19-03-2024 09:08

Kaburga kırıklarına dikkat!

2019-02-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-02-09
.stripslashes($urun->baslik).

Vücudumuzun en yaşamsal organlarını korumakla görevli olan kaburgamızda çeşitli travmalar sonucu ortaya çıkabilen kırıklar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Genellikle araç trafik kazaları, iş kazaları, ev içi kazaları, yüksekten düşme, darp, sıkışma gibi travmalardan sonra rastlanan kaburga kırıklarının büyük çoğunluğu cerrahi müdahale gerektirmeden, zaman içerisinde kaynayarak iyileşse de bazı durumlarda hastanın ameliyat edilmesi gerekebilir.

Doğru tedavi uygulanmadığında üzücü sonuçlara yol açabilecek kaburga kırıkları hakkında merak ettiklerimizi, Medical Park Gebze Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Bülent Kargı’ya sorduk. 

 

 

Hocam, kaburgamız nasıl bir yapıya sahiptir?

Kaburgamız; göğüs kafesi, kalp, akciğerler, karaciğer, dalak, aort damarı gibi hayati organları korumaktadır. İnsanda, 12 çift kaburga kemiği vardır. Kaburgamız arkada, omurgadan başlayıp sternum (iman tahtası) kemiğine kadar uzanır. Kaburgamızın bir kısmı kemik, bir kısmı ise daha esnek olan kıkırdaktan oluşmuştur. Bu durum, hem iç organlarımızı korumak için gereken sağlamlığı hem de nefes alıp verirken gereken esnekliği sağlar.

Kaburga kırıklarına en sık hangi sebeplerle rastlanır?

Göğüs bölgesine olan şiddetli travmaların yaklaşık üçte birinde kaburga kırıkları görülür. Kaburga kırıklarında genellikle araç içi veya dışında trafik kazaları, iş kazaları, ev içi kazaları, yüksekten düşme, darp, sıkışma gibi travmalardan sonra rastlanır. Kaburga kırığı olması, travmanın şiddetinin ve ciddiyetinin bir göstergesidir. Önden darbe, emniyet kemeri veya sıkışma tarzı kazalarda daha çok görülen sternum (iman tahtası) kemiği kırıklarına ise genellikle kaburga kırıkları eşlik etmez ve sternum kırığı, kaburga kırığına göre daha az ağrılıdır.

 

RÖNTGENDE GÖRÜLMEYEBİLİR

Kaburgada kırık olduğunu düşündüren belirtiler nelerdir?

Göğüs bölgesini etkileyen travmalardan sonra hareketle ve nefes almakla artan ağrı, dokunmakla hassasiyet ve çıtırdama sesi duyulması durumunda akla kaburga kırığı gelmelidir. Yaşlılarda kemikler daha kırılgan olduğu için ufak çarpmalar hatta öksürük ve hapşırıktan sonra bile kırık görülebilir. Tersine olarak çocukların kaburgası, kemik gelişimi tamamlanmadığı için daha elastiktir ve kırıklar daha az görülür.

 

Kaburga kırığı tanısı nasıl konulur?

Kaburga kırıklarının teşhisinde, önce detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Ardından çekilen akciğer röntgeni kırıkların yanında olabilecek akciğer hasarını da büyük oranda gösterir. Yine de kaburga kırıklarının yaklaşık yarısı röntgende görülmeyebilir; bu sebeple gerektiğinde tomografi ve ultrason da kullanılmalıdır. Bazı hastalarda travmanın hemen ardından, sıcağı sıcağına şikâyet görülmez. Bazen de ilk çekilen röntgenlerde kırık görülmezken, hasta hareketleriyle birkaç gün sonra kırıklar hatta akciğer hasarı ortaya çıkabilir. Ağrılar, birkaç gün sonra şiddetlenebilir.

 

ZAMAN İÇİNDE KAYNAR

Bu durumun önüne geçmek için ne yapılabilir?

Bu durumların önüne geçmek için travmayı takip eden 2-3 gün sonra hastayı tekrar kontrol etmek gerekir. En üstteki 1 ve 2. kaburga kırıkları daha zor gelişir, bu yüzden yüksek enerjili bir kazayı düşündürür. Bu kemiklerin altından geçen damar ve sinirlerin yaralanması konusunda, dikkatli incelemeyi gerektirir.

 

Kaburga kırıkları nasıl tedavi edilir?

Uçları ayrık olmayan, basit kırıkların büyük çoğunluğu cerrahi müdahale gerektirmeden, zaman içerisinde kaynayarak iyileşir. Ancak kaburga kırıkları; etrafını sarıp korudukları akciğer, kalp, büyük damarlar, karaciğer ve dalak gibi organların yaralanmasıyla birlikte olabildiği için kırık görüldüğünde, hasta diğer yaralanmalar açısından da dikkatle değerlendirilmelidir.  Ek yaralanmalar ekarte edildikten sonra ağrı kesici ve kas gevşeticiler verilerek kırığın zamanla kaynaması beklenir.

 

İyileşme süresi ne kadardır?

İyileşme süresi hastanın yaşına, cinsiyetine ve ek hastalıklarına göre değişir. Her nefes alıp vermede kaburgalar hareket ettiği için iyileşme geç gerçekleşebilir. İlaçlarla yeterli iyileşme olmaz, hastanın nefes almasını etkileyen şiddette ağrılar devam ederse, kaburgalar arası sinirlerin bölgesel blokajı yapılmalıdır. Deneyimli göğüs cerrahlarının yapacağı bu tedaviyle yalnızca ağrıyan bölgeye ilaç verilerek, hasta diğer yan etkilerden korunmuş olur.

 

AMELİYAT GEREKEBİLİR

Cerrahi hangi durumlarda gerekir?

Yelken göğüs durumunda, göğüs duvarında içeriye hava girişine müsaade eden açık yara varlığında, ağrı kesicilere dirençli inatçı ağrı durumunda, uçları ayrık kaburga kırıklarında cerrahi müdahale gerekir.

 

Yelken göğüs nedir?

Ardışık en az iki kaburganın birden fazla yerinden kırılmasıyla göğüs kafesinin etkilenen kısmının solunumda ters hareket ettiği, hayati tehlike arz eden bir durumdur. Hareketli kısım her solukta şiddetli ağrıya sebep olurken, bir yanda da alttaki göğüs içi organları sürekli tahriş eder. Bu gibi durumlarda hasta, hemen yoğun bakıma alınıp uyutularak solunum cihazına bağlanmalıdır. Acil durumu düzeldikten sonra kırık kaburgaların sabitlenmesi iyileşmeyi hızlandırır.

 

Ameliyat teknikleri hakkında da bilgi verir misiniz?

Kaburga kırığı ameliyatları genel anestezi altında, göğüs boşluğuna girmeden; kırılmış kaburgaların vücuda uyumlu malzemelerle sabitlenmesi şeklinde yapılır. Bu operasyonların uygulandığı kişilerde ağrıda azalma, solunumda iyileşme ve günlük hayata dönüş süresinde kısalma görülmüştür.

NASIL ARANDI: #medical park gebze hastanesi # kaburga kırığı # kırık # kaburga # doktor # göğüs cerrahisi # uzman # Doç. Dr. Ahmet Bülent Kargı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.