19-04-2024 23:17

Kitapların kokusunda kaybolun; Melal Sahaf ve Kafe

2020-08-10    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-08-10
.stripslashes($urun->baslik).

Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

 

Kitap okumayan sanır ki dünya görüp görebileceği kadardır. Halbuki öyle mi? Kitaplar yepyeni dünyalara sayısız kapı açar. Hayal gücünün sınırlarını zorlar, bizi yeni yaşamlara dahil eder. Farkındalık ve yeni bakış açıları kazandırır, kendimizi yeniden keşfetmemizi sağlar. İnsanı, doğayı, yaşamı bir kez daha sever insan kitaplarla. İşte tam da bu nedenle kitapların büyülü dünyası, kokusu ve satırları arasında kaybolmak isteyenler için yepyeni bir adres keşfettik bu ay.

 

BİR KİTAP SEVDALISI

Dr. Yusuf Doğan, kitaplara sevdalı ve sevdayı herkese aşılamak isteyen bir isim. Melal Sahaf ve Kafe’yi de bu amaçla açmış. Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İnönü Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Dr. Yusuf Doğan, doktorasını yine Kocaeli Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nde tamamlamış; ardından da çok sevdiği kitaplarıyla iç içe olabileceği bir iş yapmak istemiş. İşte Melal Sahaf ve Kafe böyle doğmuş.

Melal Sahaf’ın raflarında 10 binin üzerinde kitap bulunuyor. İçeriye adım attığınız anda, kendinizi kitapları rahatlıkla inceleyebileceğiniz, kahve ve çayınızı yudumlarken huzurla kitap okuyabileceğiniz küçük bir kafe ortamında buluyorsunuz. Mekanın diğer odalarına doğru ilerlediğinizde ise binlerce kitap çevreliyor dört bir yanınızı. En yeni ve popüler kitaplar, ikinci el kitaplar, koleksiyon niteliğindeki kitaplar… Dr. Doğan, kitapları özelliklerine göre kategorize ederek düzenlemiş. Kafe bölümünün hemen karşısında popüler ve ikinci el kitaplar; hemen çaprazındaki odada ise 1920’li yıllardan itibaren baskı yapmış koleksiyon niteliğindeki kitaplar sıralanmış.

 

 

KOLEKSİYON KİTAPLAR

Osmanlıca, Almanca, İngilizce baskılı eksi kitapların yanı sıra Melal Sahaf’ta Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali, Ahmed Arif, Cemal Süreya gibi ölümsüz yazarların kitaplarının ilk baskılarını bulmak da mümkün. Dr. Doğan, Kocaeli’de çok sayıda kitap koleksiyoncusu bulunduğunu ve sıklıkla kendisinden kitap temin ettiklerini söylüyor. Koleksiyonundaki kitapları nasıl temin ettiğini de anlatan Dr. Doğan, “Okuyucunun şöyle bir özelliği var: İyi kitabı kolay kolay elinden çıkarmıyor, satmıyor.

 

 

5 YILLIK BİR BİRİKİM

Elde ettiğim bu birikim 5 yıllık bir çalışmanın, araştırmanın ürünüdür. Biz sahafların en iyi müşterisi yine sahaflardır. Sıklıkla şehir şehir sahafları gezer, her yerden kitap temin ederim” şeklinde konuşuyor. İyi bir kitabın ikincisini bulmadan elindeki kitabı satmadığını ifade eden Dr. Doğan, “Popüler kitap kolay bulunuyor ama iyi kitap bulmak zaman alıyor” diyor. Melal Sahaf’ta kitapların dışında eski plaklar, plak çalarlar, koleksiyon tablolar da bulunuyor.

Mekanın adı olan ‘Melal’in anlamından da bahseden Dr. Yusuf Doğan, bu konuda şunları söylüyor: “Kitaplar insanı dertlendirir çünkü içinde farklı yaşamlar, anılar barındırır. Örneğin, ikinci el bir kitap aldığınızda, sayfalarının arasından bir not çıkıverir. O notla başka bir ruh alemine gider, duygulanır, o olayın içine girersiniz. Bundan dolayı, mekanım için ‘Melal’ ismini seçtim. Ahmet Haşim’in ‘melali anlamayan nesle aşina değiliz’ sözünden de esinlendim. Hayallerimi, özgün bir isimle gerçekleştirdim.”

Sahaflık mesleğini farklı bir konseptle yapan Dr. Doğan, okuyucular Melal Sahaf’ta daha uzun ve keyifli vakit geçirebilsin diye kafe hizmeti de veriyor. “Sahaflar genellikle dağınık ve karışık ortamlar olur. Melal Sahaf ve Kafe’yi açmadan önce sahaflara gittiğimde kitaba rahat bakabileceğim, oturup inceleyebileceğim hatta çay-kahve içerken kitaplarla ilgilenebileceğim bir ortam arıyordum. Melal Sahafı da tam olarak bu şekilde dizayn ettim.

 

ETKİLEŞİM İÇİNDEYİZ

Burada bir kütüphane havası var. Gelen kişi aradığı kitabı rahatlıkla buluyor; çayını yudumlarken kitabı inceliyor, kaliteli zaman geçiriyor” diyen Dr. Yusuf Doğan, sahaflar ve okuyucular arasındaki iletişimi de şu sözlerle ifade ediyor: “Okuyucular bize, biz de onlara çok şey katıyoruz. Bilmediğimiz, adını duymadığımız bir kitabı onlar sayesinde öğreniyor, temin ediyoruz. Onlar da sevdikleri yazara ait bilmedikleri bir kitabı bizde bulabiliyor. Bu her meslek grubunda rastlanan bir durum değil. Bu nedenle doğru bir etkileşim için ortamın uygun olması gerekiyor. Melal Sahaf ve Kafe, kitap tutkunlarının keyif aldığı bir ortam.

 

 

İYİ SAHAF İYİ KİTAP

Şunu da hemen belirteyim; kadınlar en iyi kitap okuyucularıdır. Kadınlar bir ay kitap almasa Türkiye’deki kitap piyasası batar.” Dr. Doğan, önümüzdeki süreçte Melal Sahaf’ta söyleşiler ve imza günleri düzenleyeceklerini, duyuruların ‘melalsahafvekafe’ Instagram hesabından yapılacağını belirtiyor ve sözlerine “Sahaflık bir zevk işi. Sahaflar para kazanmayı değil, iyi kitapları kitapseverlerle buluşturmayı amaçlar. İnsanların kullanmadığı her şey yüktür. Okuduğunuz kitaplar sizi değiştirmiyor, iyi bir insan yapmıyorsa kitaplar da insana yüktür. Ben İzmit’e iyi bir sahaf ve iyi kitaplar kazandırmak için bu yola çıktım. Kitapların eşliğinde, huzurlu bir ortamda kaliteli zaman geçirmek, tarihe yolculuk etmek isteyenleri Melal Sahaf’a bekliyorum. Kapımız haftanın 6 günü, 09.00-19.00 saatleri arasında herkese açık” diyerek son veriyor.

NASIL ARANDI: #melal sahaf ve kafe # kafe # sahaf # kitap # antika # koleksiyon # kocaeli # yusuf doğan # kitapçı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.