17-04-2024 00:58

Büyük Atatürk müzesi İzmit’te

2019-12-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-12-06
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Zeynep AKAR

FOTOĞRAFLAR: Bilal SERİM

 

Bugünlerde herkes birbirine aynı soruyu soruyor: “Atatürk’ün son kahvesini içtiği o fincanı gördün mü?”

Evet… Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün; doktoru Prof. Noel Fissenger ile birlikte Savarona yatında içtiği son kahvenin fincanı, şu anda kentimizde sergileniyor… Hem de aldığı son yudumun ardından fincanda kalan telveyle beraber.

O fincan, Trablusgarp’ta kuşandığı palaska, ışığında Amasya Genelgesi’ni yazdığı gaz lambası, yeleğinin iç cebinde taşıdığı köstekli gümüş saat, Kurtuluş Savaşı’nda kabzasını kavradığı tabanca, düşman işgali altındaki vatanı kurtarırken başında olan siyah kalpak ve çok daha fazlası…  Ata’yı anlatan, gösteren, yaşatan, hissettiren ne varsa şu anda şehrimizde.

İzmit Belediyesi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96’ncı yılı etkinlikleri kapsamında bir ilke imza attı; ünlü tarihçi yazar mimar Eriş Ülger'e ait bu paha biçilemez manevi hazineyi, Kocaeli’ye getirdi. Kocaeli Valiliği, Kocaeli Sanayi Odası ve Nikomedia Lions Kulübü’nün de iş birliğiyle İzmit Garı Sanat Galerisi’nde açılan müze-sergi, 2 ay gibi kısa bir sürede on binlerce cumhuriyet evladını Ata’sıyla buluşturdu.

Atatürk’e ve yakın çevresine ait birbirinden değerli yüzlerce şahsi eşya, obje, tarihi belge ile orijinal fotoğraflardan oluşan ve izleyenlere ‘O’nu yakından görmüş gibiyim’ dedirten sergi; Atamızın aziz naaşının 19 Kasım 1938 günü İzmit halkıyla buluştuğu noktada açılmış olmasıyla da derin bir anlama sahip.

Tarihi gar binasının hemen girişindeki karanfillerle bezeli bu nokta, müze-sergiyi görmeye gelenler için adeta içeride yaşayacakları duygu selinin hüzünlü bir habercisi…

‘Dünyanın en kapsamlı ve büyük Atatürk müzesi’ unvanını taşıyan ve Kocaeli’ye ilk kez gelen bu büyüleyici arşiv, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in manevi oğlu, tarihçi-yazar-mimar Eriş Ülger'e ait. Ülger, hayatını Atatürk’e, onun ilke ve devrimlerini Türk gençliğine anlatmaya adamış bir isim. Büyük Önder hakkında yazılmış 38 kitabı bulunan tarihçi-yazar; üstlendiği bu misyonu bugün, kendisine manevi annesi Sabiha Gökçen ve Atatürk’ün yaveri Salih Bozok’un oğlu Cemil Salih Bozok’tan intikal eden paha biçilmez arşivi diğer insanlarla paylaşarak taşıyor.

 

 

BAŞKAN HÜRRİYET SAYESİNDE

İsviçre’de yaşadığı halde, ‘Büyük Dahi Mustafa Kemal Atatürk İzmit’te’ müze-sergisinin açıldığı günden itibaren sık sık İzmit’i ziyaret eden Eriş Ülger, serginin ilimize geliş hikayesini şöyle anlatıyor: “Aslına bakarsanız, bu serginin İzmit’e gelişi çok büyük tesadüfler sonucunda oldu. Arşivde bulunan parçaların taşınması, açılması, nakliyesi, güvenliği ve eserlerin sigorta süreci çok güç ve ciddi anlamda maliyetli bir iş. Nicomedia Lions Kulübü üyesi Sayın Ümit Tezgelen’in bana ulaşmasıyla başlayan ve önceleri imkansız gibi görünen bu süreç; İzmit Belediye Başkanı Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’in inanılamayacak kadar büyük gayreti ve çalışmaları neticesinde, Atatürk’ün İzmitlilerle buluşmasıyla noktalandı. Açık söyleyeyim, şayet Sayın Hürriyet ve ekibinin bu olağanüstü çabası olmasaydı, bu müze-sergi İzmit’e gelemezdi. Keza, Kocaeli Valiliği de serginin açılması için büyük destek verdi, gereken her türlü kolaylığı gösterdi.” 

 

 

LATİFE HANIM’IN ELMAS KÜPELERİ

İzmit Belediyesi Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve ekibinin büyük bir çalışma ve gayretle Kocaelililerle buluşturduğu ‘Büyük Dahi Mustafa Kemal Atatürk İzmit’te’ müze-sergisinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün kullanmış olduğu toplam 159 parça eşya ve obje bulunuyor; Kurtuluş Savaşı döneminde Gazi Mustafa Kemal tarafından yazılmış belgeler ile 100’ün üzerinde orijinal fotoğraf sergileniyor.

Ayrıca, Atatürk’ün hayatı boyunca kendi el yazısıyla yazıp imzaladığı 9 istiklal madalyası beratından biri yine bu muhteşem sergide yer alıyor. Büyük Önder’in, 1 Temmuz 1927 tarihinde İzmit’te çekilen ve sadece Eriş Ülger'in arşivinde bulunan çok özel bir fotoğrafı da sergilenenler arasında. Arşivde, sadece Atatürk’e değil, yakın çevresine ait objeler de bulunuyor. Latife Hanım’ın elmas küpeleri, gümüş tarağı, para kesesi; Fikriye Hanım’a ait el işlemesi mektupluk, kahve fincanları ve dekoratif eşyaları bunlardan sadece birkaçı.

 

 

ATATÜRK SİZİ BEKLİYOR

Dünya üzerinde bir emsali daha bulunmayan bu çok kıymetli arşivin Kocaeli halkıyla buluşmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Eriş Ülger, sergiye gösterilen ilgi karşısında yaşadığı şaşkınlığı ise şu cümlelerle ifade ediyor: “Bu sergi, şimdiye dek altı kez açılmıştı, bu yedincisi. Serginin açılmasıyla ilgili görüşmeler yaparken, bir tahminde bulunmuş ve konuştuğum kişilere ‘İzmit’in nüfusu belli…  Sergiyi en fazla 4 bin-5 bin kişi ziyaret eder’ demiştim. Oysa daha ilk gün 6 bin kişi geldi. Böyle bir ilgiyi kesinlikle beklemiyordum, hala hayretler içerisindeyim. Şu anda sergiye her gün, her kesimden, her görüşten yüzlerce insan akın ediyor ve buradan ağlayarak çıkıyorlar. Böyle bir ziyaretçi profilini başka hiçbir yerde görmedim. Bu, tartışmasız İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in ve ekibinin başarısıdır. Muazzam bir ekip çalışması gerçekleştirdiler, kendilerine çok müteşekkirim. İzmit halkı da bu müzeye gereken ilgi ve alakayı layıkıyla gösteriyor.”

 

28 Ekim’de açılan müze-sergi, bugüne kadar yaklaşık 40 bin kişi tarafından ziyaret edildi. İzleyen herkeste heyecan, büyük bir minnet ve derin bir özlem duygusu yaratan bu muazzam sergiyi henüz görmediyseniz; Atatürk, 30 Ocak’a kadar, İzmit’i son kez ziyaret ettiği yerde sizleri bekliyor olacak.

NASIL ARANDI: #İzmit Belediyesi # Başkan # Fatma Kaplan Hürriyet # atatürk # en büyük # atatürk müzesi # sergi # Eriş İlter # yazar # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.