Bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Adana Portakal Çiçeği Karnavalı, ülkemizde yaşanan terör olayları nedeniyle bu yıl her zamankinden biraz daha sakin geçse de yine çok renkli görüntülere sahne oldu.
Adanalı halkının, Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turistle birlikte baharın gelişini kutladığı karnavalda, her köşe başında neşe ve eğlence vardı.
Her zaman olduğu gibi iş, sanat, spor ve cemiyet hayatından pek çok ünlü simanın ilgi gösterdiği karnavala katılanlar, portakal çiçeklerinin kenti saran kokusu eşliğinde coşku dolu saatler yaşadı.
Altan Gördüm, Arif Keskiner, Atıl Kutoğlu, Ayşegül Dinçkök, Coşkun Aral, Ceyhun Yılmaz, Çetin Akdeniz, Çiğdem Kayalı, Doğan Duru, Erdal Cindoruk, Ertuğrul Ateş, Fatih Terim, Feridun Düzağaç, Galip Erdal, Günseli Kato, Güven Kıraç, İmren Aykut, İpek Tuzcuoğlu, Işık Öğütçü, Keremcem, Levent Özdilek, Levent Veziroğlu, Mehmet Turgut, Melike Güner, Menderes Samancılar, Murat Hasarı, Mustafa Alabora, Nebil Özgentürk, Nur Fettahoğlu (Veziroğlu), Nükhet Duru, Rıza Akın, Timur Savcı, Turgut Kazan ve Yetkin Dikinciler karnavala katılan ünlüler arasındaydı.
HERKES ORADAYDI
Karnaval için Adana’daki pek çok mekân özel indirimler ve mini ödüller içeren organizasyonlar yapmıştı.
Rengarenk ve biçim biçim çiçeklerden oluşan taçlar, portakal çiçekli şapkalar ve maskeler, 7’den 70’e herkesi hatta sevimli golden retriever’ları bile karnaval havasına soktu.
Bu yıl güvenlik dolayısıyla karnavalın kortej dahil bazı etkinlikleri iptal edilmiş olsa da nisanda Adana’da buluşanlar eğlenceden asla ödün vermedi.
Portakal Çiçeği Karnavalı'nda önceki yıllarda korteje katılan VosVos sahipleri, motorcular ve karavancılar, bu yıl geçit olmasa da Adana'ydı ve özel süslenmiş araçlarıyla yine çok ilgi çektiler.
Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir babası Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu durumu “Halkımız karnaval günlerinde yine sokakları doldurarak karnavalına bir kez daha sahip çıktı” sözleriyle değerlendirdi.
SENEYE KAÇIRMAYIN
Adana’nın neredeyse her sokağında bulunan turunç, limon, portakal ağaçları da çiçek açarak adeta karnavala selam çaktı.
Yağan yağmurun etkisiyle daha da yoğunlaşan çiçek kokuları, katılımcıların başını döndürürken, sokaklarda çok sayıda kültürel etkinlik de düzenlendi.
Diyeceğimiz o ki;
Eğer Portakal Çiçeği Karnavalı’na bu yıl da katılamadıysanız, seneye uçak ve otel rezervasyonunuzu erkenden yaptırmayı unutmayın; ülkemizin ilk ve tek sokak karnavalını sakın kaçırmayın.
Adana’da günün 24 saati kebap yemek mümkündür ve kebabın Adana’ya has özel kebap dürüm pidesine sarılmış olarak yenmesi tavsiye edilir. Birbiçer, Mas Kebap, Kazancılar Kebap, Kling Usta, Gazipaşa Kebap, Park Zirve, Onbaşılar, Kebap 52, Onur Kebap, Beşocak ve Elem kentin önde gelen kebapçılarıdır.
Adana’nın en eski ve yöresel yiyeceklerinden biridir. Kuzunun midesinden yapılanı makbuldür. Yaz kış fark etmez, Adana’nın her köşe başında bir şırdan satana rastlamak mümkündür.
Çukurova’ya özgü, taş fırında pişirilen, şekersiz, örgülü simidin en iyi yapıldığı yer Kardeşler Pastanesi ve Fırat Ayran’dır.
Adana’da meyan kökü şerbetine, aşlama adı veriliyor. Özellikle serinlemek için ideal bir içecek. Sırtlarında ibrikler ile dolaşan seyyar satıcılara Adana’nın her yerinde rastlayabilirsiniz.
Sadece Adana’da bulabileceğiniz bici bici rendelenmiş buz, nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşan serinletici bir tatlı. Adana’nın en iyi bici bicisi Patlıcan isimli dükkanda bulunur.
Nisan ayında akşamüstü saatlerinde Vali Yolu’nda yürüyerek portakal çiçeği kokusunu yol boyunca içinize çekebilirsiniz.
Adana’ya gelip de göl kenarında bir gezi yapmadan dönmek olmaz. Özellikle de Sevgi Adası’nı selamlamak ve bir sevgi uğuru dileğinde bulunmak adettendir.
Büyük Saat Kulesi, Ulucami, Taşköprü, Sabancı Merkez Camii, Ramazanoğlu Medresesi, Ramazanoğlu Konağı, Ramazanoğlu Çarşısı, Yağ Camii ve Hasanağa Camisi, Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Etnografya Müzesi, Atatürk Müzesi ve evi, Adana sinema müzesi, Bebekli Kilisesi, Akana Bedesteni, Akkapı Şeyhcemil Nardalı Konağı şehrin görülmeye değer yapılarıdır.
Anavarza Kalesi, Varda Köprüsü, Yedi Uyuyanlar, Misis Harabeleri, Yılankale, Şar Antik Kenti’ni gezerek Adana tarihinde bir yolculuğa çıkın.
NASIL ARANDI: #Adana Portakal Çiçeği Karnavalı #aşlama #bahar #bici bici #Fatih Terim #Feridun Düzağaç #festival #Güven Kıraç #kazan simidi #Keremcem #şırdan