25-04-2024 16:23

Konserlere tam gaz devam: Melisa Karakurt

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/05/2022
Alternatif yerli sahnenin yeni nesil temsilcilerinden Melisa Karakurt, sahnede içinden bambaşka birinin çıktığını söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

 

 

HAZIRLAYAN: ENSAR GERÇEK

 

Bu ay müzik sayfamızda kendine özgü ‘sound’uyla ve enerjisiyle adından söz ettiren genç bir müzisyen, Melisa Karakurt var. Bu keyifli röportajın ardından Melisa’yı Spotify listenize ekleyeceğinizi düşünüyorum.

Sahnedeyken içinden bambaşka birinin çıktığını söyleyen, kendisini daha umursamaz ve daha güçlü hisseden Melisa Karakurt, müziğin birleştirici gücüne inanıyor.

Haziran ayına ‘Nefes’ ve ‘Herkes Kendine Gidince’nin de içinde olduğu 5 şarkılık bir EP yetiştirmeye çalışan, belli aralıklarla single’lar yayınlarken albüm hazırlığı da yapan Melisa Karakurt, İzmit’te unutulmaz bir konser vermeyi planlıyor.

Ben de bayramınızı sevdiklerinizle müzik dinleyerek, konserlere gidip eğlenerek geçirmenizi diliyorum.

İyi bayramlar.

Melisa’yı tanımayanlara kendini nasıl anlatırsın?

Melisa, müziğiyle ve enerjisiyle insanlara dokunabilmeyi ve onlara yalnız olmadıklarını/olmadığımızı hatırlatmayı amaçlayan biri.

Melisa Karakurt nasıl bir ev ve mahallede dünyaya geldi? Nasıl bir ailede yetişti?

Gerçekten de klişe sayılabilecek o cümleyi kuracağım: Çocukluğum bir sahil kasabasında geçti :) Ben Çeşmeliyim; ‘sokaklar oyun alanımızdı’ diyebilirim. Bu açıdan oldukça şanslı bir çocuktum. Nasıl bir ailede yetiştiğime gelirsek… Annem Finlandiyalı, babam Türk ve bu kültürel çeşitliliğin avantajlarıyla büyüdüm.

Müzik serüvenine nasıl başladın? Müzikle uğraşmak ve şarkı söylemek senin için ne ifade ediyor?

Müzik serüvenime ilkokulda gittiğim bir gitar kursuyla başlamış oldum, tabii henüz o zamanlar farkında değildim işlerin bu kadar ileri gidebileceğini. Küçüklüğümden beri coşkudan kalbimi pır pır ettiren ve gözlerimi dolduran yegane şeydi müzik: Müzikaller izlemek, canlı konser kayıtları dinlemek, annemin CD koleksiyonunu keşfetmek, babaannemin kasetçalarını ele geçirmek… Bir insan ilkokulda da Bohemian Rhapsody karaokesi yapmaz yahu :) Şarkı söylemek, müzikal bir çıktı yaratmak benim için özgürlüğü ve ‘kendimi gerçekleştirmeyi’ ifade ediyor kısaca.

Melisa kimleri dinler? Müzikte beslendiğin kaynaklar kimler?

Bunlar sayarak bitmez gibi… En iyisi bir Spotify listesi yapayım ben size :)

Şansa inanır mısın? Sence bu hayattaki en büyük şansın nedir?

Şansı çağırmaya inanırım. İçimizden geçenleri, konuştuklarımızı, düşündüklerimizi gerçekleştirme gücümüz olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden kelimelerimi hep özenle seçmeye çalışırım. En büyük şanslarımdan biri bunun farkında olmam bence:)

Müzik, hayallerini kurduğun meslek mi?

Evet. Aslında yoksa İngilizce öğretmenliği mezunu bir müzisyenim :)

Sesini nasıl buluyorsun?

İnsan kendi sesi hakkında çok yorum yapamıyor sanırım. Eskiden bir yerde kendimi duyduğumda oradan uzaklaşmak bile istediğim olmuştur. Ama ses tonumu tanımlayacak olursam ‘sıcak’ diyebilirim.

Bizlere ilk sahnenden bahseder misin? Sahneye çıktığında ne hissettin?

İlk sahneme lisede, müzik hocamın zoruyla çıkmıştım. Aslında epey utangaçtım o zamanlar. Gerginlik ve heyecan arasında bir histi. Fakat dinleyenlerin tepkileri ve geri dönüşleri bu duyguyu zamanla üzerimden atmama yardımcı oldu. Sahnedeyken içimden bambaşka biri çıkıyor sanki daha umursamaz, daha güçlü. Ve müziğin birleştirici gücünü her konserde bir kez daha anlamak bana doğru şeyi yaptığım hissini veriyor.

SAHNEDE MUTLUYUM

Mutluluk sence nedir? Neler yaparak mutlu olursun?

Mutluluk anlardadır. O anların farkına varmak ve tadını çıkarmak gerek. Mutluluk, insan kendini tanıdıkça, kendine doğru soruları sordukça daha çok var oluyor: ‘Ben neleri yaparken keyif alıyorum? Nerelerde iyi hissediyorum?’ gibi… Ben görünen o ki sahnede mutluyum. Sahneden indiğim an düşündüğüm tek şey daha çok sahnede olmak istediğim.

Hayatındaki en önemli değerlerin nelerdir?

Aile ve bağları bir kenara koyacak olursak, sağlıklı iletişim ve saygı diyebilirim. İnsanın çevreye ve diğer insanlara olan saygısı, iletişim kurma şekli kendine olan saygısını belli eder. Yani kişi ilk başta kendini sevip saygı duymalı, gerisi buna göre inşa oluyor.

Müziğin hayatına neleri kattığını düşünüyorsun?

Müzik hayatıma bir sürü güzel insan ve duygularımı ifade etmenin en güzel ve özel yolunu kattı.

Yeni teklin ‘Kaçsam Bırakıp’ bugüne kadar belki de hiç yapılmayan bir proje. Klibi ayrı, senin yorumun apayrı. Bu şarkının hikayesini bizlere anlatır mısın?

Bu şarkıyı ilk dinlediğim anda büyülendim ve o günden beri yorumlamak istediğim bir eserdi. Peşinden az koşmadım :) Aranjman ve gitar çalımı Emircan Başar’a ait. Ondaki yeri de çok ayrıymış, ‘beraber yapalım mı?’ diye sorduğumda söylemişti. Hayalimizi beraber gerçekleştirdik diyebilirim. Şarkının yapımcılığını, bu şarkıyı kurduğumuz her sofrada ısrarla bana söyleten Mesut Süre üstlendi. Klibin yönetmenliğini Özümcan Akın, görüntü yönetmenliğini Dilşat Canan, kurgusunu Berk Dalyanoğlu, rengini Kaan Tüfekçiyaşar ve sanat yönetmenliğini ise Pelin Nehir yaptı. Şarkının kaydı, miks ve masterı ise Ertan Keser’e ait. Bu rüya gibi ekip olmasaydı içime bu denli sinmezdi.

YENİ PROJELER YOLDA

Müzikle ilgili yeni projelerinden bahseder misin?

Haziran ayına ‘Nefes’ ve ‘Herkes Kendine Gidince’nin de içinde olduğu 5 şarkılık bir EP yetiştirme niyetindeyim. Ondan sonra belli aralıklarla single’lar yayınlarken albüme girişeceğim :) Konserlere ise tam gaz devam!

Melisa müziğin dışında neler yapar? Güne nasıl başlarsın?

Sevdiklerimle sosyalleşen, dışarıda olmayı seven bir yapım var. Evde yalnızken ise her dakikamı verimli geçirmeye çalışıp, kendimi çıldırtabiliyorum bazen. Uyanır uyanmaz bir şeylere girişirken buluyorum kendimi. Biri bana durmayı öğretsin:) Müzikle ilgilenmek dışında spor yapmayı, yürüyüşlere çıkmayı, doğada vakit geçirmeyi çok seviyorum. Pandemi zamanı resme geri dönmüştüm, seramik de yapıyordum, şimdi o kadar vakit ayıramıyorum ama çamura, boyalara dokunarak bir şeyler yaratmak çok iyi geliyor bana.

Hayatlarımızda tüketimle ilgili ciddi bir israf var. Bunu müzik piyasasında nasıl yorumluyorsun? Kalıcı yapılan işler mi yok, yoksa zamana göre mi işler yapılıyor?

Müzik yayını yapmak eskisinden çok daha kolay ve buna ulaşmak da aynı şekilde. Çabasızca elde edilen bir şeyden kolay sıkılıyor galiba insan. İşin kalıcılığını belirleyen kriterler günümüzde çok değişti; müziğin kalitesinden ziyade şarkının hangi dizide çaldığı, hangi fenomenle gündeme geldiği gibi… Ama ne olursa olsun iyi iş her zaman iyidir, buna inanırım :)

’Kadına şiddet, çocuk istismarı, sokak hayvanlarına yapılan eziyetler bitsin artık’ diyoruz. Senin bu konudaki düşüncelerin nelerdir?

Yukarıda da söylediğim gibi insanın öz-saygısı belirliyor çevresiyle ve dünyayla olan ilişkilenme şeklini. Her türlü şiddet, eziyet, istismar birer mutsuzluk ve öfke göstergesi bence. Bastırılmış duygular ve yetiştirilme şeklinin büyük etkisi var. Bunun önüne geçmek için önce duygularımızı kabul etmemiz gerek, bunun için de büyüdüğümüz ortamın ve aldığımız eğitimin sağlıklı olması şart. Çocukları kalıplara sokmak yerine kendini özgürce ifade etme şansını tanıyan bilinçli ebeveynlere ihtiyacımız var.

Son olarak İzmit ile ilgili bir hatıran var mı? Burada yaşayan dostlarınız var mı? Bu kent hakkında düşünüyorsunuz?

İzmit’te bir anım yok fakat konser isteyen hatrı sayılır bir dinleyici kitlemiz var. Onlarla bir araya gelip burada unutulmaz bir konser yaşamak ve yaşatmak isterim.

NASIL ARANDI: #melisakarakurt #müzikköşesi #ensargerçek #röportaj #köşeyazarı #alternatifmüzik #yerlisanatçı #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.