28-03-2024 14:53

İnmede kritik eşik: İlk 4,5 saat!

2019-09-11    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-09-11
.stripslashes($urun->baslik).

Özel Akademi Hastanesi Nöroloji Kliniği’ne kısmi felç şikayetiyle başvuran birden çok hasta, uygulanan trombolitik (TPA pıhtı çözücü) tedavi sayesinde, 5 gün ila 1 hafta arasında yürüyerek taburcu edildi. Hastaneye kısmi felç şikayetiyle gelen ve yapılan tetkikler sonucunda, beyin damarlarında tıkanıklık olduğu tespit edilen hastalara, Özel Akademi Hastanesi Nöroloji Kliniği’nde, Uzm. Dr. Azad Koçkaya tarafından ilk 4,5 saat içerisinde uygulanan TPA tedavisinin, inme tedavisinde başarı şansı çok yüksek.

 

ACİL MÜDAHALE ETMEK GEREKİR

Konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Dr. Koçkaya, “İnme toplumda sık görülen, mortalite ve morbiditesi yüksek bir hastalıktır. Özürlülüğün dünyada en başta gelen nedeni olan inme, yüksek maliyetli tedavisi nedeniyle de önemli bir toplumsal sağlık sorunudur. Akut inme, süratli yaklaşımı gerektiren acil nörolojik bir tablodur. Son yıllarda iskemik inme alanında önemli gelişmeler olmuş; yeni görüntüleme teknolojilerinin gelişmesi, uygulamaların hızlanması ve yaygınlaşması ile inme tanısı kolaylaşmıştır.

 

 

 

TOPLUM BİLİNÇLENDİRİLMELİ

İskemik inmenin tek akut spesifik medikal tedavisi olan intravenöz tromboliz, kontrendikasyonların çokluğu ve tedavi zamanının ilk 4,5 ila 6 saati ile sınırlı olması nedeniyle sınırlı sayıda hastaya uygulanabilmektedir. Toplumun inme semptomları ve inmenin aciliyeti hakkında bilinçlendirilmesi; hastaneye erken dönemde ulaşan hasta sayısını artıracaktır. Ambulans ile acil servis çalışanlarının inme konusunda eğitilmesi ve organize edilmesi de bu hastaların süratle tanınmasını ve uygun tedavi merkezlerine ulaştırılmasını sağlayacaktır.

 

KORUYUCU ÖNLEMLER

Hastaların uzmanlaşmış inme birimlerinde tedavi edilmesi, prognozu iyileştirecektir. Türkiye genelinde kapsamlı bir inme programının başlatılmasını öneriyoruz” dedi.  Halk arasında inme olarak bilinen beyinde damar tıkanıklığının, en fazla 60 yaş üzerindeki erkekleri etkilediği ve koruyucu önlemlerinin kalp sağlığını koruyucu önlemlerle eşdeğer olduğunu da belirten Dr. Koçkaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra önemli ölüm nedenleri arasında bulunan inme; beyne giden kan akışının ani olarak azalması, durması ya da damar yırtılması sonucu ortaya çıkan akut bir rahatsızlıktır. İleri yaşlarda daha sık görülmesine rağmen inme her yaşta oluşabilir.

 

İNMEYE SEBEP OLAN FAKTÖRLER

Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, sigara içimi, uyku apnesi, yüksek kolesterol inmeyi kolaylaştıran faktörler arasında yer alır. İnme olguları içinde daha az görülen beyin kanamalarının en önemli nedeni ise kontrol edilemeyen hipertansiyondur. Beyin damarlarındaki baloncuklar, damar yumakları gibi kalıtsal hastalıklar da beyin kanamalarının nedenleri arasında yer alır.” Beyin kanamalarında kullanılan teşhis yöntemlerinden de bahseden Dr. Azad Koçkaya şunları kaydetti:

 

TEŞHİS YÖNTEMLERİ

“Rahatsızlığın teşhisi; klinik bulguların değerlendirilmesi ve BT, MR gibi görüntüleme yöntemleriyle beyindeki kanamanın veya kansız kaldığı için doku zedelenmesi oluşmuş bölgenin görülmesiyle konulur.

Ayrıca DUS, BTA, MRA, DSA gibi yöntemlerle boyun ve beyin damarlarının ayrıntılı görüntülenmesi de mümkündür. Ekokardiyografi ve holter incelemeleri ise kalp kaynaklı pıhtıların araştırılmasında başvurulan yöntemlerdir.”

İnmenin tedavisi hakkında da bilgi veren Akademi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Azad Koçkaya, son zamanlarda tıkanmaya bağlı inme tedavisinde, pıhtı eritici ilaç kullanımının (TPA) yaygınlaştığını da belirtti ve sözlerini şöyle noktaladı:  “Bu tedavi, inmenin oluşumundan itibaren en geç 6 saat içerisinde uygulandığında etkili olmakta ve ne kadar erken uygulanırsa o kadar iyi klinik sonuçlar alınabilmektedir. İnme tablosu ile gelen hasta, bu tedaviyle tamamen normal olarak hastaneden taburcu olabilmektedir.

 

KORUNMAK İÇİN…

Bu nedenle inme geçirdiğinden şüphelenilen hastanın kısa zamanda bu tür tedavinin uygulandığı bir merkeze götürülmesi hayat boyu sürebilecek sakatlıkların önlenmesi açısından çok önemlidir. İnmeden korunmak için Tansiyonunuzu ve kan yağlarınızı düşük tutmalısınız. Şeker hastasıysanız şekerinizi kontrol altında tutmalısınız. Egzersiz yapmaya dikkat etmelisiniz. Bilinen başka risk faktörleri varsa, mesela kalbinizde bir ritim bozukluğu söz konusuysa ya da uykuda solunum bozukluğu yaşıyorsanız, mutlaka tedavi olmalısınız. “Sigara ve alkolden uzak durmalı, ideal kilonuzu korumalısınız. Doktorunuz tarafından verilen ilaçlar varsa zamanında ve aksatmadan almalısınız” diyor.

 

İLETİŞİM

Adres: D-100 Karayolu No:22-24 Yahya Kaptan Durağı Ovacık Mah. Başiskele

Telefon: (0262) 300 41 41

E-mail: info@akademihastanesi

 

NASIL ARANDI: #akademi hastanesi # inme # sağlık # yaşlılık # uzman doktor # azad koçkaya # kocaeli #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.