26-04-2024 05:35

İzmitli Eylül’ün büyük başarısı Birleşik Dünya Kolejleri’nde eğitim hakkı kazandı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 27/05/2023
Muammer Dereli Fen Lisesi öğrencisi Eylül Yaman, Türkiye’den sadece 5 kişinin kabul edildiği Birleşik Dünya Kolejleri (United World Colleges) sınavını kazandı. Öğretmenleri ve arkadaşlarının gururu olan Eylül, iki yıl Hindistan’da eğitim aldıktan sonra Stanford veya Harvard gibi üniversitelere okumayı hedefliyor
.stripslashes($urun->baslik).

İzmit’in gözde okullarından biri olan Muammer Dereli Fen Lisesi öğrencisi Eylül Yaman, Birleşik Dünya Kolejleri (United World Colleges) sınavını kazandı. Türkiye’den toplam 5 öğrenciyi zorlu sınavlardan sonra kabul eden kolejde okumaya hak kazanan kişilerden birisi olan Eylül Yaman (17) İzmit’in gururu oldu. İki yıl Hindistan’da eğitim alıp liseyi bitirecek olan Eylül Yaman, Stanford veya Harvard gibi üniversitelere tam burslu okumayı hedefliyor. 

“DÜNYA’DA DEĞİŞİM YARATMAK İSTİYORUM”

“İnsanlar belki bana gülecek ama açıkçası dünyada bir değişim yaratmak istiyorum. Bu küçük çaplı olabilir, büyük çaplı olabilir. İşin özü aslında ben bir Dünya vatandaşı olmak istiyorum” diyen Eylül Yaman şunları söyledi: ‘’Muammer Dereli Fen Lisesi öğrencisiyim. 11. sınıftayım. Benim okulum Türkiye’nin sayılı fen liselerinden birisi. Ben okulum dışında da kendimi farklı şekillerde donatmaya çalışan birisiyim. Eskirim oyuncusuyum. 

 

“YURT DIŞINA ODAKLANDIM”

Milli Takım alt yapısında uzun bir süre oynadım. Satranç ile ilgileniyorum. Birçok proje yapıyorum. Bunlar beni mutlu eden şeylerdi. Fakat biraz daha araştırdığımda aslında dünyada bu faaliyetlerin kabul gördüğünü fark ettim. Ama maalesef Türkiye’deki eğitim sistemi bunları ön plana koymamızı teşvik etmiyor. Ben de biraz daha yurt dışına odaklanmaya başladım. 2 yıl önce Gençlik ve Spor Bakanlığın başlattığı Türkiye’nin LGS sınavında yüzde 1’lik dilimdeki öğrencilerden seçilen ilk ve tek akademik girişimcilik kampı olan Limitless Makers'ta bir aylık eğitim görmeye hak kazanan 60 öğrenciden biri oldum. Kamp boyunca birbirinden farklı 7 yenilikçi teknoloji dalında eğitim aldım. 

 

“SANTRANÇ SPORCUSUYUM”

Sonrasında kamptan edindiğim deneyimleri başkaları ile paylaşmak istediğim için bakanlık tarafından mentor olarak seçildim. Geçen sene İstanbul’da olan, bu sene de 3.’sü Rize'de olacak programa mentor olarak katkı sağlayacağım. Bu program bakış açımı değiştirdi ve benim gibi değişim yaratmak isteyen lise öğrencileri ile bir araya gelmemi sağladı. Aynı zamanda 2 yıldır akademik sınav ve mülakatla öğrenci alan Deneyap okullarında öğrenim görmeye devam etmekteyim. 6 yaşından itibaren satranç sporcusuyum. Türkiye genelinde birçok il derecelerim var.

 

“İDOLÜM MELİSA TOKMAK”

Yurt dışına odaklanmam konusuna tekrar dönecek olursam, babam bir gün bana bir twit attı. Bu twit Melisa Tokmak’ın hikayesiydi. Melisa Tokmak, Stanford Üniversitesi mezunu ve Silikon Vadisi’nde dünyanın önde gelen startuplarından birinin kurucusu. Bu kadının hayat hikayesine çok imrendim. Biraz daha araştırdığımda ilk olarak Gebze’deki TEVİTÖL’den (Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Lisesi) başladığını ondan sonra da United World Colleges, yani Birleşik Dünya Kolejleri diye geçen bir okula gittiğini fark ettim.

DÖRT AŞAMALI ZORLU SINAV 

Ve Hindistan’da okumuştu. Kendi kendime sordum; neden bir insan iki yıl Hindistan’da okumak ister ki? Araştırmaya başladım. Sonra anladım ki yaptığım projeler burada değer görüyor. O gün heyecanımdan uyuyamadığımı hatırlıyorum. Sonrasında Birleşik Dünya Kolejleri’nin giriş kabul sınavına girmeye karar verdim. Bu tek bir aşamada olan bir sınav değil. Dört tane aşaması var. Melisa Tokmak’tan sonra da bu okul popülerleştiği için çok fazla talep oldu. Bu okullar her sene belli kontenjan açıyor ve maalesef Türkiye’ye çok kontenjan açmıyorlar. 

