Kahramanmaraş’ın sadece dondurmasıyla meşhur olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Belki de en iyi ciğeri burada yiyecek, en lezzetli çorbaları burada içecek, yöresel yemeklerin ise tadına doyamayacaksınız. Kahramanmaraş Lezzet Durakları, mekânlara tek tek gidilerek, tadım yapılarak hazırlandı. Kahramanmaraş’a yapacağınız gastronomi turunda güvenle deneyimleyebilir ve arkadaşlarınıza da tavsiye edebilirsiniz.
1970’li yıllarda hayvan yetiştiriciliği ile gıda sektörüne adım atan Efendioğlu Kebap, Kahramanmaraş’ta dondurmanın daha ön planda olması sebebiyle olsa gerek, kebap sektöründeki açığı kapatmak üzere 2005 yılında faaliyete başlamış. Efendioğlu Kebap’ın kendine özgü bir konsepti var, tek şiş üzerine sunum yapıyor. Hatta mekânın herhangi bir menüsü yok. Daha sipariş vermeden salata, közlenmiş biber-domates ve bir sürahi ayran hemen masanıza geliyor. Kendi üretimleri olan yayık ayran sınırsız, bittikçe hiç vakit kaybetmeden takviye yapıyorlar.
Garsonlar; masalara sürekli et şiş, ciğer şiş ve tavuk şiş servis ediyor. Sürekli sıcak ve hızlı servis yapıldığı için ‘dur’ demesini bilmek size kalıyor! Siz ‘yeter’ demediğiniz sürece masanıza şişler gelmeye devam ediyor. Yemeğinizi yerken, yanınızdan geçen garsonlar sürekli olarak ‘Başka bir şey yiyecek misiniz?’ diye soruyor ve istediğiniz ürün varsa geçerken bırakıyor.
Efendioğlu Kebap’ın yemek servisi, Kahramanmaraş’a ilk defa gelenler için ilginç bir deneyim olacaktır. Menü bulunmaması, siz sipariş etmeden sürekli masanıza şişler bırakılması, emrivaki bir servis çeşidi gibi gözükse de oldukça keyifli bir şölene dönüşüyor. Tek şiş kebap: 9 TL. Bunun dışında Adana kebap, Urfa kebap şişleri ve sucukları çok lezzetli.
‘Maraş’a gidip sucuk yenilir mi?’ diye düşünmeyin, yüzde 100 dana etinden üretilen sucuklar Kahramanmaraş’ta yiyebilecekleriniz arasında en lezzetlisi. Tabi ki yemeğin üzerine tatlı yemeden olmaz. Efendioğlu’nun special tatlısı havuç dilimini es geçmemenizi öneririm. Bol fıstıklı, çıtır çıtır havuç dilimi yemeğin üzerine çok iyi gidiyor.
Personel ilgisi oldukça güzel. En güzel yanı ise servisin çok hızlı olması. Oturduğunuz ilk dakika masa donatılıyor, üçüncü dakikada ise tek şişleri sıyırmaya başlıyorsunuz. Salaş yapısı ve ferahlığı ile ailenizle birlikte rahatlıkla gidebileceğiniz bir mekân.
Ayrıca mekânda çiğ et, şiş, sucuk satışı da yapılıyor. ‘Evde yaparım’ derseniz, malzemelerinizi almak için de oldukça güvenilir bir adres. Kahramanmaraş’a yolu düşenlerin mutlaka uğraması gereken bir mekân.
1923 yılında hizmete başlayan Tarihi Cumhuriyet Lokantası, Cumhuriyet ile yaşıt ve Cumhuriyet kadar güzel bir lokanta. 96 yıllık miras üzerine kazanılmış el lezzetiyle tarih yazmış bir lokanta. Tarihi Cumhuriyet Lokantası’nda özellikle ciğer yemenizi öneriyorum. Ciğer, yumuşaklığı ve suyunu kaybetmeyen kıvamı ile damaklarda inanılmaz bir lezzet bırakıyor. ‘Ciğer sevmem’ diyenlerin bile sevebileceği kadar güzel yapıyorlar. Ciğerin yanında gelen zengin ikramlar hem göze hem mideye hitap ediyor. Közde acı biber, sumaklı soğan salatası, yeşillikler oldukça doyurucu. Ciğer ile gelen sıcacık yufka ekmekler ise yedikçe yediriyor. Biliyorsunuz ki Maraş’ta kahvaltı ciğerle başlıyor, gerisini siz düşünün. Ciğer dışında mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında Cumhuriyet çorbaları geliyor. Bizim zamanımız kısıtlı olduğundan çorba ve ciğeri aynı anda denedik. Çorbalar da ciğer kadar lezzetliydi. Kahramanmaraş’ın özel lezzetlerinden olan ‘Maraş paça’yı deneyebileceğiniz en iyi lokanta Cumhuriyet Lokantası dersek abartmış olmayız. Maraş paça dışında ekşili çorba ve karışık paça çorbaları da oldukça lezzetli. Sabahları kalabalık olmasına rağmen servis oldukça hızlı ve hizmet kalitesinden de ödün vermiyorlar. Siparişleriniz sıcacık ve vaktinde masanızda oluyor. Maraş’a giderseniz Zafer ustanın lezzetli ellerinden ciğer şiş ve Maraş paça yemeden dönmeyin.
