Röportaj: Eylem Selvi Arı & Bilal Akpınar
Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin
Bir düşünün… Kanatlarınız yok ama uçuyorsunuz! Ayaklarınız yerden kesilmiş, yer çekimine meydan okuyorsunuz. Şehrin tepesinde, bulutlara çok yakın bir noktada, kuşlara selam veriyorsunuz. Gökyüzü size ait! Yeryüzüne yukarıdan bakıyor, rüzgarı karşılıyor ve onun sizi götürdüğü yere gidiyorsunuz. Bu anlattıklarımız bir masal değil, masal tadında gerçek. İnsanların uçamayacağını kim söylemişse yanılıyor. Kanatsız yaratılmış olsak da bizim kanatlarımız yüreğimizde… İşte tam da bu yüzden, cesareti olan, kendisine güvenen herkes gökyüzünde kuşlar gibi uçabilir.
Kocaeli Havacılık Spor Kulübü Başkanı Burak Horozoğlu
Eğer siz de bulutların arasında kendi masalınızı yazmak isterseniz, sadece birkaç kilometre uzaklıktaki Kartepe ya da Başiskele’ye gidebilir, yamaç paraşütüyle kanatlarınızı özgürlüğe açabilirsiniz. Son dönemlerde doğa ve ekstrem sporlarının merkezi haline gelen Kartepe ve Yuvacık, şimdi yamaç paraşütüyle de gündemde. Özellikle Kartepe’de bulunan bin 200 metre yükseklikteki iki uçuş pisti, haftanın her günü adrenalin tutkunlarını kendisine çekiyor. Single (tek kişilik) ya da tandem (çift kişilik) olarak yapılan yamaç paraşütü, İzmit Körfezi’nin yanı sıra Sapanca Gölü’nün eşsiz güzelliğini de kuş bakışı görmek isteyenler için ideal. Kartepe’nin ilçe olmasından sonra yapılan yatırımlar ve verilen desteklerle hızla popüler hale gelen yamaç paraşütü tutkunları, mart ayında bir araya gelerek Kocaeli Havacılık Spor Kulübü’nü kurdu ve bu sporu daha profesyonel şekilde yapmaya başladı. Yamaç paraşütü ile ilgili merak ettiklerimizi, 16 yıldır bu sporla ilgilenen kulüp başkanı Burak Horozoğlu’na sorduk.
Burak Bey, Kocaeli Havacılık Spor Kulübü’nü ne zaman kurdunuz? Bu bölgede bu sporu yapan kaç pilot var?
Kocaeli Havacılık Spor Kulübü’nü Mart 2017 tarihinde kurduk. Bölgemizde hâlihazırda 30 pilot bulunuyor. Bu pilotlar serbest olarak yamaç paraşütü yapıyordu, bir çatı altında toplanmamıştık. Sadece uçuş yapmadan önce haberleşiyor, öyle uçuyorduk. Daha organize bir şekilde uçuş yapmak için mart ayında derneğimizi kurduk. Aynı zamanda Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, gittikçe popüler hale gelen yamaç paraşütünü spor kulüpleri bünyesine ekledi. Bizden 15 kişi bu kulübe sporcu olarak kayıtlıyız. Belediye adına yarışmalara katılıyoruz. Yamaç paraşütü ile profesyonel bir pilot eşliğinde, yolcu olarak uçabilir ve bu eşsiz deneyimi yaşayabilirsiniz!
Yamaç paraşütü için kalkış alanlarının önemi büyük. Burayı nasıl keşfettiniz?
Yaptığımız sporun en önemli sorunlarından biri take-off olarak adlandırılan ‘kalkış alanları’ ve ulaşım. Sağ olsun Kartepe Belediyesi, bu konuda bizlere destek oluyor. Bölgemizdeki en uygun ve en yüksek kalkış alan Kartepe’de bulunuyor. Bin 200 metrelik bu alanı bizler için hazırlayan belediye, ayrıca biri Suadiye, diğeri Arslanbey’de olmak üzere 2 iniş alanı da tahsis etti. Kartepe’deki otelin hemen arkasında bulunan bu bölge, Marmara’nın en yüksek kalkış alanlarından biri.
