Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, özellikle kadınlar ve çocuklar için ürettiği projelerde dur durak bilmiyor. Hem annelerin hem de çocukların hayatını değiştirecek emsalsiz projeleri hayata geçiren Büyükşehir tarafından geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Lokomotif Çocuk Köyü, kısa zamanda çocuk kahkahalarıyla çınlamaya başladı, kente adeta neşe getirdi. Bünyesinde çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine katkı sunan; kendilerini ve yeteneklerini keşfetmeleri için ortam hazırlayan; miniklerin oynayarak ve eğlenerek öğrenmesini sağlayan çeşitli atölyelerin bulunduğu Lokomotif Çocuk Köyü, hizmet ettiği amaç kadar farklı formatı ve sıra dışı konseptiyle de büyük beğeni topladı.
18 NOKTAYA KURULACAK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatıyla ilki İzmit Doğu Kışla Parkı’nda faaliyete geçen ve Kocaeli genelinde 18 noktaya kurulması planlanan Lokomotif Çocuk Köyü, 3-6 yaş aralığındaki çocuklara yönelik atölye çalışmaları yapıyor. Lokomotif ve vagonlar şeklinde tasarlanmış 24’er metrekarelik 11 birimden oluşan Lokomotif Çocuk Köyü; farklı ilgi alanlarına sahip çocukların eğlenirken öğrendikleri, ailelerin de bu çerçevede bir araya gelerek sosyalleşebilecekleri bir kaynaşma alanı olma özelliği de taşıyor.
LOKOMOTİF VE VAGONLAR
Çocuklara yönelik farklı etkinliklerin düzenleneceği Lokomotif Çocuk Köyü’nde; 15’er kişilik 8 atölye vagonu, 1 adet idari vagon, çocuklar için 1 adet ıslak hacim vagonu, eğitimciler ve ebeveynlere yönelik içinde mutfak nişi de bulunan 1 adet bekleme salonu bulunuyor. Lokomotif ve vagonlar şeklinde tasarlanan tesiste ayrıca yürüyüş yolları, amfi, çocuk oyun alanı ve bir de hobi bahçesi yer alıyor. Lokomotif Çocuk Köyü’nde eğitimcilerin ve idari kadronun yanı sıra çocuk ve psikologlar da görev yapıyor.
AYDA 8 DERS
Lokomotif Çocuk Köyü bünyesinde; Minik Müzisyenler, Minik Mimarlar, Minik Mucitler, Minik Ressamlar, Minik Çevreciler, Minik Tasarımcılar, Minik Şefler, Minik Sporcular olmak üzere 8 adet atölye buluyor. Bir atölyenin eğitim süresi, haftada 1 gün 2 ders şeklinde, 1 ayda toplam 8 ders olarak planlanıyor. Tamamı ücretsiz olan atölyelerden faydalanmak isteyen aileler, çocuklarını ilgi alanlarına uygun vagondaki atölyelere kaydettirebiliyor. Bir atölyedeki 4 haftalık eğitimini tamamlayarak mezun olan minikler, isterlerse aynı atölyede isterlerse farklı bir atölyede eğitim görmeye devam edebiliyor.
GELİŞİMLERİ TAKİP EDİLİYOR
Lokomotif Çocuk Köyü’ndeki her bir atölyede, aynı anda 10 çocuk eğitim alabiliyor; öğrenciler, çalışmalarını iki öğretmen eşliğinde yapıyor. Tesiste aynı zamanda çocukların gelişimleri de takip ediliyor. Çocuklar atölyelerde oyunlar eşliğinde eğitim alırken aileler de tesisin kendilerine ayrılan bölümünde bir araya geliyor, çay-kahve eşliğinde sosyalleşiyor, dileyenler kendileriyle ilgili olarak tesisteki uzmanlardan destek alabiliyor. Çocuklarının güvende ve mutlu olduğunu bilen aileler, Lokomotif Çocuk Köyü’nde günlük koşuşturmaya huzurlu bir mola verme imkanı buluyor.
YETENEKLERİ KEŞFEDİLİYOR
Lokomotif Çocuk Köyü’nde her vagonun kendi ismiyle ilgili bir müfredatı var. Tesisin pedagojik eğitimlerini tamamlamış uzman ekibi, atölyelerde çocukların yeteneklerini keşfetmesi için canla başla çalışıyor. Örneğin, Minik Müzisyenler atölyesindeki minikler kulak, ritim, duyum, hareket, dans yeteneği gibi çeşitli kriterlerde takip ediliyor. Tasarım atölyesindeki çocuklar yaş gruplarına uygun etkinliklerle bir ürünü objeye dönüştürmeyi, hayal güçlerini kullanarak tasarım yapmayı öğreniyor. Minik şefler, sağlıklı beslenme temelli gıdaların üretimi konusunda bilgi sahibi oluyor; diyetisyen kontrolünde kekler, pankekler, pizzalar, kurabiyeler pişiriyor. Lokomotif Köyü’nün minik çevrecileri ise toprağı, ekim-dikim yapmayı öğreniyor, hobi bahçesinde kendi çiçeklerini hatta sebzelerini yetiştiriyor.
ALANINDA UZMAN EKİP
Çocuklar Lokomotif Çocuk Köyü’nde ayrıca egzersiz yapıyor, beslenme konusunda bilgilendiriliyor, yaşlarına uygun bir müfredatla görgü kurallarını öğreniyor ve değerler eğitimi alıyor. Lokomotif Çocuk Köyü’nde bir tesis yöneticisi, bir eğitim koordinatörü, 2 psikolog, 8 ayrı vagonda ise 2’şer öğretmen olmak üzere toplam 22 kişi görev yapıyor. Tesisin uzman kadrosu, minik öğrencileri bir yazılım programıyla takip ediyor, çalışmalardan elde edilen kazanımlar kayıt altına alınıyor ve veliler çocuklarının durumuyla ilgili olarak bilgilendiriliyor. Çocuklarına kreş dışında bir aktivite arayan aileler tarafından büyük ilgi gören Lokomotif Çocuk Köyü’nde, özel gereksinimli çocuklar için de kontenjan bulunuyor.