28-03-2024 16:03

Deprem Çalıştayı yapıldı

2018-08-16    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-08-16
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: TAHA AHMET ÖZEL

 

YOĞUN KATILIM

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği, Gebze Teknik Üniversitesi, AFAD ve Kocaeli Ticaret Odası işbirliğinde 5’inci Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı düzenlendi. Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Burhan Kasım Meclis Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Dursun Balaban, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, KOTO Başkanı Necmi Bulut, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Tolga Ok ve deprem bilimciler katılım gösterdi. Üç oturum şeklinde planlanan Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı temaları; Stratejik Afet Eylem Planları, Afetlerin Ruh Sağlığı Boyutları, Stratejik Afet Eylem Planlarının Kocaeli Uygulamaları olarak belirlendi. Çalıştayda ‘Deprem öldürmez, ihmal öldürür’ mesajının verildi.

 

EĞİTİMLER OLACAK

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, “Az önce projemizi imzaladık. Projemizin amacı, Kocaeli’yi olası afetlere karşı hazır tutmak, hızlı güvenilir bir veri sağlamak. Teknolojik aletleri de afet yönetiminde ele aldık. Proje kapsamında bölgedeki alt yapı ve üst yapı da incelenecek. Proje kapsamında bilgilendirme ve eğitimler olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

ÜNİVERSİTEMİZ ZARAR GÖRDÜ

GTÜ Rektörü Muhammed Hasan Aslan’ın ardından kürsüye çıkan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Aradan 19 yıl geçti. Bu asrın felaketini yaşayanlardan biri olarak bu olayın ne denli önemli olduğunu biliyorum. Kendi ailemden de kayıplar verdim. Büyük deneyimler edindik. Yaşadıklarımızdan ders çıkararak daha iyi yerlere gelme gayreti içerisindeyiz. İbrahim Başkan ve ekibine teşekkürlerimi arz ediyorum. Devletin bütün kurumları olarak bu tür acıların bir daha yaşanmaması için varını yoğunu ortaya koyarak çalışmak durumundayız.  Deprem öldürmez, ihmal öldürür. En büyük zarar gören kurumlardan biri de şüphesiz ki üniversitemizdi” şeklinde konuştu.

 

 

KAYIP MEZARLAR İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATIYORUZ

Konuşmasının devamında Hülagü, “Depremin ardından Türkiye’nin sayılı kampüslerinden birine Umuttepe’ye kavuştuk. Şuanda 86 bin civarında öğrenci potansiyeli ile Türkiye’nin en kalabalık üniversitelerinden biri olarak eğitim öğretime devam etmekteyiz. Depremle ilgili çalışmaları, projeleri olan Gebze Teknik Üniversitemize de katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ayrıca depremde kaybolanların mezarlarının tespiti konusunda çalışma başlatıyoruz” dedi.

 

ÇOK BÜYÜK BİR FELAKETTİ

KOÜ Rektörü Hülagü’den sonra kürsüye çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, “Ben de depremi yaşadım. Üst katta oturuyorduk. Çatısı ahşaptı. Hanıma sarıldım, hakkını helal et dedim. Bir kız kardeşim çocuğuyla beraber öldü. Erkek kardeşimin hanımı vefat etti. Gerçekten büyük bir felaket. Bu acıyı biz kendimiz ördük. Kendimiz hazırladık. Devlet yönetimimiz maalesef acizdi. O zaman doğru düzgün bir hükümet de yoktu. Yerel yönetimler yetersizdi. Vatandaş da müteahhitler de ‘Niye bize kat vermiyorsun’ diyehala bize baskı yapıyor” dedi.

 

HIRSIMIZDAN BU ACIYI YAŞIYORUZ

Konuşmasının devamında Başkan Karaosmanoğlu, “O dönem kız kardeşimin evini mühürledim diye annem sütünü haram etmekle tehdit etti. Annem imar, plan, proje bilmez. Bir daha aday olmayacağım demiştim. O kaçak bina benim kız kardeşime mezar oldu. Çocuğuyla birlikte depremde öldü. Bu bize ders oldu. Yüzde 99 kontrolümüz altında. O pis politika yok artık. Allah bize bu acıyı bir daha yaşatmasın, amin diyoruz ama pek geçerli bir dua değil. Biz hazırlıyoruz bu acıyı. Bunu azaltabiliriz. Önemli bir mesafe aldık ama hala yeterli değil. Bilgiyi iyi kullanacağız. Hırsımızdan, cahilliğimizden, küstahlığımızdan bu acıyı yaşıyoruz. Kendi elimizle mezarımızı kazıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BULVAR YAŞANAN SELİN SUÇLUSU BENİM

