27-07-2024 12:02

İLKSEN Psikoloji

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
Klinik Psikolog Senanur Kıyak Geyve, danışanlarını artık kendi merkezinde, İlk Sen Psikoloji’de ağırlıyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil Çolak Türkoğlu  Fotoğraflar: İsmail hakkı Timuçin

Psikolog olmaya lise yıllarında karar veren Senanur Kıyak Geyve, hayalini kurduğu meslek için gerekli eğitimi almakla yetinmedi hep bir adım ilerisi için hareket ederek unvanına ‘klinik psikolog’ ibaresini de ekledi. Katıldığı eğitim programlarıyla mesleki bilgi ve tecrübesini sürekli artıran Senanur Kıyak Geyve, farkını açtığı merkezde de gösterdi. İlk Sen Psikoloji, 5 ayrı terapi odasının bulunduğu, Senanur Kıyak Geyve’nin dışında 3 psikoloğun daha görev yaptığı bir merkez. İlk Sen Psikoloji’nin kapılarını Kocaeli Life’a açan Senanur Hanım, merkezde verilen hizmetleri ayrıntılarıyla anlattı. Buyrun, birlikte okuyalım.

Senanur Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İzmit’te doğdum, büyüdüm. Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunuyum. Yüksek lisansımı da aynı üniversitede ‘klinik psikoloji’ üzerine yaptım, ayrıca Marmara Üniversitesi’nde ‘aile danışmanlığı’ eğitimi aldım. Terapilere başlamadan önce bazı ekollerle çalışabilmek için Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu’ndan DATEM (Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Eğitimi), Emre Konuk’tan EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Reyhana Seedat’tan ‘Çocuk Merkezli Oyun Terapisi’ eğitimi aldım. Çiftlerle çalışabilmek için ‘Gottman Çift Terapisi’ eğitimi de aldım. Bu eğitimleri tamamladıktan sonra terapilere başladım.

İlk Sen Psikoloji’yi ne zaman açtınız?

Üniversiteden mezun olduktan sonra özel bir eğitim merkezinde psikolog olarak görev yaptım. Sonra farklı danışmanlık merkezlerinde danışan görmeye başladım. Daha sonra kendi merkezimi açmaya karar verdim. İlk Sen Psikoloji aralık ayında açıldı, o günden bu yana aktif olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Senanur Hanım, unvanınızdaki ‘klinik psikolog’ ne anlama geliyor?

Psikoloji bölümü mezunları daha yetkin olabilmek için yüksek lisans yapar. Bunun için de farklı alanlar var. Örneğin; çocuk, uygulamalı psikoloji, klinik psikoloji gibi… Klinik psikoloji yetkinliğini alan kişi birçok alanda uzmanlaşıp, çalışabilir. Klinik psikolog; klinik anlamda insanları görebilmek, tanıyabilmek, psikopatolojilerini bilmek adına yetkinlik kazanmış kişi demek.

HERKESE HİTAP EDİYORUZ

Merkezinizde hangi kesime hizmet veriyorsunuz?

Biz İlk Sen Psikoloji olarak çocuk, ergen, yetişkin, çiftler, kısacası her kesime hizmet verebiliyoruz çünkü burada benimle beraber çalışan, farklı uzmanlık alanlarına sahip psikolog arkadaşlarım var. Çocuklara oyun terapisi, ergen ve yetişkinlere bilişsel davranış ya da EMDR terapisi uyguluyoruz. Ailelere ya da çiftlere de danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kısacası herkese hitap edebiliyoruz. Merkezimizde 4 bireysel terapi odamız ve 1 oyun odamız mevcut. Ben ve ekibim aynı anda farklı farklı terapiler uygulayabiliyoruz.

Sizinle beraber kaç psikolog görev yapıyor?

Benim dışımda 3 psikolog arkadaşım daha var. Tuğçe Uzuner, Melike Kozluca ve Betül Yurtoğlu ile birlikte çalışıyoruz. İki arkadaşımız çocuklarla çalışıyor, diğer psikolog arkadaşım ise hem çocuklara hem yetişkinlere hizmet veriyor.

Size daha çok kimler başvuruyor?

Bize daha çok çocuklar ve yetişkinler geliyor, ergenler ise yaşları itibariyle daha çok ailelerinin isteği doğrultusunda geliyor.  Biz çocukla çalışmaya başladığımızda anne ya da babanın ihtiyacı da ortaya çıkabiliyor. Sonrasında anne ve baba ile ya bireysel ya da çift olarak çalışıyoruz.

ÇOCUKLARLA İLETİŞİM

Aileler çocuklarını en çok hangi şikayetle getiriyor?

