27-04-2024 00:03

İzmit Çınar Kadın Kooperatifi kadınların yüzünü güldürdü

2020-07-10    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-07-10
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Zeynep AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

 

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in seçim beyannamesinde yer alan projelerden biri daha hayata geçti. Kadınlara daha fazla istihdam yaratılması ve evlerde gizli kalmış potansiyelin gün ışığına çıkarılması amacıyla kurulan İzmit Çınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; Başkan Hürriyet’in buluşturduğu 9 başarılı iş kadınının omuz omza vermesiyle çalışmalarına başladı.

Kuruluşu pandemi dönemine denk gelen ve ürettikleri on binlerce maskeyle ilimizdeki çok büyük bir ihtiyaca cevap veren İzmit Çınar Kadın Kooperatifi, yola büyük hedeflerle çıktı. İzmit Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen atölyede şimdiden 20 kadına istihdam sağlayan kooperatif, ayrıca evinde üretim yapan 100’den fazla kadının ürünlerini tüketiciyle buluşturuyor.

Kadın giyim alanındaki çalışmalarını da hız kesmeden sürdüren İzmit Çınar Kadın Kooperatifi, lansmanını önümüzdeki günlerde düzenleyeceği görkemli bir defileyle yapmaya hazırlanıyor.

Başarılı çalışmalarıyla göz dolduran kooperatif hakkında merak edilenleri, İzmit Çınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gonca Berktay ve kurucu üye Kadriye Akcan’a sorduk.

 

 

Kadriye Hanım, Çınar Kadın Kooperatifi’ni kurma fikri nasıl doğdu?

Kadriye Akcan: Bir kadın kooperatifi kurma ve kadınlarımıza istihdam sağlama fikri, yerel seçimler döneminde, Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’in çalışmaları zamanında doğdu. Bizlere bu proje sunulduğunda aslında her birimizin kafasında kadınlara fayda sağlamakla ilgili bir düşünce olduğu için proje tam yerini bulmuş oldu. Fatma Hanım İzmit Belediye Başkanı seçildikten sonra da projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadık.

 

Proje nasıl şekillendi, kooperatif kimler tarafından kuruldu?

Kadriye Akcan: 2019 yazının ortalarına doğru çalışmalar başladı. Projeyi hangi isimlerle hayata geçireceğimize dair çok çeşitli kişilerle ve kurumlarla  fikir alışverişi yaptık ve nihayet bu yola kimlerle çıkacağımıza dair isimlerde netleştik. Biz, iş hayatının içinde, sosyal, meslek yaşamında başarılı olmuş 9 kadın, Çınar Kadın Kooperatifi’nin kurucu üyeleri olarak bir araya geldik: Ben, Kadriye Akcan, kadın terzisiyim. Gonca Berktay Akademi’nin kurucusu ve eğitmeni, aynı zamanda insan kaynakları danışmanı Gonca Berktay, cam sanat eğitmeni Şeyda Karaman, yoga eğitmeni Ayşegül Ercan, fotoğrafçı Sibel Kaya, Kardelen Hobby Market’in sahibi Mehtap Dayanış, emekli bankacı Hicran Öztekin, Albeni Tarım firmasının finans sorumlusu Sema Albeni ve köyünde üretim yapan kadınları organize eden arkadaşımız Remziye Yıldız.

 

ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Anladığım kadarıyla kurucu üyeler olarak daha önce birbirinizi tanımıyordunuz. Nasıl buluştunuz?

Gonca Berktay: Bizi Sayın Fatma Kaplan Hürriyet buluşturdu aslında. Hepimiz yaptığı işte başarı sağlamış, topluma faydalı olmaya çalışan kadınlardık. Birbirimizi hiç tanımıyorduk ama her birbirimizin ayrı ayrı yaşadığı ildeki kadınları üretime dahil etmek, onlardaki potansiyeli ortaya çıkarmak, istihdam sağlamak gibi bir hayali varmış. Daha önce hiç tanışmamış 9 kadın, ortak bir hayali gerçekleştirmek için büyük bir heyecanla buluşmuş olduk.

 

Süreç nasıl ilerledi?

Gonca Berktay: Hepimiz bir araya geldik, tanıştık, birlikte yol almaya karar verdik. Sonraki 9 aylık dönem, Kocaeli İl Ticaret Müdürlüğü’nden aldığımız eğitimler, toplantılar, proje sunumları ve kuruluş çalışmalarıyla geçti. Tam kuruluş aşamamızı tamamlamak üzereydik ki pandemi patlak verdi.