Geçtiğimiz günlerde İzmit’in merkezinde yaşanan sel felaketi ile ilgili olarak konuşan Karaosmanoğlu, “Bulvar’da yağmur suyu terfi istasyonu için 20 Milyar harcadık. Sel için kolektör yaptık. Jenaratör çalışmamış. Suç benim. Ekibimi iyi yönlendiremedim. Tespitini yaptık. Selde zarar gören herkesin zararını karşılıyoruz. Burada suçlu yönetici. O eksiği tamamlayacaksın. En iyisini aldık. Çalışacak. Şu anda atık su arıtma tesisinde yüzde 100’deyiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

DEPREM OLDUĞUNDA YALOVA’DA KAYMAKAMDIM

Ardından kürsüye çıkan Vali Yardımcısı Dursun Balaban, “Bu depremi daha önce konuşan değerli konuşmacılar gibi bizzat yaşadım. Yalova Altınova Kaymakamı’ydım. Bu depremi ülke olarak hep birlikte yaşadık. Endüstriler tesis yoğunluğu dolayısıyla da ikinci afet riski potansiyeline de sahiptir. 1999’da resmi rakamlara göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 18 binin üzerindedir. Ağır hasar gören bina sayısı da 9 binin üstünde olmuştur. Bu acı tablo, birtakım kurumsal değişiklikleri ve zihniyet dönüşümlerini de beraberinde getirmiştir” diye belirtti.

 

KOCAELİ AKTİF BİR FAY KUŞAĞINDA

Kocaeli kenti dünyanın sayılı aktif bir fay kuşağı üzerinde yer alıyor. Gerek tarihsel dönemlerde gerekse 1999 yılında olan deprem, Kocaeli kentinin deprem gerçeğini çok acı bir şekilde tekrar hatırlatıyor. 17 Ağustos 1999 tarihi gerek Kocaeli, gerekse Türkiye açısından önemli bir tarih olup, 7.4 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 20 milyon insanı etkilemiş, 17 bin 483 kişinin kaybına, milyarlarca dolar ekonomik kayba yol açmış ve tüm insanlık için derin yaralar oluşturmuştu. Bu deprem, yaşadığımız coğrafyanın dünyanın önemli bir deprem kuşağında yer almakta olduğunu bir kez daha gösterdi.

 

ÜÇ OTURUMDA UZMAN KONUKLAR

KOTO meclis salonunda üç oturumlu olarak planlanan Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı temaları, Stratejik Afet Eylem Planları,  Afetlerin Ruh Sağlığı Boyutları,  Stratejik Afet Eylem Planlarının Kocaeli Uygulamaları olarak belirlendi. Konularında uzman 8 Türk ve 3 yabancı uzman konuk konuşmacı olarak panele katıldı. Afet Yönetiminin Stratejik Dönüşümü,  Afetlerde Kızılay’ın Rolü, Doğal Afetleri İzleme ve Erken Uyarı Sistemleri, Olası Depremlerin Kocaeli’ye Etkileri, Türkiye'de Depremler ve Ruh ve Toplum Sağlığı Çalışmaları, Afet Sonrası Psikososyal Hizmetlerde Kanıta Dayalı Yaklaşımlar ve Araştırma Sorunları, Depremler: Daha İyi Nasıl Yanıt Vereceğimizi Öğrendik mi, Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması,  Çok Bandlı InSAR ve GNSS Tekniği İle Doğu Marmara’nın İzlenmesi,  Türkiye Kıyılarında Tsunami Tehlikesi ve Tsunami Erken Uyarı Sistemleri, KBB’nin Afetlere Müdahale Kapasitesi- 99 Tecrübesi ve Mevcut Durumun İrdelenmesi konularında bilgilendirmeler yapıldı.

 

20. YIL’A ÖZEL ATÖLYE ÇALIŞMASI

17 Ağustos tarihinde deprem çalıştayında sunum yapan panelistlerin talepleri doğrultusunda yarım günlük teknik gezi düzenlenecek. Ayrıca 17 Ağustos 2019; Büyük Kocaeli depremin 20. Yılı olması sebebi ile; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Valiliği, Gebze Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK-MAM ve STK’ların katılımı ile geniş bir anma etkinliği yapılması ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriliyor. Kocaeli depreminin 19. yıl anma etkinlikler kapsamında planlanan 5. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nda 20. Yıl anma etkinliklerinin görüşüldüğü,  planlandığı, değerlendirildiği bir atölye çalışılması hedefleniyor.

NASIL ARANDI: #Kocaeli Büyükşehir Belediyesi # Kocaeli Valiliği # Gebze Teknik Üniversitesi # AFAD # Kocaeli Ticaret Odası # Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu # Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban # KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü # GTÜ Rektörü Muhammed Hasan Aslan # Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.