Çocuklarla ilgili en büyük sıkıntı; sınır koyma. Bununla birlikte anne ve babalar en çok ‘çocuğum kimseyi dinlemiyor, bizimle iletişim kurmuyor’ şikayetiyle bize başvuruyor. Bunun yanında kardeş kıskançlığı aktif olarak gördüğümüz problemler arasında. Ayrıca çocuklar; duygusal davranışsal sorunlar, sorumluluk, sosyal uyum, endişe ve korku, ebeveyn-çocuk çatışmaları, özgüvende yetersizlik, çekingenlik, takıntılar, depresyon, boşanma sonrası yaşanan problemler, yalan söyleme, çalma ve kaçma davranışı, tik, parmak emme, tırnak yeme, tuvalet tutma, öfke problemleri için de geliyor. Burada farklı sorunlarla da karşılaşabiliyoruz. Mesela öfke problemiyle geliyor ama oyun odasında alt problem olarak kardeş kıskançlığı çıkıyor. 10-15 yaş arası grupta dikkat eksikliğini çok fazla görüyoruz. Pandeminin de bunda etkili olduğunu düşünüyoruz çünkü çocukların evde kalma süreleri eskiye nazaran arttı ve mavi ekranla çok daha fazla haşır neşir oldular. Bu yüzden çocuklarda uyaran eksikliği çok sık karşılaştığımız bir durum. Böyle durumlarda 6 yaş üzeri danışanlarımıza Moxo dikkat testi uyguluyoruz. Test bize çocuğun dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite başlıklarından hangisiyle ilgili sorun yaşadığını gösteriyor. Çocuk hangi noktalarda problem yaşıyorsa, çalışmalarımızı ona göre yapıyoruz. Bu çalışmaları da Attentioner Dikkat Çalışmaları ile seanslarımızda gerçekleştiriyoruz. Ayrıca 0-7 yaş arası çocuklarımıza Denver II Gelişim Testi uyguluyoruz. Bu test ile çocukların kişisel-sosyal alanı, dil alanı, ince ve kaba motor gelişimlerini kontrol ediyoruz. Özellikle son zamanlarda atipik otizm ve otizm belirtileri gösteren ya da fazla televizyon ve telefona maruz kaldığı için uyaran eksikliği olan çocukların hangi alanlarda ne gibi gelişimsel problemler yaşadığını tespit ediyoruz ve ailelere bu durumla ilgili neler yapabileceklerine dair önerilerde bulunuyoruz.

Aileler size başvurduktan sonra süreç nasıl ilerliyor?

Çocuğa göre değişiyor aslında ancak erken başvuru önemli. Ne kadar erken olursa çözüme de o kadar hızlı ulaşıyoruz. Süreci bireysel olarak ele almak lazım çünkü oyun odasına alışma süreci, bizlerle iletişim kurma süreci, çocuğun karakterine göre değişiyor. Tabii anne ve babanın katılımı da çok önemli. Anne ve baba bize ne kadar katılım sağlarsa, çocuklar da o kadar hızla iyileşiyor. Oyun terapisinde anne ve babadan kalıcı bir çözüm olabilmesi adına 24 hafta istiyoruz ancak bazı çocuklarla 2-3 ay içinde güzel ilerlemeler kaydediyoruz, bazılarıyla daha yavaş olabiliyor. Elimizden geldiğince hızlı bir süreç izliyoruz. Danışanımızın iyileştiğini ve mutlu olduğunu görmek bizleri de motive ediyor.

Ailelerin ve çocukların en büyük stres kaynağı sınavlar… Sınav kaygısıyla baş etme noktasında öğrencilere nasıl destek oluyorsunuz?

Öğrenciler, aile yapısına bağlı olarak sınav sürecinde kaygılı olabiliyor. Sadece LGS ve YKS’ye hazırlanan 8 ya da 12’inci sınıflar değil, okul sınavlarında bile kaygıdan dolayı kendi kapasitesinin altında bir performans sergileyen öğrenciler olabiliyor. Böyle durumlarda kaygı problemi üzerine çalışıyoruz. Çalışırken, aile ve okul da bizim için çok önemli çünkü öğretmenler, çocuklarla çok daha fazla vakit geçiriyor. Çocuğun kaygılarını ya da daha rahat olduğu durumları gözlemleyebiliyor. O yüzden rehber öğretmenlerle de iletişim halinde oluyoruz. Sadece büyük yaş grupları için değil özellikle anaokuluna, 1 veya 2’inci sınıfa giden çocuklarla ve okullarıyla da sürekli irtibat halindeyiz. Hem bazen anne ve babalar öğretmenler kadar konuya hakim olamıyor hem de bizler öğretmenlere önerilerde bulunabiliyoruz.

AİLE DANIŞMANLIĞI

Aile danışmanlığı hizmeti de veriyorsunuz değil mi?

