Merhabalar, bundan böyle her ay bu sayfalarda, eğitim ve iş hayatı üzerine yazılar yazarak eğitim, eğitimin insan ve iş hayatındaki önemi ve ‘eğitimle değişim’ üzerine düşüncelerimi aktaracağım.
İş hayatımın başladığı 1988 yılından bugüne dek sürekli olarak sistem, yönetim, yönetimin ve sistemin etkin olması, üretkenlik, verimlilik, maliyet, performans ifadelerini duydum; bunlar üzerinde çalıştım, bunlara yönelik çalışmak üzere şirket kurdum, bu konularda eğitimler verdim, danışmanlık yaptım. Kuruluşlarda gördüğüm gerçeklerden birisi büyük paralar harcanarak kurulmuş olan yapının iyi işlemesi, iyi sonuçlar üretmesi, sürekli gelişmesinin sağlanması, üretkenliğinin ve verimliliğinin arttırılması için gerekli olan yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda çalışan kişilerin olmaması, varsa da yetkinliğinin düşük olmasıdır. İlginç olan, arandığında yönetim sistemleri konusunda çalışacak, bunu iş edinmiş kişilerin bulunamamasıdır.
‘Yönetim Sistemleri Sorumlusu’ veya ‘Sistem Geliştirme Sorumlusu’ işletmenin yönetim sistemiyle ilgili çalışmalarını yapan, yönetim sisteminin eksiklerini gideren, yönetim sistemini geliştirme çalışmalarına öncülük eden ve tüm bu faaliyetleri koordine eden kişidir. Bu kişiler şirketlerde performansın artmasına önemli katkılarda bulunurlar. İşletmenin bütünüyle ilgili çalışıldığı için bu konularda çalışmak çok daha keyif vericidir; edinilen bilgi ve deneyim de şirkete özel olmadığı için tüm işletmelerde kullanılabilir türdendir.
İşletmelerin bu ihtiyacının ve bu ihtiyacı karşılamak üzere çalışacak işgücü açığının görülmesi, Değişim Akademi’yi ‘yönetim sistemi sorumlusu yetiştirme’ sertifika programını hayata geçirmeye yöneltti. Bu programın özgün yanı gerçek vakaları içeren video, fotoğraf, dokümanlar eşliğinde eğitim verilecek olması ve bir işletmede başarılı bir uygulama yapılması zorunluluğu olmasıdır. Değişim Akademi’nin toplamda 35 yıllık birikimi, çok değişik sektörlerden farklı büyüklükteki birçok şirkette yaptığı yaklaşık 125 uzun süreli danışmanlık projesi, bol örnek vaka incelenmesine olanak sağlamaktadır.
İşletmelerde gördüğüm diğer bir gerçek de etkin olmayan yönetim, yetkin olmayan yöneticiler nedeniyle büyük miktarlarda kaynak israfının olmasıdır. Bu nedenle ortaya çıkan kayıpların büyüklüğü ölçülemediği için ta ki büyük yönetsel sıkıntılar yaşanana kadar, konunun ele alınması gereği duyulmamaktadır. Kurum ve kuruluşların performansı yönetim başarısıyla doğrudan ilgilidir. Yönetim kaynaklı sorunların azaltılmasına katkıda bulunmak, işletmeler için güçlü yöneticiler yetiştirmek, işletme yönetiminin devredileceği yeni kuşağı yetiştirmek amacıyla Değişim Akademi’nin tasarladığı ‘yönetici geliştirme’ sertifika programı yalnız eğitimin verilmesini değil, aynı zamanda eğitimi alan kişinin yaptığı uygulamaların takip edilmesini de kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.
İşletmelerin yaşadığı diğer bir sorun da üniversiteden yeni mezun olanların iş hayatına geç adapte olmalarıdır. Üniversitelerden mezun olup iş hayatına başlayan kişilerin geç uyum sağladıkları, kendilerine bir süre ‘vasıfsız çalışan’ gözüyle bakıldığı, fayda sağlamalarının zaman aldığı, karşılaştıkları gerçekler nedeniyle şaşkınlık yaşadıkları, işletmelerin beklentilerinin farkında olmadıkları ve hatta bu beklentilere cevap veremeyenlerin çalışmakta oldukları yerlerden ayrıldıkları gözlenmektedir. Üniversitelilerin iş hayatına hızlı adapte olmaları, işletmelere daha çabuk fayda sağlamaya başlamaları, iş hayatının daha başında başarısızlık duygusu yaşamamaları için Değişim Akademi’nin ‘iş hayatına hazırlık’ eğitim programlarına katılmalarını tavsiye ederim. Üniversitelilerin, iş hayatında daha iddialı olmak isteyenlerin, yönetim sistemleri konusunda uzmanlık kazanmak ve bu konuda çalışmak isteyenlerin, şirketini emanet ettiği yöneticilerini geliştirmek isteyen işverenlerin, çocuğunu sorunsuz olarak şirketine dahil etmek isteyen işverenlerin bu eğitim programları hakkında detaylı bilgi almalarında fayda vardır.
1964 yılında Amasya’da doğdu. 1982 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden, 1988 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar, Brisa’da kayıpları azaltma ve üretim performansını arttırma görevlerini yürüttü. 1996 yılında Değişim Akademi’yi kurdu. Halen, Değişim Akademi çatısı altında; işletmelerin yönetim sistemini kurmak ve geliştirmek, maliyetlerini düşürmek, istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlamak, aile işletmelerinin kuşaktan kuşağa büyüyerek ve başarıyla aktarılmasını sağlayacak kurumsal işleyişi kurmak üzerine eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.
DEĞİŞİM AKADEMİ
Adres: Sanayi Mh. Kozalı Sk. Çarşı Yapı AVM C Blok No:10 C-20 İzmit/Kocaeli
Web: www.degisimakademi.com.tr
kamilbolat@degisimakademi.com.tr
NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik