29-03-2024 09:27

Jelatin nedir, neden yapılır ve nerelerde kullanılır?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 01/09/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Jelatin, özellikle pastacılık ve tatlı sektöründe kullanılan bir tür katkı maddesidir. Bu madde yiyeceklerin dayanıklılığını arttırmaya ve daha sıkı bir kıvam almalarını sağlamaya yardımcı olur. Jelatin kullanarak birçok sıvı maddeyi jel haline getirebilirsiniz. Aslında jelatin; memeli canlıların dokularında, özellikle kas ve kemiklerin bağlantı bölgelerinde, yani bağ dokularında bulunan kolajen dokudan çıkarılan ve suda çözünen bir protein türüdür. Kolajen doku suda kaynatıldığında jelatine dönüşür. Suda çözünen kolajen doku soğutulduğunda jel haline gelir. Yarı şeffaf bir yapısı vardır, tek başına bir tada sahip değildir ve kolay kırılır. Jel- atin yoğun olarak sığır ve domuzda bulunan dokulardan üretilir. Bu noktada inanç ya da tüketim tercihine göre domuz jelatini içeren ürünler tercih edilmeyebilir. Üretim yöntemlerinden ilki, üretilecek jelatin türüne göre domuz ve sığır postlarına asidik işlem uygulanmasıdır. İkinci bir yöntem ise boynuz ve kemiklere alkali işlem uygulanmasıdır. Jelatinin şekil alma yeteneği oldukça güçlüdür. Hazmı kolay bir maddedir ve suda çözündüğü için kullanımı oldukça kolaydır. Yaprak jelatin ve toz jelatin olmak üzere iki türü bulunur.

Jelatin gıda sektöründe;

• Şekerlemelerde (jelibon, marshmallow, draje şekerlemeler, tofi şekerlemeler, tablet şekerlemeler, meyveli sakızlar), jölelerde, meyve sularında, şaraplarda, çorbalarda, süt ürünlerinde (yoğurt, sütlü tatlılar, dondurma ve fermente edilmiş sütlerde ) ve et soslarında kullanılır.

• Yapı sağlayıcı özelliği olduğundan sufle, krema, koz helvası ve lokum türü gıdalarda kullanılır.

• Durultma işlemi için bira, meyve suyu ve şaraplarda kullanılır. Bağlama işlemi için konserve etlerde, et soslarında, şekerlemelerde, peynirlerde ve süt ürünlerinde kullanılır.

• Film oluşturma özelliği vardır, etler ve meyvelerin kaplanmasında kullanılır.

• Kıvam verici özelliği sayesinde jöleler, çorbalar, pudingler, et sosları ve şuruplarda kullanılır.

• Dondurulmuş ürünlerde yaşanan kristalizasyon sorununu engellemek için kullanılır.

• Çikolatalı sütler, yoğurtlar, kremalar, dondurulmuş tatlılar ve krem peynirlerde stabilizatör olarak kullanılır.

• Şekerleme ve et ürünlerinde yapıştırıcı olarak kullanılır.

• Şekerleme, krema ve dondurmalarda köpürmeyi sağlamak için kullanılır.

***

Jelatin yerine kullanılabilecek alternatif maddeler de bulunmaktadır. Bunların başında balık tutkalı (Bengal balık tutkalı, Seylan balık tutkalı, Çin balık tutkalı) ve jelöz isimleriyle de bilinen agar gelir. Deniz yosunlarının bazı türlerinden elde edilen agar, jelatine benzer bir maddedir, süt ve süt ürünlerinin, şekerlemelerin ve dondurmaların koyulaştırılmasında kullanılır. Bunun yanı sıra kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan kapsüllerin ve merhemlerin üretiminde, diş kalıplarının üretiminde ve et konservelerinde de kullanılır.

Jelatin yerine kullanılabilecek bir diğer madde ise limon ve portakal gibi maddelerin kabuğunda bol miktarda bulunan, bitkilerin hücrelerinde yer alan pektindir. Pektin bir polisakkarit türüdür. Ayrıca çekirdeksiz kuru üzüm, nar ve elmada da bulunur. Jelatin hakkında bu kadar bilgiden sonra yine mevsimine yakışır bir tarifle yazımıza son verelim. Şimdiden afiyet olsun.

MEYVE SALATASI

Malzemeler:

• Bir su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
• 1 su bardağı elma suyu
• 3 yemek kaşığı bal veya elinizde varsa akçaağaç şurubu

• 3.5 çorba kaşığı bitkisel toz jelatin veya 2 adet yaprak jelatin
• Sevdiğiniz mevsim meyveleri

Yapılışı:

Küçük bir tencerede elma suyu ve portakal suyunu karıştırıp kısık ateşte ısıtın. Daha sonra bal veya akçaağaç şurubunu ekleyip, eriyene kadar karıştırın. Bu aşamadan sonra toz jelatini ilave edin ve iyice karıştırın. İçerisinde topak olmaması için iyi karıştırmanız oldukça önemli. Eğer yaprak jelatin kullanacaksanız jelatinleri bir miktar soğuk suda yumuşayana kadar beklettikten sonra kaynayan meyve suyuna ilave edin. Meyve salatasında kullanacağınız tüm meyveleri arzu ettiğiniz şekilde eşit küpler ya da farklı boyutlarda dilimler halinde doğrayın. Bu aşamada meyve salatanıza kivi ilave etmeyin çünkü kivi hazırladığınız jölenin kıvamını bozar ve donmasını engeller. Hazırladığımız jelatinli meyve suyunu meyve salatanızın üstüne dökün, bir gece dolapta beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.