Haber: Serpil ÇOLAK
Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin
Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım tarafından 2008 yılında kurulan KARSAD (Karamürsel Sualtı Sporları Kulübü Derneği) şimdiye kadar 500’e yakın dalgıç yetiştirmenin yanı sıra ilçenin turizmine de katkı sunuyor. Dalış sporuna ilgi duyanlar Ege ya da Akdeniz sahillerinin yanı sıra artık Karamürsel’in de yolunu tutuyor.
Körfez’in mavi sularında kaybolmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artarken, ilçeye gelen yerli turistler Karamürsel’in gerek ticaret, gerek sosyal hayatını da canlandırıyor.
Dalgıçlara kikla, pisi balığı, dülger, deniziğnesi, kırlangıç, kurbağa balığı gibi pek çok canlı eşlik ediyor.
TÜRKİYE’DE TEK
Özellikle son yıllarda adını sıkça duyduğum KARSAD’la ve dalış sporuyla tanışmak amacıyla Karamürsel’e gittiğimde açıkçası böyle bir tesis beklemiyordum.
Şaşırdım.
KARSAD başkanlığını İsmail Yıldırım’dan devralan Zeki Şirinoğlu’nun “Türkiye’de böyle bir dalış okulu yok” iddiası, şaşkınlığımı bir kat daha artırdı.
KARSAD’ın, Türkiye'nin en iyi alt yapısına ve ekipmanlarına sahip olduğunu o gün öğrendim.
Dernek binası her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlanmış. Tesiste, eğitimlerin verildiği dersaneden duşlara, kafeteryadan kütüphaneye kadar ne ararsanız var.
Şehrin içinde bulunup denize sıfır olması da bir başka artısı. Düşünsenize dalıyorsunuz, çıktıktan sonra 5 dakika içinde, hem de yürüyerek şehrin merkezine varıyorsunuz.
KARSAD, su altı dünyasına yepyeni bir yapay resif kattı. Dernek binasının hemen karşısında batırılan İnönü gemisi farklı canlılara yuva olmaya başladı. Denizatlarıyla ün yapan bölgenin batığı, dalıcıların uğrak noktası oldu.
En büyük artılarından biri de kar amacı gütmemesi. Gerek deneme dalışlarında, gerek eğitimlerde ücretin cüzi tutulması. Öğrencilere ve öğretmenlere yapılan indirimler de cabası.
Amaç, daha çok insanın bu zevki tatması. Bunu yaparken de her türlü konfora sahip olması.
GENÇLER İÇİN...
KARSAD Başkanı Zeki Şirinoğlu ile deniz kenarına konulmuş masalarda oturup sohbet ederken, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım da bize katıldı. Ve KARSAD’ın kuruluş hikayesini kendisinden dinledik.
Başkan Yıldırım bir gün Karamürsel’e dönerken Değirmendere’de bir dalış kulübü olduğunu öğrenir ve soluğu orada alır. Hayatında ilk kez burada dalar. O kadar büyük zevk alır ki, bu zevki Karamürsel halkının da tatması için KARSAD’ı kurmaya karar verir.
Gerisini başkan Yıldırım’dan dinleyelim:
“Karamürsel’e vizyon çizerken sahil kasabası olduğumuzu unutmadan hareket ettik. İnsanlarımızı denizle buluşturmak istedik.
İlk olarak suyun üstüyle başladık, Yelken Kulübü’nü kurduk. Ardından suyun altına daldık ve KARSAD’ı hayata geçirdik.
Amacımız son yıllarda asosyal hale gelen gençlerimizi sportif faaliyetlerde buluşturmaktı. Futbol ya da salon sporları her yerde vardı. Biz sahil kasabasıydık, suyla ilgili bir şeyler yapmalıydık.
Ayrıca dalış sporuyla ilgilenen kesim ile gençlerimizi entegre etmek istedik. İstanbul’dan gelen iş adamları ile ilçeden çıkma imkanı olmayan gençleri bir masa etrafında buluşturup sohbet ettirmekti amacımız. Gençlerimizin vizyonlarını geliştirmek ve onlara özgüven aşılamaktı hedefimiz. Tam istediğimiz noktada değiliz ama yılmadık, çalışmalarımız devam ediyor.”
ÇEVRE İLLERDEN
KARSAD’ta 7 eğitmen var. Aynı anda 35-40 kişinin dalış yapabileceği ekipman da mevcut. Burada dalış yapanların sadece yüzde 10’u Karamürsel’den, diğerleri çevre illerden geliyor. İstanbul’dan, Bursa’dan, hatta Manisa’dan bile gelen var. Özellikle hafta sonlarında İstanbul’dan gelen çok oluyor.
KARSAD Başkanı Şirinoğlu, “Çoluk çocuk geliyorlar. Hem ailece dalıyorlar hem de Karamürsel’de yemek yiyor, alışveriş yapıyor, sahilde gezintiye çıkarak keyifli vakit geçiriyorlar” diyor.
Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’la sık sık daldıklarını belirten KARSAD Başkanı Şirinoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun da birkaç kez bu duyguyu tattığını ifade ediyor. Dalış sporuna daha çok erkeklerin ilgi gösterdiğini söyleyen Şirinoğlu, kadınların da bu sporu rahatlıkla yapabileceğinin altını çiziyor.
KARSAD Başkanı Şirinoğlu tüm halkı dalış yapmaya davet ederken, bu sporun aynı zamanda bir iş kolu olduğunun da bilinmesini istiyor.
