16-04-2024 19:26

Körfez balıkçılığında önemli adım

2018-07-17    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-07-17
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: TAHA AHMET ÖZEL

İzmit Körfezi’nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi Projesi’nin tanıtım toplantısı Ramada Otel’de gerçekleştirildi. Projenin konusu İzmit Körfezi’nde faaliyet gösteren ticari, amatör ve sportif balıkçılığın mevcut durumunu (kullanılan ekip ekipman, avlanma yöntemleri, sosyo ekonomik durumları v.b.) ortaya koyarak bundan sonraki süreçte gerçekleştirilecek balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilir yönetiminin sağlanması olarak açıklandı.

 

YOĞUN KATILIM

Tanıtım toplantısına Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER) Başkanı Engin Uztürk, İl Tarım Müdürü İlhan Özel, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ünal Bostan, Kocaeli Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ali Sarı ve Kocaeli’de faaliyet gösteren çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

 

120 BİN LİRA MALİYETİ VAR

Programın açılış konuşmasını yapan KAMADER Başkanı Engin Uztürk, “Özellikle İzmit Körfezi Kuluçhane denilen bir denizimiz. Bunun araştırılması lazımdı. Bununla alakalı bir proje teklifinde bulunduk ve projemiz İçişleri Bakanlığı tarafından kabul gördü. Projenin bütçesi 120 bin lira. 6 bin 396 tane amatör balıkçımız var. Bu kişiler projenin hedef kitlesi olacak” diye konuştu.

 

PROJE SAHİBİ VE ORTAKLARI

Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER) tarafından İçişleri Bakanlığına yapılan projenin ortakları Kocaeli Valiliği (Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü – Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü), Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kocaeli Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği.

 

PROJENİN KABULÜ VE SÜRESİ

KAMADER tarafından İçişleri Bakanlığı’na yapılan başvurusu kabul edilen İzmit Körfezi’nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi Projesi 01 Temmuz 2018 tarihi itibarı ile başlayacak olup 30 Haziran 2019 tarihi itibarı ile tamamlanacak.

 

PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK FAALİYETLER

İzmit Körfezi’nin biyoçeşitlilik envanterinin ve av gücünün (Legal ve İllegal Avcılık) ortaya çıkartılması. Projenin başlangıç aşamasından itibaren gerçekleştirilecek masa başı çalışmaları (teknik litaratür çalışması, veri analizi, değerlendirme süreçleri, gerekli bilgi alışverişlerinin gerçekleştirilmesi v.b.) ve  saha faaliyetleri (ikili görüşmeler, anket çalışmaları, gerekli verilerin toplanması v.b.) süreçlerini yürüterek proje süresince yapılması planlanan 2 ayrı çalıştay ve kapanış konferansı için gerekli tüm çalışmaların yapılması, sonuç raporunun hazırlanması v.b. iş ve işlemler gerçekleştirilecek ve hazırlanan rapor kitapçık haline getirilerek 100 adet basımı gerçekleştirilecek. 

 

İZMİT KÖRFEZİ SU ALTI FOTOĞRAF VE VİDEO ÇEKİMLERİ YAPILMASI

Karamürsel, Darıca, Körfez, Değirmendere, Başiskele, İzmit Merkez, Gebze, Eskihisar, Hereke, Ulaşlı ve Seymen açıklarında fotoğraf ve video görüntüleri alabilmek amacıyla dalışlar gerçekleştirilecek. Dalışlar esnasında İzmit Körfezi’nin sualtı yaşamını ve canlı türlerini özetleyen kamera görüntülerinden elde edilecek 1 dakikalık (sosyal medya için) ve 2 dakikalık olmak üzere 2 ayrı film hazırlanacak.Yine dalışlar esnasında çekilen fotoğraflar içerisinden su altındaki yaşamı anlatan 52 fotoğraflık fotoğraf sergisi 50 X 70 parspartulu, çerçeveli, Türkçe, İngilizce ve Latince olacak şekilde kapanış sempozyumunda sergilenecek. 

 

BALIK TUTMAYA GELİYORLAR

KAMADER Başkanı Engin Uztürk, yaptığı sunumun ardından projeyle ilgili değerlendirmede bulundu. Uztürk “Eskiden insanlar balık tutmak için İzmit’ten diğer şehirlere gidiyorlardı. Bugün ise yaptığımız temizlik çalışmalarıyla insanlar İzmit Körfezi’ne balık tutmaya geliyorlar. Bu bizim için çok büyük bir başarı” ifadelerini kullandı. 

 

KÖRFEZ’DE HAMSİ VAR 

Kocaeli Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ali Sarı, Osmangazi Köprüsü’nün altında şuan hamsi balıkları var. Burası tatlı su balıklarının yumurtalarını bıraktığı bir bölge. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İzmit Körfezi’nin temizlenmesi ve buradaki balık popülasyonunu arttırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. 

 

ATIK SU İÇİN 62 MİLYON TL HARCADIK 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ünal Bostan, yaptığı konuşmada projenin çok değerli olduğunu belirtti. Bostan “Sadece atık suyun bertarafı için 62 milyon TL harcadık. Bu tip projeler yaptığımız projelerin sonucu olarak görüyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

 

Program protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

NASIL ARANDI: #Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği # kamader # kamader başkanı engin uztürk #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.