03-05-2024 12:16

KOTO’da gündem kentsel dönüşüm

2019-01-30    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-01-30
.stripslashes($urun->baslik).

HABER:TAHA AHMET ÖZEL

 

KOTO Ocak Ayı Meclis Toplantısı Burhan Kasım Meclis Salonu’nda düzenlendi. Meclis Başkanı Akın Doğan’ın başkanlığında yapılan toplantıya KOTO Başkanı Necmi Bulut, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı. Toplantının başında KOSGEB Kocaeli İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Keziban Çelik, KOSGEB Destekleri konulu sunum yaptı.

 

 

KOSGEB DESTEKLERİ SUNUMU YAPILDI

KOSGEB Kocaeli İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Keziban Çelik, KOSGEB Destekleri konulu sunum yaptı. KOBİ Uzmanı Keziban Çelik, “KOBİ başka bir KOBİ ile bir araya gelebilir. KOBİ ve büyük işletmeler işbirliği yapabilir. Birden fazla KOBİ, birden fazla KOBİ ile bir araya gelip işbirliği yapabilir. İşbirliği Ortaklık Modelleri başlığı altında İşletici Kuruluş Modeli ve Proje Ortaklığı Modeli olarak ikiye ayrılıyor. Proje süreci en az 12, en fazla 36 aydır. Proje ortaklığında 5 işletme bir araya gelirse toplam 5 milyon TL destek alabilir. Projenin destek oranı yüzde 60’tır” diye konuştu.

 

KOSGEB Kocaeli İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Keziban Çelik

 

 

İHRACATTA İKİNCİYİZ

KOBİ Uzmanı Keziban Çelik’in sunumunun ardından Meclis Başkanı Akın Doğan, meclis toplantısını başlattı. Toplantıda aylık faaliyet raporunu açıklayan KOTO Başkanı Necmi Bulut “Zorlu bir yılı geride bıraktık. İhracat artışından İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldık. İhracatımız ilimizde geçen yıla oranla 23, 6 oranında artış göstermiş. İthalatımız da yüzde 2,3 oranında artmış. İş dünyamızı ihracattaki başarımızdan ötürü tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

KOTO Başkanı Necmi Bulut

 

YÖNETMELİĞE UYGUN

Bulut’un ardından kürsüye gelen Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Medet Aydın, 2018 yılı kesin mizanı ile 2018 yılı gelir tablosu ve bilançosunu açıkladı. Aydın “2018 yılı giderlerimiz bütçemizin yüzde 94’ü oranında, gelirlerimiz ise bütçemizin yüzde 110 oranında gerçekleşmiştir. İncelememizde muhasebe işlemlerinin odalarının tabi olduğu bütçe ve muhasebe yönetmeliğine uygun olduğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

KOTO Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Medet Aydın

 

HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Aydın'ın ardından kürsüye gelen KOTO Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar, kentsel dönüşümle ilgili bir sunum yaptı. Çuhadar sunumunda “Çokça duyduğumuz kentsel dönüşüm hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz? 1999 depreminde yaşadığımız acıları bir daha yaşamamak için KOTO’da ve kentimizin bütün sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluklar düşüyor. Belediyelerin görevi; riskli alanları ilan edilmiş yer ve yerlerin planlamasını doğru yaparak, kamumun, vatandaşın ve yüklenicinin menfaatini korumak, vatandaş ile yüklenici arasında köprü kurmak, sulh ortamında kaliteli yaşam alanları inşa edilmesine aracılık etmektir. Kentsel dönüşümün başka bir karşılığı inşaat sektörü demektir” dedi.

KOTO Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar

 

EL BİRLİĞİYLE PLANLAMA YAPILMALI

Kentsel dönüşümle ilgili Kocaeli’de alınması gereken tedbirleri sıralayan Çuhadar, “Riskli alan ilan edilmiş alanların planlaması; KOTO’ya kayıtlı, merkezi Kocaeli’de olan, şehir planlayıcısı arkadaşlarımız tarafından planlanmalı. Riskli alan ilan edilmiş alanların müteahhitliği; KOTO’ya kayıtlı merkezi Kocaeli’de olan müteahhit arkadaşlarımız tarafından yapılmalı. Şehir planlamacısı, mühendis ve mimar arkadaşlarımız bu çalışmaları yapacak kalite ve bilgi düzeylerine sahip olmasının yanında, müteahhitlerimiz de bu yapıları yıkıp yeniden yapacak kalite yeterliliğe sahiptir. Bu noktada gerek merkezi hükümet, gerek mahalli belediyeler ile işbirliği içerisinde kentimizin yapı kalitesini arttırmamızın mümkün olduğunu bir kez daha ifade ediyor, el birliğiyle 17 Ağustos’ların ‘kaderi’ni de ‘kederi’ni de değiştirebileceğimizi bir kez daha vurguluyoruz” diyerek sunumunu tamamladı.

KAHVE VERGİSİ DÜŞÜRÜLSÜN İSTİYORUZ

Dilek ve temenniler bölümünde Meclis Üyesi Eray Bodur söz aldı. Bodur “Kahve sektöründeyim. KOTO 20. Komitesi olarak kahve ithalatındaki vergilendirme oranlarıyla ilgili araştırma yaptık. İncelemelerimiz noktasında çiğ çekirdekte yüzde 13 vergi ödüyoruz. İthal noktada işlenmiş, kavrulmuş kahvelerdeki vergileri inceledik. Yüzde 11 ile Türkiye’ye geldiğini gördük. Ham maddedeki yüzde 13 vergisi düşürülsün. Bizim ürünlerimiz daha çok teşvik edilsin dedik. Bakanlıktan tarafımızla iletişime geçtiler. Gidip görüştük. Daha teknik ve ciddi anlamda bir çalışma yapmak gerekiyor. Kahve sektörüyle ilgili bir dernek, birlik yok. Bu konuda destek bekliyoruz” dedi.

KOTO Meclis Üyesi Eray Bodur

 

DERNEK KURMAYA İHTİYAÇ YOK

Bodur’un sözlerine yanıt veren KOTO Başkanı Necmi Bulut “Kahve sektöründe yapılması gerekenlerle ilgili öncelikle tüm çalışmaların tamamlanıp bir rapor haline getirilmesi gerekir. Daha sonra biz KOTO olarak elimizden gelen desteği veririz. Bunun için herhangi bir dernek kurulmasına ihtiyaç yok” ifadelerini kullandı.

NASIL ARANDI: #koto # Kocaeli Ticaret Odası # Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut # koto meclis #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.