 

Ama siz pandemi sürecinde çalıştınız…

Kadriye Akcan: Pandeminin başlamasıyla birlikte, her yerde olduğu gibi ilimizde de büyük bir maske ihtiyacı doğdu. Sayın Fatma Kaplan Hürriyet ve kültür müdürümüz Dilek Alp bir araya gelerek neler yapabileceklerini konuşurken, derhal maske üretimine başlamak için İzmit Belediyesi bünyesinde, 4 makinayla küçük bir atölye kurma fikri doğdu. Hiç kimsenin maskeye ulaşamadığı dönemde benim yönetimimde, gönüllü kadınlarımızla birlikte binlerce maske ürettik ve kentimizin bütün hastanelerinin, yoğun bakım ünitelerinin ihtiyacını karşıladık. Talebe yetişebilmek için ben kendi atölyemin makinalarını getirdim, gönüllülerimizin sayısı hızla arttı. Sonra baktık ki bu iş çığ gibi büyüyecek. Biz de kurucu üyeler olarak kooperatifimizin kuruluş sürecini hızlıca tamamladık ve İzmit Çınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 20 Nisan 2020 tarihinde resmen kuruldu.

 

 

AMACIMIZ, KADINA DOKUNMAK

Böylece artık kendi kanatlarınızla uçmaya başladınız…

Gonca Berktay: İzmit Belediyesi’nin desteğiyle kuruluşumuzu çok hızla tamamladık ve atölye kooperatifimize devredildi. Bununla birlikte, İzmit Belediyesi’nin ve Fatma Başkan’ın desteğini hala her daim hissediyoruz. Kooperatifimiz, faaliyetlerini İzmit Belediyesi’nin tahsis ettiği binada sürdürüyor, ihtiyaçlarımız İzmit Belediyesi tarafından karşılanıyor. Sayın Fatma Kaplan Hürriyet, biz tam anlamıyla kendi ayaklarımızın üzerinde durana kadar destek olmaya devam edeceğini ifade etti ki bu bizim için çok kıymetli.

 

Biraz da İzmit Çınar Kadın Kooperatifi’nin kuruluş amacından bahsedelim mi?

Kadriye Akcan: Bizim en büyük amacımız kadına dokunmak. Kadınlarımıza istihdam sağlamak, evlerde gizli kalmış potansiyeli ekonomiye katmak ve kadın emeğini gelire dönüştürmek. Henüz çok yeni bir kooperatifiz, yapacak çok işimiz var ama istihdam yaratmaya başladık bile. Şu anda dikim atölyemizde, maaşını kooperatifimizin ödediği 20 kadın sigortalı olarak çalışıyor, bu ay aramıza 5 kişi daha katılacak. 100’den fazla kadın da evlerinde yine maske dikiyor ya da el emeği ürünlerini kooperatifimiz aracılığıyla gelire dönüştürüyor. Böylece daha önce zaten yaptıkları işleri yapmaya devam ederek gelir elde etmeye başladılar.

 

 

DEVAMLI KONTROL EDİYORUZ

İzmit Çınar Kadın Kooperatifi’nde ne tür ürünlerin satışı yapılıyor?

Gonca Berktay: Atölyemizde şu an öncelikli olarak maske üretimimiz var; bununla birlikte kıyafet ve kostüm üretimimiz başladı, butik tarafımızı aktif hale getirdik. Bunun dışındaki her şey kooperatifimize üye kadınlarımız tarafından evlerinde üretiliyor.

Bunların arasında ekşi mayalı ekmek, zeytinyağı, zeytin ezmesi, salça, turşu, reçel çeşitleri,  erişte, tarhana, ev yapımı sirke, baklava, kefir, meyve kuruları, limonata, pesto sos, süt reçeli, el işi ürünler, takı ve aksesuarlar, çanta, dekorasyon ürünleri, cam aksesuarlar ve sabun var. Bunların tamamı İzmitli kadınların evlerinde, el emeği göz nuruyla yapılan ürünler ve satışa sunduğumuz gıda ürünlerinin tamamı doğal ve katkısız.

 

Peki, bu ürünlerin tazeliği ve hijyeni konusunda nasıl bir prosedür izliyorsunuz?

Gonca Berktay: Bu ürünlerin üretildiği yerleri ve evleri sürekli denetliyoruz. Ürünleri ve üretim şartlarını kontrol ediyoruz, hepsini tadıyoruz.

Temizliğinden ya da lezzetinden emin olmadığımız hiçbir ürünü kesinlikle satışa sunmuyoruz.

 

Bu ürünlerin satışı nerede gerçekleşiyor?

Gonca Berktay: Şimdilik kooperatifimizin Mehmet Ali Paşa Mahallesi’ndeki binasından ve sosyal medya sayfamızdan satış yapıyoruz. Ancak bizim için sevindirici bir gelişme yaşadık.

Bir medya kuruluşu bize sponsor olarak İzmit Çınar Kadın Kooperatifi’nin mobil uygulamasını yapmaya başladı. Tamamlandığından tüm ürünlerimiz oradan satılabilecek.

