16-04-2024 14:26

Kocaeli’nin bağrından çıkmış bir müzisyen; MESUT ÇAKIR

2018-01-05    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-01-05
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI 

 

Gencecik, pırıl pırıl bir müzisyen.

Hem eğitimli hem de idealist bir öğretmen. İlkokulda şarkı söylemeye başlamış, hayallerinin peşinden koşarken, hayalindeki bölüme girmeyi başarmış. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nden mezun olmuş. Okulunu bitirdikten sonra da Kocaeli ile bağlarını koparmamış, ilimizdeki özel bir okulda öğretmenlik yapmaya başlamış. Bu sırada ‘Yar-a’ adını verdiği ilk albümünü de çıkarmış. Batı müziği eğitimi alsa da Karadenizli olduğu için ilk albümünde Karadeniz müziğine ağırlık vermiş. Ama düşündüğünüz gibi değil, Karadeniz müziğini etnik hali dışında farklı tarzlarda yorumlamış.

Şimdi sizleri bu genç müzisyenle, Mesut Çakır ile baş başa bırakıyoruz. Mesut Çakır’ın, 13 Ocak’ta İstanbul Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşecek albüm tanıtım konserine hepiniz davetlisiniz…

 

Trabzon Of’tan çıkıp Kocaeli’ye gelmişsiniz. Sizi buraya getiren nedir?

Babamın işi nedeniyle Kocaeli’ye gelmiştik, üniversiteyi kazanınca kaldım. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nden mezun oldum. Batı müziği eğitimi aldım ancak Karadeniz müziğiyle ilgileniyorum. 7 yıldır özel bir okulda öğretmenlik yapıyorum. Okulum devam ederken halk eğitim merkezlerinde, özel kurslarda müzik eğitimi de verdim.

Müziğe ilginiz ne zaman başladı?

Şarkı söylemeye ilkokulda başladım. Of’ta yaşarken bir folklor derneğimiz vardı, koroda şarkı söylerdim. 6. sınıfta bağlamayla tanıştım, daha sonra gitar çalmaya başladım. Aynı zamanda yan flüt çalıyorum, piyano ve diğer telli çalgılarla da ilgileniyorum.

Müzikle uğraşanların en büyük hayali albüm yapmaktır. Siz de ‘Yar-a’ isimli bir albüm çıkardınız.

Ben, hayalini gerçekleştiren biri olarak karşınızdayım. Bir yıl boyunca bunun için çalıştım ve 20 Ekim’de ilk albümüm çıktı. Albümümü D&R’larda bulabilirsiniz ayrıca internet üzerinden de sipariş verebilirsiniz.

Albümün hazırlanış sürecinden biraz bahseder misiniz, neler yaşadınız, kimlerden destek aldınız?

Sanat yaşamımla ilgili uzun bir yolculuk var kafamda. Başlangıç noktası albüm oldu çünkü bir adım atmak istediğimde ilk sorulan soru; yaptığım çalışmalara dair elimde bir örnek olup olmadığıydı. Elimde bir şey olmalıydı, o da albüm oldu. Albümü nasıl yaptığım konusuna gelince, İstanbul’da bir arkadaşımın stüdyosu vardı. Orada başladım çalışmalara. Kocaeli’den İstanbul’a sürekli gidip geldim. Masraflarımı da Kocaeli’de müzik yaparak çıkardım. Albüm için çok çaba gösterdim. Elbette destekçilerim vardı. Mesela amcam Doğan Yılmaz destek oldu. Aynı zamanda dedem de çok destek oldu.

Albümündeki şarkıların hepsi sizin mi?

Albümümde 12 şarkı var. 7 şarkının söz ve müziğine doğrudan katkı sundum. 9 parçanın da aranjörlüğünü yaptım. Albümde; Yusuf Cemal Keskin, Abdullah Birinci, Engin Alptekin, Hüseyin Keskinkurt, Olcay Bozkurt eserleri de yer alıyor. Ayrıca albümdeki üç parçanın aranjesi Olcay Bozkurt’a ait.

 

KARADENİZ MÜZİĞİ AMA

Neden Karadeniz müziği? Yeni jenerasyon genelde pop müzikle çıkış yapar. Karadenizli olmanızın dışında Karadeniz müziğini tercih etmenizin sebebi nedir?

