Kartepe, doğal güzellikleri sayesinde sadece ilimizin değil ülkemizin de en önemli turizm destinasyonlarından biri. Kış turizminin önde gelen merkezlerinden Kartepe, kış aylarında kayak tutkunlarına ev sahipliği yaparken, yazın da asırlık ağaçlarla bezenmiş adeta oksijen deposu olan ormanları, yaylaları, kanyonları, piknik alanları ve alabalık restoranlarıyla binlerce turisti ağırlıyor. Her mevsim ayrı bir güzelliği bünyesinde barındıran, adeta cennetten bir köşe olan, aynı zamanda su kayağından trekkinge, binicilikten yamaç paraşütüne kadar çeşitli aktivitelere imkan sağlayan Kartepe şimdi de tarihi özellikleriyle ön plana çıkmaya başladı.
Kartepe’nin kültür turizmi açısından da önemli bir destinasyon haline gelmesi için ilk adım atıldı. Göreve başladığı günden bu yana Kartepe’de turizm potansiyelini daha da güçlendirmek ve çeşitlendirmek amacıyla çalışmalar yapan Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman, vizyon projelerinden birini daha hayata geçirirken, Kartepe de ilk müzesine kavuştu. Kısa bir süre önce açılan Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi, Kartepe’nin en kıymetli kültürel eserlerinden biri olan tarihi Hikmetiye Camii’nin tanıtımına ve ilçede turizmin canlandırılmasına katkı sunacak.
DAHA ÇOK TURİST ÇEKMEK İÇİN
Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi’nin kuruluş hikayesini Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’dan dinledik: “Derbent Hikmetiye bölgesinde bir müze açma fikri hep vardı. Hatta bununla ilgili meclis kararları alınmış, arazi devirleri yapılmıştı. Bölge halkının istediği bir projeydi, biz de bu yöndeki beklentiyi karşılamak istedik. Bunu yaparken Kartepemizin en kıymetli kültürel eseri olan tarihi Hikmetiye Camii’ni ön plana çıkarmayı hedefledik. Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit tarafından 1899 yılında yaptırılan ve yapıldığı tarihten itibaren ibatede açık olan Hikmetiye Camii’nin bulunduğu alanı turizm destinasyonu haline getirebilmek için de hemen karşısına Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi’ni açtık. Buna neden ihtiyaç duyduk? Bildiğiniz gibi Kartepe’de Ormanya’dan Kuzuyayla’ya, kayak merkezinden alabalık vadisine kadar çok kıymetli turizm alanlarımız var. Buna rağmen turizm hareketliliği çok uzun yıllar ‘günlük’ olarak kalmış. Ancak son dönemde hem bizim hem de bölgedeki arkadaşlarımızın gayretleriyle, yatırımlarıyla ‘hafta sonu konaklama turizmi’ oluşmaya başladı. İnsanları kendi bölgenizde ne kadar uzun süre tutar ve ne kadar mutlu ayrılmasını sağlarsanız, o kadar verim alırsınız. Kartepe’ye gelen turistlere ‘Gezilecek o kadar çok yer var ki iki günde bitiremeyiz’ dedirtmek, yeniden gelmelerini, daha çok kalmalarını sağlamak istedik. Bunun için yeni lokasyonlar oluşturmaya çalışıyoruz. Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi bunun ilk adımı. Zaten doğal güzellikleriyle ünlü bir ilçeyiz, içine biraz da kültür katalım istedik.”
KAZI ALANI BİLE VAR
Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi, Osmanlı’da bir bireyin günlük yaşantısını anlatıyor. Müze, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde kullanılan ev eşyaları, giyim ve aksesuarlar, mutfak gereçleri ve diğer günlük yaşam objeleri gibi birçok farklı kategoriye ait yaklaşık 150 eseri bünyesinde barındırıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yakın zamanda hayata geçireceği en önemli projelerden biri olan teleferik yolu üzerinde bulunan müze, konumuyla da rağbet göreceğe benziyor. Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi’nin tarihi ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından da önemli olduğunu söyleyen Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman, müzenin alt katında oluşturulan arkeolojik kazı alanıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Müzeyi gezerken tarihi bir yolculuğa çıkan minikler daha sonra bu alanda arkeolojik kazı yapıyor. Özel kıyafetler giyiyorlar, başlarında bir yetkiliyle birlikte kum havuzunun içine saklanmış olan tarihi eserleri arkeolojik teknikler kullanarak çıkarıyorlar. Çıkardıkları eserleri müzenin yetkilisine teslim ederken hem tarihi eserlerin devletin yetkili makamlarında olması gerektiğini öğreniyorlar hem de o mutluluğu yaşıyorlar.” Müzenin hemen yanında ziyaretçilerin soluklanabileceği, Osmanlı dönemine ait kahve kültürünü deneyimleyip, özel olarak hazırlanan tatlının tadına bakabileceği bir de kafe bulunuyor.
İKİNCİ MÜZE YOLDA…
Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman, Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi’nin ardından ikinci müzenin müjdesini verirken, bu dönem gerçekleştirdikleri ‘ilk’leri de şöyle sıralıyor: “İnşaatını tamamladığımız, tefrişatıyla uğraştığımız Çerkes Müzesi’ni çok kısa bir süre içinde tamamlayıp, açmayı planlıyoruz. Bunlar gibi Kartepe’de birçok ilki gerçekleştirdik bu dönem. Kartepe’nin ilk defa çarşısı, bir şehir merkezi oluşmaya başladı. Kartepe’de ilk defa bir sergi salonu, sanat merkezi açıldı. Kartepe’de ilk defa kapalı, ısıtmalı, yüzme havuzumuz açıldı. Yine Kartepe’de ilk defa bin metrekarelik bir kütüphane yapıldı, yakında onun da açılışını yapacağız.”
Kartepe’nin 50 yıl sonrasını planladıklarını söyleyen Başkan Av. Mustafa Kocaman, “Kuş seslerini ve su sesini içinde barındıran ama heyecanı da bununla harmanlayan, insanların gerçekten mutlu ve huzurlu olduğu, güvenli ve modern bir kent oluşturabilmek için çalışıyoruz. Esas hayalimiz bu. Çok büyük yol kat ettik. Bundan sonra da aynı şevkle, aşkla çalışmaya devam edeceğiz. 50 sene sonra bu şehre baktığınızda doğa ve kültür turizminin başkentlerinden birinin temellerini attığımızı anlayacaksınız” diyor.
NASIL ARANDI: #kartepe belediyesi # kocaeli # kartepe # mustafa kocaman # sanat # kültür