 

“TÜRKİYE’DEN 5 KİŞİ ALIYORLAR”

Bu yıl Türkiye için 5 kontenjan açmışlardı. Başvuru formumu hazırladım, neden bu sınava girmek istediğimi anlattım, kendimi anlattım. Sonra beni bu sınava kabul ettiler. Sonra ikinci aşamaya geldik. İkinci aşamada akademik sınava girdim. Bunlar online sınavlardı. Bu sınavda ilk 50’ye girmeniz gerekiyor. Ben de ilk 50’ye girdim. Sonraki aşama ise mülakat aşaması oldu. Bu aşamayı da geçtim. Son aşama olan grup oyunlarına geldim. Grup oyunları İstanbul’da oluyor. Tüm Türkiye’den grup oyunlarına girmeye hak kazanan 20 kişi vardı. Buradaki komite bizi bir gün boyunca incelediler. En sonunda tüm aşamaları komisyon gözden geçirip 5 kişiyi seçti. Bunlardan biri de ben oldum. 

 

“İYİ BİR ÜNİVERSİTEYE GİTMEK İSTİYORUM”

Biraz zor bir sınavdı ve kazandığım için çok mutlu oldum. Bundan sonraki aşama ise, benin bu sınava girmemdeki neden büyük hedeflerim olmasıydı. Bunun her zaman arkasındayım. İnsanlar belki bana gülecek ama açıkçası dünyada bir değişim yaratmak istiyorum. Küçük çaplı olabilir, büyük çaplı olabilir. İşin özü aslında ben bir Dünya vatandaşı olmak istiyorum. Dünyanın iyi üniversitelerinin bir tanesine girip çalışma yapmak istiyorum. United World Colleges, yani Birleşik Dünya Kolejleri Dünya’da toplam 18 tane. Bu yıl ise bu okullardan sadece 5 tanesi kontenjan açtı. 

 

“HİNDİSTAN’I İSTİYORDUM”

Bunlar Hindistan, Tanzanya, Amerika, Almaya ve Ermenistan’dı. Bana ilk olarak tercihlerimi soruyorlar fakat benim tercihlerimden ziyada onların beni nereye uygun görüyorlarsa oraya yerleştirme yapıyorlar. Ben kendim seçemiyorum. Fakat Melisa Tokmak da Hindistan mezunuydu ve Hindistan’ı özellikle istiyordum. Hindistan olunca çok mutlu oldum. Ağustos ayında Hindistan’a gideceğim. Burada da eğitim iki yıl sürüyor. Buradan alacağım diploma bana Dünya’daki önemli üniversitelerin kapısını açacak. Burada not ortalamamı yüksek tutarak özellikle Stanford, Harvard gibi üniversitelere tam burslu gitmeyi hedefliyorum. Okulun mezunlarının çoğu da bu üniversitelerde eğitim alıyor.” 

 

BİRLEŞİK DÜNYA KOLEJLERİ (UNİTED WORLD COLLEGES) NEDİR?

UWC (United World Colleges-Birleşik Dünya Kolejleri) barış içinde ve sürdürülebilir bir gelecek için, insanları, milletleri ve kültürleri birleştiren uluslararası bir eğitim hareketidir. UWC’nin değerler sisteminin merkezindeki anlayış, farklı deneyim geçmişine, farklı kültürlere sahip genç insanları, insanlığın ortak değerlerini paylaşmak adına, cesurca adım atma, liderlik özverisi edinme ve kişisel örnek oluşturmak için, eğitim yoluyla harekete geçirmektir. Bunu başarabilmek için, bütün dünyadaki UWC okullarında, farklılıkları özenle seçilmiş, değişik kültürlerden gelen genç insanlara, UWC’nin ana değerleri çerçevesinde, dünyaya artı değer katan bir birey olmak adına ilham verebilecek, mücadeleci ve dönüşümsel bir eğitim tecrübesi verilmektedir. Bugün, UWC’nin dört kıtada 18 okulu bulunmaktadır. Bu okulların çoğunluğu 16-19 yaş grubuna odaklanmıştır. Bunun sebebi, bu yaş grubundaki genç insanların enerji ve idealizmi, hayat boyu sürebilecek empati, sorumluluk ve bu yolda mücadeleye devam etmeye, yönlendirmeye uygun bir zaman dili olmasıdır. UWC okulları resmi olarak IB (International Baccalaureate) müfredatını takip ederler. IB‘nin oluşturulmasında önemli yere sahip olan UWC eğitiminde, aynı zamanda, deneyimsel öğrenme, toplum hizmeti ve açık hava aktivitelerinin önemi vurgulanmaktadır. UWC öğrencileri, 155 ülkede Milli Komite sistemi üzerinden seçilirler. Bu Milli Komiteler, her ülkede yalnızca bir tanedir. Seçim öğrencinin UWC’ye uygunluğu ve yeterliliğine göre belirlenir. UWC görüşüne göre eğitim, öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarından bağımsız olmalıdır. Bu yüzden öğrencilerin %70’i IB diploma süreçlerinde ihtiyaçları doğrultusunda tam burs veya kısmı burs almaktadırlar.

 

NASIL ARANDI: #eğitim # başarı # muammer dereli fen lisesi # izmit # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.