Karamürsel, turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yemyeşil doğası, masmavi denizi, uçsuz bucaksız sahilleri, mavi bayraklı plajları ve yürüyüş parkurlarıyla adeta cennetten bir köşe olan Karamürsel, belediyenin yaptığı yatırımlar sayesinde her yıl daha fazla turist çekiyor. Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’ın, ilçenin turizm merkezi olması yönünde yaptığı yatırımlara ek olarak yabancı yatırımcılar da gözünü Karamürsel’e dikmiş durumda. Bu çerçevede Feradis Group, Karamürsel’in Fulacık Köyü’ne 5 yıldızlı bir otel yapıyor. Sadece Karamürsel halkının değil tüm Kocaeli’nin ilgisini çeken otel projesini Feradis Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Gülsoy’dan dinledik.
Mühendisim, yurt içi ve yurt dışında pek çok eğitim aldım. İş hayatına 1994 yılında atıldım, hem ülkemizde hem de yurt dışında başarılı projelere imza attım. Çiftçi bir ailenin çocuğuyum. 2007 yılında farklı bir yatırım yaparak tarım işine girmek istedim. ‘Nerede tarım yapabiliriz’ diye Türkiye’yi gezdik, tesadüfen bu bölgeyi bulduk. İlk arazimizi de buradan aldık.
Feradis Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Gülsoy.
Öncelikle İstanbul’a çok yakın. İklim koşulları çok iyi. Uzun zamandır tarım yapılmadığı için bakir bir bölge. Toprağın verimli olacağını düşündük ve burada yer toplamaya başladık. Hedefimiz 250 dönüm yer satın alıp tarım yapmaktı ancak bir baktık 2 bin dönüm yer almışız. İlk ağacımızı 2009’da diktik. Yaklaşık 10 yıldır sürekli ağaç dikiyoruz. Şu anda satın aldığımız arazinin bin 100 dönümünde tarım yapıyoruz.
Burada kiraz, elma, erik, ceviz yetiştiriyoruz. 30 bin kiraz, 30 bin elma, 6 bin ceviz, 3 bin erik ağacımız var. Yetiştirdiğimiz ürünleri iç piyasaya da veriyoruz, ihracat da yapıyoruz. Geçen yıl Dubai’ye elma gönderdik, bu yıl Hintliler de istiyor. Singapur’a, Malezya’ya, Hong Kong’a kiraz ihracatı yapıyoruz.
Yaz-kış çalışan yaklaşık 30 kişilik bir kadromuz var. Hasat döneminde geçici işçiler çalıştırıyoruz. Çamdibi, Fulacık, Akçat gibi çevre köylerden, hatta Altınova’dan, Orhangazi’den, Karamürsel’den gelenler oluyor. Hasat dönemi boyunca bu bölgelerden servisler kaldırıyoruz. Bizim amacımız, aynı zamanda bölgede katma değer yaratmak. Mesela bu yıl kiraz hasadı yaklaşık 40 gün sürdü, 270 kişiye iş imkanı sağladık.
Bir gün Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ilçe belediye başkanlarıyla birlikte tesisimizi ziyaret etti. Çiftliği gezerken şu anda otel inşaatının devam ettiği bölgeyi işaret ederek, ‘Burası kimin?’ diye sordu. ‘Bizim’ dedim. ‘Beni oraya götürebilir misin?’ dedi. O bölgeye vardığımızda ‘Buraya bir otel yapalım mı?’ dedi. Otel fikrini İbrahim Karaosmanoğlu ortaya attı, biz de geliştirdik.
Otelimiz, deniz-kum turizmine alternatif olarak doğa içinde doğal yaşamı yaşamak isteyen büyük bir kitleye hitap edecek. Doğa dostu bir dağ oteli niteliğinde olacak. Ekolojik resort, yani tarımla entegre yeşil bir otel yapacağız. Otelimiz doğayı bozmayacak, çevresine zarar vermeyecek, gelecek nesillere bu güzel doğayı bırakacak şekilde tasarlandı. Öte yandan misafirlerine tarımın içinde yaşama ve tarımı öğrenme imkânı yaratacak şeklide planlandı. Otele gelecek müşteriler haziran ayı başından kasım ayı sonuna kadar sürecek meyve hasadına ve üretimine katılacak. Amacımız bugüne kadar tarım ürünlerini sadece tüketen müşterilerimize bu ürünlerin nasıl üretildiğini anlatmak.