 

 

DEFİLEYE HAZIRLANIYORUZ

Biraz önce kıyafet üretimi yaptığınızdan da bahsettiniz… Biraz daha açar mısınız?

Kadriye Akcan: Giyim anlamında her şeyi üretebilecek kapasiteye ve donanıma sahibiz. Şu anda kendi kreasyonumuzu oluşturuyoruz ama bunun dışında ürünlerimizi İzmit’teki butiklere ve Instagram’dan satış yapan sayfalara da veriyoruz. Bizden istedikleri modelleri, istedikleri miktarda dikip teslim ediyoruz. En önemlisi de kısa bir süre içerisinde, kooperatifimizin tanıtımını çok güzel bir defileyle yapmaya hazırlanıyoruz.

 

Peki, maskeleri ve diğer ürünleri kimlere satıyorsunuz?

Gonca Berktay: İzmit Belediyesi ve İzmit’teki pek çok kurumsal firmaya maske satışı yapıyoruz. Diğer ürünlerimize de ilgi büyük. Ayrıca kurum ve kuruluşların bize bakışları gurur verici. Firmalar, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bizim ürünlerimizi almak istiyor. Bu bizim için çok önemli. Şunu da hemen belirteyim, İzmit Çınar Kadın Kooperatifi, büyük bir ciddiyetle ve kurucu üyelerimiz arasındaki mükemmel iş bölümü sayesinde, tüm birimleriyle adeta bir şirket gibi yönetiliyor. Yakında İzmit’in bütün dikiş işlerini biz yapacağız.

 

BÜYÜK DÜŞÜNÜYORUZ

Anladığım kadarıyla, kooperatif çıtayı oldukça yükseğe koymuş…

Gonca Berktay: Biz bir kooperatif kurma fikriyle yola çıkarken, hedefimiz maske dikmek değildi. Gel gelelim, pandemiyle birlikte süreç bizi buna sürükledi ve aslında çok da iyi oldu. Maske dikimi kooperatifimiz için hem iyi bir adım hem de iyi bir gelir kaynağı halini aldı. Bununla birlikte sadece maske dikip satmak ya da sadece gıda ürünleriyle sınırlı kalmak niyetinde değiliz. Burada kurumsal hayatı olan, yıllardır ticaret yapan pek çok kadın bir araya geldik. Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve tecrübeyi birleştirip büyük işlere imza atmamamız için hiçbir neden yok. Hedefimiz büyük, büyük düşünüyoruz. Örneğin, kıyafet ve iş elbisesi projelerimiz çoktan hazırdı. Şimdiden, iş elbiselerini bizden almak isteyen pek çok kurumla ön görüşmeler yapıldı. Neden ileride herhangi bir üründen binlerce ton üretip ihraç etmeyelim? Ya da neden tekstil ürünlerimiz yurt dışında da satılmasın?

 

Bu arada bir de sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdiniz, yanılmıyorsam.

Gonca Berktay: Evet, ‘Bizim Aramızda’ adını verdiğimiz bir sosyal sorumluluk projemiz var, hala devam ediyor. Kooperatifimizde satışa sunulan gıda ürünlerinden koliler yaparak satışa sunduk. Bu kolileri satın alan kişiler sayesinde, içindekileri ihtiyaç sahibi kadınlara ulaştırıyoruz.

 

O zaman son olarak, İzmit Çınar Kadın Kooperatifi’nin ileriki dönemler için hedefleri nelerdir?

Gonca Berktay: Hayallerimizden vazgeçmiş değiliz. Şu anda gönüllü olarak var gücümüzle ve severek çalışıyoruz ama koyduğumuz büyük hedefleri gerçekleştirebileceğimiz günler de uzak değil.

Kadriye Akcan: Mesela, önümüzdeki dönemde açmak istediğimiz kurslar var. Kooperatif binamızda, herkes kendi branşıyla ilgili eğitimler verecek, böylece daha fazla kadının üretime katılması sağlanabilecek. Kişisel gelişim, cam sanatı, yoga, dikiş gibi kurslarla hem üyelerimize hem de ulaşabildiğimiz tüm kadınlara yeni iş alanları açabiliriz. 

 

İLETİŞİM

Adres: Mehmet Ali Paşa Mah. Yalınkaya Sok. No:6 İzmit/Kocaeli

Instagram: @izmitcinarkadinkoop

Whatsapp: 0532 566 07 07 – 0537 439 57 57

NASIL ARANDI: #izmit çınar kadın kooperatifi # izmit belediyesi # fatma kaplan hürriyet # gonca berktay # kadriye akcan # kadın # üretim # kooperatif # kocaeli # izmit

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.