Kahramanmaraş’ın 30 yıllık lezzet duraklarından biri olan Koç Kebap Evi, özellikle aperatif sunumları ile dikkat çekiyor. Koç Kebap Evi’inde ciğer kavurmayı ister ekmek içinde, ister pide içerisinde deneyebilirsiniz. Her ikisi de oldukça leziz. Tabak sunumu da tercih edebileceğiniz mekânda en çok önerilen lezzet ciğer oluyor.
Ciğer dışında tavsiye edebileceğimiz lezzetler; kuşbaşı, Adana, Urfa. Tüm ürünler, soğan salata ve mevsim salata ile servis ediliyor. Ayrıca el yapımı ayranları da oldukça lezzetli. Güler yüzlü ve kaliteli hizmet anlayışı ile Kahramanmaraş’a gelen misafirlere Maraş lezzetlerini sevdiriyorlar. Uğrarsanız bizi de hatırlayın.
1972 yılından beri İsmetpaşa Mahallesi, Borsa Caddesi üzerinde hizmet veren Küçük Ev Et Lokantası, adı gibi küçük ve şirin bir yöresel yemekler lokantası.
Sıcak ortamı, yöresel yemek çeşitleri ve hızlı servisi ile yörede çok tercih edilen bir lokanta. Sulu yemekleri ve et yemekleri lezzetli, pide ve lahmacun türü fırın yemekleri de önerilen lezzetlerden. Benim size tavsiyem buralara kadar gelmişken şahane Maraş mutfağının keyfini çıkarın. İlk olarak yöresel ekşili çorba ile başlangıç yapın. Ekşili çorbanın içinde sebze ve çeşitli tahıllar var.
Daha sonra kuru dolma, mumbar dolması, borani ve içli köfte ile azar azar ana yemeğe doğru geçin. Aman porsiyonları çok tutmayın yoksa enfes lezzetler için yeriniz kalmayacaktır. Bu yüzden Küçük Ev’in hazırladığı Kahramanmaraş yöresel tabağını söyleyin ve tek tabakta enfes bir Maraş resitali yapın.
Ana yemek olarak eli böğründe veya patlıcanlı kebap kesinlikle denenmeli. Eli böğründe, Maraş’ın en önemli ve denenmesi gereken lezzetlerinden biri. Bir diğer adı yan yana olan eli böğründe, güveç içerisinde malzemelerin yan yana dizilmesiyle pişiriliyor. Midenizi şenlendirecek müthiş bir yemek. Fırınlanmadan önce tepsiye dizilen kuyruk yağı yemeğe ayrı bir lezzet veriyor.
Alternatif olarak Maraş kebabı, kuzu tandır, beyti, Adana kebabı ve İskender kebabını önerebilirim. Küçük Ev İskender’i ile de çok ünlü. Sade döner porsiyon veya İskender kebap oldukça lezzetli. Tatlı olarak bol cevizli ve tahinli olmak şartıyla kabak tatlısını tavsiye ederim.
Maraş standartlarına göre fiyatlar biraz yüksek olabilir ama büyük şehirlerden gelecekler için normal. Küçük Ev’in pazar günleri yöresel yemek servisi bulunmuyor. Özellikle hafta sonu kaçamağı yapacaksanız, bu detayı atlamamanızı tavsiye ederiz. Hafta içi öğlen vakitlerinde yer bulmak neredeyse imkânsız gibi. Akşam 20.00 sonrası sulu yemek ve döner genellikle kalmayabiliyor.
