26-04-2024 02:16

Kocaeli’de bir ilke imza attı: Elif Tokkal

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/01/2022
Minik Ayaklar Kreş’in kurucusu Çiğdem Elif Tokkal, Kocaeli’yi hem bebeklere hem de annelere çok iyi gelecek yepyeni bir gelişim programıyla tanıştırdı: Baby College programı İstanbul’dan sonra, ilk şubesiyle ilimizde!
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Derince’de eğitim veren Minik Ayaklar Kreş’in kurucusu Çiğdem Elif Tokkal, çocuk gelişimiyle ilgili çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Tokkal, küçük kızı Bade’nin gelişimine katkıda bulunacak bir akademik program arayışına girdiği dönemde tanıştığı ve bebekler üzerindeki olumlu etkilerini bizzat deneyimlediği Baby College programını ilimize getirdi.

İngiltere Oxford’da geliştirilen; 0-36 aylık dönemde bebek ve ebeveynlerinin grup katılımlarıyla gerçekleştirilen, etkileşimli ebeveyn-bebek oyun ve aktivite programı Baby College Türkiye’nin ilk şubesini Kocaeli’de açan Tokkal, şu sıralar aileleri bu ödüllü programla tanıştırmanın mutluluğunu yaşıyor.

Çiğdem Elif Tokkal ile Baby College Programı’nı ve programın bebeğin gelişimine katkılarını konuştuk…

Elif Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?

1983, Kastamonu doğumluyum. 14 senelik mutlu bir evliliğim ve iki kızım var. Eğitimci bir ailenin içinde büyüdüm. Her zaman çocuklarla iç içe olmayı çok sevdim, bu sebeple hep çocuklarla iç içe olabileceğim bir iş yapmak istedim. Yaklaşık 8 yıl önce Derince 60 Evler bölgesinde 0-6 yaş çocuklara eğitim veren Minik Ayaklar Kreş’i kurdum. Kariyerim boyunca hem yurt içi hem de yurt dışında eğitim metotlarını yerinde inceleyip, doğru bulduğum kısımlarını kurumuma entegre ettim. 0-3 yaş için araştırdığım programlarda da BabyCollege Türkiye ile tanıştım.

Nedir Baby College?

Baby College programı, uluslararası erken çocukluk dönemi eğitimi EYFS hedefleriyle tam uyumlu, 0-36 aylık bebek ve ebeveynlerinin grup katılımlarıyla gerçekleştirilen, makaton (işaret dili) yöntemini içeren, ödüllü bir etkileşimli ebeveyn-bebek oyun ve aktivite programıdır. Bebeklerin yedi farklı gelişim alanında bütünsel gelişimi hedefleyen program, İngiltere Oxford’da geliştirilmiş ve 2000 yılından beri İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede uygulanıyor. Gelişimin en hızlı olduğu 0-36 aylık dönemdeki çocukları kapsayan Baby College; denge, hareket, işitsel ve görsel iletişim, dikkat-öğrenme, bedensel farkındalık, güvenli bağlanma, sosyal adaptasyon, çoklu duyusal entegrasyon ve benlik algısı gibi birçok farklı alanda, bebeklerin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Bu etkinlikler, 12 ila 14 gelişim basamağını destekleyen oyunlarla uygulanıyor.

ARALARINDAKİ BAĞ GÜÇLENİYOR

Baby College programına katılan ebeveynler nasıl bir deneyim yaşıyor?

Gruplarımıza katılan anne-babalar, bebeklerinin gelişim sürecinde hiçbir anı kaçırmadan farkındalığını artırıyor. Ebeveynlik becerilerini pekiştirip, daha özgüvenli oluyor. Bebekleriyle daha güvenli bağlar kurarak, onun gelecek yaşamında karşılaşabileceği olası sorunların önüne geçebiliyor. Kendileriyle aynı zamanda ebeveynliği deneyimleyen ailelerle tanışıyor, ortak problemlerini paylaşıyor ve bu sorunların normal olduğunu fark ediyor. Programımız süresince, ses ve işaret dili çalışmalarıyla bebeğin dil gelişimini; dans müzik ve ritim aktiviteleriyle bedensel farkındalığını; farklı fiziksel etkinliklerle vestibüler sistemini; duyusal uyaranlar, öğrenme oyunları ve ilham veren etkinliklerle görsel, sosyal ve psikolojik sistemini destekliyor. Bu etkinlikler bebekle ebeveyn arasındaki bağı da güçlendiriyor.

Etkinliklerde hangi materyalleri kullanıyorsunuz, bu materyallerin belli özellikleri var mı?

Baby College programı, materyalden ziyade etkileşime odaklı bir program. Felsefesi, bebeğin ilk üç yılındaki en sevdiği oyuncağı ebeveynin elleri, mimikleri, sesi ve dokunuşlarıdır. Az miktarda da olsa bebeklerin sağlığını tehdit etmeyecek, doğal malzemelerden üretilmiş müzik aletleri, renkli örtüler, farklı dokulardan kumaşlar, toplar gibi materyaller  kullanıyoruz. Ebeveynlerimizi materyallerini kendileri yapma noktasında teşvik etmeye çalışıyoruz.

Bir grup, kaç bebek ve ebeveynden oluşuyor?