Aile danışmanlığı hizmetini hem çift hem aile olarak ayrı ayrı veriyoruz. Çift olan danışanlarımızı ilk seansta eşleriyle birlikte, sonrasında ayrı ayrı alıyoruz. İlk seansta beraber almamın sebebi, çiftler genelde iletişim problemleriyle yani trip atmak, aşağılanmak, anlaşılmamaktan dolayı buraya geliyorlar. İlk seansta birbirleri hakkında ne düşündüklerini gözlemlemek benim için çok önemli. Sorunu tespit ettikten sonra hedefe doğru ilerliyoruz. İki taraf da hedefine ulaşabilsin ki birbirleri için bir şeyler yapabildiklerini görsünler. Bazen çiftler tek başlarına da bir şeyler söylemeye ihtiyaç duyabiliyor. Bu sebeple ikinci seansımızda tek tek alıyoruz. Belirli hedeflerimiz, sorularımız, egzersizlerimiz var. Bunları yaptığımızda çiftlerden çok güzel sonuçlar alıyoruz. Aile terapilerinde ise bazen çocuklar da bize eşlik ediyor. Örneğin ergen bir kız veya erkek çocuğu ailesiyle bir sorun yaşıyor, anne ve baba aynı fikirde ama çocukla anlaşamıyorlar, o zaman birlikte terapi yapıyoruz.

Terapide özel metotlar kullanıyor musunuz?

Yetişkinlerde özellikle EMDR tekniğiyle çalışıyoruz. EMDR, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma demek. Göz hareketleriyle olumsuz anılardan ve olumsuz inançlardan kurtuluyorsunuz. Şöyle ki beynimizde sağ ve sol yarımküre var. Bizler anılarımızı sağ yarımkürede, duygularla beraber tutarız. Olumlu anılarla ilgili sıkıntı olmuyor ancak olumsuz anılar insanın bugününü etkilediği için bütün hayatını mahvedebiliyor. Herhangi bir ses, koku, görüntü gibi tetikleyiciler olumsuz anıları bulunduğu bilinçaltından biz farkında olmadan sürekli çıkarabilir. İşte bizim o kötü anıyı sol yarımküreye taşımamız gerekiyor çünkü sol yarımküre bizlerin mantıklı yanıdır. Aklımızdan ‘Evet bu olay oldu, yaşandı ama artık beni duygusal olarak etkileyemez’ diyebilelim. EMDR terapi uyguladığımızda kişinin o anısı, onu günlük hayatında etkilemez hale geliyor ya da tetikleyiciler ortadan kalkıyor.

Senanur Hanım, idolüm dediğiniz biri var mı?

Psikoloji, liseden beri istediğim bir bölümdü. Sonrasında üniversite eğitimimin üstüne eğitim katarak yoluma devam ettim. Eğitim aldığım Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu bana ilham oldu diyebilirim çünkü hem bir kadın hem de çok başarılı olması benim onu idol olarak görmemde etkili oldu.

Son olarak ileriye dönük hedeflerinizden bahseder misiniz?

Burayı açmamdaki ilk hedef insanların kaliteli psikologlarla terapi görmelerini sağlamaktı çünkü maalesef ki birkaç günlük eğitimle kendini danışman ilan edenler var. Ben insanların kaliteli eğitimler ile kendini geliştiren psikolog/psikolojik danışmanlar tarafından iyi terapiler almalarını istiyorum. Bu amaçla burası 5 odalı bir terapi merkezi ve burada benim dışımda 3 psikolog daha psikolojik danışmanlık hizmeti veriyor. Bundan sonraki hedefim ise farklı ilçelerde ve illerde şubeler açmak.


Tuğçe Uzuner:

İlk Sen Psikoloji bizim gözbebeğimiz. Senanur hocamızla liseden beri devam eden bir dostluğumuz var. Aynı üniversitede okuduk ve şu an aynı iş yerinde çalışıyoruz. Burada çocuklar ve yetişkinlerle beraber çalışıyorum. Çocuklarla çalışırken oyun terapisi ekolü üzerinden ilerliyorum. Yetişkinlerle çalışırken ise birçok ekolden yardım alıyorum.

Melike Kozluca:

Lisans sürecim boyunca İlk Sen Psikoloji’ye staja geliyordum. Lisans eğitimim bittikten sonra burada çalışmaya başladım. Oyun terapisi ekolüyle çalışmalarımı sürdürüyorum.

Betül Yurtoğlu:

İlk Sen Psikoloji’yi sosyal medyada gördüm, oğlumu getirmiştim. Psikologlar çok güler yüzlü geldi, ben de burada çalışmaya karar verdim. Oyun terapistliği yapıyorum.

 

İLETİŞİM:

Adres: Alikahya Fatih Mahallesi, Kemal Sunal Caddesi

No:A/22, İzmit/Kocaeli

Telefon: 0532 175 41 41    Instagram: ilksenpsikoloji

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # psikolog # # psikolog # psikiyatri # psikoloji # çocuk # ergen #ilksen

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.