Otelimiz, deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte; 59 bin adet meyve ağacının bulunduğu, 1100 dönümlük meyve bahçelerinin içinde, İznik Gölü’nü kuşbakışı gören bir mevkide inşa ediliyor. Zemin+2 katlı bir otel bloğu ile biyolojik göletin kenarındaki 15 bungalov evden oluşacak. Toplamda 120 odalı, 250 yataklı butik bir otel olacak. Evlerin içinde havuz, sauna, masaj odası ve Türk hamamı da bulunacak. Ayrıca küçük bir aromatik bitkiler bağı kuracağız, içinde de 10 odalı bir bağ oteli olacak.
Tarımın yanı sıra hayvancılığın da yapılacağı tesisimizde, otele müşteri olarak gelen biri, gözetmen eşliğinde kendi peynirini, tereyağını, reçelini, sirkesini yapabilsin diye atölyeler kuracağız. Bunların yanı sıra bir çömlek atölyesi kurmak için devlet sanatçısıyla anlaştık, bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor.
Otelimize bir de sağlık merkezi ilave ettik. Otelin alt katına tamamlayıcı tıp merkezi kuracağız. Aroma terapi, fitoterapi, detoks gibi bölümler bulunacak. Yanlış anlaşılmasın bir SPA değil, sağlık kulübü kuracağız. Başkan Karaosmanoğlu’nun isteği üzerine 300 kişilik konferans salonu ile 2 adet 100’er kişilik toplantı odasını da projeye ilave ettik. 2016 yılının sonunda ruhsatımızı aldık. Biz buraya bir marka getirelim dedik ve Wyndham ile anlaştık.
Şu anda Türkiye’de bu niteliklere sahip başka bir otel yok. Bizim amacımız doğanın içerisinde 5 yıldızlı konforu yaşatmak. Wyndham ile sözleşmeyi imzaladık, buraya Wyndham Luxury Club yapıyoruz. Yani konfor seviyesi en üst düzeyde olacak. Otelin dışında yarı olimpik açık havuz, içinde de iki adet yarı kapalı havuz bulunacak. Bir de göl restoranı yapacağız. Bunun dışında otelin içerisinde de restoran mevcut. Otelin çevresinde yürüyüş ve bisiklet parkurları ile aktivite alanları olacak. Ayrıca biz otelin çevresini arboretum (ağaç müzesi) haline getirmeyi planlıyoruz, bu bölgede yetişebilecek tüm ağaçlardan dikiyoruz. Şimdiye kadar 700 değişik tipte ağaç diktik, dikmeye devam ediyoruz.
Otelimiz, bölgede bulunan çevre köylere ve köylülere ciddi bir ekonomik katkı sağlayacak. Tesisin etrafında bulunan ve tarımla ilgilenen köylülere yetiştirdikleri ürünleri değerlendirebilecekleri imkânlar yaratacak.
Otelimiz az enerji ve su tüketimi olacak şekilde tasarlandı, karbon emisyonunu azaltacak şekilde planlandı. Otel içinde motorlu araç kullanılmayacak, ulaşım buggy tipindeki elektrikli golf arabalarıyla yapılacak. Otel bünyesindeki evlerin sıcak su ihtiyacı yaz döneminde güneş kolektörleri kullanılarak elde edilecek. Otelin dış aydınlatması foto voltaik güneş panelleriyle çalışan aydınlatma sistemi ile sağlanacak. Tesiste artıma sistemleri kullanılarak tüm pis sular arıtılacak ve çevreye herhangi bir negatif etki yaratılmayacak. Gerek otel gerekse bungalov evlerimizde düşük enerji tüketimine yönelik aydınlatma armatürleri kullanılacak. Tüm tesiste otomasyon sistemi kurularak minimum düzeyde enerji tüketimi ve su tüketimi sağlanacak.
Wyndham’la yaptığımız sözleşmeye göre 2020 yılının haziran ayında açılışı yapacağız. Ekonomik koşullar ne getirir bilemeyiz çünkü bu projeyi kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz, kredi kullanmıyoruz.
NASIL ARANDI: #Karamürsel # Fulacık Köyü # Feradis Group # Feradis Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Gülsoy #
Doğa ile başbaşa olabilecek misafirler için mükemmel bir hizmet olması tekdüze bir yaşamdan doğa yaşamına insanın farkındalığı varabileceği süper bir yatırım başarılarınızın devamını dilerim.gezmek ve kalmak için sabırsızlanıyorum. Emeğinize yüreğinize sağlık yerinde bir proje teşekkürler
Doğa ile başbaşa olabilecek misafirler için mükemmel bir hizmet