş eşitliğine farklı bakış açısı getireceğine inanıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün çok güzel bir sözü vardır. “Yerinde saymak geride kalmaktır” der. Dünyanın hızla değiştiğini biliyoruz. Bu değişimi yakalamak zorundayız. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÇOK YAKINDA PROJEMİZİ TAMAMLIYORUZ

TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin amacını ve yaptıkları ‘E-Yönetişim Bağlamında Yeni Medya Ortamında Belediye Yurttaş Etkileşimi: Kocaeli İli Örneği’ SOBAG 1001 Projesi'nin yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. İdil Sayımer “2017'de başladığımız bu projeyi yaklaşık 1.5 ay sonra tamamlıyoruz. Projemizin amacı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin e-belediyecilik performanslarını görmekti. Aynı zamanda yurttaşların e-belediyecilik hizmetlerini kullanıp kullanmadıklarını inceledik. Biz bu araştırmayı yaptıktan sonra Yerel seçim kampanyalarına girildi. Belediyelerin sosyal medya kullanımları değişti. Ancak biz incelediğimiz kısımları değiştirdik. Araştırmamız sırasında içerik analizi, gizlilik, kullanılabilirlik, içerik sosyal hizmetler, yurttaşlara etkileşim gibi konulara ağırlık verdik. Bu süreçte Facebook ve Twitter hesapları incelendi. E-belediyecilik hizmetlerine giriş, süreç, yurttaşlara tanıtım, yıllara göre yurttaş katılımı ve karşılıklı etkileşim konularının yanısıra E-belediyecilik hizmetlerinin teknik altyapısı gizlilik güvenliği, personel etkisine de araştırmada yer verdik” dedi.

EN FAZLA İÇERİK BAŞKANLARA AİT

Prof. Dr. Sayımer’in ardından Dr. Öğretim Üyesi Banu Büyüksaraç proje hakkında edindikleri bulguları paylaştı. Büyüksaraç “İçerik analizinde ölçekte kullanılan başlıklar, içerik analizi bulgularına yoğunlaştık” dedi. Proje kapsamında edindikleri verileri paylaşan Dr. Banu Büyüksaraç “Belediyelerin sitelerinde en fazla içerik belediye başkanı ve onun açıklamalarıyla ilgili yapılan açıklamalar olduğunu gördük. En fazla bilgi edinme borç sorgulama, vergi ödeme, en az karşılaştığımız e belediyecilik hizmeti olarak ulaşım sistemleri olduğunu gördük. Arama kurtarmaya dair hiçbir belediyenin yer vermediğini ifade edebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

TWİTTER HESABI OLMAYAN BELEDİYE VAR

Belediyelerin sosyal medya hesaplarıyla ilgili bilgiler paylaşan Dr. Öğretim Üyesi Banu Büyüksaraç “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi en fazla beğeni ve takipçiye sahipken Karamürsel Belediyesi en fazla etkinlik paylaşan belediye, Körfez Belediyesi ise yurttaşla en fazla etkileşimde olan belediye” dedi. Büyüksaraç Kandıra Belediyesi’nin twitter hesabının bulunmadığını ifade etti. Büyüksaraç ayrıca 4 belediyenin mobil uygulamaya sahip olduğunu ve bunların Kocaeli Büyükşehir, Başiskele, İzmit ve Kartepe Belediyelerinin olduğunu belirtti. 

Dr. Öğretim Üyesi Banu Büyüksaraç’ın sunumunu ardından Prof. Dr. Emel Baştürk’ün moderatörlüğünde Dijital Dönüşüm: Yeni Okuryazarlıklar, Beceriler ve Eşitsizlikler isimli ilk oturum başladı. Oturuma İstanbul Rumeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zeynep Özarslan, Kadir Has Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Perrin Öğün Emre ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Sinan Aşçı konuşmacı olarak katıldı.

HER YENİLİK ÇEVRİMİÇİ RİSKİ ARTTIRIYOR

Oturumun açılış konuşmasını yapan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk siber zorbalık üzerine bir sunum yaptı. Baştürk “Günümüzde çok sayıda çevrimiçi riskten söz etmek mümkün. Her yeni teknoloji, her yenilik, riski de arttırıyor. Siber Zorbalık akran zorbalığının dijital ortama taşınmış halidir. İnsanların birbirlerini düşmanlık, korku, nefret, taciz içerikli mesajlar paylaşmasıdır” dedi.

ÇOCUKLAR SİBER ZORBALIĞIN FARKINDA DEĞİL

Yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarından veriler paylaşan Prof. Dr. Baştürk “Türkiye’nin 7 ilinde 7. ve 8. sınıf öğrencileriyle anket çalışması gerçekleştirdik. Bin 400 öğrenciyle bu çalışmayı yaptık.  Öğrencilerin yüzde 7.5’i hem siber zorba hem de siber mağdur. Siber zorbalığın ne olduğunun farkında değiller ve bu mağduriyeti aktaramıyorlar. Küfür içerikli mesajlar, dalga geçilmesi, lakap takılması en sık rastladığımı siber zorbalıklar” dedi.

AİLENİN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ

Siber zorbalığın ortaya çıkmasında ailenin de rolü olduğunu belirten Baştürk “Yetersiz ve yanlış yetiştirme siber zorbalık vakalarının ortaya çıkmasının başlıca nedeni. Bazı siber zorbalıkların bir kısmı kasıtlı olmakla birlikte önemli bir kısmı yarı kısıtlı geri kalanlar ise tamamen kasıtlı şeklinde. Siber zorbalığın duygusal sonuçlarına bakıldığında yalnız hissetme, kızgınlık, endişe, hayal kırıklığı, üzüntü, evde farklı davranma, fiziksel olarak kötü hissetme, uyku düzeninin bozulması başlıca görülen durumlar” şeklinde konuştu.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE YENİ OKURYAZARLIK

İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda, ‘Dijital Dönüşüm: Yeni Okuryazarlık, Beceriler, Eşitsizlikler’ konusu tartışıldı. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zeynep Özarslan, Bahçeşehir Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aşçı ve Kadir Has Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Perrin Öğün Emre bu oturumda bildiri sunumlarını gerçekleştirdi.

YENİ PAYDAŞLAR VE BELEDİYELER 

İletişim Fakültesi Görsel İletişim ve Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Budak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda, ‘E-Yönetişim: Yeni Paydaşlar ve Belediyeler’ konusu tartışıldı. Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aylin Göztaş, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Erhan Örselli ve Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Mehmet Mecek bu oturumda bildiri sunumlarını gerçekleştirdi.

BELEDİYE TEMSİLCİLERİ KATILDI

Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen üçüncü oturumda ise, ‘Kocaeli Belediyelerinde E-Yönetişim Pratikleri’ konusu tartışıldı. Bu oturumda Başiskele Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Çelikiz ve Duygu Temur, Körfez Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Aslı Kuş, Kartepe Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Deniz Dalgıç, yerel yönetimlerde belediye-yurttaş etkileşiminin nasıl gerçekleştirildiğini katılımcılarla paylaştı.

Prof. Dr. İdil Sayımer’in kapanış konuşması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sempozyum sona erdi.

NASIL ARANDI: #Kocaeli Üniversitesi # Dijital Dönüşüm Sempozyumu #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.