İstediğiniz gibi, istediğiniz kadar gülemediğiniz olur mu? Ya da tam hapşıracakken bunu engellemeye çalıştığınız durumları sıkça yaşar mısınız? Etrafta o işi yapabilecek tek kişi siz olmanıza rağmen ağır kaldırmaktan kaçındığınızı söyleyebilir misiniz peki? Bu ve benzeri sıkıntıları sıkça yaşayan kadınlar var. Bunun nedeni ise bu tür durumlarda yaşadıkları ‘idrar kaçırma’ kabusu. 30’lu yaşlardan sonra görülmeye başlanan ve 40’lı yaşlardan sonra neredeyse her 2 kadından birinde rastlanan bu sorun artık cerrahi müdahale olmadan lazer tedavisiyle çözülebiliyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. F. Bilge Öğütcüoğlu, idrar kaçırma sorununun lazerle nasıl çözüme kavuşturulduğu konusunda şu bilgileri paylaşıyor:
“Yoğun kas tabakalarından oluşan kadın genital bölgesi, idrar yollarına ve vajinal duvara komşudur, bu üç ayrı bölgenin ortak kullandığı kas grupları vardır. Vajinal duvarda meydana gelen hasarlar idrar yolunu da ilgilendirir ve idrar kaçırması sorunu olarak kadınlara geri döner. Bu hasarın ortaya çıkmasının farklı nedenleri olabilir. Gebelik, normal doğum sonrası dönem, yaş ilerlemesine bağlı kasların zayıflaması ya da felç geçiren hastalarda yine kasların kullanılamaması bu sebepler arasında sayılabilir.”
İdrar kaçırma sorununun görülme yaş aralığı ve sıklığının aslında bildirilenden daha geniş olduğunu belirten kadın doğum uzmanı Dr. F. Bilge Öğütcüoğlu, şikayetlerin yoğun olarak 40-50’li yaşlarda ortaya çıktığını ve görülme sıklığının da yüzde 15 ile yüzde 55 arasında değiştiğini söylüyor. Bu değişkenliğin nedeni, kadınların genellikle bu durumu utanma ya da başka nedenlerden dolayı olduğu gibi kabullenip şikayet olarak görmemeleri.
İdrar kaçırma şikayeti ile gelen hasta öncelikle tam bir fizik muayeneden geçirilir. Kaçırmaya neden olabilecek faktörlere bakılırken bir yandan da enfeksiyon, şeker hastalığı gibi durumların varlığı araştırılır. Bir yandan da rahimde veya idrar torbasında sarkma olup olmadığı ya da idrar torbasının aşırı çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Tüm bunlar negatifse o zaman tedavi yöntemi olarak lazer tercih edilir. Eğer vajen duvarında, geçirilmiş doğumlara bağlı yırtılmalar veya idrar torbasında sarkma varsa bu durumda cerrahi tedaviler uygulanır. İdrar kaçırması sıkışıp tuvalete yetişememe durumunda ortaya çıkıyorsa, bu durumda tercih edilecek tedavi şekilleri de farklılaşır. Bu hastalarda öncelikle ilaç tedavisi denenir. Eğer fayda görülmezse mesane botoksu uygulaması yapılır.
Herhangi bir yan etkisi bulunmayan lazer tedavisinin yaş aralığı yok. İdrar kaçırma problemi genellikle 30 yaşından sonra görülmekle birlikte lazer tedavisi gerekli durumlarda, 18 yaşını geçmiş tüm kadınlara uygulanabilir. Hastada bu sayılanlardan başka hastalıkların olması da lazer tedavisine engel bir durum oluşturmaz.
Lazerle tedavinin uygulama süresi, kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 15-20 dakikada gerçekleştirilebilir. Lazer cihazının vajen içerisine uygulanabilen steril başlıkları jinekologlar tarafından vajen içerisine yerleştirilir; hastanın yaşına, doku ve kaslarının durumuna uygun olacak şekilde ayarlanan lazer enerjisi ile uygulama yapılır. Herhangi bir anestezi ya da hastanede kalış gerektirmeyen bu tedavi sonrası hasta hemen günlük hayatına ya da işine dönebilir.