Bir kulüp düşünün; 2016 yılında kürek sporuna gönül vermiş birkaç kişiyle kuruluyor. Kurulduğu sene malzemesi ve çalışma alanı olmadığı için faaliyete geçemiyor ve müsabakalara katılamıyor. 2017 yılında İzmit Yelken Kulübü’nün kendilerine tahsis ettiği küçük bir alanda çalışmalarına başlıyor; bir senelik çalışmanın ardından 2018 yılında ilk kez katıldıkları müsabakalarda, Türkiye şampiyonu 10 sporcu çıkarıyor. Ayrıca 26 altın, 27 gümüş ve 20 bronz madalya kazanarak, Türkiye genelinde 42 kürek kulübü içinde Fenerbahçe ve Galatasaray’dan sonra 3. kulüp oluyor. 2018 yılında 52 lisanslı sporcuyla çıktıkları yolculukta sporcu sayısını 2019’da 72’ye, 2020 yılında 83’e ve bu sene de 147’ye çıkarıyor. Evet, İzmit Sümerspor Kürek Kulübü’nden bahsediyorum.
Katıldıkları ilk sene yakaladıkları başarıları her sene katlayarak devam ettiren İzmit Sümerspor Kürek Kulübü, 2020 yılında pandemiden dolayı sadece 3 kez yapılabilen müsabakalarda Fenerbahçe ve Galatasaray gibi kürek sporunun devleri arasından sıyrılıp, genel klasmanda Türkiye’nin en başarılı kulübü oluyor. Yurt içi başarılarının yanında yurt dışında da hem ülkemizi hem de Kocaeli’yi başarıyla temsil eden İzmit Sümerspor Kürek Kulübü, 2019 yılında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de, 40 Avrupa kulübü arasında, Ayşe Baydar Kadet’in aldığı gümüş madalya ile yurda dönüyor.
Kuruldukları 2016 yılından itibaren 4 sene gibi kısa sürede bu başarılara ulaşmak çok kolay olmamış tabii ki. Tüm üvey evlat sporlarında olduğu gibi onlar da büyük sıkıntılar yaşamışlar. Kürek tekneleri ve ekipmanlarının dolar ve euro bazlı yüksek fiyatlarından dolayı hep eksik ve yıpranmış ekipmanlarla çalışmak zorunda kalmışlar. Bu yüzden eksik de olsa sahip oldukları tüm ekipmanlara gözleri gibi bakıyorlar.
Uzun bir süre karada erk çalışması yapacak bir salonları olmamış, zar-zor 5 kişinin çalışabileceği küçük bir salon yaptıklarında da içini dolduracak ekipman bulamamışlar. Zaman zaman yerel yönetimlerin, Kocaelili firmaların, sporcu velilerinin maddi desteklerini almış olsalar da sürekli bir gelirleri olmadığından sıkıntıları hala devam ediyor. Bu anlamda tüm Kocaeli’den maddi-manevi destek bekliyorlar.
Serenay Subaşı’nın başkanlığını yürüttüğü İzmit Sümerspor Kürek Kulübü’nün kurulduğu yıldan beri baş antrenörü ve organizatörü Ümmet Subaşı. 1972 Gaziantep doğumlu olan Ümmet Subaşı, Uludağ
Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunu. 39 kez milli forma giymiş eski bir kürek sporcusu. Hereke Sümerspor, Fenerbahçe ve Galatasaray formaları ile 22 kez Türkiye şampiyonluğu kazanmış. Sporculuk hayatından sonra formasını giydiği takımlarda antrenörlük yapmış, 100’ün üzerinde Türkiye şampiyonu ve birçok milli sporcu yetiştirmiş Türkiye’nin en başarılı kürek antrenörlerinden biri. Kurulduğu 2016 yıllından beri İzmit Sümerspor Kürek Takımı’nın antrenörlüğünü yapan Ümmet Subaşı aynı zamanda Petkim Ortaokulu’nda beden eğitimi öğretmenliği yapıyor.
İzmit Sümerspor Kürek Kulübü’nün baş antrenörü Ümmet Subaşı ve yine kendisinin yetiştirdiği Balkan şampiyonu ve dünya üçüncüsü yardımcı antrenör Engin Özkan’la birlikte sadece profesyonel sporcu yetiştirmiyorlar. Kürek sporunu daha geniş kitlelere tanıtmak ve sevdirmek için kulübü halka açmışlar. Kürek sporunu merak eden ve deneyimlemek isteyenler için muhtelif etkinlikler düzenliyorlar. Hayatları boyunca hiç kürek çekmemiş olsalar dahi her yaş grubundan insana önce karada teorik bilgiler verip ardından antrenörler eşliğinde teknelere bindirip, körfezin mavi sularıyla buluşturuyorlar. Tabii ki katılımcıların ciddi bir sağlık sorunlarının olmaması şartıyla. Biz de röportaj ve fotoğraf çekimi için gittiğimiz 3-4 günlük sürede kulübün rıhtımında avukattan doktora, öğretmenden hemşireye kadar birçok meslekten insanın hem hobi hem sağlık amaçlı kürek çektiğine bizzat şahit olduk.
Sümerspor baş antrenörü Ümmet Subaşı’nın bize aktardığı 3 hedefle bitirmek istiyoruz söyleşimizi;
• Daha fazla Türkiye şampiyonu çıkarmak, milli takıma daha fazla sporcu vererek hem ilimizi hem ülkemizi başarıyla temsil etmek.
• Kürek sporu açısından birçok kulübü kıskandıracak güzellikte ve uygunlukta olan Plajyolu-İzmit Marina arasındaki doğal kıyı parkurunda hem ulusal hem de uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapmak.
• Kürek sporunu daha geniş kitlelere tanıtmak ve sevdirmek.
NASIL ARANDI: #sümerspor kürek kulübü #kürek sporu #kocaeli #spor #merhaba spor #sağlık #antrenman #plajyolu #marina #şampiyonluk