‘Kahramanmaraş’ta nerede, ne yenir?’ sorusunun cevabını arıyor ve yöresel yemeklerin tadına bakmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Şehir merkezinde, ailenizle gidebileceğiniz ve lezzetli yemekler yiyebileceğiniz mekânı kesinlikle tavsiye ederim.
‘Kahramanmaraş’ denilince ilk olarak aklınıza dondurma ve yöresel tatlar gelebilir ama ‘Kahramanmaraş kahvaltısı’ diye bir gerçek olduğu da unutmamalı. Tabii biz de deneyince öğrendik. Gerçekten Maraş’ta güne mutlu bir şekilde başlamak istiyorsanız, Kervanhan’da kahvaltı yapmalısınız.
Lezzetli ürünlerin yanı sıra dizaynı ile de dikkat çeken Kervanhan tam bir kahvaltı mekânı. Standart kahvaltı ürünleri haricinde çemenli yumurta, sucuklu yumurta, irişkit, anne böreği ve çılbır, Kervanhan farkı ile sunuluyor. Kahvaltı sofrasının zengin görüntüsü ile önce gözünüz, sonra mideniz doyuyor. Porsiyonlar oldukça doyurucu.
Kervanhan kahvaltı dışında Kahramanmaraş yöresel lezzetlerini de hizmetinize sunuyor. Bizim vaktimiz kısıtlı olduğu için sadece kahvaltısını denedik. Açık büfe kahvaltısını kesinlikle öneriyoruz.
Kervanhan’da kahvaltı haricinde mutlaka denemeniz gereken diğer lezzetler ise muhteşem tatlıları. Kervanhan adeta bir lezzet kervanı. Şöbiyet, baklava, çıtır çıtır bol fıstık ve tereyağın buluştuğu havuç dilimi, fıstıklı ve enfes tadıyla gül tatlısı ve künefe mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında. Ve tüm bu tatlıların yanında Maraş’ın en iyi kesme dondurmasını da istemeyi unutmayın. Kervanhan’ın özel üretimi olan Maraş dondurması, yaz-kış sevenlerinin damağını çatlatıyor. Maraş dondurması özelliği gereği çatal bıçakla yeniyor ve Kervanhan’ın ilginç sunumu ile görenleri adeta hayrete düşürüyor. Döner dondurma, satırla kesilerek porsiyonlanıyor ve servise sunuluyor. Tabii bu sırada Kervanhan’da dondurma şov izlemiş oluyorsunuz. Şaşırtıcı ve oldukça güzel bir sunum sonunda belki de hayatınızda yediğiniz en iyi dondurmayı yiyorsunuz. Alışılagelmiş tatlıların yanı sıra Kervanhan’a özgü Chia Puding ise yeni lezzetlerinden. Yaban mersinli, vişneli, frambuazlı, fıstıklı, balkabaklı ve çikolatalı çeşitleri ile yepyeni bir lezzet. Sütlü tatlı sevenler için farklı bir alternatif.
İster mükellef açık büfe kahvaltısını ister efsane tatlılarını deneyin ama mutlaka Kervanhan’a uğrayın.
3 günlük Kahramanmaraş gurme gezimizde ziyaret ettiğimiz efsane lezzet duraklarından biri de Menekşe Paça Çorba. Kahramanmaraş’ta gecenizi mutlaka Akdeniz’in en iyi çorbacısı Menekşe Paça’da sonlandırmalısınız. Mekânın şefi Remzi Usta gerçekten işini sanata çeviren nadir ustalardan biri. İşini öylesine aşk ile yapıyor ki farkı damağınızda hissediyorsunuz. Bu yüzden de mottosu ‘Biz Lezzete İmza Attık’. ‘Menekşe Paça’da ne yemeliyim?’ diyorsanız, kesinlikle 5’i 1 yerde cevabını vereceğiz. Peki nedir 5’i 1 yerde? Tarhananın paça suyu ile ıslatılıp, üzerine beyin, fındık, badem ve ceviz eklenerek servis edilen adeta bir atom bombası. Bakır tabaklardaki sunumu ile geçmişe yolculuk eşliğinde çorbanızı içeceksiniz. Servisi oldukça hızlı ve güler yüzlü hizmeti ile de fark yaratıyor. Gerçek bir Maraş paça denemek istiyorsanız, kendine özgü misafirperverliği ile Remzi Usta’nın leziz paça çorbasını denemeden dönmeyin.
NASIL ARANDI: #gurme kaşif # yeme # içme # kahramanmaraş # lezzet # emek durakları # et # kebap # paça çorbası # maraş dondurması #