Nedenleri
Kifoz artışının birçok nedeni bulunmaktadır.
Paralitik kifoz: Poliomiyelit, CP (Serebral Palsi), spinal müsküler atrofi gibi hastalıklar sonrası gelişen kifozdur.
Travma sonrası: Vertebra kırıklarından sonra kamalaşmaya bağlı olarak kifoz deformitesi gelişebilir.
Miyelomeningosel: Meningosel ve miyelomeningosel ile birlikte aynı zamanda %8-15 arasında kifoz deformitesi de bulunabilir.
Gelişimsel: Akondroplazi ve mukopolisakkaridozlar gibi hastalıklar sonucu kifoz gelişebilir.
Postüral: Çocuklarda genellikle okul taramalarında saptanabilen bir deformitedir. Adolesan dönemde ve kızlarda daha sık görülür. Eğrilik 60º’nin altındadır, omurga esnektir. Röntgenlerde, omurgada yapısal bir anormallik yoktur.
İnflamatuar: Enfeksiyonlar içinde ilk akla gelen tüberküloz, brusella gibi spesifik enfeksiyonlardır. İnflamatuar hastalıklar içinde ise ankilozan spondilit ve romatoid artrittir.
Schuermann kifozu: Tanısındaki kriterler kifozun tepe noktasında birbirine komşu en az 3 omurda 5º’den fazla kamalanma ve torakal kifozun 45º’nin üzerine çıkması ile birlikte omur uç plaklarında düzensizliktir.
Bunların yanı sıra genetik, cerrahi sonrası, radyasyon sonrası da kifoz gelişebilmektedir.
Kifoz yalnızca sırtı etkilemez. Vücudumuz bir bütündür ve omurganın en tepesindeki sorun ayak parmaklarımıza kadar etki yapar. Vücudun ağırlık merkezini ortalayabilmek için boyun ve bel omurları açılarını değiştirir ve sonuç olarak kişi; bel ve boyun fıtıkları, bel kayması gibi durumlara daha açık hale gelir. Bel çukuru artınca kalça ve bacak kasları kısalır ve zayıflar. Karın kasları zayıflar. Ayrıca solunuma yardımcı kaslar kısalır, göğüs kafesi kalp ve akciğerleri sıkıştırmaya başlar. Sonuç olarak tüm vücudu ilgilendiren bir tedavi süreci gerekir.
Kifoz derecesine ve elastikiyetine göre cerrahi, korse tedavisi ve fizik tedavi tercih edilebilir.
Fizyoterapi
Kifoz için uygulanabilecek birçok egzersiz vardır. Vücuda bütüncül yaklaşmak ve etkilenen tüm bölgelerdeki kısalmış kasları esnetmek, gevşemiş kasları güçlendirmek gerekir. Ayrıca çeşitli fizyoterapi ajanları ile kişinin ağrısı azaltılır ve eklem hareket açıklıkları artırılır. Solunum çalışmaları, germe egzersizleri sürecin parçasıdır. Son yıllarda fizyoterapistler tarafından kullanımı gittikçe artan pilates yöntemleri de kifoz tedavisinde çok etkili olmaktadır. Fizyoterapi; tüm tedavi seçeneklerinin içerisinde bireyler için en öncelikli, en konforlu ve en ekonomik seçenektir. Özellikle okul çağı çocuklarında erken teşhis tedavi sürecini de çok kısaltmaktadır.
VİTA KLİNİK FİZYOTERAPİ VE SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ
Adres: Cumhuriyet Mah. Papatya Sk. Dostluk 11 Apt. No: 4/A İzmit - Kocaeli
Telefon: 0538 415 31 83
NASIL ARANDI: #vita klinik # sağlık # fizyoterapi # kocaeli life # kocaeli # taycan ilgün # kifoz