20-04-2024 14:01

Kostümlerin efendisi

2016-11-08    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2016-11-08
.stripslashes($urun->baslik).


Zeynep Akar

Vehbi Kılıç

 

İsmi, Perihan Deniz... İşi, kostüm tasarlayıp dikmek.

Dikiş denilince aklınıza öyle sıradan tasarımlar gelmesin... Perihan Hanım’ın sahibi olduğu Peridk Atölye’de bale, dans, artistik jimnastik gibi dallarla uğraşanlar için özel olarak dikilen kostüm ve mayoların hepsi birer sanat eseri.

Perihan Deniz ve ekibi, bu kostümleri sadece dikmekle kalmıyor, tamamını el işçiliğiyle süslüyor.

Tasarımların bazısı el emeği göz nuruyla işleniyor, kimisi kumaş boyasıyla rengarenk boyanıyor, bir diğerinin üzeri tek tek taşlarla, tüylerle bezeniyor.

Bu atölyeden çıkan kostümlerle yapılan gösteriler, izleyenlerin gözlerini kamaştırıyor.

Haydi gelin, şimdi bu başarılı tasarımcıyı biraz daha yakından tanıyalım...

 

 

AİLE MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Perihan Deniz, 38 yaşında...

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü mezunu ama aslına bakarsanız onun kumaşlarla, işlemelerle, dikişle olan tanışıklığı çok eskiye dayanıyor.

Annesi ve babası terzi olan Perihan Hanım’ın çocukluğu hep dikiş atölyelerinde, rengarenk kumaşların arasında geçmiş ve bu durum onun meslek seçiminde de etkili olmuş.

Aile mesleğini, bu işin eğitimini de alarak sürdüren Perihan Deniz, mezun olduktan sonra 2 yıl süreyle İstanbul’daki İstasyon Sanat Merkezi’nde moda tasarımcısı olarak görev yapmış.

Ardından bir dönem de tekstil işiyle uğraşan ailesiyle birlikte çalışan Deniz, en sonunda 2006 yılında kostüm tasarlamaya karar vermiş.

Derince’de bulunan evinin altındaki alanı atölye olarak yeniden düzenlemiş; Peridk Atölye markasını kurarak işe tiyatro kostümleri tasarlayarak başlamış.

 

ELDE TEK TEK İŞLENİYOR

Bu dönemde çeşitli tiyatro gruplarının kostümlerini diken Perihan Hanım, yaptığı tasarımlarla adını kısa sürede duyurunca başka dallardan da talepler gelmeye başlamış.

Peridk Atölye şu anda her türlü bale, buz pateni, artistik jimnastik ve tiyatro kostümlerinin yanı sıra, okulların yıl sonu gösterileri için gereken kıyafetleri de tasarlıyor.

Üstelik, bu kostümleri sadece tasarlamakla kalmıyor; ekibiyle birlikte dikimini ve süslemelerini de yapıyor.

Örneğin, buz pateninde kullanılacak bir kostüm önce dikiliyor, sonra süslemesine geçiliyor. Pırıl pırıl taşlar kostümün üzerine tek tek elle monte ediliyor.

Ya da dikilen bir jimnastik mayosuysa, dikim işlemi bittikten sonra mayonun üzeri kumaş boyasıyla bir ressam gibi boyanarak renklendiriliyor.

Çoğu zaman, tek bir kostümün hazırlanması günler sürebiliyor.

Perihan Hanım tasarımlarını, tecrübesi ve yaratıcılığı ışığında, kostümün kullanılacağı gösterideki müziğe, dansa ya da jimnastikte kullanılacak alete göre hazırlıyor.

Elbette, kostümler tasarlanırken, kullanacak kişinin vücut tipi ve ten rengi de göz 

 

 

 

KOSTÜMDEN PUAN KIRILIR MI?

Yaptığı iş son derece renkli ve keyifli, ancak bir o kadar da stresli.

Özellikle sporcuların kullandığı mayoların tasarımı ve dikimi maksimum özen gerektiriyor, çünkü dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var.önünde buluduruluyor.

Örneğin, bir müsabaka sırasında mayodan düşen taş ve tüyler ya da mayonun jimnastikçinin vücudunda gerektiği şekilde durmaması sporcuya puan kaybettirebiliyor.

Aynı şekilde, buz pateni yapan biri için tasarlanan kostümün üzerindeki taşların ağırlığı da sporcunun performansını olumsuz etkileyebiliyor.

Bu sebeple Perihan Hanım, tasarımlarını yaparken her ayrıntıya maksimum düzeyde dikkat ediyor.

Perihan Deniz, Kocaeli’de bu işi profesyonel olarak yapan tek tasarımcı.

Zaten ülke genelinde aynı işi yapan sadece birkaç atölye var.

Perihan Hanım, “Aslında bu atölye İzmit için bir şans... Peridk Atölye açılmadan önce, pek çok kişi kostüm ihtiyacını karşılamak için İstanbul, İzmir ya da Ankara’daki kostümcüler gitmek durumunda kalıyordu.

Sipariş, provalar derken hem maliyet artıyor hem de ciddi bir vakit kaybı yaşanıyordu” diyor.

 

SİZE ÖZEL TASARIMLAR

Peridk Atölye sadece sporcular, sanatçılar ve okullarla çalışmıyor; bazı özel müşterileri için gece kıyafetleri de tasarlıyor.

Ayrıca, atölyede gündelik kıyafetlerin satışı da yapılıyor.

Perihan Hanım, boş zamanlarında diktiği birbirinden şık kıyafetleri, atölyesinde sergiliyor.

Ayrıca, ınstagram ve facebook hesapları üzerinden aldığı siparişleri de beden ölçülerine göre dikip, sahiplerine ulaştırıyor.

 

Siz de ilimizin başarılı tasarımcısı Perihan Deniz’in tasarımlarına göz atmak isterseniz, peridkatolye/instagram ve perdkatölye/facebook sayfalarını ziyaret edebilir ya da 0551.186 94 44 no.lu telefondan Peridk Atölye’ye ulaşabilirsiniz.

 

 

NASIL ARANDI: #Güzel Sanatlar Fakültesi # Marmara Üniversitesi # Perihan Deniz # Tekstil

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.