Hangi güzergahta uçuyorsunuz?
Sivil uçuşlarda Sapanca Gölü’nün ilerisine geçmemiz yasak. Yine sadece 3 bin fite kadar çıkabiliyoruz çünkü bu bölge İstanbul-Ankara uçuşları için kullanılan güzergâh. Uygun hava şartlarında kalktığımız yerden bin 600 metre yüksekliğe çıktığımızda Karadeniz’i görebiliyoruz. Kartepe‘den kalkış yaptıktan sonra Sapanca Gölü, Karadeniz ve Marmara Denizi’ni aynı anda görebilecek eşsiz bir manzara var.
10 yaşından büyük, herhangi bir kalp, nefes bozukluğu, astım, panik atak vb. rahatsızlıkları olmayan herkes tandem uçuş yapabilir.
Kaç saat havada kalabiliyorsunuz?
Hava koşullarına göre farklılık göstermekle birlikte 2,5 saate kadar uçuş yapabiliyoruz. Bu bölgede termik dediğimiz sıcak hava aktivitesi var. Isınan hava yukarı çıkarak küçük bulutlar oluşturuyor. Biz de o sıcak havanın içerisine girip orada sabit kalarak, dönerek yukarı çıkmaya çalışıyoruz.
Rüzgar Kuzey-Kuzeydoğu’dan estiğinde uçabiliyoruz. Havanın bu durumu yamaç paraşütü yapmak için ideal. Bu bölgede tek kişilik uçuşların yanı sıra tandem dediğimiz çift kişilik uçuşlar da yapılıyor.
Ne kadar süredir bu sporla uğraşıyorsunuz?
16 yıldır yamaç paraşütü yapıyorum. Aramızda benim gibi uzun yıllardır yamaç paraşütü yapanların yanı sıra yeni başlayanlar da var. Bizden önce bu sporu yapan Doğan Ağabey ve ekibi vardı. Hatta bulunduğumuz alanın açılmasını sağlayan kişiler onlardır. Ama Doğan Ağabey yaşı ilerlediği için yamaç paraşütünü bırakma kararı aldı. Ondan sonra görevi devralan isim, Mustafa Arkan ağabeydir, en büyüğümüz, o.
Yamaç paraşütünün Kocaeli’deki geçmişi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Net olarak şu tarihte başladı diyemem çünkü pilotlar bağımsız olarak bu sporu yapıyordu. Son 1,5 yıldır çok aktif bir şekilde haberleşmeye ve buluşmaya başladık. Bu sene derneğimizi kurduk. Kartepe Belediyesi de bizlere sponsor oldu; ekibimizde bulunan 20 kişinin eğitimini üstlendi.
Yamaç paraşütünde, hazırlıklar tamamlandıktan sonra birkaç adım koşuyor ve uçmaya başlıyorsunuz.
Kocaeli’de buradaki pist dışında yamaç paraşütü pisti var mı?
Bulunduğumuz alanın biraz aşağısında bir tane daha var ama biz onu pek güvenli görmüyoruz. Bir de Yuvacık’ta, 400 metre yükseklikte bir pist bulunuyor. Bölgede devam eden yol çalışmaları ve ulaşım sıkıntıları nedeniyle en uygun yer, Kartepe.
Yamaç paraşütü riskli bir spor mu?
Yüksek riskli bir spor ama Türkiye’de yaşanan kazalara baktığımızda yüzde 90’ının pilotaj hatasından kaynaklandığını görüyoruz. Biz her zaman eğitim alınması gerektiğini savunuyoruz.
Havada olumsuz bir durumla karşılaştığınızda ne yapıyorsunuz?
AID dediğimiz acil durum eğitimi alıyoruz. Acil durum eğitimi, Fethiye Ölüdeniz’de veriliyor ve ekibimizde bulunan herkes bu eğitimi aldı. Bu eğitimde havada başımıza gelebilecek her senaryoyu deniz üzerinde kendimiz uyguluyoruz.
Peki, herkes yamaç paraşütü yapabilir mi?
Öncelikle kişinin panik atak ve uzuv kaybı olmaması gerekiyor. Bunun dışında yamaç paraşütünde alt yaş sınırı 17’dir, üst yaş sınırı bulunmuyor. 17 yaşındaki bir genç bu sporu yapmak isterse ailesinin izin vermesi gerekiyor. Bunun yanı sıra minimum 50 kilo şartı var. 50 kilonun altında olanlar uçamıyor.
Tandem uçuşlar hakkında bilgi verir misiniz?
Tandem uçuşları, uçmak isteyen kişinin deneyimli bir pilot eşiğinde yamaç paraşütü yapmasıdır. İlk kez uçacak kişinin hiçbir şey bilmesine gerek yok. Kişiye, kalkıştan önce kısa bir brifing veriliyor ve kalkış esnasında koşması yeterli. Uçuş için gerekli koşullar var tabii. Mesela 10 yaşından büyük olmak; herhangi bir kalp, nefes bozukluğu, astım, panik atak vb. rahatsızlıklara sahip olmamak; 50-100 kg arasında olmak; uçuş öncesinde alkol almamış olmak; kapalı ve mümkünse bilek kısmını kapatan bir ayakkabı giymiş olmak ve son olarak yanında uzun kollu bir kıyafet bulundurmak.
Bu şartları sağlayan kişiyi nasıl bir serüven bekliyor?
Kalkıştan önce ekibimiz kişiye Harness (kuşam)’ınızı kuşandıracak ve pilotunuz size kalkış ve uçuş sırasında dikkat etmeniz gerekenlerle ile ilgili bilgileri aktaracak. Pilotunuz da kuşandıktan sonra sizi uçuş sırasında bir arada tutacak bağlantıyı yapacak. Uçuş sırasında pilot ve yolcu direk olarak temas etmezler. Evinizdeki koltuğa oturduğunuz kadar rahat oturabilirsiniz. Sonrasında sizden tek istediğimiz kuvvetli bir koşu. 3-4 adım sonra gökyüzündesiniz. Şunu da belirteyim, kalkış alanında uçuşu başlatmak, güvenlik sebebiyle tamamen pilotun inisiyatifindedir. Pilot, uçuş emniyetini tehlikeye atacak bir durum olduğuna karar verirse, kalkışı erteleyebilir ya da uçuşu tamamen iptal edebilir.
Kocaeli Havacılık Spor Kulübü Başkanı Burak Horozoğlu (ortadaki) ve pilotlar soldan sağa Mustafa Meral, Mustafa Arkan, Beytullah İnan, Burak Uzun…
Yolcu havadayken korkudan bayılırsa?
Uçuş pilotun kontrolünde olduğu için olumsuz bir durum yaşanmaz.
Tandem uçuşun fiyatı nedir?
Tandem uçuşlarının fiyatı 180 TL. Uçmak isteyen kişiyi buluşma noktası olarak belirlediğimiz Arslanbey Futbol Sahası’nın oradan alıyoruz ve uçuşun yapılacağı noktaya getiriyoruz. Kısa bir brifingin ardından uçuşa geçiyoruz. Uçuş esnasında elimizde bulunan aksiyon kamerayla anı kaydediyoruz ve görüntüleri yolcuya teslim ediyoruz. Kısacası kamera çekimi ve transfer dahil 180 TL. Tandem uçuşlarımız 25-30 dakika sürüyor. Bazen 2,5 saat de sürdüğü oluyor.
Her mevsim uçulur mu?
Yılın 10 ayı uçuyoruz. Yerde üç metre kar varken bile uçuyoruz. Yeter ki hava yağışlı olmasın. Bir de rüzgarın yönü ve hızı önemli. Güvenli limit 30 kilometre. Rüzgarın hızı 30 kilometreyi geçerse pilotlarımızın uçuşuna izin vermiyoruz.
Havada evlilik teklifi gibi ilginç bir durumla karşılaştınız mı?
En çok karşılaştığımız durum evlenme teklifi.
İLETİŞİM:
Telefon: 0507.680 41 59 (Burak Horozoğlu)
web: www.breezeparagliding.com