20-04-2024 19:00

Karantina sürecinde çocuğunuzun gözlerini koruyun!

2020-11-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-11-06
.stripslashes($urun->baslik).

Çocuğun okul hayatında başarılı olabilmesi için iyi görmesi çok önemli. Uzmanlara göre okullarda öğretilenlerin % 80’i öğrencilere görsel olarak iletiliyor. Tespit edilmeyen ve tedavi edilmeyen görme sorunları ise öğrencinin derslerden geri kalmasına neden oluyor.

Öğrencilerde en sık rastlanan görsel sorunlar; miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olarak bilinen kırma kusurları. Günümüzde nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da miyopinin görülme sıklığı giderek artıyor. Son 30 yılda öğrencilerde miyopinin görülme sıklığı iki katına çıktı ve bu durum Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel epidemi şeklinde değerlendiriliyor.

Covid-19 nedeniyle tüm dünyayı etkisi altın alan salgın sonrasında özellikle çocukların ekran başında geçirdikleri saatler arttı. Konuyla ilgili konuşan Dünyagöz İzmit Hastanesi’nden Prof. Dr. Orhan Elibol, özellikle 0-3 yaş aralığındaki çocukların televizyon, tablet ve telefonlarla mümkünse hiç tanıştırılmaması, aksi durumda ise ekran karşısında geçirdikleri zamanın kısıtlanması uyarısında bulundu. Covid-19 salgını döneminde uzaktan eğitim nedeniyle öğrencilerin daha uzun süre televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçirdiğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Elibol, “Ergonomik yönden ve göz sağlığı açısından tablet ya da dizüstü bilgisayar yerine televizyon ya da masaüstü ekranlar tercih edilmeli. Ekranın üst sınırı göz hizasında olmalı. Ekran mesafesi en az 60 santimetre olmalı ve ekranın parlaklığı azaltılmalı. Her 20 dakikada 20 saniye süreyle 6 metreden uzak mesafede bulunan bir cisme bakılmalı. Göz hekimi tarafından dereceli gözlük önerildiğinde takılmalı” dedi.

 

EKRANA UZUN SÜRE BAKINCA...

Ekrana uzun süre bakan çocukların gözlerinde ağrı, yanma, batma, göz kırpma refleksinin azalmasına bağlı göz kuruluğu, kızarıklık, bulanık görme ve gözlerde kayma oluşabileceğini belirten Prof.  Dr. Elibol, “3-5 yaş arası çocuklar günde toplam 1 saat, 5 yaş ve üzeri çocuklar ise en fazla 2 saat süreyle ekrana bakmalı” şeklinde konuştu. Uzaktan eğitim esnasında, ders aralarında çocukların çoğunluğu hiç yerinden kalkmadan tablet ve telefonlarıyla zaman geçiriyor. Çocukların ders aralarında yerlerinden kalkarak ev içinde dolaşması, pencereden bakması, balkona çıkması veya diğer oyuncaklarla oynaması öneriliyor.

Prof. Dr. Orhan Elibol, özellikle yakın mesafeden kullanılan ve ekran barındıran cihazların uzun dönemde miyop riskini arttırdığını belirtirken, bu tarz alışkınları bulunan çocukların daha sık aralıklarla göz muayenesi olması gerektiğini ifade etti. Çocukların görmeyle ilgili sorunlarının kolay fark edilmediğini belirten Prof. Dr.  Orhan Elibol, “Yapılan çalışmalar okul çocuklarının % 25’inde tanı konulmamış görsel sorunlar olduğunu göstermektedir. Çocuklar görme bozukluğunun farkında bile değildir ve bu durum ‘gizli göz kusurları’ olarak bilinmektedir” diye konuştu.

Çocuklarda, gözlerde dışa kayma, aşırı göz kırpma, konsantrasyon azlığı, bir gözü kapatmaya eğilim,  okumadan kaçma, televizyonu yakın seyretme, parmakla satır takibi gibi davranışların görülmesi durumunda hiç vakit kaybetmeden bir uzmana görünmenin şart olduğunun altını çizen Dünyagöz İzmit Hastanesi’nden Prof. Dr. Orhan Elibol, öğrenme güçlüğü çektiği düşünülen çocukların göz muayenesinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

NASIL ARANDI: #dünyagöz izmit # izmit # dünyagöz # sağlık # göz # çocuk # göz sağlığı # ekran # görme # göz kırpma # yanma # batma # profesör # doktor # orhan elibol # karantina # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.