Ve şöyle devam ediyor: “Sanayi dalgıçlığı aranılan mesleklerden biri. Lise mezunu bir genç gelsin, eğitim alsın ve sanayi dalgıcı olsun. Alın size iş.”
RİSKİ YOK, RAHAT OLUN
KARSAD Başkanı Zeki Şirinoğlu’nu en çok rahatsız eden konu ise bu sporun sadece hali vakti yerinde insanlar tarafından yapılabileceği ve riskli olduğu düşüncesi.
Şirinoğlu, kurallara uyulduğu taktirde kesinlikle bir riskin söz konusu olmadığını üzerine basa basa vurgulayarak, “Bisiklet, dalıştan 10 kat daha tehlikeli” diyor.
Sportif dalışlarda derinliğin de içeride kalınacak zamanın da belli olduğunu söyleyen Şirinoğlu, “Tüplü dalışta vurgun yeme şansınız yok” diyerek, bu konudaki önyargının kırılması gerektiğine inanıyor.
Ve dalış sporundaki altın kuralları şöyle sıralıyor:
1-Tek dalmamak
2-Yukarı hızlı çıkmamak
Şirinoğlu, bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını da özellikle vurguluyor.
Dalışlarda en tehlikeli şeyin üşümek olduğunu, insanların suda karada olduğundan 20 kat daha fazla üşüdüğünü belirten Şirinoğlu, “O yüzden elbise çok önemli” diyerek, bu sporu yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunuyor.
Tabii, alkol alıp dalınamayacağını, iki saat öncesine kadar yemek yenilmeyeceğini, daldıktan sonra 24 saat içinde uçak yolculuğu yapılmayacağını da bilmek gerekiyor.
DENİZİN BEKÇİLERİ
Dalgıçların aynı zamanda denizin bekçileri olduğunu biliyor muydunuz? “Her şeyin bir sahibi vardır” düşüncesiyle denizden hiçbir şey almadıklarını, aldıkları tek şeyin insanların denize attığı pislikler olduğunu...
Evet, KARSAD’ın yetiştirdiği tüm dalgıçlar aynı zamanda denizin bekçisi oluyor.
Bu yüzden başkan Şirinoğlu daha çok kişinin bu sporla uğraşmasını istiyor.
Denizin bekçileri daldıklarında ne mi hissediyor?
Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım bu soruya şu yanıtı veriyor:
“Denizin altında ayrı bir dünya var.
Müthiş bir özgürlük var.
Öncelikle kendi bedeninizle barışıyorsunuz.
Rahatlıyorsunuz, mutlu oluyorsunuz.
Çünkü inanılmaz bir zevk alıyorsunuz.
Aynı zamanda müthiş kalori yaktığınızdan zayıflamaya da yardımcı oluyor.”
HERKES DALABİLİR
Peki, kimler bu sporu yapabilir?
Bu sorumuzun yanıtını da dernek başkanı Zeki Şirinoğlu’ndan alıyoruz. “14 yaşından gün almış herkes dalabilir. Yaşta üst sınır yok. Çok iyi yüzme bilmenize de gerek yok. Ancak ciddi sağlık sorunlarınızın olmaması gerekiyor. Dalmak isteyen kişiden sağlık raporu istemiyoruz, beyanı yeterli ancak kendisine bir kağıt imzalatıyoruz. İlk defa dalacak bir kişi yaklaşık bir saatlik eğitimin ardından bir eğitmen ya da 3 yıldızlı dalıcıyla en fazla 5 metrede gezinti yapabilir, balıklara yem verebilir.” Deneme dalışının bedeli 50 TL, engellilere ise ücretsiz.
Şirinoğlu, deneme dalışından büyük keyif alıp dalgıç olmaya karar verenlerin izleyeceği yolu da şöyle açıklıyor: “1 yıldız için yaş ve sağlık kriterlerinin yanı sıra ilkokul diploması şartı da aranıyor. 8-9 saatlik eğitim ve sonrasında yapılacak sınavın ardından 2 metreden başlayıp 18 metreye kadar 5 eğitim dalışı gerçekleştiren kişi, 1 yıldız dalıcı oluyor. 3 yıldız dalıcıyla 18 metreye kadar dalma yetkisini alıyor.
2 yıldız eğitimine girebilmek için önceden 20 dalış yapmak gerekiyor. Teorik derslerin yanı sıra suda yön bulma ve gece dalışının da yer aldığı 5 eğitim dalışı şartı aranıyor. 2 yıldızlı dalıcı 30 metreye kadar inebiliyor. Eğitim bittikten sonra 2 yıldızlı dalgıçla dalma yetkisini alıyor.
‘2 yıldız beni kesmedi, 3.’sünü almak ve eğitmen olmak istiyorum’ diyenlerin önceden 50 dalış yapması gerekiyor. Teorik dersler ve 5 eğitim dalışının ardından 3. yıldız geliyor. Eğer eğitmen olmak istiyorsanız federasyonun yaptığı sınavlara katılıp belge almanız gerekiyor.”
1 yıldızın ücreti 600 TL. Öğrencilere 400, öğretmenlere ise 500 TL.
NASIL ARANDI: #dalgıç #deniz #denizaltı #deniziğnesi #dülger #İbrahim Karaosmanoğlu #kalamar #Karamürsel #Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım #Karamürsel Sualtı Sporları Kulübü Derneği #karsad #kikla #kırlangıç #Kocaeli #kurbağa balığı #mırmır #pisi balığı #spor #Zeki Şirinoğlu