Bir işe başlayacağınız zaman önce kendi çevrenizi bu işe inandırmalısınız. Karadeniz müziğiyle başladım ancak bu müzikle sınırlı kalmayacağım. Neden pop müzik yapmadığıma gelince; pop müzik ciddi bir derya. Maddi durumunuzun çok iyi olması gerekiyor. Ya da yanınızda sağlam destekçilerinizin olması şart. Bu gibi koşullar olgunlaşmadığı için pop müziğe yönelmedim.

Tabii öyle kemençeli falan bir albüm yapmadım. Mesela albümüme ismini veren ‘Yar-a’ parçasının klip şarkısında hiç Karadeniz enstrümanı yok. Klibim şu an Mavi Karedeniz Tv’de oynuyor. İnternette de bulabilirsiniz.

Albümde en sevdiğiniz şarkı hangisi?

Tüm şarkılarım güzel ancak iki şarkının yeri benim için ayrı. Klip şarkım olan ‘Yar-a’yı çok seviyorum. Klibin başında dedemle bir muhabbetimiz geçiyor, gerçek bir sohbetti. Kısaca bahsedeyim; evde çalıştığım sırada dedem ‘Ne yapıyorsun?’ diye sordu. ‘Çalışıyorum’ dedim. ‘Ne çalışıyorsun?’ dediğinde, dedeme ‘Unutamadığın bir sevdan var mı?’ diye sordum. O da ‘Var’ dedi. ‘İçinde hiç ukde kaldı mı?’ dedim ‘Yaradur da yara’ dedi. Dedem Alzheimer hastası ve onunla aramda geçen 8 dakikalık bir konuşmadan kısa bir kesit aldım. Şarkının ismini belirleyen de o sohbet oldu. Çok beğendiğim diğer şarkımın ismi de ‘Çile’. Onun da söz ve müziği bana ait.

Hep efkârlı şarkılar mı söylersiniz?

Hayır, albümümde hareketli şarkılar da var. Dayan Yüreğim, Dünyan Dönsün Cennete, Belinde Var Kuşağı, Geç Kalınmış Sevdalar, Skala gibi…

Bundan sonraki planınız nedir?

Sadece Karadeniz müziği yapmayacağım. Biraz da halk müziğine girmek istiyorum. Neşet Ertaş’ın, Aşık Veysel’in parçalarını farklı tarzda yorumlamak istiyorum.

İkinci albümü düşünüyor musunuz?

Albüm değil ama single çıkarabilirim. Yoksa albümde 12 parça var ama bir parçaya klip çekiyorsunuz ve diğer şarkılar çok tanınmıyor, bir yerde öldürüyorsunuz onları aslında.

Kocaeli’de sahne aldığınız bir yer var mı?

Daha önce Derince’de bir kafede çaldım. İzmit’te Baron Bar, Lukka Kafe ve Kartepe’de çaldım. Şimdi bir yerde çalmıyorum. Bir de özellikle tercih etmiyorum çünkü konser yaptığımda herkes ‘Zaten şurada çalıyor gider orada dinlerim’ diyerek gelmek istemeyecektir.

 

13 OCAK’TA KONSERİM VAR

Yakın zamanda bir konser etkinliği var mı peki?

13 Ocak’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde albümümün tanıtım konseri olacak. Kocaelili müzik severleri konserime bekliyorum.

Sizin gibi kendisini müziğe adamış gençlere destek olunması konusunda ne söylemek istersiniz?

Ne yazık ki müzisyenlere destek olan kimse pek yok. Eskiden biri albüm çıkardığında herkes destek oluyordu şimdi ise o kadar insan klip çekip, albüm yapıyor, kimse destek olmak istemiyor. Mesela ben Kocaeli’de yaşıyorum ama burada konser yapamıyorum.

Neden?

Çünkü buradan iş gelmiyor. Yapılan festivallere, etkinliklere yerli sanatçıları çağırmak varken dışarından sanatçı getiriyorlar.

Siz talepte bulunuyor musunuz?

Henüz bulunmadım ama artık talep edeceğim. Çağırmazlarsa onların ayıbı olur. Kocaeli’den çıkan çok sanatçı var ama hiçbirini Kocaeli’de göremiyoruz.

Teşekkürler Mesut Çakır, çıktığınız yolda sonsuz başarılar…

Kocaeli Life ekibine beni konuk ettikleri için teşekkür ediyorum. Kocaelililer’den Kocaeli’nin bağrından çıkmış bir sanatçı olarak bana destek olmalarını, albümümü mutlaka dinlemelerini istiyorum.

NASIL ARANDI: #Mesut Çakır # müzik # kocaeli # karadeniz müziği

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.