Etkinlikler haftada 1 gün gerçekleştiriliyor ve 1 saat sürüyor. Biz Kocaeli’deki etkinliklerimizi pandemi sebebiyle en az 5, en fazla 8 bebek ve ebeveyn katılımıyla gerçekleşiyoruz. Ancak İngiltere’de 15 kişiye kadar katılım sağlanıyor.

Elif Hanım, Baby College Türkiye’de yeni bir program ve Kocaeli’de İstanbul’dan sonra ilksiniz… Siz bu programla nasıl tanıştınız?

Benim hikayem de aynı Baby College’in vurgusu gibi ilham veren bir hikâye. Küçük kızım Bade 7 aylıkken, onun için nasıl bir akademik programla ilerleyeceğimi araştırdım. Bu işin içinden gelen birisi olarak; maalesef, bebeğin ilkel reflekslerinden başlayıp 0-36 aylık döneme ilerleyen süreçte çocuklarla yapılabilecek, gelişimini destekleyen, oyunlar içeren bir toplu bilgilendirme ve derlenmiş doküman bulamadım. Ebeveynler birçok akademisyenin kitabını okuyarak, internetten araştırmalar yaparak bulduğu etkinliklerle ilerliyor. Bu süreç hem yorucu hem de yıpratıcı oluyor. Onlarca uzman, yüzlerce etkinlik… ‘Hangisi uygun, hangisi değil’ araştırması yapmak da zaman kaybettiriyor. Baby College programı ebeveyne, bebeğin gelişimine uygun bir repertuar ve bilimsel kaynaklarla desteklenen bir içerik sunuyor. Üstelik bunu yaparken de her bebeğin ve ebeveynin ilişkisinin biricik olduğunu vurguluyor. O bütünsel yaklaşımın içerisinde siz kendinize en uygun olanı, dijital mecrada kaybolmadan seçebiliyorsunuz. Baby College’ı online etkinliklerle keşfettim ve beni bu programa çeken, bebeğimin gelişimi üzerindeki olumlu ve hızlı etkisi odu.

LOHUSALIK SENDROMUNA SON!

Nasıl bir etki?

Örneğin, Minik Ayaklar’da, öğrencilerime 24-36 ayda verdiğimiz kavram ve kazanımların, Baby College oyun buluşmalarıyla farkındalık oluşturularak 9-18 aya indirgenebildiğini gözlemledim. Kavramlar, oyunun içine etkinlik, dans ve eğlence olarak yerleştirilmiş. Yani Baby College aslında bir öğretim metodu değil… Bebekler bu kavramları ve yetenekleri oyunla, eğlenerek kazanıyor. Bu oyunlar çocuğun öğrenme sevgisini beslediği gibi ebeveyn ile bebeğin birlikte mutlu zaman geçirmesini de sağlıyor. Bebek, anne-babasının onun dilini anladığını, isteklerine cevap verdiğini fark ettiğinde kendini güvende hissediyor. Bu durum da ebeveynin bebekle etkileşimini artırarak aradaki bağı destekliyor. Bebek mutlu ve huzurlu olunca aile içi etkili iletişim de sağlanıyor. Modern yaşam biz ebeveynleri yalnızlaştırıyor, eskiden bir çocuğu geniş bir ailede büyütürken, maalesef artık evlerimizde yalnız çocuk büyütüyoruz.  İlk zamanlar elbette ki çok zor geçiyor. Ben Baby College ile böyle bir zamanda tanıştım ve ilk zamanları daha kolay atlattım, bir nevi lohusalık dönemini çok daha rahat geçirdim.

Anladığım kadarıyla bu programla bebekler kadar anneler de sosyaleşiyor?

Anne doğum yapınca, bambaşka bir dünyanın penceresi aralanıyor ve çoğu kez bu yeni dünyaya adaptasyon sorunları yaşanıyor. Anne, bu bilmediği dünyada kendisini yalnız, yetersiz, çaresiz hissedebiliyor. Baby College etkinliklerine katılan anneler sosyalleşiyor, kendisiyle aynı durumda olan pek çok anne olduğunu fark ederek  o yalnızlık hissinden kurtuluyor. Ayrıca, annelerimize bebeğin gelişimiyle ilgili geniş bir rehberlik hizmeti de sunuyoruz. Program çerçevesinde düzenlelenen online seminerlerle uzmanları, ebeveynlerle buluşturuyoruz.  Profesyonel eller ve grup arkadaşlığı, lohusalıktaki hüznün daha kolay atlatılması için destek oluyor.

 

İLETİŞİM

Yahya Kaptan Mah. Şehit Ergün Köncü sok. No:69 Kat:1 (Özel Seymen Koleji Yanı) İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0530 637 89 05

Instagram: @babycollegekocaeli

Web: www.babycollege.com.tr

NASIL ARANDI: #çiğdemeliftokkal #babycollege #gelişimprogramı #bebekler #kocaelideilk #annelik #minikayaklarkreş #çocukgelişimi #akademikprogram #oxfordonaylı #aktivite #ödüllü #bebekgelişimi #yahyakaptan

2 yıl önce - ebru bulca

tebrik ediyorum ,bir ihtiyaç karşılamış

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.